2018. szeptember 28., péntek

ÖT ÉVE ÍRTAM - A világ legidősebb olimpiai bajnoka a 100 éves Tarics Sándor

            Századik születésnapja alkalmából Tarics Sándort, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokát köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság és a hazai vízilabda-szövetség, valamint levélben Orbán Viktor miniszterelnök.
            A kaliforniai otthonától alig néhány száz méterre rendezett – a MOB beszámolója szerint – családias hangulatú ünnepségen Szabó Bence főtitkár egykori "iskolatársként" – 50 évvel Tarics Sándor után ő is az Árpád Gimnáziumba járt –, olimpiai bajnoktársként és a MOB nevében méltatta az 1936-os berlini olimpia aranyérmesét. Elmondta, hogy a kint töltött néhány napban sokat tanult tőle, bölcsessége, kisugárzása mélyen megérintette és reméli, hogy barátjának tekintheti. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke levélben köszöntötte az 1949 óta San Franciscóban élő Tarics Sándort, aki - amint az a MOB-közleményben olvasható - könnyekig meghatódott, amikor felolvasták Borkai Zsolt gondolatait, jókívánságait.
            Orbán Viktor levelében azt is kiemelte, hogy az emberségnek és a jóságnak erre a magaslatára csak kevesek jutnak fel, majd azt írja: "Ön azonban, ez alatt a 100 év alatt más csúcsokat is meghódított: az olimpián, az építészetben lenyűgözte a világot. A magyar leleményesség példájaként megtalálta és kihasználta azokat a lehetőségeket, amiket mások észre sem vettek. Jobbkezesként bal kézzel dobott góljai ugyanúgy döntő fontosságúak voltak, mint az az ötlete, amellyel épületek százainak és emberek tízezreinek óvta meg épségét a földrengések alatt."
            Az elérzékenyülés csak fokozódott az ajándékok átadásakor. A nevével hímzett válogatott fürdőköpenyt, inget, egy üveg 1994-es, díjnyertes Tokaji bort és könyvet (Magyarok az olimpiai játékokon 1896-2012) kapott ajándékba, de az Árpád Gimnáziumból is kedveskedtek neki. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökeként kiemelte: büszkék lehetnek arra, hogy magyar a világ legidősebb olimpiai bajnoka.
            "Sokak számára talán meglepetés, hogy egy olyan kis nemzet, mint a magyar tudhatja magáénak a legidősebb olimpiai bajnokot a földön. Az már kevésbé meglepő, hogy vízilabdázó, mert minden negyedik magyar olimpiai bajnok pólós" – tette hozzá a válogatott szakvezetőjeként korábban három olimpiai bajnoki címet begyűjtött sikerkapitány. Kemény Dénes szerint Tarics Sándor az igazi megtestesítője a tipikus magyar pólósnak, aki a sport mellett a tanulást is kiemelten fontosnak tartja és orvosként, jogászként vagy éppen építészként legalább annyira sikeres lesz, mint vízilabdázóként. Ajándéknak egy különleges, bekeretezett tablót nyújtott át, amelyen mind a kilenc magyar olimpiai vízilabdaarany megjelenik, középen Tarics Sándorral. Kemény Dénes meghívta az ünnepeltet a jövő évi, budapesti vízilabda Eb-re és a 2021-es vb-re.
(Bejegyeztem: 2013-ban)

2018. szeptember 27., csütörtök

NOSZTALGIA - A paloznaki polgármesterről írtam 2011. szeptember 27-én

Gondoltam, ha már a blogomban megírtam a Paloznaki Falunapokról az élményeimet, felhívom a Polgármesteri Hívatal figyelmét is, hátha hasznát veszik. Levelemet 10.51-kor küldtem el e-mailben. Czeglédi Ákos polgármester válasza 13.21-kor már meg is érkezett: "Külön köszönet a korrekt észrevételekért és kritikáért".
A gyors és elfogadó válasz meglepett, mert a közigazgatásról és az abban szereplőkről nem mindig ilyen jók a tapasztalataim. Gratulálok a településnek a polgármesterükhöz!
A kép a Polgármesteri Hivatal épületét mutatja, előtérben a XIX. sz. elején épült fazsindelyes borítású református haranglábbal.

2018. szeptember 25., kedd

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Romantikus Reformkor Balatonfüreden - 2012. szept. 22-24. (3/3)

          Akik nem ismerték eléggé Balatonfüred reformkori nevezetességeit, részükre lehetőség volt a nap folyamán két alkalommal is vezetett városnézésen részt venni.

