2021. augusztus 18., szerda

A veszprémi állatkert (3/3.)

Séta az állatkertben

A belépés után szembetaláltuk magunkat a Kölyök-dzsungel játszóház és terráriummal. Előterében található kiállítás révén végigkísérhettük az állatkert múltját. 
Beljebb lépve egy teljes, modern játszótér fogadott bennünket. A színes mászó falak, kötelek és feltűnő csúszda látványától nem csoda, ha nekünk is kedvünk támadt játszani. Körbe a falaknál hüllők, rovarok terráriuma található. Szembetűnő volt számunkra, hogy bár nyilván az állatok minden szükségleteit tökéletesen kielégítik az állatkertben, mégis nagyon kicsinek tűntek ezek a terráriumok a hatalmas hüllők számára.                                 
Tovább haladva megtaláltuk személyes kedvenceinket Kukkancsot, a mosómedvét és a kispandákat. Sajnos hiába próbáltuk elérni náluk, hogy mutassák meg magukat, csak lustán feküdtek a faágakon. 
Megnéztük Katát és Borit is, az állatkert két medvéjét. A látogatásunk alatt a két medve a számukra kialakított medencében töltötték az időt. 
Természetesen nem hagyhattuk ki a majmok kifutóit sem. Láttunk gyűrűs farkú makikat és huszármajmokat is.           
Ezután közvetlen következett az egyik új fejlesztés az Erdei tanösvény. Itt megismerkedhetünk a kihelyezett táblák segítségével a „Vadregényes Bakony” vidékével. Ez a fejlesztés az általános iskolai erdei kirándulásokat juttatta eszünkbe. Végigjárva a tanösvényt a hópárducok kifutójánál találtuk magunkat. Ezek az állatok nagyon ritka nagymacskák közé tartoznak, az állatkert próbálja szaporítani őket. 
Továbbhaladva elcsodálkoztunk a tigrisek és oroszlánok hatalmas erején és csodálatos külsején.                     
A Gulya-dombra érve Afrikában találtuk magunkat. Tökéletesen ki van építve ez a részleg, nem bírtuk abbahagyni az állandó fényképezést és csodálkozást. Először egy hatalmas kifutóval találkoztunk. Megtudtuk, hogy ez az ország egyik legnagyobb szavanna kifutója. Élnek itt zsiráfok, 3 tagú orrszarvú család és több zebra is. Nagyon látványos volt számunkra ez a részleg. Azonban úgy véljük zavaróan szembetűnő a különbség a régebbi kifutókkal szemben.                                                                           
Innen két irányba indulhattunk el. Balra haladva a flamingókon és bozóti disznókon át eljutunk az Afrika házig. Ez ad otthon az előbb már említett 4 zsiráfnak is, ha már nem a kültéri kifutón kívánnak tartózkodni. A megpihent látogatók az Afrika házban farönkökön pihenhetnek, míg körbe a falon az afrikai életről, élővilágról és missziókról olvashatunk. 
Rengeteg szó esik az állatkert névadójáról Kittenberg Kálmánról is. Elolvasva a táblákat megtudtuk, hogy 6 alkalommal járt Afrikában, így összesen 16 évet töltött ott. Több mint 60 000 példányból álló anyaggal gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Ezen a részlegen állatsimogató is található, ahol kecskékkel és kameruni juhokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Számunkra az őzek etetése élvezetesebb volt.      
Az ellenkező irányba haladva egy szép tó szegélyezi a Csimpánzvilág épületét. A tóhoz közelebb érve láttuk, hogy látványos koi pontyok úszkálnak benne. 
A Csimpánzvilág hatalmas élmény volt a számunkra. Perceken keresztül néztük, hogy a csimpánzok úgy játszadoznak, mint a Kölyökdzsungel játszóházban a kisgyerekek. Az érdeklődés kölcsönös volt. A csimpánzok le sem vették rólunk a szemüket, ha közelebb mentünk az üveghez ők is egyből odajöttek. Az épület falait aranyos minták díszítik.
Természetesen nem maradhatott ki a Böbe majom tanodája sem a repertoárunkból, amely 2008-ban nyílt meg a nagyközönség számára. Itt a gyerekeket (óvodától a felsőoktatásig) megismertetik az állatokkal, illetve táborokat is szerveznek. Ottlétünk alatt is ültek már az iskolapadban. A gondozók szinte minden tudásukat át akarták adni a tanulni vágyóknak. Az állatkert mintegy „biológiai szertár”- ként szolgál, illetve pótolhatatlan szakmai hátteret is jelent. A tábor természetesen csak nyáron nyit ki, de maga a tanoda részleg egész évben várja az idelátogató és az élőlények után érdeklődő „kis nebulókat”. 
Annyira elmerültünk a sok látnivalóban, hogy sajnos már nem volt időnk benézni a nagyon kreatívan elnevezett „Ajándékozoo”-ba.                            
(Írta: Hőgye Adrienn és Pozsgai Ádám 2014-ben)            

