2020. február 29., szombat

Ilyen a hétfő
Fizikai fájdalmat okozhat a matek

Amerikai kutatók szerint az úgynevezett matematikai szorongás nemcsak hogy létezik, de az ebben szenvedőknél a matek a fizikai fájdalomhoz hasonló reakciót vált ki az agyban.
A Chicagói Egyetem kutatói tizennégy olyan személyt vizsgáltak fMRI-készülékkel, akik ugyan matematikai szorongásban szenvednek, de nincs általános vagy egyéb szorongásuk. Érdekes módon mikor arra kérték őket, hogy készüljenek rá egy matematikai probléma megoldására, az agyuk posterior insula névre hallgató része kiemelkedően magas aktivitással reagált - ezt a részt kötik össze fenyegető helyzetek felfogásával és a fájdalom érzékelésével.
Ennél is meglepőbb, hogy nem maga matematika művelése okozza a fájdalmas agyi reakciót, hanem a matematika művelésére történő lelki rákészülés - a ceruza hegyezésétől a különböző tételek felidézésén át egészen azon önnyugtatásig, hogy a matekdoga nincs összefüggésben a világvégével.
A kutatók szerint azok agya, akik matematikai szorongásban szenvednek, hasonlóan reagál a matekos felkészülésre, mintha az ember forró sütőlapra tenné a kezét. Sőt, a páciensek szívesebben égetnék meg magukat.

2020. február 23., vasárnap

NOSZTALGIA - Mindenkit meghívok március 7-re a Balaton partjára


Nagyon jól éreztem magam az értő, figyelő társaságban. Zórád Ferenc, Alsóörs fotóskrónikása küldte ezt az akkor készült képet: