A Kossuth-kifli
generációk óta igazi kedvenc sütemény. Bizonyítja népszerűségét a róla alkotott
legenda
A félhold alakú sütemény
valójában nem is kifli. A sokak kedvenc süteményének számító mandulás finomság
Pozsonyból indult útjára, hogy meghódítsa a közönségét. A 19. században ebben a
városban ülésezett az országgyűlés, melyen Kossuth Lajos részt vett két főrendi
özvegy képviseletében – Révai Anna bárónő és Pongrácz Bóra.
Neve országosan ismert
akkor lett, mikor 1832-1836. évi ülésszak idején elindította az Országgyűlési
Tudósításokat és a reformellenzéket népszerűsítette.
Az ifjú ügyvéd a Palugyay
Jakab Vasforrás nevű, pozsonyi vendéglőjében étkezett, ami a képviselők kedvenc
helye volt. A híres vendéglős konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj
jellegzetes ételei, így a diós és mákos pozsonyi kifli is. Legjobban szerette
Kossuth a kifli mandulás változatát, ezért viseli a nevét a Palugyay által
kitalált kifli formájú mandulás sütemény.
Az otthon köznemesi
konyhához szokott Kossuth nem volt válogatós, országjárásai során mindenütt
szívesen fogadta, amivel kínálták. A vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla
nevezték el, ami különösen ízlett Kossuthnak. Így kapta a nevét a Kossuth
kenyér, ami a kor jellegzetes édessége volt – mandulával és
csokoládédarabkákkal ízesített teasütemény.
Kossuth-kifli
receptje:
Hozzávalók:
Tésztához: 350 g liszt, 200g margarin vagy vaj, 60 g porcukor, 1 db citrom, 3 db tojássárgája,1 csomag sütőpor.
Töltelékhez: 200 g darált dió, 250 g porcukor, 3
db tojásfehérje, darált mandula
Elkészítése: A lisztet a
porcukorral, sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a vajat /margarint/, a citrom
kicsavart levét, a tojás sárgákat és jól kidolgozzuk, majd pihentetjük. A
kapott tésztát félú jnyi vastagra nyújtjuk, a lapot háromszög alakú darabokra
vágjuk. A töltelékhez a tojáshehérjét a porcukorral habosra keverjük,
hozzáadjuk az őrölt diót és betöltjük a tésztadarabokba. A tésztadarabokat
kiflikké sodorjuk, felületét tojással megkenjük és tört mandulával megszórjuk.