2021. június 12., szombat

Foci - alulnézetben


Egy férfi kap egy ingyenjegyet a focibajnokság döntőjére. Sajnos a jegy a stadion legtávolabbi helyére szól, ahonnan semmit sem lát. A félidőben észreveszi, hogy a pályához közel van egy üres szék. Odatolakszik, és megkérdezi az üres hely mellett ülő férfitől:
- Uram, szabad ez a hely?
- Igen, ez a feleségem helye, de most nem tudott eljönni. Tudja, 30 éve nősültem, de ez az első alkalom, hogy egyedül jöttem.
- És nem tudott hívni helyette egy rokont vagy barátot?
- Sajnos nem, mindenki a temetésén van.




Általános iskolások fociznak a szomszéd iskola csapatával. A félidőben odahívja az edző magához az egyik játékost:
- Fiam, ugye tudod, hogy ez egy játék?
- Igen. - feleli csodálkozva a srác.
- És azt is tudod, hogy ha szabálytalankodnak velünk, vagy egyszerűen csak az ellenfélnél van a labda, nem szabad a bírót átkozni és szidni az anyját?
- Igen.
- Akkor most menj oda az édesapádhoz, és légy szíves, magyarázd el neki!




II. Erzsébet pót-születésnapjára - június második szombatja

            Bár április 21-én született, hivatalosan a születésnapját június második szombatján ünneplik katonai parádéval, mert ekkor nagyobb az esélye a jó időnek. Hatvan érdekességet kaptam e-mailben a hatvan éve uralkodó II. Erzsébetről. Ebből huszonkilencet az április 21-i bejegyzésemben lehet elolvasni, harmincegyet pedig most, a hivatalos ünnepség alkalmából.

30. Minden délelőtt 11 órakor felhajt egy gin-tonikot. Más alkoholt nem nagyon iszik, fogadásokon is éppen csak belekortyol a pezsgőbe és borba.
31. Szereti a jó ételeket, viszont személyes szakácsa tudja, paradicsomalapú finomságot nem készíthet, Erzsébet ugyanis nem szereti ezt a zöldséget.
32. A Buckingham-palotában fürdőkádja mellett egy sárga műanyag kacsa díszeleg. Ezt a mókás ajándékot az unokáitól kapta a királynő! És hogyan derült ez ki? Egyik nap ki kellett hívni egy vízvezeték-szerelőt, aki később kikotyogta egy újságírónak, hogy milyen a királyi fürdőszoba.

33. 1982 júliusának egy reggelén a királynő arra ébredt, hogy egy idegen férfi ül az ágyán. Michael Fagan bemászott a Buckingham-palota ablakán, és eljutott a királyi hálószobába. Erzsébet – akibe gyerek kora óta szerelmes volt – megőrizte hidegvérét, majd negyed óráig beszélgetett Fagannal, többek között arról, hogy mindkettőjüknek négy gyermeke van. Aztán egy óvatlan pillanatban sikerült megnyomnia azt a gombot, mely az őrséget riasztotta.
34. "Azért hordok színes ruhákat, hogy észrevegyenek a tömegben" – mondta egyszer. Erzsébet sem tudja, mennyi kalapot, kabátot, estélyi ruhát hordott az elmúlt évtizedekben. A protokoll szerint a királynő egy ruhát csak egyszer vehet fel. Ez az utóbbi években változott, így kevesebbe kerül a monarchia fenntartása.

35. 38-as cipőket és 40-es ruhákat hord.
36. Imádja a katonai indulókat, autójában gyakran indulók szólnak.

37. Kispárnáját minden utazására magával viszi.
38. Tehetséges sztepptáncos, családját korábban gyakran szórakoztatta tudásával.

39. Mindössze egy fogát húzták ki, egy bölcsességfogat.
40. Szívesen néz szappanoperákat, a kedvence a több évtizede futó Coronation Street, melynek szereplőit gyakran meghívja egy-egy partira, sőt ő maga is ellátogatott már a stúdióba.
41. Esténként puzzle-t rak ki, de szeret keresztrejtvényt is fejteni.
42. Első számítógépét Ronald Reagan amerikai elnöktől kapta ajándékba.

43. 1977 óta hord olvasáshoz szemüveget. Egy alkalommal elfelejtette magával vinni, így Fülöp hercegnek kellett felolvasnia a beszédét. Azóta két okulárét is hord magánál.
44. Sokat fényképez, a fotóit a hosszú repülőutak alatt rendezi albumokba.

