2023. június 3., szombat

A biciklivel mindig baj van!








A bicikli
Eszetekbe jutott már ez a meglepő bölcs gondolat???
A kerékpár a bolygó lassú halála. Az Exim Bank vezérigazgatója elgondolkodtatta a közgazdászokat, amikor azt mondta:
"Egy kerékpáros léte katasztrófa az ország gazdaságában: nem vásárol autót, és nem kér kölcsön pénzt, hogy vegyen. Nem fizet biztosítási kötvényeket. Nem vesz üzemanyagot, nem fizet azért, hogy szükséges karbantartás és javítás alá vesse az autót. Nem használ fizetős parkolást. Nem okoz komoly baleseteket. Nem kell hozzá több sávos autópálya. Nem hízik el.
Az egészséges emberek nem szükségesek és nem hasznosak a gazdaság számára. Nem vesznek gyógyszert. Nem járnak kórházakba, orvosokhoz.
Semmit nem tesznek hozzá az ország GDP-jéhez.
Viszont minden új McDonald's bolt legalább 30 munkahelyet teremt, valójában 10 kardiológus, 10 fogorvos, 10 diétás szakértő és táplálkozási szakember, valamint nyilván a boltban dolgozó emberek is."
Óvatosan válassz: egy biciklist vagy egy McDonald's-ost? Érdemes elgondolkodni rajta.
Ui: Sétálni még rosszabb. A gyalogosok még biciklit sem vesznek...

Afrikai hétköznapok - képekben








A grillezés alapvető technikái


Milyen grillezési módszerek léteznek, és hogyan kell a grillezés technikáját elsajátítani?

Direkt grillezés: az ételt közvetlenül a faszén vagy a brikett fölé helyezzük. Figyeljünk rá, hogy a faszén (vagy a brikett) és a grillrács között elegendő hely maradjon, hogy az étel ne égjen meg sütés közben.

Indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tálcát helyezünk és ennek egyik, vagy mindkét oldalára helyezzük el a faszenet vagy a brikettet. E fölé helyezzük a grillrácsra a húst. Ez a módszer abban az esetben különösen ajánlott, ha nagyméretű, vastag és zsíros hússzeleteket grillezünk, – mint pl. rostélyos. Így elkerülhetjük azt, hogy a hús lángra lobbanjon vagy megégjen. Egy 26”-os grillen a tálca mindkét oldalán összesen kb. 30 db faszenet vagy brikettet tudunk elhelyezni, amely kb. 45 percnyi grillezésre elegendő. További 45 percnyi grillezéshez. kb. további 9–10 faszénre, brikettre lesz szükség.

Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk?
Tartsa a tenyerét éppen a grill fölé. Számoljon ezer egyszáztól felfelé egyenként és ha a kezét
csak két másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),
három másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos),
négy másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos),
öt másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).

Indulhat a grillezés!
Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre.
A tüzet kis hamu rászórásával is lefolytathatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon.
A sovány hús az erős hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk, és így sütjük, akkor szépen megpárolódik, és nem ég meg. Ha megpárolódott a hús, akkor vegyük le a fóliát és még utána is grillezzük meg egy kicsit!
Alufólia használatakor annak matt fele nézzen a parázs felé!
Másik megoldás a hatékony sütésre: használjon fedett grillt (pl. faszéntüzelésű grillgombát, vagy gázgrillt), ezekben ugyanis hamarabb megfő a hús és biztos lehet abban, hogy nem ég meg!
A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük.
Faszéntüzelésű grillek használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.
Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.

II. Rákóczi Ferenc és Kassa kapcsolata (4/3.) - Szent Erzsébet-székesegyház

II. Rákóczi Ferenc a Szent Erzsébet-székesegyházban (a kép 1860-ban ábrázolja) részt vett - többek között - 1706. október 14-én a Pethes András ansariai címzetes püspök és egri nagyprépost által celebrált hálaadó szentmisén, 1707 karácsonyán pedig az éjféli és a délelőtti nagymisét is itt hallgatta meg.
          1906-ban a fejedelem hamvait a kassai székesegyház Szent István-kápolnája alatt, az egykori altemplomban kialakított sírboltban helyezték végső nyugalomra édesanyjával, Zrínyi Ilonával együtt. Ugyanitt temették el az idősebb fejedelemfit, Rákóczi Józsefet, gróf Bercsényi Miklós főgenerálist második nejével, gróf Csáky Krisztinával, valamint gróf Esterházy Antal tábornagyot és Rákóczi rodostói udvarmesterét, Sibrik Miklóst. (Ferenc József császár-király az országgyűléshez küldött leiratában Rákóczi hazatérését az uralkodó és a nép megbékülésének nevezte. Érdekesség: az országgyűlés törvényben marasztalta el Ferenc Józsefet, mert nem vett részt a gyászszertartáson.)

