![]() |
2021. december 25., szombat
"Majomszeretettel"
Karácsonyi népszokások Európából
2021. december 24., péntek
H. Barbócz Ildikó: Satu-karácsony

Életfa, karácsonyfa 2. rész

2021. december 23., csütörtök
H. Barbócz Ildikó verseiből karácsonyra
Életfa, karácsonyfa 1. rész


2021. december 22., szerda
Andrássy út 2017 decemberében
Aki iszik, annak nem kell gondolkodnia!
Diós Sárika (karácsonyi sütemény)
A tésztához: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 5 ek tej, 15 dkg liszt, 1 csom sütőpor, 15 dkg darált dió, 4 db tojásfehérje
A mázhoz: 4 db tojássárgája, 25 dkg porcukor, 0,5 db citrom
Elkészítése:
-
A vajat a porcukorral habosra keverjük, közben két adagban hozzáöntjük a tejet is. Egy másik tálban a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd 2-3 lépésben a vajas porcukorhoz adjuk. Végül jöhet több lépésben a darált dió is.
-
A tésztát legalább 3 percig kézimixerrel jól eldolgozzuk. Négy tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd óvatosan hozzáadjuk a tésztához, ami ezáltal lazább és lágyabb lesz.
-
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a tésztát. 180 fokon 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a tésztánk megsült, legalább 30 percig pihentetjük, hogy hűljön.
-
A mázhoz az L-es vagy XL-es tojássárgájából és a porcukorból mixer segítségével cukormázat készítünk. Ha kellően összedolgoztuk a tojást és a porcukrot, krémes állagot kapunk, amihez 6-8 csepp citromlevet adunk, amitől fényesebb lesz a mázunk.
-
A kihűlt tészta tetejére ráborítjuk a cukormázat, és egy szilikonlapát segítségével szépen eloszlatjuk rajta. Egy óra múlva, meleg vízbe mártott, de nem vizes késsel a tetején behúzzuk a beosztásokat, így amikor teljesen kihűl és megkeményedik a cukormáz, könnyebb lesz szeletelni.
(Forrás: Mindmegette, Baranyai Enikő)
A Szent Péter-székesegyház magyar kápolnája
A kápolna ékessége Varga Imre szobrászati alkotása, a Magyarok Nagyasszonya és Szent István alakja. A kápolna hátfalán a négy mezőre osztott ovális, bronz dombormű Amerigo Tot (Tóth Imre) alkotása :