45. Minden évben négy kerti partit rendez, hármat a Buckingham-palota, egyet pedig az edinburghi Holyroodhouse-palota kertjében. Hatvan év alatt 1,4 millió embert látott vendégül.
46. Hatvan év alatt 129 országba utazott el 265 alkalommal tett hivatalos állami látogatást.

47. 15 hidat avatott fel Nagy-Britanniában és 25 hajót bocsátott vízre.
48. Uralkodása alatt nagyjából 40 ezer karácsonyi üdvözlőkártyát küldött el.

49. Eddig 14 szobrot készítettek róla, és 142 portréhoz ült modellt.
50. Összesen 30 keresztgyermeke van. Diana hercegnő öccsének, Lord Charles Spencernek is a királynő a keresztanyja.

51. Menyei, Diana hercegnő, Sarah Ferguson, Camilla és Sophie, wessexi grófnő közül az utóbbi a kedvence, sok időt töltenek együtt.
52. Mindössze kétszer sírt nyilvánosan, az édesanyja temetésén, illetve amikor ünnepélyes keretek közt el kellett búcsúznia a Britannia királyi jachttól, mert a 120 méter hosszú hajó fenntartása túl költséges volt.

53. Nem szereti a teniszt, a lovaspólóért és a lóversenyért rajong.
54. Karácsonyi bevásárlásait a Buckingham-palotában intézi, az áruházak hozzák el termékeiket a palotába, a királynő ugyanis biztonsági okokból nem mehet vásárolni nagy tömegben.

55. Ő az anglikán egyház feje, a hit védelmezője, ezért bárhol is tartózkodik, minden vasárnap részt vesz az istentiszteleten.
56. Reggel nyolckor ébred, mégpedig dudaszóra. Viktória királynő óta minden uralkodó ablaka alatt reggel nyolckor a királyi dudás játszik.

57. Az egyik nagybátyját, Kent hercegét, és az unokatestvérét, Gloucester hercegét repülőgép-balesetben veszítette el, nagy-nagybátyja, Lord Mounbatten pedig merénylet áldozata lett.
58. Soha nem nyalt meg bélyeget. Mivel minden bélyegen szerepel, azt mondja, nem tudja elképzelni, hogy megnyalja a saját feje hátulját.
59. 1952. február 5-én este Erzsébet és férje, Fülöp herceg Kenyában túráztak. Azon az éjszakán meghalt Erzsébet édesapja, és február 6-án reggel a 25 éves hercegnő már II. Erzsébet királynő néven lett a világ számos országa, például Ausztrália, Új-Zéland, Kanada , Jamaica , a Bahamák, és természetesen Nagy-Britannia uralkodónője.
60. Még négy év, és megelőzi Viktória királynőt, aki majd 64 évig ült a trónon. Ezzel ő lehet a leghosszabban regnáló brit uralkodó.

