2018. október 12., péntek

Készítsünk képviselőfánkot

Hozzávalók
  • 2 egész tojás,
  • 3 tojás sárgája,
  • 9 deka vaj,
  • 18 deka finom liszt,
  • 4 deci forró tej,

Elkészítése
Két egész tojást és 3 tojás sárgáját egy fazékban kavarjunk el jó habosra 3 evőkanál porcukorral, ekkor kavarjunk közé még 9 deka vajat és 18 deka finom lisztet jó simára. Azután hígítsuk fel 4 deci forró tejjel, és ekkor a tűznél főzzük jól fel folytonos kavarás mellett. Ekkor vegyük le a tűzről, és kavarjuk tovább, ameddig kihűl.
Kikent, kilisztezett tepsire hármat egy sorba rakjuk ki kávéskanállal egy-egy csomóba lehetőleg csinos kerek, sima, domború fánkalakokat adva neki, és süssük meg rendes tűznél szép halványpirosra. Ha mind kész van, és teljesen kihűlt, akkor vágjuk mindegyiket ketté, és domború részét vonjuk be pirított cukorral vagy csokoládéjéggel és vaníliakrémmel megtöltve, a két részt összeborítva kínáljuk.
A krémet készíthetjük a következőképpen: 5 tojás sárgáját kavarjunk el habosra 7 deka cukorporral, aztán kavarjunk közé 4 deka lisztet, és akkor öntsünk hozzá 3 deci forró tejet, melybe egy jó darabka vaníliát főztünk. Aztán folytonos kavarás mellett főzzük fel. Ekkor vegyük le a tűzről, és kavarjuk tovább, hogy egész sima legyen és hideg. Ekkor kavarjunk habosra 10 deka vajat, 12 deka porcukorral és vegyítsük össze a kihűlt krémmel és így tehetjük a tésztába.
Másféleképpen is készíthetjük a krémet: 6 tojás sárgáját 28 deka porcukorral kavarjunk el jó habosra, aztán kavarjunk közé 3 deka. finom lisztet simára, és ekkor hígítsuk fel fél liter forró tejjel, melybe bőven főzzünk vaníliát. Ekkor tegyük a tűzre, és folytonos kavarás mellett főzzük fel. Aztán vegyük le a tűzről, és tovább kavarjuk simára, ameddig kihűl Így tehetjük tölteléknek.
A cukorbevonatot úgy csináljuk, hogy 15—20 deka cukrot tegyünk oda egy kis lábasba a tűzhöz, és folyton kavargassuk, ameddig szép, világosbarna lesz. Ekkor tegyünk vele próbát: egy kis tányérra csöpögtessünk egy cseppet, ha kis idő múlva egész kemény lesz, akkor már jó, de nagyon gyorsan kell vele bánni, mert hamar megég és hamar keményedik. A fánkokat vagy gyorsan, ügyesen, bele kell mártani, vagy gyorsan, egyenlően kávéskanállal rá kell csorgatni.

2018. október 11., csütörtök

A nap vicce

A medve találkozik a nyuszikával.
– Mit csinálsz nyuszika?
– Elásom ezt az üveg pálinkát, 20 év múlva kiásom, akkor sokat fog érni!
Másnap ugyanitt a rókával találkozik, aki szintén egy gödröt ás.
– Mit csinálsz róka koma?
– Elásom ezt az EDDA kazettát, 20 év múlva kiásom, akkor iszonyat sokat fog érni!
Harmadnap a két betemetett kupac mögött egy 3. kupacot lát a medve, tetején a vakond énekel tök részegen:
– A köööör közepééén állok…