2023. április 19., szerda

Dödölle receptek

            Bizonyára mindenki ismeri az Éliás, Tóbiás című gyermekdalt, amely a dödölléről, a magyar konyha egyik tájjellegű ételéről szól. A dödölle elkészítése nagyon egyszerű, finom, ráadásul laktat is. Egykor a szegények eledeleként tartották számon, mivel mindennapos volt a fogyasztása. Az alábbiakban a dödölle két fajta receptjét közöljük Üregi Éva: Édeni régi étkek című receptes könyve alapján.

Klasszikus dödölle
Hozzávalók:
1kg burgonya, 20dkg liszt, 2 kanál olaj, 2dl tejföl, só.

Elkészítése:
            Meghámozom a krumplit és hasábokra szelem. Felteszem főni annyi vízbe, hogy ellepje. Mikor már megpuhult és elfőtte a levét, jól összetöröm villával. Beleszórom a lisztet, és jól elkeverem vele. Beolajozott lábosba, olajos kanállal kiszaggatom és lepirítom egy kicsit. Olajos tejföllel leöntöm. Salátával, önálló fogásként tálalom.

Dödölle másként
Hozzávalók: fél kg burgonya, kb. 25dkg liszt, 2dl tejföl, 1 evőkanál pirospaprika, zsír (szalonnazsír), 1 fej vöröshagyma, só.

Elkészítése:
            A megtisztított krumplit sós vízben megfőzöm, majd a levében összetöröm. Állandó keverés közben annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. A felhevített zsíron megpirítom a megtisztított, apróra vágott hagymát, és megszórom a pirospaprikával. Kanállal beleszaggatom a krumplis masszát. Enyhén megpirítom, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálalom.
(Forrás: http://finomreceptek.com/keszitsunk-dodollet-elkeszitese-nagyon-egyszeru-finom-raadasul-laktat-is.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése