2023. május 13., szombat

A nap viccei, mondásai

Az apa bömbölő gyermekét tolja babakocsiban, s közben mondogatja: -Nyugodj meg, Botond!
-De szépen nyugtatja a fiút! - mondja egy járókelő.
-Tévedés! Én vagyok a Botond, a fiam Levente...

Zsoltika első leckéjét veszi az úszótanfolyamon. Sokat kínlódik a medencében, mígvégül megunja és azt mondja az úszómesternek: -Azt hiszem, mára elegendő.
-Hogyhogy?
-Már nem vagyok szomjas.

-Micsoda alakok! - kiált fel az autós. -Ez az Opel megy, mint az őrült! Száznegyvennel repeszt mögöttünk már egy órája!


Újburgonya zöldborsóval - tavaszi étel

 Hozzávalók:
- 75 dkg burgonya
- 15 dkg zöldborsó
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 tk. mustármag
- 1 tk. friss reszelt gyömbér
- 1 tk. kurkuma
- 1/2 tk. csípős pirospaprika
- 1/2 tk. őrölt kömény
- só, bors, 1,2 dl víz
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. A mustármagot addig pirítjuk, amíg pattogni kezd. Hozzáöntjük az olajat, a felkarikázott hagymát, az összenyomott fokhagymát és a gyömbért. Folytonos keverés mellett puhára pároljuk. Fűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a burgonyát. Ráöntjük a vizet, lefedjük, majd 15-20 percig főzzük. Utána hozzáadjuk a zöldborsót, és még 5 percig főzzük.
(Alapforrás: 109.hu Receptek)

Születésnapi jókívánságok - lehet válogatni

 

A barátság világnapjára - május 13.


Bemutatom a ma születésnapját ünneplő Kletz László Lajost (3/1)

MSZOSZ-, Gyémánt- és Nívódíjas
állami és miniszteri kitüntetett
nemzetközileg jegyzett képzőművész
stúdióvezető képzőművészeti menedzser
(Szikszó, 1950 . május 13 .)

            Az ismert fővárosi művészettörténész Angyal Mária így jellemezte az alkotót egy korábbi kiállításának megnyitójának alkalmából: "Alkotásaira a szolnoki és a szentendrei iskola hatott, de úgy, hogy az eltelt évtizedek során sok mindennel foglalkozva megteremtette saját, egyéni világát, kialakította sajátos alkotói attitűdjét, miközben úgy élt és úgy vett részt a társadalom életében, hogy saját lehetőségei között mindig alakította és formálta azt. Ha van korunkban reneszánsz ember, akkor a Miskolcon élő Kletz László Lajos az. És ha van humanista, akkor az is. 
Miközben mindig alkotó ember maradt, minden érdekli a világból, többször, több dolgot megpróbált és mindenhol otthagyta a kézjegyét. "Sokoldalúan képzett művész: képzőművészeti szakkörvezetői képzettséget szerez Miskolcon, valamint képzőművészeti menedzserképzőt végez Budapesten. Életútja egyfajta kulturális missziónak tekinthető, ő maga pedig a képzőművészeti kultúra követének. 1972-től Magyarország 96 városában Miskolctól Budapestig, Debrecentől Zalaegerszegig, Győrtől Békéscsabáig, Egertől Pécsig, Salgótarjántól Szegedig, Szolnoktól Szombathelyig több mint 230 alkalommal állít ki, melyből 58 egyéni tárlat, miközben a világ számos országába is eljutottak alkotásai.


(Készült 2015-ben)