2021. március 27., szombat

Tócsniba bújt sertés szelet

Hozzávalók:
6 szép nagy szelet sertéslapocka
só, bors

A bundához:
4 közepes durvára reszelt burgonya (nyersen)
1 tojás
3 evőkanál liszt
1 kicsi kefír
1 kisebb csokor petrezselyemzöld felaprítva
só, bors
2 gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítése:
            A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A burgonyát nyersen lereszeljük és összekeverjük a bunda további hozzávalóival. A szeleteket belemártjuk lisztbe, majd a krumplis masszába és forró olajban, lassú tűznél, fedő alatt kisütjük.
            Tejföllel a szeleteket megkenjük tálaláskor, majd reszelt sajttal megszórjuk.
            Természetesen más húsból is készíthető! 
(Forrás: Vass Lászlóné)

2021. március 25., csütörtök

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja mondáiból, humorából

          Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához mondák is fűződnek, amelyek az ünneprontás hiedelemvilágába tartoznak.
            Nagykanizsa mellett van az előkelő Inkey-család szép barokk, szépen felújított kápolnája. Máig mesélik, hogy az egyik Inkey báró féktelen gőgjében elhatározta, hogy éppen ezen a napon vágatja ki legszebb gyümölcsfáit. Amikor azonban a legelső kivágására sor került, hatalmas sereg hangya bújt elő a tövéből. Rámászott a báróra és rágni kezdte a tagjait. Bezárkózott előlük a szobájába, de hiába. Szenvedéseibe belepusztult, és felravatalozták. Reggelre azonban már csak a csontjai maradtak meg a koporsóban. A család engesztelésül építtette azután a kápolnát.
            Bánóc (ma: Banovce; Szlovákia) mellett egy szlovák nemzetiségű faluban történt, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony napján – tehát a nagyböjt kellős közepén – este egy házban zeneszó mellett vígan táncolt a falubeli fiatalság. Egyszer csak, amint javában táncoltak, megjelent a szobában egy fehér asszony, nyilván Mária, és a zenészektől azt kérdezte: Játszotok? Játszunk – felelték ezek. Az asszony: hát csak játsszatok! Azután a táncolóktól kérdezte: táncoltok? Táncolunk – mondták ezek rá nagy vígan. Nohát csak táncoljatok! E szavak után eltűnt. A muzsikások azóta is játszanak, a táncosok pedig táncolnak, nem tudják végét szakítani. A lábuk már bokán felül elkopott. A szoba falairól már mind lehullott a vakolat a szüntelen dobogástól. A gyertya ég, de soha el nem ég. Az egész szoba csupa korom és füst.
(Forrás: Jeles Napok; Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium – részlet)

A humor oldaláról:

Egy alapos vizsgálat után így szól a nőgyógyász orvos a pácienséhez:
- Kedves hölgyem, ha este megérkezik a férje, ...
- Nem vagyok férjnél. - szakította meg a nő.
- Ha találkozni fog a vőlegényével...
- Nem vagyok eljegyezve.
- Akkor mondja meg a barátjának...
- Nincsen és nem is volt soha barátom.
Az orvos elgondolkodik, az ablakhoz megy és hosszasan bámul kifelé.
-Doktor úr, miért néz ki olyan sokáig az ablakon? Csak nincsen valami baj? - kérdi a kíváncsi nő.
- Baj nincsen, de amikor utoljára történt ehhez hasonló eset, akkor keleten megjelent egy csillag
.

NOSZTALGIA - HÉT ÉVE TÖRTÉNT - - A Magyar Örökség díj átadása - - - 2014. március 22.

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság "Láthatatlan Szellemi Múzeumát".
A kitüntetést odaítélő díjbizottság elnöke az indulástól 2000-es államfővé választásáig Mádl Ferenc, 2000-től pedig Hámori József lett. Az első díjkiosztásra 1995. december 21-én a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében került sor. A díjátadásra azóta folyamatosan évente négy alkalommal kerül sor. Az idén – első alkalommal  – a felújított Vigadóban.


 

A Magyar Örökség díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.
 A Díszterem csillárjai
A jelen lévők a Himnuszt éneklik. Az elnökség tagjai.
A mostani díjazottak:

A KALÁKA EGYÜTTES KÖLTÉSZETET ÉS ZENÉT
ÚJRAEGYESÍTŐ MŰVÉSZETE

CSONKA FERENC KATAKOMBACSERKÉSZ PASZTORÁCIÓJA

KUNKOVÁCS LÁSZLÓ SZERVES MAGYAR MŰVELTSÉGET
MEGÖRÖKÍTŐ MŰVÉSZETE

TAKARÓ MIHÁLY IRODALOMTANÍTÁSA

A KISKŐRÖSI PETŐFI SÁNDOR SZÜLŐHÁZ ÉS EMLÉKMÚZEUM IGAZGATÓJA, KISPÁLNÉ DR. LUCZA ILONA HAGYATÉKÁPOLÓ MUNKÁSSÁGA

KALÁSZ MÁRTON KÖLTÉSZETE ÉS IRODALOMSZERVEZŐ TEVÉKENYSÉGE

HUSZÁRIK ZOLTÁN FILMMŰVÉSZETE

2021. március 24., szerda

Tarpon Springs-i görög faluban (2/1) Florida - USA

2010-es népszámlálási adatok szerint a település létszáma: 23 484. Az USÁ-ban e városban a legnagyobb a görög származású lakosok aránya. 1943-ban szentelték fel a valamikori Konstantinápolyban (ma: Isztambul) 2000 évvel ezelőtt felépült Haggia Sophia-székesegyház (török neve: Aja Sophia) mintájára emelt Szt. Miklós görög ortodox székesegyházat.