2023. szeptember 23., szombat

Édesszájúak figyelem!

   














Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Rahó 7/5.

Rahó - Az Árpád-vonal rahói völgyzára
Tiszabogdány felé haladva a híd után le lehet parkolni. Egy elhagyott gyár udvarán átkelve a régi vashíd után balra a Fekete-Tisza felé, ill. jobbra a Fehér-Tisza partján lehet az utat folytatni. Balra kb. 100 méterre egy szétrobbantott bunker maradványai láthatók a folyó partján. A völgyzárban láthatók még figyelőbunkerek, szerbsorompó, géppuska bunkerek, páncéltörő bunkerek maradványai.
A városban harcok nem voltak, a honvédség egységei a Kárpátokban vívott több hetes kemény küzdelem után - a déli bekerítés veszélye miatt - az utakat, hidakat felrobbantva, a völgyzár erődjeit kiürítve rendezetten elvonult Máramarossziget irányába.

Beatrix királyné halála évfordulójára - 1508. szeptember 23.

Hol nyugszik Beatrix?

            Beatrix az Aragóniai-ház egyik törvénytelen ágának leszármazottja. Nagyapja Nagylelkű Alfonz (1396–1458), aki Aragónia királya, Barcelona grófja, Valencia, Mallorca, Szicília, Szardínia és – 1442–1458 között – Nápoly királya volt. Uralkodása alatt csúcspontjára ért az Aragóniai-ház földközi-tengeri terjeszkedése, elfoglalta a Nápolyi Királyságot, és udvarát Nápolyba helyezte át. 
            Aragóniai Beatrix 1457. november 14-én született Nápolyban Ferdinánd lányaként. Mint Hunyadi Mátyás második felesége magyar királyné lett (1476–1490). 1508. szeptember 23-án bekövetkezett halála után Nápolyban, a San Pietro Martire templomban temették el, édesanyja mellé. A királyné utolsó akarata egyes források szerint az volt, végső nyughelye a Katalán Hercegségben, a Santa Maria de Poblet kolostorban legyen, a katalán-aragón királyok panteonjában. Beatrix maradványai hosszú tengeri út után Madrid érintésével érkeztek meg Pobletbe 1671. augusztus 23-án. De itt sem nyugodhatott békében. Az 1820-as években, a szerzetesrendek feloszlatása után Pobletet felgyújtották, kirabolták, a királysírokat 1835–1836-ban kincsek után kutatva felfeszítették, a csontokat a templom padlójára szórták. A királysírok helyreállítására 1941–1952 között került sor, a maradványokat nyolc, ólomlapokkal borított, kovácsoltvas pántolású faládába helyezték. Beatrix csontjai az említett nyolc láda egyikében lehetnek. (Forrás: Gulyás András; História, 2009/8.)

VISSZAEMLÉKEZÉS - Romantikus Reformkor Balatonfüreden - 2012. szept. 21-23. (3/1)

        Az Anna Bál és a Jókai Napok melletti kiemelkedő - a Reformkort idéző - rendezvénysorozatot az idén szeptember 21-23. között hetedik alkalommal rendezte a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület több civil szervezet együttműködésével.
          Óriási ötletnek tartom, hogy Balatonfüred lakói felismerték azt a lehetőséget, amit nekik Magyarország történetének egyik legdicsőbb időszaka adott. És ezt a hangulatot - Pozsony mellett - egyedül itt adhatják vissza. A változatos programok közül (korhű jelmezbe öltözött résztvevők felvonulása, reformkori viselettörténeti bemutató, műsorok, vetélkedők, játszóházak, népi és iparművészeti vásár, tarokk bemutató, reformkori városrész bemutatása stb.) én csak néhányon tudtam részt venni. Ezekről beszámolok a blogomra látogatóknak.
          A rendezvénysorozat leglátványosabb része a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának (kitalálója és elnöke: Schindelené Hortobágy Emília) korhű öltözetben felöltözött mintegy 200 tagjának felvonulása a balatonfüredi főutcán, majd a szinpadon folytatva a Reformkori viselettörténeti bemutató. Dr. Bakonyi Elvira (aki az egyik lelke az egésznek, és jobbra látható az alsó képeken) nagyhatású, kisugárzó, szemléletes összekötő szövege tette igazán teljessé a látottakat. (Néhány viseletet bemutatok - kedvcsinálónak jövőre.)


          Kiss Ildikó Hollósi Simon festménye alapján készült korabeli ruhában, Gutai Gábor a 9. Miklós huszárezred egyenruhájában (a huszárezred tulajdonosa egyébként nem kisebb ember volt, mint III. Miklós minden oroszok cárja).

