2021. május 7., péntek

Salátaöntetek

            A salátaöntetek készítésénél nem lehet merev szabályokhoz és előírásokhoz ragaszkodni, mivel minden összeillő nyersanyag és fűszer felhasználható készítésükhöz. Lássunk belőlük néhányat
          Bármelyik elkészített öntetet jól hűtsük le és így használjuk fel.

Ecet-olaj öntet: az ecetet kevés vízzel, sóval elkeverjük, kevés cukorral ízesítjük, végül olajat öntünk hozzá. Az átlagos arány: 1/3 rész ecet és 2/3 rész olaj.
Magyaros joghurt öntet: a joghurthoz hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a finomra vágott metélőhagymát, ízesítjük sóval, citromlével, őrölt borssal.
Tejfölös, fokhagymás öntet: A tejfölt ízesítjük sóval, őrölt fehérborssal, mustárral, Worchester-mártással, citromlével, majd finomra zúzott fokhagymát adunk hozzá.
Francia öntet: az olajat és a hígított ecetet, vagy borecetet dijoni mustárral összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Márványsajtos öntet (egyszerű): a borecethez olajat, sót, őrölt borsot, Worcester-mártást keverünk, majd reszelt márványsajtot adunk hozzá. A jól kikevert öntethez finomra vágott zöldfűszereket keverünk (petrezselyem zöldje, metélőhagyma stb.).
Vitaminos öntet: Az ecet-olaj öntetet mustárral vagy dijoni mustárral, őrölt borssal, citromlével ízesítjük, majd reszelt sárgarépát, apró kockára vágott főtt tojást, zöldpaprikát, paradicsomot adunk hozzá.
Joghurtos öntet: a joghurtot simára elkeverjük, majd egy kevés sóval, őrölt fehérborssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, citromlével ízesítjük. 
Narancsos krémsajt öntet: a tejszínes krémsajthoz majonézt, reszelt narancshéjat, narancslevet, citromlevet, sót keverünk.
Tojásos öntet: a főtt tojás sárgáját villával összenyomjuk, sóval, kevés őrölt borssal és mustárral jól elkeverjük. Majd állandó keverés közben olajat adunk hozzá és kevés ecettel ízesítjük. Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy az öntet folyékony krémszerűvé váljék.
Orosz öntet uborkához: a túrót villával összetörjük, a tejföllel, egy kevés fokhagymával, sóval, ecettel, őrölt borssal összekeverjük, és az uborkára öntjük.
Svájci öntet: az apróra vágott és megsütött húsos szalonnát ecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és forrón a fejes, vagy káposztasalátára öntjük.
Ezersziget öntet: a salátaolajat narancs- és citromlével elkeverjük, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, Worcester-mártással, finomra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet, olajbogyót adunk hozzá, majd mustárral jól elkeverjük.
Tormás öntet: a majonézhez tejszínt, sót, szűrt citromlevet, cayenne borsot, őrölt fehérborsot keverünk, végül hozzáadjuk a reszelt tormát. Készíthetjük csak tejszínnel, majonéz nélkül.
Ördögöntet: a majonézhez ketchupot, pár csepp tabasco-mártást, sót, cukrot és finomra vágott csípős zöldpaprikát keverünk.