          Az északi kaputól balra avatták fel - 1938. július 24-én - Wick Béla kanonok szövegével a fekete márvány emléktáblát. A bronz betűs latin szöveg magyarul: "Ennek az ősi székesegyháznak a sírboltjában nyugosznak az Úrban II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek, édesanyjánk Zrínyi Ilonának, fiának Józsefnek és három hűséges társának csontjai, akiket kegyetlen balsors által reájuk mért két évszázados hontalanság után, a hálás utókor a hosszú száműzetés földjéről kegyeletteljesen visszahozott, és 1906. október 29-én a legfényesebb temetési pompával, szent áhítattal és méltó módon ebben a megszentelt sírboltban helyezett el csendes nyugalomra. Állj meg vándor, és tiszteld a nagy hősök nagy tetteit és dicső emlékét! Ezt az emlékművet a város tanácsa és lakosága emeltette az Úr 1938-ik esztendejében." Rákóczi domborművét Löffler Béla szobrászművész alkotta.
          (Támaszkodtam: Hidvégi Expeditions interneten található anyagára és Kassa útikalauz - Panoráma 1986, valamint Batár Zsolt Botond: II. Rákóczi Ferenc élete és szabadságharca - Panoráma, 2003.) (Folytatom)

KILENC ÉVE TÖRTÉNT Nemzetközi Harley Davidson Találkozó, Alsóörs - 2014. június 4-8.

A Harley-Davidson Open Road Fest szervezői az idén 15. alkalommal rendezik meg a legnagyobb hazai motoros fesztivált, a Nemzetközi Harley Davidson Találkozót. A fesztivál 5 napja alatt több, mint 30 – hazai és külföldi világsztárokat – koncert és sok-sok egyéb program várja az érdeklődőket! Motor nélkül is részt lehet venni. A nagy durranás: Chapterek és MC-k bajnoksága! 

Zenei programok: AB/CD, Blues Company, Boban & Marko Markovic Orchestra, Auróra, Balkán Fanatik, Deák Bill Gyula, EDDA, Ganxsta Zolee és a Kartel, Hooligans, Kiss Forever Band, Magic Cats Rockabilly Trio, Ossian, Paddy & The Rats, The Silver, Shine, Tóth Gabi, Üzletembers, Zorall
2011-ben én is ott voltam a motorommal. Az idén is megyek:

Motoros humor:


Motorok mindenhonnan:




Motorszerelő:

2023. június 2., péntek

A nemek egyenjogúságáról a humor tükrében

A féltékeny feleség egy cetlit talál a férje zsebében, rajta egy telefonszámmal. Felveszi a telefont, beüti a számot, majd amikor felveszik, köszönés és bemutatkozás nélkül belevisít:
–Mindent tudok, te cafka!
Mire a válasz a kagylóból:
–Rendben van, de akkor miért tetszett a tudakozót hívni?

Egy fiatal lány szemrehányóan mondja a szép szavakat suttogó lovagjának: –Azt hiszed, nem tudom, hogy egyszerre több nőt is bolondítasz?
–Esküszöm, drágám, csak téged!

–Halló, rendőrség? Tegnap este bejelentettem, hogy eltűnt az anyósom.
–Igen, uram.
–Nos arról volna szó, hogy ha tettek már valamit, álljanak le. Ne keressék!
–Talán megkerült a hölgy?
–Nem, aludtam egyet a dologra!

Az utolsó veszekedésünk oka én voltam. A feleségem megkérdezte: Mit nézel a tévén?
–A port.

A székely sapka nélkül áll a nagy hidegben az utcán. Arra jön a komája:
   - Hallja, kend, mit áll itt hajadonfővel ebben a hidegben?
   - A házban ráncba szedtem az asszonyt, de most kéne egy bátor ember, aki ki merné hozni a sapkámat.

