2024. március 2., szombat

Arany János születése tiszteletére koszorúzás, előadás, Nagykőrös 2024. március 1.

Bár délelőtt kétszer is eleredt az eső, délután már derűs szép tavaszi idő fogadta azt a nagyszámú közönséget, amely a Hősök terén az Arany család szoborcsoportnál Arany János születésnapi ünnepségére gyűlt össze.
A Himnusz közös eléneklése és Batárné Szigeti Mártának, a Nagykőrösi Arany János Társaság elnökének köszöntője után Arany János ,,Régi panasz” című versét adta elő mély átéléssel Gál Adrienn, az Arany János Református Általános Iskola 8. c osztályos tanulója.
Ezután Rácz Péter helytörténésznek, a Nagykőrösi Református Egyházközség főgondnokának ,,rendhagyó” ünnepi beszéde következett, aki az Arany János korabeli Nagykőröst mutatta be hatalmas ismeretanyagra támaszkodva.
A Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik osztályos népdaléneklő kiscsoportja egy kevéssé ismert vidám Arany-dallal színesítette az ünnepet Diószegi Katalin tanárnő vezetésével, amelyet a költő 1856-ban Nagykőrösön írt.
A szoborcsoport közös megkoszorúzása előtt és után még elénekelt közösen egy-egy Arany-dalt a közönség, majd a KRE Pedagógiai Karára vonultak át. Itt a Társaság elnöke díszoklevelet adott át dr. Szontágh Pálnak, a Református Pedagógiai Intézet igazgatójának, Szász Károly ükunokájának, a Társaság tiszteletbeli tagjának, aki frappáns köszönő beszédében Nagykőröshöz fűződő kapcsolatáról szólt.
Az ülés fő részben Sáfár Anna az Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény rejtett kincseiről - azon belül elsősorban Szász Károlyról - tartott élvezetes előadást korabeli dokumentumokat is bemutatva.
Az élményekben gazdag délután befejezéseként Batár Zsolt Botond a Múzeum előtt álló Nagy Tanári Kar tagjainak egykori nagykőrösi lakhelyén elhelyezendő emléktáblák tervét ismertette, melyet a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület, a Nagykőrösi Arany János Társaság és Nagykőrös Város Önkormányzata szervez. Városunk polgárainak adományaira is számítunk. Elsőnek Szilágyi Sándor emléktáblája kerül a Szilágyi utca 4. sz. ház falára 2024. szeptember 7-én az Arany-napok keretében.

Aki az állatot szereti, az jóember












NEMZETEK KONYHÁJA - Csikós tokány receptje (magyar)

Hozzávalók:
  • 1 kg sertéslapocka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db fehérpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 kávéskanál pirosporpaprika
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítése:
A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból. Ebben megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a felcsíkozott húst.
Pirospaprikát szórunk rá, kevés vízzel felöntjük, zúzott fokhagymát, sót, borsot, paradicsomot, paprikát teszünk bele. Kevés vízzel öntjük fel, hogy sűrű szaftja legyen. Amikor a hús megpuhult, a tejföllel összekevert liszttel behabarjuk és összeforraljuk.
Köretnek én most galuskát készítettem mellé.
(Vass Lászlóné receptje)

Családi kör a 21. században - Szabad változat Arany János nyomán

Családi kör a 21-ik században
    Este van, este van: elpihen a világ!
    Tévé előtt gunnyaszt mind az egész család.
    Villog a képernyő, rombolja az elmét,
    Sokan ebben lelik életük értelmét.
    Csapong a hülyeség, az eget sodorván:
    Horror, krimi, thriller az összes csatornán.
    Frankenstein, Dracula, örülnek a kölykök,
    A mama kedvence: nyafka Golden Girlök.
    Véres, vajas-kenyér a temető falán,
    Batman, ET-kukac jönnek egymás után.
    Reggeltől esteig örömüket lelik
    Ahogy a gengszterek egymást ütik-verik.
    Étkezés helyett is a Supermant nézik,
    Még a "dolgukat" is, bilin ülve végzik.
    A képernyő elől el nem mozdulnának,
    Napfényt, fákat, mezőt, talán nem is látnak.
    Háziasszony nem főz, nincs helye panasznak,
    Wrigley gumit rágnak, rája Colát isznak.
    Zúg a rock-popzene, ártalmas a fülnek,
    Hónapról hónapra egyre csak hülyülnek.
    Gyereket nevelni? Eszükbe sem szökik,
    Sokkal egyszerűbb, ha tévé elé lökik.
    Ott aztán fejlődnek, egyre okosodnak,
    Sokan nem hogy írni, de olvasni sem tudnak.
    Tévé előtt hasal, a kiszolgált kutya,
    Évek óta nézi, azért olyan buta.
    Hazajön a gazda, munkából fáradtan,
    Felbont egy üveg sört, s tévé elé huppan.
    Üveges szemekkel bámulja a krimit,
    Éppen egy kispapnak szúrják ki a szemit.
    Autók nyikorognak, robbannak a házak,
    Kéjelegve nézi, amint torkot vágnak.
    Emberevő cápa, kisgyereket fal fel,
    Akit fürdés közben, szüleitől mart el.
    Élvezi a család, Hasfelmetsző Jack-et,
    S hogy kell beváltani, fedezetlen csekket.
    Bankot kirabolni, csupán egy pillanat,
    Tisztviselő rendőrt, lövik, mint a nyulat.