          Dr. Várady Mária ruhakölteménye a selyemruha és a legyező, míg Vetzl Mihály a nagypolgári ruha és a cilinder (a Reformkorban terjedt el, és kürtőkalapnak hívták) bemutatására adott alkalmat.

          Középen: Varga Judit ruházatán a kézzel festett vállkendővel és a színek harmóniájával ismerkedhettünk. Gombás Bélán pedig a ma is hordott Bocskai (vagy Kismagyar) öltözetet láthattuk.
          Balra: Bódis László ruhája, a frakk alkalmat adott a frakk történetének ismertetésére, Bódisné Csikortás Tünde pedig az 1847-es divatlapot keltette életre. Láthattuk az akkori polgári viselet gazdag díszítését.

2023. szeptember 22., péntek

Csetneki Juhász Balázs: Szabad vagyok


Szabad vagyok
Mint a madarak,
Táncot járok az ég alatt,
Látom fent, a felhők fölött
A repülőgépek csillogó, ezüst hasát,
És lenn a búzaföldek hullámzó arany haját.
Szabad vagyok, a csillagokkal rokon.
Mégis inkább lennék rab!
Szerelmed rabja,
Mely a földhöz tapaszt,
 Igája, forró, haza találó vágya,
S nem fájna az égi madarak tánca.
Most szabad vagyok s az ég alatt táncolok.


Autómentes világnapra - Autóval és rúdon Afrikában






Fogyózóknak, cukrosoknak is ajánlom

 Túrógombóc (16 db) (4 adag)
Elkészítési idő: 10 perc


Püspökkenyér (4 adag)
Elkészítési idő: 40 perc



Köménymagos, sajtos rúd (43 db, 4 adag)
Elkészítési idő: 10 perc










Hideg rakott burgonya (4 adag)
Elkészítési idő: 40 perc




Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Rahó 7/4.

Rahó nevezetességeiből
Fekete- és Fehér-Tisza összefolyása
          Rahó központjától mintegy 3 kilométerre találkozik a Fekete- és a Fehér-Tisza. A Vesta benzinkút előtt kell elfordulni a Tiszabogdánba vezető útra. Itt a vasúti hídnál ölelkezik össze a két patak, hogy elkezdődjön a Tisza-folyó. Szinte hihetetlen, de tény: a szőke Tiszát idáig mintegy nyolcezer csermely, patak és kisebb folyó táplálja.
          A Csornohora-hegységet két oldalról megkerülő folyók nem véletlenül kapták ezt a nevet. Ha nem zavaros a folyó vize, gyönyörű látvány a világos és a sötét színű víz találkozása. A Fekete-Tisza Kőrösmezőtől 20 km-re, Okula-nyeregnél, 1268 méterrel a tenger szintje felett ered. A Fehér-Tisza pedig az 1650 méter magas Asztag hegycsúcs nyugati oldalában, kb. 1400 méter magasságból fakad.
          A Fehér- és Fekete-Tisza összefolyásának helyét Tiszaköznek (Usztyi-Reki) nevezik. A közúti és vasúti hídról is szép rálátás nyílik a két folyó egyesülésére. A Csornohora-hegységet két oldalról közrefolyó folyók fehér ás fekete vizeinek érdekes keveredése szemet gyönyörködtető látvány. Az egyesült Tisza egy 5 km hosszú és helyenkénti 1 km szélességű impozáns völgyet alakított ki, melyet jobb oldalon a Szvidovec-hegycsoport utolsó nyúlványai, bal partján pedig a Rahói-hegyek zárnak. A Tisza itt fogadja balról magába következő mellékvizét, a városnak is nevet adó 1373-ban még Rahowként emlegetett patakot, amit egy időben Moszkva-pataknak (!!!!) hívtak.

Baloldali piros pont a Fekete-Tisza forrása, a jobb alsó pedig a Fehér-Tisza forrása. És a Rahótól északra látható pontnál találkoznak.
Ott állok 2016. szeptember 9-én. Nagyszerű érzés volt.
(Szöveg elsősorban a Wikipediából. A felső képet én, az alsót Laci barátom készítette.)

2023. szeptember 21., csütörtök

Szójátékok magyaroknak 2/2.

Kedves szójátékok, csak magyaroknak (vannak benne régiek is!)! Más nyelvre lefordíthatatlan. 

Mit mond a nyuszi, amikor megtámadja a hóembert?
Ide a répát, vagy hozom a radiátort !

Hogyan lehet víz segítségével fényt előállítani?
Le kell mosni az ablakot.

Mit mond a kéményseprő a tükör előtt?
A koromhoz képest jól nézek ki.

