
2023. március 18., szombat
Sándorok köszöntése
Címkék:
Gondolatok
Nem mindegy!
Címkék:
Humor
Öt perces fánk
Hozzávalók:
1 kis tejföl
1 cs sütőpor
1 tojás
3 evőkanál porcukor
liszt, amennyit felvesz, hogy
szép, nyújtható tésztát kapjunk
Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük.
A hozzávalókat összedolgozzuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük.
Figyelni kell, mert nagyon
gyorsan megsül.
A tészta összedolgozásával,
kinyújtásával, kiszaggatásával együtt 5 percbe telik megcsinálni és nagyon
finom.
Címkék:
Recept
Horvátország magyar emlékeiből - Eszék, Vörösmart
A Szentháromság tér Eszék történelmi főtere. Itt található az impozáns homlokzatú, monumentális barokk bejáratú egykori Katonai Főhadiszállás, ma az Egyetem Rektori Hivatala.
Vörösmart híres pincesora
(Saját képeim)
Sándor, József, Benedek napjára
Weöres Sándor: Tavaszköszöntő
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.
Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék.
Március 18. Sándor nap
Sándor napja, a néphit szerint az első meleghozó nap. " Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget." Bizonyos vidékeken a zab és árpa vetésére legalkalmasabb napnak tartották.
Sándor napja, a néphit szerint az első meleghozó nap. " Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget." Bizonyos vidékeken a zab és árpa vetésére legalkalmasabb napnak tartották.
Március 19. József nap
A második meleget hozó nap. Szent József, a názáreti ács, Jézus gondviselőjének, a famunkások védőszentjének a napja.
Ehhez a naphoz szintén fűződnek időjárás-, termésjóslás és haláljóslás is.
Ha ezen a napon pl. szivárványt látható az égen, akkor jó búza- és bortermés ígérkezik. De ha rossz idő van, akkor sok lesz a halott. Azt tartják, amilyen az idő Józsefkor, olyan lesz nyáron a szénahordáskor is.
A második meleget hozó nap. Szent József, a názáreti ács, Jézus gondviselőjének, a famunkások védőszentjének a napja.
Ehhez a naphoz szintén fűződnek időjárás-, termésjóslás és haláljóslás is.
Ha ezen a napon pl. szivárványt látható az égen, akkor jó búza- és bortermés ígérkezik. De ha rossz idő van, akkor sok lesz a halott. Azt tartják, amilyen az idő Józsefkor, olyan lesz nyáron a szénahordáskor is.
Sok helyütt ezen a napon engedik ki először a méheket és a legelőkre a marhákat, valamint ezen a napon ültetik el a fokhagymát és a krumplit. A hagyomány szerint ezen a napon szólalnak meg először a madarak, mert Szent József kiosztotta nekik a sípot. És ekkor érkeznek meg az első fecskék: "Fecskét látok, szeplőt hányok!" De ezidőtájt várták vissza a gólyákat is, amelyek tollazatának tisztaságából jósoltak. Ha tiszta fehér volt a tolluk színe, akkor szűk esztendő várt rájuk, viszont, ha koszos volt, akkor bő termésre számíthattak. A Mura vidéken ezen a napon a marhákat is kihajtják a legelőre.
Március 21. Benedek nap:
A harmadik meleget hozó nap a bencés rend alapítójának, nursiai Benedeknek a nevét viseli. A név a latin Benediktus szóból származik, aminek jelentése: áldott. Ez a nap a tavasz első napja, és a napéjegyenlőség idejének napja is egyben. Régen ezen a napon zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek később csodatevő, betegségűző erőt tulajdonítottak. A szentelt fokhagyma főzetével kenegették a tífuszos betegek fejét és hasát. Időjárásjósló nap is, mert ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.
A harmadik meleget hozó nap a bencés rend alapítójának, nursiai Benedeknek a nevét viseli. A név a latin Benediktus szóból származik, aminek jelentése: áldott. Ez a nap a tavasz első napja, és a napéjegyenlőség idejének napja is egyben. Régen ezen a napon zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek később csodatevő, betegségűző erőt tulajdonítottak. A szentelt fokhagyma főzetével kenegették a tífuszos betegek fejét és hasát. Időjárásjósló nap is, mert ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.