2021. június 11., péntek

Angliai nosztalgia - a foci EB kapcsán

       Mindig szerettem az angol focit. Kellemes emlékeim fűződnek Angliához. Ez jutott most az eszembe.
            Angliában mindössze egyszer voltam. A nemzeti kemping szövetségeket tömörítő világszervezet minden évben  rendez kemping világtalálkozót. Ez egyszer Balatonfüreden is sorra került. A proletárdiktatúra éveiben nem lehetett bármikor Nyugat-Európába utazni, csak három évente egyszer, mivel költőpénzre valutát nem tudott adni az ország. De rendezvényekre évente lehetett utazni. Így találtuk ki a feleségemmel, hogy a Magyar Camping és Caravanning Club által hirdetett angliai világtalálkozóra benevezünk. Komoly előnye volt, hogy az utat megszervezték központilag, a kompra még kedvezményes átkelést is biztosítottak az angol házigazdák, és megfelelő költőpénzt is lehetett váltani. A Cheltenham helyszín ideálisnak bizonyult, mert Anglia túlsó felén volt, így oda és visszafelé is lehetett nézelődni. Portsmouth (Dickens szülőháza, Nelson "Victory" hajója), Bath (Római-fürdők), Stonehenge (rejtélyes kőtömbök) stb.   És a találkozó ideje alatt kirándulni lehetett. Stratford of avon (Shakespeare szülőháza, sírja), Coventry (Lady Godiva története, a székesegyház maradványai), Oxford (egyetem, kollégiumok) , Warwick (hatalmas vára), Cardife (Wales fővárosa). Hamarabb elindultunk visszafelé, így három napig Londonnal ismerkedhettünk. 
Nekem - egyéniségemből eredően - a Trafalgar tér, a Tower, a Westminster-apátság, a zenés őrségváltás, a British Múzeum és Madame Tussaud panoptikuma tetszett a legjobban. Megpakolt Skodánk kiválóan bírta az utat, a baloldali forgalommal sem volt gond. És hazafelé a Csatornán átkelve nem siettünk, hanem tettünk egy kerülőt Hollandiába és Belgiumba. És ekkor a spórolás érdekében a Skoda még szállodának is kiválóan megfelelt.
        Nekem az angol stílusú foci tetszik a legjobban. A látványos beívelések, a hatalmas fejesek. Az angol csapat négy éve, az Eb-ről felemelt fejjel mehetett haza, ugyanis tizenegyesekkel maradt alul az olaszokkal szemben. Márpedig ez elsősorban szerencse dolga. Nekik akkor nem volt! Most majd meglátjuk!
        Talán egyszer még elmegyek Nagy-Britanniába, mert a fiaimnak jó negyven évvel ezelőtt megígértem, hogy a skót várakat megnézzük - együtt. Zsolt és Levente fiam is többször megfordult a szigetországban, nagyon jól érezték magukat, de a skót várakkal csak Levente ismerkedett. Ha egyszer számon kérik az ígéretemet, akkor mennem kell! De hátha nem olvassák ezt a bejegyzésemet, és akkor megúszom!

Focihumor az EB tükrében

Kovács kérdi a haverját:
- Figyelj, te miért sántítasz?
- Semmiség, egy szimpla focibaleset!
- Nem is tudtam, hogy szoktál focizni.
- Nem is. Csak tegnap kikapott a válogatott, és mérgemben belerúgtam a tévébe.


Fociszabályok lányoknak:
- Szöglet kerek vagy ovális stadionban is van.
- A bedobást nem a szurkolók végzik.
- A pálya szélén hiába emelik fel a zászlót, attól még nem indul el a vonat.
- A plexitető alatt ülő játékosok nem a buszra várnak.
- A 11-est nem csak a 11 számú játékos rúghatja.
- A VB abban különbözik a Bajnokok Ligájától, hogy a VB-n a Real Madrid játékosai a spanyolok ellen játszanak.
- A VB abban hasonlít az EB-re, hogy egyiken sincsenek ott a magyarok!
- A pálya közepén futó kapus a bíró.


Az alábbi idézetek külföldi futball közvetítéseken hangzottak el:
1. Liverpool, Ipswich 2:0. Ha az eredmény nem változik a meccs végéig, azt hiszem, a Liverpoolnak komoly esélye van a győzelemre.
2. Bármeddig képes megtartani a labdát, de most túl sokáig tartotta magánál.
3. Most hiányzik belőlük a képesség, hogy túlszárnyalják az előző, 100%-os rekordjukat.
4. A meccs utolsó rúgásaként egy gólt fejelt.
5. Egy csodálatos, színes kaleidoszkópot láthatunk: majdnem az összes brazil sárga mezt visel.
6. Ha bemegy, biztos gól lett volna.
7. Howard Wilkinson csapatkapitány nincs ma itt, ami azt sugallja, hogy máshol van.
8. Én hiszek abban, hogy ha az egyik csapat szerez egy gólt, akkor a másiknak kettőt kell lőnie a győzelemhez.
9. Ha az egyik csapat korán lő gólt, korai vezetéshez jut.
10. Megszámlálhatatlan átadással hozták fel a labdát, egész pontosan nyolccal.


Két focibíró találkozik egy éjszakai bárban. Záróra után megbeszélik, hogy felmennek egyikükhöz egy italt meginni. Csöngetnek, de az asszony ordibálva kidobja őket. Mire a másik felajánlja, igyák meg az italt náluk. Csöngetnek, a feleség ajtót nyit, lesegíti a kabátjukat s bevezeti őket a szobába:
- Mit hozhatok drágám? Sört, bort vagy valami röviditalt? Éhesek nem vagytok? Gyújtsatok rá nyugodtan, majd szellőztetek.
Mikor kimegy az asszony a konyhába, a vendég megkérdezi a házigazdát:
- Hogyan érted el, hogy a nejed hajnali 2 órakor ilyen kedvesen fogad minket?
- Hát az úgy volt, hogy vett egy kutyát és betanította, hogy harapjon meg, ha részeg vagyok. Na, jövök éjszaka haza egy kissé dülöngélve, a kutya pedig belémharap. Adtam neki egy sárgalapot. Másnap megint este későn érek haza, a piaszagra újra belém mar a kutya. Felmutattam neki ismét egy sárgalapot, majd amikor harmadszor is ugyanez megismétlődött, levittem a pincébe a kutyát és lelőttem.
- Jó, jó, de hogy jön ez a történet most ide?
- Hát csak úgy, hogy a feleségemnek már két sárgalapja van.