Ki jött rá először, hogy asszony kell a házhoz?
Kőmíves Kelemen.
Mi a különbség a véletlen és az üvegtál között?
A véletlen lehet fatális.

Mi a különbség a kutya és a disznó között?
Kutyából nem lesz szalonna.

Mit tettek az ősmagyarok a nyereg alá?
A lovat.

Miért szopik csukott szemmel a kismalac?
Hogy ne lássa, milyen disznó az anyja.

Miért kering a sas a hegy felett?
Mert alatta nem tud.

Hogy hívják a láb nélküli lovat?
Hasonló.

Van egy lovunk és egy tehenünk. Hogyan lehet megállapítani, hogy melyik a ló?
Egymás mellé kell őket állítani, és amelyik a ló mellett áll, az a tehén.

Mi van a halleány ajtajára írva?
Gyere be halkan!

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Rahó 7/3.

Rahó nevezetességeiből
Ha a Felső-Tisza-vidéken kirándulunk, érdemes megállnunk Rahón, s megtekintenünk a város nevezetességeit. A templomok, a régi épületek, a szobrok, a faúsztató (a faúsztatás történetét bemutató) múzeum, a tényér- és szarvgyűjtemény, az Árpád-vonal bunkerjei, a Fehér- és a Fekete-Tisza összefolyása stb. különleges élményt nyújtanak. Közülük mutatok be néhányat.
Főutca: Rahó főutcája a város központjától kezdődően a Tatár-hágó felé egyirányú, egyszersmind ezen a szakaszon nem főút, hanem mellékút. Tehát a város másik végére érve vigyázzunk, adjunk elsőbbséget a szembejövőknek, akik csak úgy tudnak a városon keresztülhajtani, illetve annak belsejébe jutni, ha azt (az ő menetirányuk szerint jobbra fordulva) megkerülik.

Régi római katolikus temploma a város központi terén áll. Gúla alakú toronysisakja a város minden részéből jól látható. Ablakai felül félkörív záródásúak.

Római katolikus egyháza 1790-ben alakult újjá. Anyakönyvét is azóta vezetik.
 Plébániatemplomuk 1825-ben épült Nepomuki Szent János tiszteletére. Híveinek száma közel több mint ezer. A szovjet rendszerben a templomot le akarták bontani, hogy a főtér „jellege” javuljon. A hívők összefogása azonban ezt megakadályozta.



Szép látványt nyújt az új pravoszláv Szentlélek-templom is.






Reformátusok is élnek itt, gyülekezetük mintegy 50 tagot számlál. Templomukat most építik.

Az 1949-ben betiltott görög katolikus egyház hívei 1989-től újjászerveződtek. Templomuk a főutcával párhuzamos Sevcsenki utcában található, 1792-ben épült Szűzanya Mennybevitele-templom.

A Közigazgatási hivatal a templommal szemben található.

Állandó jellegű híddal a két Rahót először 1782-ben kötötték össze. Ezen lehet átjutni a város bal partjára. Itt található többek között az egykori Láz-telep és a Némettelep, a vasútállomás és a bolhapiac is. A házak közül kitűnik három egyforma stílusú épület, a magyar honvédség 1940-es években emelt határvadász laktanyái. A tervező a vidékre jellemző építészeti formát választott: alul kő, felül fa. Némettelepen (Zipserei) áll a magyarság másik temploma, a római katolikus Nagyboldogasszony-templom.

Faúsztató múzeum

Volt Budapest Szálló


Tányér-, agancs- és szarvgyűjtemény
 A nyugdíjas Tuser László gyűjteménye. A vadászattal és hegedüléssel is foglalkozó öregúr szívesen vezeti körbe házában a hozzá betérőket, miközben érdekes történeteket mesél el egy-egy tányér vagy szarv eredetéről.















Földrajzi fekvésének, valamint egyedi tájainak és hucul kultúrájának köszönhetően a város Kárpátalja fontos turisztikai és rekreációs központja, számos turistatelep – Tisza, Breckul, Borkut stb. – található itt. Turista szállók, hotelek, magánházak működnek. A város olyan látványos hegycsúcsok között fekszik, mint a Hoverla (2061m), Csornohora (2026 m) és a Petrosz (2020 m).

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával 2006 novemberében korszerűen felszerelt Ukrán-Magyar Kulturális Oktatási és Információs Központ jött létre. Az intézmény célja az ukrán-magyar kulturális és gazdasági együttműködési lehetőségek feltárása, új kapcsolatok létrejöttének és a meglévő kapcsolatok fejlődésének elősegítése. A központ működtetéséről az alapítvány és a Rahói Járási Ukrán-Magyar Kulturális Együttműködési Társaság közösen gondoskodnak.