     Spriccel, folyik a vér, a padló is síkos,
     Ilyenkor a tévét kikapcsolni tilos!
     Egyik gyerek titkon, apja zsebébe nyúlt,
     Hátha akad benne: alma, netán kisnyúl.
     Egyiket sem leli: helyettük a halál:
     Csőre töltve nehéz belga pisztolyt talál.
     Fegyver nélkül járni életveszély máma,
     Hálával gondolnak "Nagy Amerikára"!
     Hogy ez hová vezet, leírni is félek,
     Ettől "nemesedik" a gyermeki lélek!
     Pisztoly, bicska, bomba és egy rozsdás bökő,
     Így ragyog előttünk "egy új és szebb jövő"!

2024. március 1., péntek

Nők és férfiak a humor tükrében



Férjhez mennék kis hibával
            Apróhirdetés jelenik meg az újságban: "Magas, karcsú, fekete, huszonöt éves, szépnek mondott hajadon kis hibával férjhez menne."
            Egy férfi telefonon jelentkezik, s megbeszél a hölggyel egy időpontot, amikor felkeresheti a lakásán. Mit tesz isten, a lakás jó környéken van, szép tágas, az ajtót nyitó nő tényleg magas, karcsú, szőke és valóban szépnek mondható.
            A férfinak ezek után csak egy kérdése van: –És hol az a kis hiba?
            A hölgy az órájára pillant: –Ilyenkor még az óvodában.



Szerelem? Tudathasadás?













Tippek az egészséges reggelihez


Sokszor hallani szakértőktől, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. De sokszor hallani azt is, hogy reggelire tápanyagban gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Lássuk, hogyan tudunk kevés fáradsággal, mégis energiadús, egészséges reggelit készíteni!
A napi rohanásba sokszor nem fér bele egy kiadós reggeli elfogyasztása. Inkább gyorsan bekapunk valamit, amit akár munkába vagy iskolába menet is megehetünk, felhörpintünk egy pohár tejet, vagy megiszunk egy tejes kávét. Ezzel viszont akár egész napra rosszat tehetünk magunkkal, hiszen a gyorsan elfogyasztott étel gyomorpanaszokat okozhat, és mivel ez a fajta reggeli túl sok energiát nem is tartalmaz, igencsak hamar megéhezhetünk utána.
Táplálkozási szakértőktől tudhatjuk, hogy az ideális és egészséges reggeli vitaminokban, rostokban és főként energiában gazdag. Utóbbit legnagyobb mennyiségben a szénhidrátokból nyerhetjük, de egyáltalán nem mindegy, milyen formában juttatjuk azokat szervezetünkbe. A finomított lisztből és fehér cukorral készített péksütemények semmiképpen nem javasoltak, viszont a teljes értékű gabonát és gyümölcsöket tartalmazó müzlik és reggelizőpelyhek, annál inkább. Szervezetünknek reggel van a legtöbb energiára szüksége, hogy a napi kihívásokat a legkönnyebben vehessük. Lássuk hát modern korunk gyors és egészséges reggeli alternatíváit!

Zabkása
A zabkása nagyanyáink korában sokkal gyakrabban fogyasztott étel volt, mint manapság. Talán azért, mert felváltotta a tejbegríz és a tejberizs, amit viszont annál többet eszünk. Pedig a zab nem véletlenül volt régebben is az egyik legkedveltebb gabonaféle, hiszen nagy mennyiségű energiával látja el a szervezetet, így kiváló választás a nap elindítására. Elkészítése szinte semmiben sem különbözik a tejbegríztől: a zabpelyhet tejben megfőzzük, és a végén egy kevés mézzel, fahéjjal ízesíthetjük. Mivel a zab egy édeskés ízű gabona, a gyerekeknek is biztosan ízleni fog. Friss, szezonális gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk, de finom mellé a kakaó is. Elkészíthetjük előző este is, így reggel már csak egy gyors melegítés szükséges.

Pirított zabpehely vagy árpakehely

Kevés vajjal és mézzel keverjük össze a zabpelyhet (árpapekelyhet), és tegyük be a sütőbe 20 percre pirítani. Kihűlve, tegyük jól zárható üvegekbe, 1 hétig biztosan eláll. Egy kevés gyümölccsel dúsítva, és karamellás tejjel felöntve, igazán ízletes és gyors reggelit kapunk.
Házi müzli aszalt gyümölcsökkel
A boltokban kapható, kész müzlik helyett készítsük el inkább saját müzlinket, amiben csakis olyan alapanyagok találhatóak, amiket mind szeretünk. Válogassunk össze gabonapelyheket, puffasztott gabonákat, kókuszchipset, aszalt gyümölcsöket, és egy zárható tetejű üvegben keverjük az egészet össze. Nemcsak kiadós mennyiséget kapunk belőle, de bármikor kéznél van, ha napközben megéheznénk egy kis édességre. Friss, szezonális gyümölcsökkel és natúr joghurttal vagy friss tejjel összekeverve kiváló reggeli.

Az erdő szépségei