2020. augusztus 20., csütörtök

H. Barbócz Ildikó: Az én kenyerem

 Nincs olyan ember a Földön, aki ne szeretné a kenyeret. Lehet szeretni a hagyományos kenyéren kívül az e termékcsaládba tartozó cipót, pitét, lepényt, pászkát, lángost (újabban langalló), de ide tartozik még a mesebeli hamuban sült pogácsa és a pizza tésztája is. A legnagyobb elismerés a felfedezőknek jár, akik az évezredek folyamán a talált (vetett?) gabonaszemek elrágcsálásától eljutottak a sütésig. A kísérletezésnek, a fejlődésnek meglett az eredménye: a régi korok embere sem halt már éhen, és a ma emberének is megvan a mindennapi falatja, betevője. Az emberiség legrégibb étele lett a kenyér. S mivel valóban minden nap kerül az asztalra (az imában is érte fohászkodunk), számtalan szólásban is megtalálhatjuk, pl. úgy kell valami, mint egy falat kenyér/ megette már a kenyere javát/ ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel/ a dolgozó ember kenyérkereső/ a barátok kenyeres pajtások stb. Az irodalmi példák sora is végtelen, közülük a számomra legkedvesebbeket emelném ki. Az egyik Shakespeare szerelmes szonettjeinek 75. darabja, mely így kezdődik:
„Az vagy nekem, mi testnek a kenyér
s tavaszi zápor fűszere a földnek”
József Attila így esdekel magányában a szeretetért: „...de úgy kell a boldogság, / mint egy falat kenyér”. A régebbi irodalom tankönyvekben szerepelt Arthur Rimbaud Kenyér-lesők c. költeménye, melynek témája néhány szegény sorban élő gyermek kenyér utáni vágyakozása:
„s a füstlepett gerenda alján
dalolni kezd a drága, halvány
kenyér-darab
és száll a tűz-ajtón az élet,
bús, árva lelkük is feléled
a rongy alatt…”
A tanügyi reformok kivették a könyvekből a verset, de a szegénység továbbra is megmaradt.
Tehát szeretjük a kenyeret. Olyannyira, hogy soha, egész életünkben nem tudjuk megunni, ellentétben például a süteményekkel. És szerintem ebben, az egyszerű ízvilágában rejlik a kenyér csodája. Manapság ugyan különféle magvakkal, pelyhekkel, fűszerekkel ízesítik, változatos formákat találnak ki, de a kerek, illetve ovális alakú kenyérnek nincs párja. Gyerekkoromban az édesség utáni vágyakozásomban a cukros kenyeret részesítettük előnyben a játszótársaimmal, óvatosan tartva szaladtunk ki vele az árokpartra játszani. Nagymamámmal többször álltunk sorba a kétkilós, ropogós héjú kenyérért, amit óriás, mély kosárból árultak. A sárgadinnyéhez néha én is kenyeret tördelek, ahogy Nagymamámtól láttam. Talán tudott valami titkot. Itt csúszik be egy híres dalszöveg: „Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér.” A tejboltokba, a pékségekbe mindig remegő orrcimpával léptem be, jó mélyeket szíva az ellenállhatatlan, csábító illatokból. Legutóbbi kenyeres élményem a gótikus katedrálisáról európai hírű Chartres kisvárosában ért, ahol a kenyérboltban fényes, barnálló bagett -- oszlopok sorakoztak a polcon. A buszig sem értünk, és mint aki soha nem evett, jóízűen elropogtattuk -- csak úgy magában — a francia kenyeret. És ebben a gasztronómiai élvezetben volt részünk minden reggel. Ugye ismerős az „egérrágta”, hazafelé útközben türelmetlenül megcsipkodott kenyér? A dumóját, a serclit sokan kedvelik.
Régebben háznál sütötték a kenyeret, természetes módon hagyományozódott asszonyról asszonyra, asszonyról lányra a művelet, az egész heti (3-4 darab) kenyér megsütése. A leírásokat olvasva nehéz, fárasztó és időigényes munka volt ez az asszonyok számára, izzadságos dagasztás a fateknőben, verejtékező sütés a kemencében, ugyanakkor megnyugtató öröm az egész család számára. A kenyér megszentelése, megszegése ritka és ünnepélyes pillanat volt, sok művészünk merített ihletet ebből a mozdulatból. Mikor a nők is dolgozni kezdtek a munkahelyeken, egyre kevésbé jutott idő az otthoni sütésre, eltűntek a kemencék, padlásra kerültek a teknők, s a többi kellék is elvesztette szerepét, jelentőségét. Eljött a nagyüzemi pékek ideje, s mára olyan gazdag lett a választék a kenyérfélékből, hogy szinte hetente másfajtát ehetnénk. Miért kezdtünk el mégis otthon újra kenyeret sütni? Talán kíváncsiságból, szükségből, divatból, de leginkább a mérgező adalékanyagok kiszorításáért, s a természetes alapanyagok előtérbe helyezéséért. Én ez utóbbiért, no meg kreativitásból.
A modern sütés otthon általában kenyérsütő kisgépekkel történik, amely mindent megcsinál az ember helyett, és gombnyomásra működik. Ez tőlem távol áll, nekem egy közönséges tepsi és a sütő is tökéletesen megfelel. Minden fellelhető recept minden hozzávalót és munkafázist fontosnak és betartandónak tart, kezdve az idővel. Mert akinek nincs egyben 3-4 órája erre, az bele se fogjon. Az összes összetevőt és sütőkelléket elő kell készíteni, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. A szita is. Legideálisabb kétféle lisztből (nem finom és nem rétes) fele-fele vagy 35:15 dkg arányban gyúrni. Ajánlani tudom a barna zacskós kenyérlisztet, a rozslisztet, a teljes kiőrlésű búzalisztet. A száraz hozzávalókat (1 csomag porélesztő, 2 tk só, 1 tk cukor, ízlés szerint aprított magvak, pelyhek, kicsi korpa) kézzel az 50 dkg átszitált liszttel összekeverem (mintha homokoznék), ezután öntöm hozzá a tálba a 3 dl langyos vizet, az 1 dl olajat, a 2 ek joghurtot (vagy kefirt, írót, de olvastam már sörről is), melyek nagyban elősegítik a kelést és puhábbá tehetik a kenyeret. A tészta állagát liszttel vagy olajjal tökéletesítem, azaz amikor már nem ragad sem a kezemre, sem a tál oldalához. Gyúrom és forgatom, püfölöm és paskolom, fél kézzel oda-odavágom a tál aljához. Amikor már meguntam (még nem csurog rólam a veríték), konyharuhával letakarom (kineveztem erre a célra egy kenyérruhát vászonból), és meleg helyre teszem. Ablaknyitogatás és huzatolás tilos! Ha az élesztő és jómagam is rendes munkát végeztünk, a kelesztés kb. 2 óra hosszat tart. A direkt erre a célra vett hosszúkás tepsit margarinnal kikenem, lisztezem, és az átgyúrt tésztát elrendezem benne. Letakarva ismét keleszteni kell, ennek kémiai és sütésre előkészítő okai vannak. Addig szoktam így pihentetni, míg a tészta bele nem kel a tepsibe. A sütőt ebben a fázisban már elő kell melegíteni 200 C-on. A sütés során ezt a hőmérsékletet hagyom kb. 20 percig, utána csökkentem 180 C-ra. A receptek szerint szokták a tészta tetejét sütés előtt vízzel átkenni és éles késsel bevagdosni. Ezt még nem kísérleteztem ki, de a többit igen, így 5-6 sütés elteltével már bátran állok ehhez a munkához.
Bevallom, az első kenyeremet majdnem kiskanállal ettük meg, de a fiam dicsérete bátorítást adott. Persze eltelt kis idő az újabb sütésig. Nincs két egyforma recept, nincs két ugyanolyan kész kenyér. Ezért a legfontosabb tanácsom az, hogy mindenkinek magának kell kikísérleteznie a saját receptjét, közben jegyzetelve, átírva a szöveget. Így sül ki a Te kenyered, amelynek illata fenséges, formája kívánatos és jól szeletelhető lesz. Hogy a boltinál laposabbra sikerült, ezt észre sem veszed, mert alig várod, hogy megkóstold. A vége, az első szelet mindig az enyém. És ekkor megszületnek fejedben az újító gondolatok, hogy legközelebb egy kicsivel több köménymagot is lehetne beleszórni akár, vagy talán főtt krumplit is reszelhetnék a tésztájába.
Eleink úgy vélekedtek, hogy isteni erő segítségével képes a nyers tészta megsülni. Ezért ha otthon kenyeret sütünk, a konyha az istenek lakóhelyévé változik. Ez a legmagasztosabb cél, amit ez alkalommal elérhetünk.
Egyszer egy nagyon kedves kolléganőmtől kaptam egy általa sütött kenyeret. Fantasztikus diós rozskenyér volt! Nem tudtam betelni vele. Azóta sütök otthon kenyeret, azóta kísérletezem. Időnként szeleteket viszek kóstolóba annak, aki szívesen elfogadja és értékeli. Holnap egy fél kenyeret celofánba csomagolok, szalaggal átkötök, és átnyújtom a hozzánk érkező rokonnak az általam főzött csipkelekvár mellé. Örömteli ajándéknak szánom.

