2024. január 13., szombat

A farsang (Vízkereszttől hamvazószerdáig) 1. - Az ördög ünnepe

            Az idén a naptár hosszúra, vagy „kurtára szabta ki a farsang idejét” – bizony mi aligha tudnánk úgy számot adni róla, mint a víg poéta, Csokonai az 1799. éviről. Egy biztos, hogy mindig rövidnek tűnik.
            A karnevál az egyik legérdekesebb és sok-sok évszázados örökségünk. Szerte Európában otthonos volt a falvak utcáin éppúgy, mint a királyi paloták tükrös termeiben. Sokan üldözték, még többen szerették. Országonként, koronként, társadalmi osztályonként más-más formában jelent meg. De mindent túlélt, és lényegében ugyanaz maradt: a vidámság, a móka, a játék ünnepe.
            Őshazája Itália. A régi római Saturnalia-ünnepekből származik. A nálunk kevésbé használatos olasz eredetű „karnevál” szó egyes kutatók szerint a „carne-vale” azaz „hús, isten veled!” szójátékból, más kutatók szerint a karneválon felvonuló tengeri hajót ábrázoló „cerrus navalis”-ból keletkezett. Köznyelvünk „farsang” szava német jövevény, a Fasching szóból ered. Valószínű, a hazai német polgárságtól vettük át.
            A legtöbb országban – így hazánkban is – az ún. epifánia-ünneptől (vízkereszttől) a húsvét előtti negyvennapos böjtig, hamvazószerdáig tart a farsang. A szezon legjelentősebb napja általában mindenütt a húshagyó kedd.
 mi aligha tudnánk úgy számot adni róla, mint a víg poéta, Csokonai az 1799. éviről. Egy biztos, hogy mindig rövidnek tűnik.
            Eleinte nagy népünnepély volt, maskarás, álarcos utcai felvonulásokkal, mulatozásokkal, de belevitték a természet megújhodásának köszöntését is. Ez utóbbiakból eredtek a vidám népi jelenetek. Később otthonos lett a báltermekben is.
            A mulatságokon a társadalmi osztályok elkülönülése nem volt olyan merev, mint egyébként. Velencében például a 13. század végétől hivatalos ünnep volt a húshagyó kedd, melynek rendezvényein minden rendű és rangú lakos részt vett. Máshol is gyakran megtisztelték jelenlétükkel még a királyok, uralkodó hercegek is alattvalóik mulatságát. A keresztény egyházak a középkorban a farsang megítélésében egy véleményen voltak: az ördög ünnepe.  
(A Veszprémi 7 Nap 1998. január 29-i számában megjelent cikkem felhasználásával.)

Gyors pogácsa receptje farsangra

Mennyei, omlós pogácsa a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben

Gyorsan elkészül, finom és laktató is, még akár az alkoholt is felszívja. Semmi hajtogatás, semmi kelesztés.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg sajt, 25 dkg túró, 25 dkg vaj, 15 dkg tejföl, 5 dkg friss élesztő, 1 tojás, só ízlés szerint, ízlés szerint sajt, szezámmag, tökmag

Elkészítés ideje: 1 óra.

Elkészítés menete: A tejfölt picit langyosítsd meg, adj hozzá egy csipetnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. A lisztet a vajjal és tetszés szerinti mennyiségű sóval keverd össze, és add hozzá a lereszelt sajtot is. A felfuttatott élesztőt a tojás sárgájával és a túróval forgasd a lisztes keverékbe, és az egészet gyúrd össze. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül ujjnyi vastagra. A tojásfehérjével kend meg a tetejét, majd szaggasd ki a tésztát. A tetejét megszórhatod sajttal vagy különböző magokkal ízlés szerint. 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára a pogácsát. (Forrás: Femina)

Lehet másolni - tortaformák


Veronikák köszöntése2024. január 12., péntek

Ernők köszöntése


Mohamed migráns álma

Hosszú út után nagy nehezen megérkezett Szíriából Mohamed migráns, a kölni állomás mellett guggolt és tökmagot köpködött a csorba fogai között a járdára.
Ekkor hirtelen megjelent egy angyal.
-A szocialista-liberális angyal vagyok és azért jöttem, hogy teljesítsem három kívánságodat.
-Mohamed alig tudott szóhoz jutni a meglepetéstől. de kipróbálta, hogy igaz-e, amit hallott.
-Nézd milyen rossz fogaim vannak. Szeretném, ha meglenne az összes, és hibátlanul.
Még be sem tudta fejezni a mondanivalóját, azonnal érvénybe lépett a menekülteket védő és  megsegítő törvény, ami kimondja az ingyenes szociális ellátást, és Mohamednek máris gyönyörű hófehér  fogsora lett, ami úgy csillogott, akár egy Holl
ywood-i filmsztár.
Erre Mohamed azt mondja: -Vágyakozok a négy feleségem, és a 15 gyermekem után, valamint a szüleim és testvéreim után is valamint a feleségeim szülei és testvérei után is...Szeretném, ha mind együtt laknánk egy szép nagy luxus villában és legyen rengeteg pénzünk.
Még el sem mondta Mohamed és máris egy gyönyörű villában találta magát.
Körülötte az összes rokonai mind boldogan és gazdagon.
Az asztalon egy kivonatot talált, amely a bevándorlók családjainak egyesítési jogairól szólt, valamint a segélyezésekről, és tele volt banki csekkekkel és a pénzhez való jutás magyarázataival, valamint a külföldiek segélyezési javainak megszerzési menetével . A ház teljesen be volt bútorozva és teljesen fel volt szerelve elektromos gépekkel, ami megfelelt annak a törvénynek, amely előírja az idegen  bevándorlók háztartási segélyezéseit.
-Mohamed annyira boldog és megelégedett volt, hogy nem is tudta, hogy mit is  kérjen nagy hirtelen harmadiknak az angyaltól.
Majd eszébe jutott a nagy álma: -Szeretnék én is  egy igazi német lenni, és nem kizárólag  csak állampolgárként. Szeretnék én is szőke, kék szemű lenni, mint az igazi németek, és a nevem ne Mohamed legyen, hanem  Fritz Schultz.
-Még be sem fejezte a mondatot máris ott találta magát a kölni állomáson guggolva, és tökmagot köpködve a foghíjas szájával.

Elképedve kérdezte meg a szocialista-liberális angyalt: -Mi történt???
Az angyal ezt válaszolta: -Nem szégyelli magát Schultz úr...??? Itt guggol és az államtól várja a segítséget..???
Nem kaphat segélyt. Egyedül kell megoldania a jövőjére nézve minden anyagi gondját..!!!!
Szedje össze magát, és menjen el dolgozni minél hamarabb...!!!
Így hogyan tudjuk segíteni a szerencsétlen migránsokat, ha maguk nem dolgoznak...???
Schultz ijedten kérdezte: -És azután mi történik velem..???
-Azt majd meglátjuk, de először  térjen át az iszlám hitre...!!!!(Bejegyeztem: 2016-ban)

Autóról - mindenféle