Éjszaka a férj felkelti a feleségét: –Ébredj, egy férfi járkál a lakásunkban!
Az asszony felsóhajt: –Na végre!

Egyik várakozó férfi megszólítja a másikat a vasútállomáson:
       –A feleségét várja?
       –Nem várom. Jön!

Miből láthatjuk hogy egy férfi a jövőjét tervezi?
       Vesz két rekesz sört.

Hogy hívják azt a férfit, aki elveszítette ítélőképessége 90 %-át?
       Özvegy.

Sárgabarack lekvár

hozzávalók / 12 adag
1800 g cukor (kristály)
elkészítése
A sárgabarackokat megmossuk, majd kisebb adagokban forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre, szűrőkanállal kivesszük, lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat és negyedekbe vágva az üstbe (fazékba) tesszük.
Amikor már az összes barack az üstben van, ráöntjük a cukrot. Lefedjük, egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap reggel két- két és fél órán át főzzük közepes lángon, a végén botmixerrel kicsit pépesítjük a nagyobb gyümölcsdarabokat. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (14 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.) (Forrás: Petra receptje)

II. Rákóczi Ferenc és Kassa kapcsolata (4/2.) - templomok

Kassa régi templomai közül valamennyi szorosan kapcsolódik II. Rákóczi Ferenc személyéhez, családjához vagy híveihez.

Szent Erzsébet-dómot a 3. részben mutatom be részletesen.
Az 1671 és 1681 között II. Rákóczi György özvegye, Báthory Zsófia fejedelemasszony által építtetett jezsuita (1811-től premontrei) templomban helyezték végső nyugalomra 1677. augusztus 18-án hatalmas pompával I. Rákóczi Ferencet, majd 1681. március 19-én magát Báthory Zsófiát (†1680. június 14.), a „nagyságos fejedelem” édesapját és nagyanyját. Maga Rákóczi – bár a templomot saját reprezentációjához nem vette igénybe – többször is ellátogatott a jezsuitákhoz, 1707. december 28-án délután például a jezsuiták által színre vitt Mátyás király-drámát tekintette meg kíséretével együtt, 1708. március 8–10-én pedig a jezsuiták templomában tartatott gyászmiséket távoli nénikéje, Rákóczi Erzsébet grófnő lelki üdvéért.
 
Rákóczi a ferenceseknél is gyakran vendégeskedett, s ebben a templomban volt a gróf Barkóczy család sírboltja is, itt helyezték végső nyugalomra 1709. augusztus 12-én id. gróf Barkóczy Ferenc tábornagyot (†1709. július 28.), a kuruc tábornoki kar legidősebb tagját. (Síremlékének ma már nincs nyoma.)
Rákóczi az orsolya rendi apácákat is támogatta, 1707. január 22-én ellátogatott kolostorukba, és hosszasan tárgyalt a zárda főnöknőjével. A fejedelem utóbb két házat vásárolt a városban, melyek felhasználásával az orsolyiták 1709-ben egy kolostort kezdtek építeni. Az apácák leánynevelő tevékenységére is van kuruc kori adatunk: Rákóczi az ő gondjaikra bízta a Dunántúlon elesett Ibrányi László ezereskapitány árva leánykáját.
domonkosok templomát sem kerülte el a vezérlő fejedelem, például 1708. március 7-én náluk hallgatott misét.






(Támaszkodtam: Hidvégi Expeditions és Batár Zsolt Botond: II. Rákóczi Ferenc élete és szabadságharca - Panoráma, 2003.) (Folytatom)

VISSZAEMLÉKEZÉS - Olvasókkal találkoztam Nagykőrösön - 2012. június 1.

Rendhagyó beszámoló:
Amikor megérkeztünk Bodnár Laci miskolci barátommal fél tíz felé, szemerkélt az eső. Mondták a rendezők, hogy Kecskeméten óriási zápor van, és javasolják, hogy a könyvtár nagytermében tartsuk meg a találkozót. Én még jobban is örültem neki, mert a sátor bármilyen tágas is volt, vetítésre alkalmatlan a nagy fény miatt.
          Előre vigasztalt Kőpataki Krisztina könyvtárigazgató (a képen mellettem), hogy tegnap neves író volt a vendég, és mindössze ketten voltak. Semmin ne lepődjek meg! Laci még rá is kérdezett: ketten?
          Megijedtem, mit ne mondjak. Azután 10 előtt 10 perccel már mintegy tizenketten keresték a helyüket a teremben. Ekkor megnyugodtam. Nekem biztosan lesz 12 vendégem!
És egyszer csak felbukkant V. Faragó Sarolta unokatestvérem Miskolcról, és két oldalt két hasonló korú hölgy. Nagy meglepetés volt, mert nem számítottam rá. Őt is meghívtam, mint olyan rokont, akiknél sokat nyaraltam Nagykőrösön gyerek koromban. Két nagykőrösi barátnőjével jött (akikkel együtt járt annak idején gimibe, ma is barátnők: Emesz Piroska, Dr. Török Éva).
Amikor 10 órakor elkezdtem, mintegy 35-40-en voltak jelen, ehhez még jöttek néhányan utána is. Örültem, hogy egy neves írónak jóval kevesebb a látogatója, mint egy elszármazott, de ottani születésű embernek. 
Ez a nagy létszám megnyugtatott és feldobott. A bevezetőben visszaemlékeztem a nagykőrösi emlékeimre (gyerekkori kocsihajtás, szőlőben bográcsozás, Saci szüleinek kedvessége, a megszálló német katonákból hogyan csinált hülyét nagyapám a szőlőben, hogy húztak el Nagykőrös felett az angolok amikor Kecskemétet bombázták, hogy esett le Zsolt fiam a lóról a Karai-tanyán egy árok átagratásakor stb.).
Hozzá lehetett szólni. Egy idős úr elmesélte, apám gyerekkorában miként alakított ki egy házuk mellett lévő zsákutcában Batár Sporttelepet (amiről eddig nem is hallottam).
Majd bemutattam Új-Zélandot (kissé belekeverve Ausztráliát). Az ottani életmód, szokások ismertetése után jöttek a nevezetességek képei, alá mondtam a szöveget. A pisszenéstelen, de szemmel láthatóan érdeklődő közönség nagyon feldobott! Itt-ott még mintha ismerős arcot is láttam volna!
12 után 7 perccel befejeztem. És nem voltam még csak fáradt sem. Akkor ittam vizet is először, mert azt is elfelejtettem addig. Megjött a taps, a könyvtár igazgatója mosolygós arccal megköszönte az előadásomat. Mondtam, én nem sietek, lehet jönni beszélgetni, dedikáltatni.
Többen gratuláltak kifelé menet, és vagy 15-en odajöttek beszélgetni, dedikáltatni.
Ekkor derült ki, hogy vagy öt rokonom is a közönség soraiban ült, ezért voltak az ismerős arcok! Folyt a viszontlátás öröme. Mindenki mindent egyszerre akart elmondani. Megegyeztünk, hogy ez most nem alkalmas családi idillre, mert ebédre a rendezőknél vagyok hivatalos, de meghívtak Nagykőrösre szeptemberre vagy októberre Horvátország magyar emlékei c. előadásommal – és akkor reggel megyek Nagykőrösre, és tudok velük találkozni. Ekkor órák lesznek beszélgetni. Ebben maradtunk.
De még nem ért véget a meglepetés. Odalépett egy 30 év körüli hölgy, és mutatta a névjegygyűjtőjét. Ott az enyém is benne. Mondta, biztosan nem emlékszem rá, Járóné Kőházi-Kis Andreának hívják, 2007 augusztusában találkoztunk a horvátországi Brac-szigeten, Sutivanban. Ők magyarul beszélgettek, én meg megszólítottam őket. Akkor mondták, Nagykőrösön laknak. Én meg, hogy ott születtem. És egy órányit csevegtünk. Soha nem felejtette ezt el, azóta szeretett volna velem találkozni.
És megörült, hogy a "Kőrösi újság"-ban meglátta Szigeti Márta rólam írt kiváló bemutató írását, és hogy Nagykőrösre jövök. Teljesült a kívánsága. Nagyon tetszett neki az előadásom, és Horvátország déli területei c. könyvembe kér egy dedikációt. Nagyon meghatott, igazi koronája volt ez ennek a napnak.
Nagyon boldog voltam és vagyok, hogy rátaláltam újra a szülővárosomra, és hogy ők is énrám!