2021. augusztus 17., kedd

A veszprémi állatkert (3/2.)

Az utóbbi időben megvalósult fejlesztések:
Az Erdei mesterségek tanösvénye 2011. január 5-én nyílt meg a Fejes völgyben. A faszén- illetve a mészégetést mutatnak be az ide látogatóknak.
      A Böbe majom tanodája 2009-ben nyitotta meg kapuit. (Böbe 1963 januárjában született az afrikai Guineában, anyját orvvadászok lőtték le, s így került egy ott dolgozó magyar vízügyi mérnökhöz, Rózsavölgyi Imréhez, aki még abban az évben a veszprémi állatkertnek adományozta. A Veszprémi Állatkert csodacsimpánza számolni ugyan nem tudott, tudott viszont festeni, tüzet rakni és kávét főzni, szörpöt készíteni, gyurmázni, agyagozni is, és képes volt kört alkotni ecsettel, ami csimpánzmanccsal elég nehéz mutatvány. Szeretett ablakot törölgetni, és olyan óvatosan dolgozott, hogy sosem tört be az üveg. 1970 októberében elpusztult. Egy ország csodálta. ) Célja: az állatok megismertetése a kisgyerekekkel, illetve táborok szervezése, tanoda és kiállító terem is egyben (zoopedagógia).
Kölyök–Dzsungel 2007 márciusától látogatható. A gyerekek számára épült egy 300 m2 területű játszóház, amely egyben terrárium is. Itt különböző hüllőkkel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Az Afrika házzal az állatkert 14 hektárra bővült. Maga az Afrika ház 640 m2-es komplexum, ahova új állat is költözött, Kibo, a zsiráf. 110 m2-es fűthető térrel rendelkezik, amely nem csak az állatoknak kedvez, hanem a szezonalitást is csökkenti.
A Csimpánz világ az országban egyedülálló játszótér a csimpánzok számára. Itt a majmok rendelkezésére áll kötélhinta, mászóka illetve meg lehet tekinteni a majometetést.

Tervezett fejlesztések:

Elefánt park (egy kisebb csapat kb 2–3 elefánt számára),
Orrszarvú ház, területet megnagyobbítják, mivel egy újabb példány érkezik.
          Gulya-dombon látvány park, ahol az ide látogatók lámákat tudnak majd megtekinteni.
          A tervek közt szerepel egy vizes terület kiépítése is pingvinek részére.

madárház 50 000 m2 területű lesz.
(Írta: Hőgye Adrienn és Pozsgai Ádám 2014-bem)

NOSZTALGIA - Keresztes Ildió fellépése Alsóörsön - 2012. aug. 17.

