2023. július 22., szombat

Jópofa












MAGYAR KONYHA - Az öhöm (betyáros, öreglebbencs, tésztakása) és a slambuc

          Az alábbi ételek kimondottan magyar ételek. Nagyszerű társasági-közösségi programnak is számítanak. Az eredeti recepteket ajánlom kipróbálásra. A képen Kertész Karcsival és kiváló háziasszony feleségével, Icával készítettem 2011-ben a Balatonalmádi és Veszprém között fekvő Szentkirályszabadján.
          Az alföldi nyájat őrző pásztorok meleg ételhez úgy jutottak, ha megfőzték. Ez még a 20. sz. elején is bográcsban történt. A bogrács alá keményfából raktak tüzet, és csak a parazsán főztek.
          Az öhöm egyszerűen, gyorsan elkészíthető, e mellett jóízű, laktató és tápláló. A kockára vágott füstölt szalonna kiolvadt zsírjában megpirítják a vöröshagymát és a sajátos lebbencs- vagy öhömtésztát. A jó tészta pirítás közben felhólyagosodik, majd pirosbarnára sül. Amikor a tészta megpirult, megsózzák, bleteszik a vöröshagymát, amit üvegesedésig sütnek, közben a tészta tovább pirul, de nem ég meg. A bográcsot levéve a tűzről állni hagyják, majd a tésztát kevés vízzel puhára főzik.
          A slambuc az öhömnek egy sajátos, egyedülálló magyar változata. Készítésekor az alap az öhöm, de a megpirított szalonna, hagyma és tészta után a bográcsot leveszik a tűzről, belevágnak zöldpaprikát, majd ezzel együtt tovább sütik, hiszen a sült paprika illóolaja igen kellemes ízt ad  ételnek. A nagymás-paprikás lebbencs pirítása után leveszik a tűzről, beleteszik a pirospaprikát, és várnak, hoga pirospaprika íz- és zamatanyagai beleolvadjanak a zsírba. Utána beleteszik a kockára vágott burgonyát és rázással beleorgatják a szalonnás-hagymás-pirospaprikás zsírba. A bográcsot visszateszik a tűzre, majd ismét leévefelöntik vízzel, hogy ellepje a bogrács tartalmát. Várnal egy kicsit, hogy a tészta vizet szívjon magába, majd újra megkeverik. Ezután kézzel szétpaszírozott paradicsomot, kevés zellerzöldjét, újra zöldpaprikát, fokhagymát, borsot, (akár erőspaprikát), füstölt szárazkolbászt (vagy mást) tesznek a slambucalapba. A szárazkolbász zsírja kellemesen beleolvad a bogrács tartalmába. Addig főzik a keveréket, amíg a leve elfő, és ekkor megfordítják.

Aktuális problémák












NOSZTALGIA - Demjén Rózsi koncertje Alsóörsön - 2012. július 22.

Demjén zenéje, habitusa, beceneve, kinézete nagyon messze állt tőlem egész életemben. Soha nem mentem el koncertjére, nem hallgattam zenéjét, amikor lehetőségem volt rá, nem hívtam fellépni. Én a Beatles, a Rolling Stones, az Illés, az Omega, az LGT, az Edda zenéjén nőttem fel. De miután július 21-ét az alsóörsi kulturális és szórakoztató nap megtekintésének szenteltem, nem hagyhattam ki ezt sem.
Várakozásomat növelte, hogy nemrégiben megkapta a Kossuth-díjat, így az is furdalta az oldalamat, hogy manapság mennyit ér ez a díj? Nagyot csalódtam – de pozitívan. Már az is meglepett, hogy a rossz idő ellenére mennyi ember (köztük sok fiatal) vette a fáradtságot, és elballagott a hirtelen megváltozott helyszínre, a sportcsarnokba. „Rózsi” szerényen sétált be a színpadra, pontosan kezdett, és csak annyit gesztikulált, amennyit a műsor igényelt, és ügyesen felvezette a számait, jól kommunikált a közönségével.
Egy, két, há, beszállás – kezdődött a koncert. Majd elénekelte, hogy Hiányzik neki valaki, és esküdözött, hogy az mosolyogjon rá. Az Üres kocsmák című száma előtt elmondta, ezt nem a Balaton környéke ihlette. A Féktelen éj és a Hogyan tudnék élni nélküled? c. számok felkonferálásakor elpanaszolta, hogy a rádiók az ő zenéjét mostanában nem játsszák. És akkor rájöttem, hogy teljesen igaza van, mert a hallottak egészen jó dalok, különösen a lassú számokban remekelt. A hatodiknak előadott Győz a szerelem már előkészítette a nagy áttörést, a Szerelemvonatot. A 40 perc áhítatos hallgatása, és nagy tapsok után erre a közönség felpattant, és az alpolgármester vezetésével beindult a tömeg – vonatozott! Rózsinak már csak a győzelmet kellett bezsebelnie. Meg is jött a Sajtból van a hold, amit a közönség vele együtt énekelt! És ugyebár egy lassú számmal kell a csúcs után zárni egy koncertet a klasszikus dramaturgia szerint, meg is kezdődött a közös repülés a Honfoglalásból a Szállj, szállj, sólyom szárnyán c. számmal.
Órámra pillantva, megvakartam a fejem, van még 10 perce, és szerintem ezzel a három számmal és ilyen sorrendben kellett volna befejeznie a koncertet. Mivel tudja ezt még überelni, mit tud még előhúzni a kalapból, ha a számnak vége lesz? – tettem fel magamban a kérdést. De a mesterien felépített  műsor és Demjén profizmusa egyértelműen kiderült, ugyanis még mielőtt teljesen  elszállt volna a sólyom, kezdett búcsúzkodni az addigra tökéletesen átszellemülten táncoló és hallgató közönségétől. Persze a jelen lévők rögtön feleszméltek, hogy a „Rózsi” incselkedik velük, és rájátszást követeltek. Nem is hiányzott a két újabb levezető szám, az Így fogadj el igazán! És a Szabadság vándorai. A hatalmas taps és örömkiabálás közben határozott léptekkel elbúcsúzott a színpadtól, hogy kifelé menet autogramokat osztogasson.
A kiválóan tálat, tökéletesen előadott műsor után mindenki megelégedetten távozott. Bevallom, erre nem számítottam, és most utólag bánom, hogy amikor módomban állt, nem rendeztem vele koncertet. De azt azért örömmel nyugtáztam, hogy a Kossuth-díjat nem érdemtelenül kapta!

2023. július 21., péntek

Jópofi a Mórickából











Ezzel a pacalcsorbával kívánok jó étvágyat!

Juhtúrós puliszka elkészítése

Hozzávalók
60 dkg kukoricaliszt, 25 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 8 dkg zsír, só, szalonna

Elkészítés
Egy kis sóval forraljunk fel 1,5 liter
vizet. Folyamatos keverés mellett (erre legjobb a habverő) beleszórjuk a kukoricalisztet. Lassan kevergetve főzzük, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd félretesszük.
Egy magasabb sütőedényt zsírozzunk ki, s az aljára terítsünk néhány kanálnyi puliszkát, megszórva juhtúróval, meglocsoljuk tejföllel, zsírt csepegtetünk rá, majd rásimítunk egy újabb réteg puliszkát.
Legfelülre túró kerüljön. Forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük. A tetejét megszórhatjuk pirított szalonnával és kaporral. (Forrás: otletkonyha.hu)
Juhtúrós puliszkát eszem 2021. áprilisában

Aktualitások