Bizonyára
mindenki ismeri az Éliás, Tóbiás című gyermekdalt, amely a dödölléről, a magyar
konyha egyik tájjellegű ételéről szól. A dödölle elkészítése nagyon egyszerű,
finom, ráadásul laktat is. Egykor a szegények eledeleként tartották számon,
mivel mindennapos volt a fogyasztása. Az alábbiakban a dödölle két fajta
receptjét közöljük Üregi Éva: Édeni régi étkek című receptes könyve alapján.
Klasszikus
dödölle
Hozzávalók:
1kg burgonya, 20dkg liszt, 2 kanál olaj, 2dl tejföl, só.
1kg burgonya, 20dkg liszt, 2 kanál olaj, 2dl tejföl, só.
Elkészítése:
Meghámozom
a krumplit és hasábokra szelem. Felteszem főni annyi vízbe, hogy ellepje. Mikor
már megpuhult és elfőtte a levét, jól összetöröm villával. Beleszórom a
lisztet, és jól elkeverem vele. Beolajozott lábosba, olajos kanállal
kiszaggatom és lepirítom egy kicsit. Olajos tejföllel leöntöm. Salátával,
önálló fogásként tálalom.
Dödölle
másként
Hozzávalók: fél kg burgonya,
kb. 25dkg liszt, 2dl tejföl, 1 evőkanál pirospaprika, zsír (szalonnazsír), 1
fej vöröshagyma, só.
Elkészítése:
A
megtisztított krumplit sós vízben megfőzöm, majd a levében összetöröm. Állandó
keverés közben annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. A
felhevített zsíron megpirítom a megtisztított, apróra vágott hagymát, és
megszórom a pirospaprikával. Kanállal beleszaggatom a krumplis masszát. Enyhén
megpirítom, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálalom.
(Forrás: http://finomreceptek.com/keszitsunk-dodollet-elkeszitese-nagyon-egyszeru-finom-raadasul-laktat-is.html)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése