2020. július 16., csütörtök

Nyári Tárlat a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központban - 2020. július 15-től

     A koronavírus-járvány elmúltával Nagykőrösön is újjáéledt a kulturális élet. Az Arany János Kulturális Központ első rendezvénye július 15-én a New Word In Art képzőművészeti csoport alkotóinak Nyári Tárlat című kiállítás-megnyitója volt. A tehetséges alkotókból álló képzőművészeti csoport másodszor látogatott el városunkba. Két évvel ezelőtti sikeres bemutatkozásuknak köszönhetően olyan népes nézősereg jött el a megnyitóra, hogy pótszékeket kellett behozni.
     Juhász Nándor a kulturális központ igazgatója bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy újra találkozhat a csoport tagjaival és a művészetszerető közönséggel. Ezután egyenként mutatta be az alkotókat, akik személyes jelenlétükkel is megtisztelték a kiállítás megnyitását.
     Balla Márta festőművész 2017-ben alapította a hamar országos hírre tett baráti-művész társaságot, amelynek ma már külföldi tagjai is vannak. Nagykőrösre heten jöttek el. Köztük egy kőrösi volt, Somlyai Péter, aki az 1970-es években alkotta első portréját, és ma már 200 alkotással büszkélkedhet. Harangi Andrea nem csak fest, de verseket is ír. ,,Lírai hangulatban” című kötetét ajándékba hozta a nézőknek. 

Szitár Éva a Nagykőrössel szomszédos Tiszakécskéről érkezett. Rendkívül változatos technikával dolgozik, versesköteteket is illusztrál. Gazsó Baráth Klára a természet és a színek szerelmese. A festészet számára meditációt is jelent. A kecskeméti Ádám Zsolt grafikus különös linómetszeteit a fény és árnyék játéka uralja. Az Art-díjas Nagy-Kóré Mária szép tájképei nagy részét késes technikával alkotja, amelynek lényegét maga ismertette az őt körülálló nézőknek.
     Az alkotók között eltérő végzettségű, különféle foglalkozású, művészetüket különböző idő óta gyakorló, más-más stílusban többféle technikával dolgozó művészek akadtak. Ami közös volt bennük, az a környező világra való rácsodálkozás, annak pontos ábrázolása és élvezhetővé tétele. Ezt megérezve gyönyörködtek a nézők a kiállított élethű portrékban, hegyet-völgyet ábrázoló tájképekben, dekoratív csendéletekben, beszédbe elegyedve az alkotókkal, akik szívesen adtak szóban is felvilágosítást alkotói tevékenységükről, amely az átlag néző számára örök titok marad.



A látogatók között Viski Ica helyi festőművész férjével, dr. Somlai György tibetológussal

   A reprezentatív kiállítás a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában látható. Megtekintését jó szívvel ajánlom.
Szigeti Márta

VISSZATEKINTÉS - Kassai játékvezető nagy sikerrel futott Angliában


         A 2008-as pekingi olimpiai játékok futballdöntőjét vezető, az idei Európa-bajnokságon pedig az angol válogatottnak emlékezetes meccset fújó Kassai Viktor is futott a londoni olimpia lángjával Dél-Angliában. Az SOS Gyermekfalu nagyköveteként is tevékenykedő játékvezető Bournemouthban futott 300 métert pénteken.
        A smartsport.hu szerint a belvárosban óriási tömeg gyűlt össze, a helyiek (angolok, hinduk, afrikaiak, törökök, dél-koreaiak, lengyelek) a főút szélén sorakoztak, hogy lássák – többek között – Anglia továbbjutását jelentő mérkőzésen a javukra sorsdöntően tévedő bírót.
        Magyarországot tizenöten képviselték. Kassai, akit tavaly a világ legjobb játékvezetőjének választottak, közülük utolsóként futott. A lapnak nyilatkozva Kassai azt mondta, „nagyon boldog vagyok, hogy szerepet vállalhattam az olimpiai fáklyafutásban, néhány száz métert futni a lánggal valóban csodálatos és megtisztelő érzés. Nagyon sokan szurkoltak és tapsoltak az út szélén, Bournemouth lakosságának jelentős része ünnepi hangulatban kísérte végig az ötkarikás ereklye útját."
Az olimpia július 27-én kezdődik.
 (Forrás: Index 2012. július 15.)

Kassairól készült kép az EB-n

2020. július 13., hétfő

VISSZATEKINTÉS - A Vizes Világbajnokság díjazása (2017)

2017. július 14-én elindul a 17. FINA világbajnokság, ahol közel 2500 sportoló méri össze tudását hat sportágban. A legjobbak pénzdíjazásban is részesülnek, aki például világrekordot úszik, az aranyéremmel együtt 13,5 millió forintot kap. Összesen 1,5 milliárd forintot oszt ki a nemzetközi szövetség a résztvevők között.

Pénteken kezdetét veszi a budapesti vizes világbajnokság, ami a legnagyobb sportesemény, amelyet valaha Magyarországon rendeztek. Az eseményen szereplő legjobb sportolókat díjazza a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA), így nem csak a sportszellem miatt éri meg versenyezni, hanem az igen szép pénzdíjazás miatt is.

A FINA hivatalos oldala szerint összesen 5 460 300 dollárt osztanak szét a sportolók között.

Ez 1,47 milliárd forintnak felel meg.

Ez az összeg azonban növekedhet, hiszen nem tartalmazza a világrekordokat, minden egyes úszásban elért világcsúcsért 30 ezer dollár, azaz 11 millió forint jár.

A teljes díjazás jelentős részét az úszás viszi el, ők 2,52 millió dollárt kapnak. Ennek oka, hogy ebben a sportágban rendezik meg a legtöbb versenyszámot, összesen 42 aranyérmet osztanak ki. Ez eseményenként 60 ezer dolláros összdíjazást jelent.

A számok többségében az első nyolc helyezettet díjazzák, ez alól kivétel az óriás toronyugrás, ahol 14 sportoló kap pénzt, ez valószínűleg lefedi a teljes mezőnyt.

Az egyéni és páros számok (úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, szinkronúszás) helyezettjei azonos díjazásban részesülnek, az aranyérem 20 ezer dollárt (5,4 millió forintot) jelent, az ezüst 15 ezer dollárt (4,05 millió forint), míg a bronz 10 ezer dollárt (2,7 millió forintot) fizet. A nyolcadik helyezettek 1000 dollárt (270 ezer forintot) kapnak.

Természetesen a csapatsportok nagyobb díjazásban részesülnek, az első helyezett szinkronúszó-csapat 50 ezer dollárt, míg az aranyérmes vízilabdacsapat 80 ezer dollárt kap.

Fontos megjegyezni, hogy a férfi és a női sportolók díjazása között semmilyen eltérés nincs.

Magyarország a 2015-ös világbajnokságon – ahol ugyanekkora volt a sportolók díjazása – az éremtáblázat 8. helyén végzett 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. Hosszú Katinka a 200 méteres vegyesúszásban világrekorddal nyert.

Ez összesen 175 ezer dollárnyi díjat jelent, amihez hozzájön még hét döntős eredmény, valamint a férfi vízilabda-válogatott 6. helyének díjazása.

Ez azt jelenti, hogy a magyar sportolók Kazanyban összesen 224 ezer dollárt (60,5 millió forintot) kaptak a FINA-tól.  

Nem meglepő módon Hosszú Katinka keresett a legjobban a magyarok közül, ő 84 ezer dollárt, azaz 22,6 millió forintot kapott a nemzetközi szövetségtől.

(Az interneten találtam. Forrás: Origo)

VISSZATEKINTÉS - A 2017. évi Vizes (FINA) Világbajnokságra épülő uszoda alapkő-letétele - képes beszámoló (4/4)

          Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione a FINA elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester tették le tegnap délelőtt a Dagály Uszodaközpont alapkövét.
          Tarlós István a Hír TV-nek nyilatkozta, a Budapesti Közlekedési Vállalat 52 milliárdos adósságának átvállalása fejében az állam átveszi a Dagány eddigi épületeit, területét.






          A munkagépek is bemutatót tartottak az építkezésből. Az építkezés két év alatt közel ötezer embernek biztosít majd munkát. A vb költségvetése 23 milliárd forint, ebből kell 2017. március 31-re felépíteni a 18 ezer férőhelyes központot.


          Az ünnepség után a TV-stábok nevezetes sportolókkal, edzőkkel készítettek interjúkat, pl: a férfi vízilabdáról.
A blogomban 2015. május 5-én jelent meg

2020. július 12., vasárnap

Vasutasnapra - július második vasárnapján

















VISSZATEKINTÉS - A 2017. évi Vizes (FINA) Világbajnokságra épülő uszoda alapkő-letétele - képes beszámoló (4/3)

          Orbán Viktor miniszterelnök, Julio Maglione a FINA elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester tették le tegnap délelőtt a Dagály Uszodaközpont alapkövét.

Beszédeket mondtak:

           Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke köszöntője után  külön kitért rá, az úszók mind letettek egy-egy követ az épülethez. Mindenkinek megköszönte, aki tett érte, hogy Budapesten rendezik a világbajnokságot. A mai napot nevezte a világbajnokság legfontosabb eseményének, mert az a 16 nap is fontos, de ez az uszoda egy életre szól.

          Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere ismertette a kerület hatalmas fejlődését az utóbbi években, és kiemelte, ez az építkezés, valamint a környék fejlesztése is ehhez járul hozzá.
 

          Tarlós István erőteljesen hangsúlyozta, a főváros és az ország képes e nagyszabású esemény megrendezésére. 4,5-5 milliárd néző figyeli a TV képernyőjén, 200 ezer néző a helyszínen, 100 ezer új vendégéjszaka Budapesten. Büszke, hogy gazdája lehet ennek a világbajnokságnak. De Budapest az olimpia rendezésének a jogát is el akarja nyerni, ennek jó előzménye a Vizes Világbajnokság. Mindenkinek sok sikert kívánt, és megköszönte mindenki támogatását.

           Az építkezést bemutató kisfilm bejátszása után Julio Maglione a FINA elnöke a protokoláris köszöntések után kijelentette, a világ teljes úszó társadalma számára jelentős esemény a mai. A FINA rendkívül nagyra értékeli, hogy Magyarország átvette a szervezést. Mindenki hangos derültségére megjegyezte, az a szerencsénk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a foci mellett az úszást is kedveli.

          Orbán Viktor is mindenkinek megköszönte a támogatást, de ő a fő érdemet a sportolóknak tulajdonította, akik töménytelen sikert szereztek a magyaroknak. Nem rendezője, hanem valódi házigazdája lesz az ország ennek a rendezvénynek. Nekünk elég két év is, amire másnak négy év kell - mondta büszkén. A világ megváltozott, eddig a nagy halak ették meg a kicsiket, most a gyorsak eszik meg a lassúakat, és a bátrak eszik meg a gyávákat. A rendezvénynek az egész ország a nyertese lesz. Jöjjön az egész Világ! Várjuk Önöket! - fejezte be beszédét.
(Folytatom)
(A képeket 2015-ben készítettem.)

NOSZTALGIA - Endrődi-Jókai-Mihálkovics bableves muri – Alsóörs, 2013. július (6/6).

Az idén 14. alkalommal rendezték – a nyaralók örömére – Endrődi Sándor és Jókai Mór legendás barátságának tiszteletére a Jókai Mórról elnevezett bableves kóstolását. A program része a Jókai hajó ill. a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság megérkezése az alsóörsi hajókikötőbe, majd Jókai, Endrődi és Dr. Mihálkovics Tivadar szobrainak megkoszorúzása, irodalmi megemlékezés, majd a Jókai bableves megkóstolása. 


            A rendezvény apropója, a nagyvonalú vendéglátás Jókai bablevessel, borral és pogácsával méltó volt az egész rendezvényhez. Ilyen gazdag tartalmú, finoman elkészített levest nagyon ritkán eszik az ember. Gratulálok hozzá!

            A Jókai bableves története rövid. Történt egykoron, hogy nagy írónk Füreden tartózkodván, megkedvelte eme egytálételnek is beillő fölséges eledelt, s így belőle gyakortva fogyasztván, az idők folyamán nevére keresztelődött.
Hozzávalók:
            40 dkg tarkabab, 15 dkg tisztított sárgarépa, 15 dkg tisztított fehérrépa, 10 dkg tisztított zeller, 5 dkg tisztított vöröshagyma, 10 dkg zsír (olaj), 10 dkg liszt, 50 dkg debreceni kolbász, 50 dkg sertéscsülök (én sonkát tettem bele), 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 l csontlé (húsleveskocka lett + víz), só, kalocsai csemege fűszerpaprika, ecet (ezt elhagytam, biztos vagyok benne, hogy az ecetes változat nem a mi kedvencünk), csipedett, tejföl.
Elkészítése
            A babot egy álló napra beáztattam, de lehet még hosszabban is. A sonkát csak fél napra áztattam be, így kicsit sósabb maradhatott, de óvatosan sóztam a levest az elején, így nem volt gond. A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam: a vöröshagyma felét kockáztam, a másik felét egyben hagytam. A fokhagymát apró kockákra vágtam, a többit karikáztam, ill. kis kockákra vágtam). A debrecenit is karikáztam.
            A babot és a sonkát a babérlevéllel - egyelőre só nélkül feltettem főni - annyi vízben, ami ellepte. Amikor már puhult a bab, akkor tettem bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a fél vöröshagymát. Ekkor meg is kóstoltam, hogy tudjam, mennyi leveskockát tegyek bele (végül is csak egy kellett).
            Mikor a zöldségek még félig kemények voltak, akkor paprikás, fokhagymás, vöröshagymás rántást készítettem, s a levest azzal sűrítettem. Ezután mindjárt belekerült a csipedett és a debreceni. Mikor a tészta is megfőtt, akkor késznek minősítettem a levest.
(A recept forrása: Mindmegette, a fotókat én készítettem a rendezvényen.)