Címkék:
Kereszténység,
Néprajz,
Vers
2023. március 17., péntek
Figyelemreméltó mondatok
Címkék:
Gondolatok
Körtés és áfonyás palacsinta
Címkék:
Recept
Nagyanyáink gazdag konyhatrükkjei
Nem is gondoljuk, hogy nagyanyáink
régi, tradicionális konyhatechnológiája milyen gazdag eszköztárral rendelkezik
az ételek feldolgozását illetően. Melyek ezek, és miért érdemes használni őket? Pozitív hozadékuk
például, hogy csökken az ételek toxintartalma, mindeközben nő a
tápanyagtartalmuk, vagy éppen a szervezetünknek segítenek jobban hasznosítani a
táplálékokat azzal, hogy könnyebben emészthetőbbé válnak a feldolgozással.
Erjesztés/fermentálás: ez
lehet ecetsavas, tejsavas vagy alkoholos. Az erjesztő mikrobák előre
megdolgozzák az ételt, ezért könnyebben emészthetővé válik. Mindamellett új
tápanyagok is keletkezhetnek benne (például a B-vitamin tartalma nő), illetve
az erjesztés során olyan hasznos baktériumok jelennek meg, amelyek támogatják
szerveztünk működését.
Áztatás: javítja
az emészthetőséget. A gabonafélék áztatása csökkenti a bennük rejlő fitinsavak
mennyiségét, így az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, cink)
felszívódása hatékonyabb lesz, és közben vitamintartalmuk is nő (B-vitamin).
Nixtamalizáció: az
eljárás lényege (pl. Dél-Amerikában alkalmazzák), hogy a kukoricát mészben vagy
fahamuban (kalcium-hidroxid) áztatják. A folyamat hatására a kukoricát
könnyebben emészti meg, a niacint, proteint, valamint a kalciumot pedig
hatékonyabban használja fel a szervezet, illetve csökken a fitinsav mennyisége
és a káros mikotoxinsav tartalom is.
Porrá
zúzás: sokszor a magok külső héja akadályozza a tápanyagok
megfelelő felszívódását, ezért döngöléssel (pl. mozsár) leválasztják a magok,
gabonák héját. A tápanyag-felszívódást gátló terményrész leválasztása után
sokkal jobban tudjuk hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat.
Szárítás: eltávolítja
a nedvességet, lassítja a baktériumok szaporodását.
Sókezelés: a
sóval történő pácolás a sejtektől vizet von el, megöli a mikroorganizmusokat,
így tartósít. Emellett hasznos tápanyagok, pl. természetes ízfokozók,
glutamátok képződnek, amitől az étel íze sokkal erőteljesebb lesz.
Füstölés: a
füstölés során kiszárad a hús, és olyan vegyületek jelennek meg benne, amelyek
a hús felszínén antioxidánsként viselkednek, tartósítva ezzel a terméket.
(Forrás: TudnodKell 2014-06-29)
Címkék:
Recept
Horvátország magyar emlékeiből - Kiskőszeg
A trianoni diktátumig Baranya vármegye Baranyavári járásához tartozott, és azóta lakói között a német és az egyéb nemzetiségek aránya minimálisra csökkent, és folyamatosan fogy a magyarok száma is a délszlávok, elsősorban a magukat horvátnak vallók javára. 1991-ben a népszámlálás 1449 lakost regisztrál, melyből magyar 688 fő (47,48%), horvát 446 fő (30,77%), jugoszláv 170 fő (11,73%), szerb 61 fő (4,20%), egyéb 84 fő (5,79%). A délszláv háború után népessége folyamatosan csökken, 2001-ben lakóinak száma 1048 fő volt. (Wikipedia)
1944-ben itt keltek át a szovjet csapatok a Dunán, erre egy szocialista realista stílusú emlékmű emlékeztet a folyóparton:
(Saját képeim)
2023. március 16., csütörtök
Sült krumplikása

Hozzávalók:
5 ek liszt (daraliszt)
só
hagyma
Elkészítése:
A
krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és feltesszük főzni annyi vízben, ami
ellepi. Megsózzuk és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
A
tűzről levéve pépesítjük (krumplitörővel vagy botmixerrel) és hozzáadjuk a
lisztet. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan keverve besűrítjük.
Zsírral
kikent sütőformába tesszük és forró sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra
sütjük. Ropogósra sült hagymakarikákkal tálaljuk.
(Forrás: Rumanne Nagy
Szilvia)
Címkék:
Recept
Horvátország magyar emlékeiből - Kórógy (Korog) temploma
(Saját képeim)
Címkék:
Elcsatolt területekről,
Horvátország,
Országokról
Ismert emberek mondásaiból
Címkék:
Gondolatok
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)