          Korábban kezdte Keresztes Ildikó a koncertjét, mint ahogy a hozzám került röplapon előre jelezve volt, ezért az elejéről lemaradtam. Akkorra értem oda, amikor azon elmélkedett, hogy a rák vagy a szűz követi az oroszlán horoszkópot. Miután megtudta, hogy a szűz, jót derült rajta. De ez a közvetlen stílus a továbbiakat is jellemezte. Mivel tudtam, hogy a fellépők soha nem isznak (bár a poharat időnként felvette Ildikó is, és névlegesen a szájához emelte, reklámozva a környék kiváló borait), ezért nem hihettem, hogy kissé pityókás állapotban van. Ezt a féktelen jókedvet annak tudtam be, hogy itt a nyár, a lehető legkellemesebb volt az idő egy koncerthez, és óriási tömeg gyűlt össze a bulvársajtóban kiválóan reklámozott Keresztes Ildikó meghallgatására.
         Új lemezét is ügyesen reklámozta, két dalt is bemutatott róla. Majd bejelentette, hogy "jöjjön az a bizonyos démon, aki bennem van". És tényleg jött. Olyan mély átéléssel énekelte - hol reszelt hangon, hol rekedtesen - hogy például nem is tudja hányszor ébredt ismeretlen ágyban, hogy az ember egy idő után már el is hitte neki. Különösen azután, hogy mesélt jópofa történeteket, mint például, hogy Tolcsván felejtete magát két napig.
          Nagyon kellemes volt látni ezt a fesztelen viselkedést, mintha szűk baráti körben saját magát kellett volna bemutatnia. A végén azzal búcsúzott, hogy ne higgyenek az újságoknak, hanem neki higgyenek! Engem meggyőzött. Én ezután semmit sem hiszek el a róla szóló pletykákból.

2021. augusztus 16., hétfő

A veszprémi állatkert (3/1.)

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Magyarország harmadikként alapított állatkertje. Az egykori szeméttelep helyén jött létre, mindössze 5 hónap alatt, hatalmas társadalmi összefogással épült fel, és 1958. augusztus 1-jén nyitották meg. A névadó Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékét mellszobor őrzi a főbejárat előtt. A vadaspark a veszprémi Fejes-völgyben található. A Veszprémi állatkert minden bizonnyal a legszebb fekvésű állatkertje hazánknak. A Balatontól mindössze 15 km-re található. A csodás környezetben megtett állatkerti séta a látogatók számára plusz élményt jelent. Emellett az állatkert az év minden napján nyitva tart, így akár karácsonykor és szilveszterkor is meg lehet látogatni. Összesen 90 különböző faj található az állatkertben, ezek közül némelyek egyedülállóak az országban. Ilyen állatok többek közt az impala, a kilencöves tatu, a csíkos gnú, az ibériai farkas, a pettyes szarvas és a szervál. (forrás: Wikipédia )
A Nagyszámú látogató még mindig a nyári szezonban érkezik. Ilyenkor főleg a Balatonon nyaralók jönnek el hozzánk, külföldiek, hazaiak egyaránt. Ha kicsit rosszabb az idő és nem lehet kihasználni a tó adottságait a veszprémi állatkert látogatószáma kimagaslóan nő. Az év többi időszakában veszprémiek és környéken élők érkeznek és sok iskoláscsoport választ minket kirándulóhelyszínként.
Lehetőség van az állatok örökbefogadására is. Ez évek óta a legnépszerűbb támogatási mód. Sokszor ajándékoznak így állatokat névnapra, születésnapra, házasságkötésre is az állatbarátoknak. Minden állat örökbe fogadható, és több nevelőszülője is lehet. Az örökbefogadás egy évre szól, de bármikor meghosszabbítható. Az örökbefogadó feladata az állat éves tartási költségét támogatni. Ez fajoktól függően változik. Különleges és nagyigényű fajoknál, mint pl: a csimpánz vagy orrszarvú a tartási költség százezrekben mérhető, míg más egyedeknél pl: tengeri malac csupán tízezrekbe. Az állatkert minden segítségnek örül, az örökbefogadás legalsó szintje minden fajnál 1000 Ft.
Az állatkert teljesen gyerekbarát, itt akár egész nap is eljátszhatnak a gyerkőcök, mert lépten-nyomon hintákkal és mászókákkal találtuk szembe magunkat. Míg ők önfeledten játszanak a szülők megpihenhetnek a sok pad egyikén.
 (Írta: Hőgye Adrienn és Pozsgai Ádám 2014-ben)