          Kiválóan sikerült a báli hangulat felidézése. Megtudtuk, hogy a Reformkorban a bálok előtt a gyerekeknek rendeztek bált, akik hasonló ruhákban ropták a táncot, mint 11 óra után a felnőttek.

          A Junior Prima-díjas in Medias Brass fúvósegyüttes 2010-ben alakult. Az öt tag mellé vendégzenészeket is hívtak (érdekesség: csak férfiakból állt a zenekar), így még tökéletesebben szólt a muzsika. A Reformkor kulturális, társadalmi átalakulását mutatták be a zenében (karmester: Balogh Sándor). A valamikori vizilabdázó és orvosi végzettségű, de most a Magyar Állami Operaház állandó vendége, Habetler András operaénekes összekötő szövegével igazi ismeretterjesztést is végzett.
          Megszólalt a Cári-Oroszország, a széttagolt Itália, a magyarországi zsidóság, az amerikai álom, ahol a cipőpucoló fiúból is lehetett milliomos (ennek illusztrálása látható a képen). A kiváló tárogatójáték, Brahms: V. Magyar Tánc, Farkas Ferenc: Magyar táncok c. darabok, a Monti Csárdást hihetetlen bravúrral tubán előadó Bazsinka József vastapsot kapott.

          A Reformkor idejében kezdtek a különböző társadalmi osztályok egymás kulturájára figyelni. A néptánc is ebben az időben került be a magyar köztudatba. Az 1995-ben alakult Csopak Táncegyüttes ebből adott ízelítőt.

          A Vitorlás téren igazi vásári gólyalábas parasztkomédiát láthattunk kiváló előadásban.


          A 2006 februárjában alakult Balatonfüredi Turisztikai Egyesületnek gratulálok a színvonalas, sokrétű és kiválóan megrendezett múltidéző napokhoz.

2018. szeptember 24., hétfő

NOSZTALGIA - HAT ÉVE TÖRTÉNT Romantikus Reformkor Balatonfüreden - 2012. szept. 22-24. (3/2)

            Az Anna Bál és a Jókai Napok melletti kiemelkedő - a Reformkort idéző - rendezvénysorozatot az idén szeptember 21-23. között hetedik alkalommal rendezte a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület több civil szervezet együttműködésével.
          A szervezők nevében Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a jelen lévőket, és hossan sorolta a hónapok óta formálódó három nap megrendezésének legaktívabb tagjait. Dr. Bóka István polgármester 1825-től kezdődően felelevenítette Balatonfüred reformkori történetét. Majd gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópai Unió elnöke, a rendezvénysorozat fővédnöke több nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitotta a rendezvénysorozatot.
        A programok közül néhányon részt tudtam venni. Ezekről kívánok az olvasóimnak beszámolni.
          A szinpad környékén gyülekezőket a Szerenád Cigányzenekar fogadta. Kissé furcsa volt, hogy a sok férfi az egyik oldalán, míg az egy szem hölgy a másik oldalán állt a szinpadnak. Ez a kölönállás azonban egyáltalán nem érződött a játékukon. Mint mondták a bevezetőjükben: "Azért jöttünk, hogy nappali szerenádot adjunk", és örültek, hogy Balatonfüreden felléphettek.
          Nagyon szépen, szívhez szólóan játszottak, énekeltek operetteket, könnycsorgató magyar nótákat, pl: "Jajjjj, de szép kék szeme van magának". Sírt a prímás hegedűje, a cimbalom és a klarinét szólója is kiválóan sikerült.
          A felvonulók megérkezése vetett véget a koncerjüknek, mikor a Balatonfüredi Városi Fúvószenekar (Csincsi Ferenc karnagy) vezetésével megérkezett a korhű öltözetes felvonulás.
          A zenekar utána kis koncertet adott, szépen szólt például az egykori híres füredi prímás, Farkas Miska "Füredi induló"-ja is. A jobb-szélen látható fiatal dobos végig, megállás nélkül kiválóan "dolgozott". Nagyon sajnáltam, hogy nem volt, aki néha felváltsa.
          A Reformkori viselettörténeti bemutató komlettségre törekvését mutatta, hogy nem csak a polgári és a arisztokrácia ruháit mutatta be, hanem Magyari Ilona Zsuzsanna kékfestő ruhája, Madaras Csaba hófehér, bőújjú ingje, fekete mellénye, nadrágja, csizmája a népies viseletet reprezentálta.