2024. április 25., csütörtök

Munkalátogatáson Kolozsváron

Az EME központi székháza Kolozsvár főterén

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1859-ben alakult Kolozsváron. Célja a tudomány és a kultúra magyar nyelven való művelése és terjesztése, a magyar tudományos örökség számbavétele és megőrzése. A hét szakosztálya (bölcsészeti, jog- és államtudományi, nyelvi, orvostudományi, természettudományi, történettudományi) előadásokat, konferenciákat, kiállításokat szervez, könyveket ad ki.

     A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület kezdeményezéséhez - Nagykőrös, az akadémikusok városa projekt - csatlakozott a Nagykőrösi Arany János Társaság is. Az Önkormányzati Hírek 2024. április 26-ai számának 9. oldalán megjelent felhívás mindenkihez szól, hogy segítse a megvalósítást. Ebben szerepel az is, hogy a Kárpát-medencében is kiadvánnyal, kiállításokkal és előadásokkal kívánjuk népszerűsíteni Nagykőröst az 1848/49-es szabadságharc leverése utáni rövid periódusban itt megfordult 13 akadémikus révén. Az első utunk Kolozsvárra vezetett, ahol április 8-án az erdélyi magyar tudományos akadémiának becézett Erdélyi Múzeum-Egyesület vezetőivel (Bitay Enikő elnökkel, Bogdándi Zsolt főtitkárral) folytattunk - Kolozsváron a székházban és a Házsongárdi temetőben tartandó előadásokról, koszorúzásról, kiállításról, emlékplakett készítésről - megbeszélést.

     Az alábbiakban az EME Hírlevelében megjelent tudósítás látható:

Az EME-hez látogattak a nagykőrösi Teleki Sámuel Kulturális Egyesület és az Arany János Társaság képviselői

2024. 04. 09. – 15:16

Az Erdélyi Múzeum-Egyesülethez látogatott Batár Zsolt Botond és Batárné Szigeti Márta. Nagykőrösi vendégeink megtekintették az EME központi székházát, könyvtárát és gyűjteményeit, ezt követően pedig az Egyesületünk által novemberre tervezett Szabó Károly-emlékülésről és a további együttműködési lehetőségekről egyeztettek az EME elnökségével.

Eredetiben megnézhető:

https://www.eme.ro/hir/az-eme-hez-latogattak-a-nagykorosi-teleki-samuel-kulturalis-egyesulet-es-az-arany-janos

Az ott látható fotómontázs:

Néhány kép még a látogatásunkról:

Megbeszélésünk
A székház teraszán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése