2021. július 18., vasárnap

VISSZATEKINTÉS - Írországi nosztalgia - az Olimpia kapcsán


(Az ír címer)
          Én sohasem jártam ott, írekkel talán soha nem is beszéltem, de valami úton-módon szimpatikus ez a nép is nekem. Tetszett, hogy hasonlítanak ránk sokmindenben, pl. megszállottan szeretik a szabadságot, hogy ők fogyasztanak mellettünk a legtöbb égetett szeszes italt, hogy ők is disznózsírral főztek, hogy eredetiek, különlegesek itt Európában. De igazán az tetszett nekem bennük a legjobban, hogy az angolok bármit tettek az évszázadok folyamán, mindig ellenük foglaltak állást, mint mi a osztrákok (németek) ellen. Ez az ellenséges gondolkodás odáig fajult, hogy titokban ellátták üzemanyaggal a német tengeralattjárókat is a II. világháborúban. De a legfurcsább tettük az volt, hogy amikor a Német Birodalmi Rádió bemondta, hogy Adolf Hitler hősi halált halt Berlin védelmében, a német főhadiszálláson meglepődve olvasták az ír kormánytól érkezett táviratot, amely valahogy így szólt: Nagy vezérük elhunyta alkalmából mélységesen együtt érzünk a német néppel. (Több részvéttávirat nem is érkezett!)
A két évvel ezelőtt a foci Európa-bajnokság előtt pár nappal Budapesten felkészülési mérkőzést játszottak az írek, és gól nélküli döntetlent értek el. Az EB-n Richard Dunne és társai valóban hitték, hogy a magasba emelhetik a győztesnek járó trófeát, de miután a horvátok (3-1), majd a spanyolok (4-0) is megverték őket, az íreknek nem maradt semmi reményük, de büszkén akartak játszani az olaszok ellen. „Ez az álmod, hogy menjél és játssz, jól szerepelj, de ez nem történt meg. Ez szívszorító” – nyilatkozta az írek 32 éves veterán védője. És bízott abban, hogy az olaszok ellen majd nyernek. De 2:0-ra kikaptak. (Az EB-n csak a hollandok szerepeltek még ilyen sikertelenül. Bár a hollandok csak 5 gólt kaptak az írek 9-vel szemben, és kettőt rúgtak az írek egy góljával ellentétben.) Ők legalább ott voltak. Nekünk akkor csak a játékvezetőink „brillíroztak”, ugyanis Erős János partjelző először lesről elengedte az ukrán csatárt, majd néhány passz után Vad II. István gólvonalbíró az ukránok szabályos gólját nem látta három méterről. Pedig azért volt ott, hogy a FIFA elit játékvezetői közé bekerüljön. Ezzel Ukrajna esett ki, Anglia pedig tovább lépett! Vad II. új magyar becenevet kapott: „Vak II”. És mit ad a Sors (meg az angolok közbejárása!!!), ez a bizonyos Vad II. játékvezető ma nemzetközi meccseket is vezethet, igaz, nem a legelitebbeket, de vezethet. (Az angol bajnokik nem számítanak lealacsonyítónak, de még nemzetek közti mérkőzéseket is kap.) Nem mindegy, ki javára téved az ember!
Reménykedem a mai Izland elleni találkozó előtt, hogy a mostani Európa-bajnokságon nem csak a játékvezetőink lesznek jobbak, mint négy évvel ezelőtt, hanem a csapatunk is tovább halad, mint az Írek vagy az Észak-Írek.
(Az ír zászló)(2012-ben írtam)