2020. augusztus 19., szerda

Utcabál a Frisson zenekarral - Alsóörs, 2013. aug. 17.

          A Frisson zenekar 2010 tavaszától van jelen az igényesen kidolgozott zenét szolgáltatók táborában. A zenekar két alapító tagja, Prikkel Balázs (percussion) és Horváth Attila (dobok) a szervezők és a közönség igényeit figyelembe véve, 2013 januárjában úgy döntött, több formációban működik tovább. Profi zenészek csatlakozásával három csapatot hoztak létre, mely különböző repertoárválasztással egyedi a kínálati piacon.
 
          A Frisson Zenekar műsora az igényes és közkedvelt, de nem a sablonos, mindenki által agyonjátszott, főleg hazai előadóktól válogatott, táncolható zene kívánalmainak megfelelően került kialakításra. Utcabálokra, fesztiválokra, céges rendezvényekre állították össze, felidézve a táncdalfesztiváloktól kezdődően a 70-es, 80-as évek bulis hangulatát.
          Nem tetszett kezdetnek a "Nekem így is jó", de utána a Száguldás, Porshe  szerelem, Kovács Kati nosztalgia házibulija, a Hungária: Meghalok, ha rám nézel, majd a Pancsoló kislány bájos előadása tényleg bebizonyította, hogy nem a szokványos dalokból hallunk ma este. Felszólítást kaptunk: Mondd meg ha kellek, majd hallottunk az öreg úrról, aki zsirádlit hordott, utána egy aktuális dal következett a Szombat esti tánc, és a Mister Alkohol.
          Ömlött a zene, az öt tagú zenekar tökéletesen "dolgozott", így még az sem volt zavaró, hogy az énekesnő itt-ott csúszott, néha hamiskásan énekelt. Ez egy utcabálon elmegy.