2023. április 15., szombat

Jópofa


Ismert emberek mondásaiból


Csetneki Juhász Balázs: Az utolsó látogató

             Az utolsó látogató

A kórterem elcsendesedett és  néma, kiürült,
A rokonok, barátok elmentek észrevétlenül,
Egy légy zümmögött csak, ablaküvegnek repült,
Kopogott, mint a kalapács ütött koporsó szögek,
Végül  zúgva kirepült a félig nyitott ablakon.

Ágy, mint mázsás súly, rámszakad, felfordul a kórterem,
Minden mozdulat gyötredelem, fájdalom és  csövek,
Csövek és infusió és semmi, semmi, se nővér,
Se orvos, sehol senki, mindenhol semmi, a semmi,

Lepergő lét, a gyötrő újraélés. Irgalom!
Menyi tévedés, rossz döntés, mennyi fájdalom,
Küzdelem, öröm és boldog percek és boldog napok,
Szeretet éhség, bűn és vétség, Istenhez könyörgés.

Évek rohannak, percek állnak, végül  egyedül,
Gyötrő, önző földrerántás a valóság, mely taglózva
Ölel, gyaláz, semmivé tesz, megaláz és halál,
Álmok és vágyak és  remények, jövőm lesz a múltam.

Egy pillanat, lebegés súlytalan és fájdalmatlan,
Jelentelen, időtlen, furcsa érzés, talán  a vég?
Lelkem  megbékélt a világgal, sorsom elfogadtam,
Már semmi se fáj,  nincs már harag, nincs rossz emlék,
Minden bánat súlytalan,  minden öröm határtalan,

Mozdulatlan áll az ágy végében egy ismeretlen,
Kegyelem! Fiam, jól kibeszélhettem  magam neked.
Kegyelem! Magányrettenet így maga alá mégse temetett,
Jöjj el máskor is! Nem tehetem uram, nem tehetem,
Én vagyok az  utolsó látogató, en vagyok a halál.

2023. április 14., péntek

Fekete humor

 Végre egy normális szomszéd állam

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.
          "Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé" - mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szavait idézték a szerbiai hírportálok.
          Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Arról beszélt, hogy évente 35 ezer fővel csökken Szerbia lakossága, és a szerbiai társadalom a "legöregebb" Európában. "Mert ő (Vucic) elüldözi a fiatalokat, és szíriaiakat és magyarokat hoz be" - hangoztatta Trifunovic.
          Aleksandar Vucic erre reagálva azt is mondta, hogy még egyszer bocsánatot kér "minden Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholban, Óbecsén és Temerinben élő embertől".
          "Bocsánatot kérek a kosarai hőstől, Cerna Tibortól és minden, Torontálvásárhelyen és máshol élő embertől és családtagjaiktól, akik életüket áldozták a szerb haza oltárán. De mit tegyünk, egyesek felelőtlenségének nincs határa" - idézte a B92 hírportál Vucicot.
            Más belgrádi politikai vezetők is keményen bírálták Trifunovicot az elhangzottak miatt.  "Fel vagyok háborodva a sértegetések miatt, amelyekkel Trifunovic illette a magyar nemzetiségű állampolgárainkat. Úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha idetelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének, és veszélyt jelentenének, sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre" - mondta Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Hangsúlyozta: tudja azt, hogy senki se gondolkodik Szerbiában úgy, mint Trifunovic.
          "Remélem, hogy senki se próbálja majd Trifunovicot Szerbia hangjaként bemutatni, igazolásként a Szerbia és a szerbek elleni támadásra... Drága magyar szomszédaink, még csak ne is gondoljátok azt soha, hogy Trifunovic Szerbia lenne" - fogalmazott a szocialista politikus.
          Aleksandar Martinovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS)  frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a polgárokat, hogy vegyenek részt az SNS április 19-i nagygyűlésén, és mutassák meg, hogy Szerbia más, mint amilyennek be akarták mutatni a szombati tüntetések szervezői. Martinovic szerint Trifunovic nyíltan népszerűsíti a fasiszta nézeteket.
          "Ez bizonyosan sem Szerbia, sem a szerb nép üzenete, hanem egy zavarodott és elborult elméé. A szerb nép barátian viszonyul a magyarokhoz, és minden más néphez az országunkban" - mondta Martinovic, és azt üzente "a magyar testvéreknek, polgártársaknak, barátoknak és szomszédoknak, hogy Szerbia ugyanannyira az ő országuk, mint a szerbeké".
          Goran Vesic haladó párti politikus úgy fogalmazott: "Színtiszta fasizmus azokat a magyarokat fenyegetni, akikkel a szerbek összhangban élnek, és akiknek anyaországával a legjobb az együttműködésünk".
          Elítélte Trifunovic kijelentését a Koszóvóban elraboltak és meggyilkoltak családtagjait tömörítő szervezet is, hangsúlyozva, hogy a koszovói áldozatok között magyarok is voltak.
(delmagyar.hu 2019. május 14.)

Könyvtárosok világnapjára - április 14.


          Mivel történelmi és idegenforgalmi könyvek írásával foglalkozom, ezért hetente egyszer megfordulok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyönyörűen felújított épületében. Ragyogó tisztaság, kiváló szakmai felkészültségű, udvarias könyvtárosok segítik a betérőket. Nagyon jól érzem ott magam, az az én egyik világom! De ha elnézem a fenti képet, melyet az interneten találtam, akkor meghajlok ez előtt az ismeretterjesztő úr előtt.