A férfi 15 és 20 éves kora között olyan, mint Kína: potenciálja óriási, jövője beláthatatlan, és senki sem veszi komolyan.
- 20 és 25 között a férfi a XVIII. századi Franciaország szakasztott mása: forradalmár, lelkes, élvhajhász.
- 25 és 30 között a férfi olyan, mint Oroszország. Hatalmasnak képzeli magát, de még mindig a pia és a nők irányítják.
- 30 és 35 között a férfi olyan, mint Olaszország. Csábító, izgató, derűs és szereti a gyerekeket.
- 35 és 40 között a férfi olyan, mint Brazília: egyre több éhes szájat tart el és már csak a foci érdekli.
- 40 és 50 között a férfiban Németországot láthatjuk. Hatalmasra nőtt, van pénze, de halálosan unalmas és egyre többször csődöt mond.
- 50 és 60 között a férfi olyan, mint a Vatikán: már csak az Úrban bízik, mert csak ő segíthet az ágyban.
- 60 felett a férfi olyan, mint Kelet-Európa. Egyfolytában az elmúlt 40 éven gondolkozik, hogy hol cseszte el az életét.



2021. június 10., csütörtök

A magyar foci régi dolgai az EB előtt


Pintér Attila szövetségi kapitány megdicsérte a focistáját, aki végig a kispadon ült (Ilyen vezetője is volt a magyar válogatottnak!!!)

„Annak viszont nagyon örülök, hogy Vécsei Bálint, illetve Korcsmár Zsolt vagy a Heffler személyében nagyon bátran futballoztak. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a jövőben, hogy fognak a mérkőzéseken teljesíteni”
– értékelte az Albániát csodával határos módon 1-0-ra verő válogatottat a szövetségi kapitány. Csakhogy a jegyzőkönyv szerint Korcsmár Zsolt végig csere volt, pályára se lépett.

Idősebb Fradi-szurkoló készülődik az esti meccsre. A felesége nézi, amint férje csupa zöld-fehérbe öltözik. Egyszer csak megszólal:
- Apukám, ahogy elnézlek, Te jobban szereted a Fradit, mint engem.
- Anyukám, ahogy elnézlek, lassan már az Újpestet is jobban szeretem!


Bemegy a kocsmába egy ember a kutyájával.
- Bekapcsolhatnám a televíziót? Az enyém ugyanis elromlott, a kutyám meg nagy rajongója a magyar fociválogatottnak, és sosem hagy ki egy meccset sem.
A csapos beleegyezik, bekapcsolják a készüléket, a kutya leül. Támad a csapat, rúgnak egy nagy kapufát. A kutya felugrik a bárpultra, kétlábra áll és elkezd táncolni. A csapos álla leesik:
- Úristen, ez ám az öröm. És mit szokott csinálni, ha a csapat gólt rúg?
- Azt nem tudom, még csak három éve van nálam a kutyus.


Tegnap hajnalban nagy gyász érte a focivilágot. Európa ezer legjobb focistájával a fedélzeten zátonyra futott és elsüllyedt a Golden Star turistahajó. Senki sem élte túl a szörnyű katasztrófát.
A szerencsétlenségnek nem volt magyar áldozata.


Gyerekeket kérdezi a tanár néni, hogy mit dolgozik az apukájuk.
Amikor Mórickához ér, ő azt feleli, hogy az apukája egy buzibárban dolgozik, és meztelenül táncol más férfiak előtt. A tanárnő erre kiviszi Mórickát az osztályteremből, hogy elbeszélgethessen vele.
- Móricka, tényleg ezt csinálja az apukád?
- Áh, dehogy, csak az tök ciki lett volna ha elmondom az osztálytársaim előtt, hogy apukám a Fradiban focizik.

2021. június 9., szerda