2022. május 6., péntek

Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

0,1 ezrelékes véralkoholszinttel nagyjából egy óra alatt birkózik meg a szervezet. Mit is jelent ez?
Mennyi idő kell szervezetednek az alkohol lebontásához?
A legfontosabb szempontok, amiket az alkohol lebontásakor figyelembe kell venni, a testsúly és a nem. Egy 110 kilós férfi szervezete hozzávetőlegesen kétszer olyan gyorsan bontja le az alkoholt, mint egy 70 kilósé. Míg előbbinek két korsó sör lebontásához körülbelül két óra szükséges, utóbbi szervezetének öt órába is beletelhet.
0,1 ezrelék egy óra alatt
Általánosságban 0,1 ezrelékes véralkoholszintnél az alkohol egy óra alatt ürül ki a szervezetből - nőknél ez valamivel lassabban megy. Egyetlen korsó sör férfiak esetében körülbelül 0,16 ezrelékes, nőknél 0,2 ezrelékes véralkoholszintet jelent.
A testsúly és a nem mellett az sem mindegy, hogy kipihent vagy-e, ettél-e valamit alkoholfogyasztás előtt vagy közben. Ha üres a gyomrod, az alkohol gyorsabban szívódik fel a szervezetben.
Ha ittál, ne ülj volán mögé!
Nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi idő alatt ürül ki teljesen szervezetedből az elfogyasztott alkohol, hiszen számos tényező befolyásolja. Épp ezért ne próbáld kisakkozni, mikor vezethetsz újra, inkább hívj taxit, vagy válaszd a tömegközlekedést.
Mivel hazánkban a rendőrök és az igazságszolgáltatás a zéró toleranciára esküszik, 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél 100 ezer forint pénzbírságot és hat büntetőpontot kapsz. Ittas vezetés esetén ez a minimum, amivel számolhatsz, ám 0,8 ezrelék felett tetted már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és a jogosítványodat is bevonják.

2022. május 5., csütörtök

Rovarűző növények 1. - A borsmenta, a muskátli


A lakásba berepülő rovarok ellen nem csak vegyszerekkel vagy esztétikusnak éppen nem mondható szúnyoghálóval védekezhetünk. Vannak ezeknél sokkal hatásosabb természetes módszerek is, amelyek ráadásul az erkélyt, a tornácot is üde zöldbe és színesbe borítják.

A mentafélék kellemes, friss illatát a repülő rovarok – például a legyek vagy a szúnyogok – ki nem állhatják. Az erkélyen, de akár az ablakpárkányon is lehet nevelni macskamentát vagy borsmentát. A különböző menták nagyon szeretik a vizet és a fényt, ezért mindig gondoskodni kell, hogy a növény földje nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben, és elegendő fény érje, ugyanakkor a tűző napfénytől óvni kell. A hőséget sem szereti, inkább a hűvösben érzi jól magát. Szereti a tápanyagokban dús talajt, a rendszeres tápoldatozást újabb és újabb illatos levelekkel hálálja meg.
Virágzó hajtását és megszárított levelét tea formájában gyomor-, bél- és epegörcsök, epekőképződés ellen, valamint szélhajtóként használják. A mentaolajat illatszerekben, gyógyszerekben, édességekben alkalmazzák. Vigyázat! A homeopátiás szerek hatását semlegesíti, ezért a mentával vagy mentolos dolgokkal való kontaktus és a homeopátiás szerek alkamazása között (előtte és utána is) minimum fél órát hagyjunk.
A muskátli az erkélyek kedvelt ékessége. Megfelelő öntözés mellett remekül tűri a meleget és a napfényt, de a tűző nap és a tikkasztó hőség helyett inkább a félárnyékos-szélárnyékos helyeket kedveli. Naposabb helyen gyakrabban kell öntözni – mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz, mert hamar elrohad a gyökere. Rendszeresen érdemes táplálni, kaphatóak speciális – muskátliknak ideális – tápoldatok is.
A muskátli az erkélyek kedvelt ékessége. Megfelelő öntözés mellett remekül tűri a meleget és a napfényt, de a tűző nap és a tikkasztó hőség helyett inkább a félárnyékos-szélárnyékos helyeket kedveli. Naposabb helyen gyakrabban kell öntözni – mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz, mert hamar elrohad a gyökere. Rendszeresen érdemes táplálni, kaphatóak speciális – muskátliknak ideális – tápoldatok is.
A muskátli a legelterjedtebb hazai balkonnövény. Szaporítása viszonylag egyszerű, otthoni körülmények között is kivitelezhető. A dugványozás ideje: július–augusztus, amikor a fokozott hajtásnövekedés már lelassult, a friss hajtások kellően megerősödtek. A dugványokat lehetőleg reggel szedjük meg. A megvágott dugványokat a lehető legrövidebb időn belül készítsük elő a dugványozásra, és minél hamarabb végezzük el a dugványozást. Ha a dugányozással várnunk kell, akkor a dugványokat tartsuk nedves, magas páratartalmú, hűvös helyen.

2022. május 1., vasárnap

Május 1. - A munka ünnepe (alulnézetben)

Májusfa-állítás hagyománya - május 1.

májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.
A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.
Ez a szokás falvakban, lakótelepeken még napjainkban is komolyan jelen van. A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene május elsején.
 Batár Zsolt Botond szülővárosában, Nagykőrösön amelyik lánynak már volt udvarlója, az május 1-jén kapott májusfát. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak. Ezután szerenádot adtak, amit a lánynak fogadni illett egy szál gyufa meggyújtásával. A szerenádot követően a lány kiment és borral kínálta a legényeket.
májusfák kidöntése (fenti képen) járt együtt általában nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni. Azé lett a tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. A legények gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek. (Wikipedia nyomán)

Ismert emberek okos mondásai