2022. április 23., szombat

Grillezés a humor szemszögéből

A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.
A nő letakarítja a grillrácsot. Elmegy a henteshez, a zöldségeshez, majd a cukrászdába. Egy tálcára felrak mindent, és kiviszi a férfinak, aki éppen sört iszik.
 A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen. A nő bemegy, megterít. Megcsinálja a salátát és a desszertet. Majd kimegy és szól a férfinak a hús odaégett
A férfi leveszi az odaégett húst, átadja a nőnek. A férfi italt tölt.
Esznek, a férfi iszik. A nő leszedi az asztalt, kávét főz, majd felszolgálja a desszertet.
Aztán leszedi az asztalt, elmosogat, rendbe rakja a konyhát. A férfi már szunyókálva megkérdi a nőt: örül e, hogy nem neki kellet főzni?

Törökország április 23-án ünnepli nemzeti függetlenségének napját, és egyúttal a gyerekek napját is. Ennek örömére bemutatom a baklavát, a mézédes török finomságot.

          Az elképesztően édes, de hihetetlenül finom baklava valószínűleg már meghódította az egész világot, most az Ön konyhája következik.
            A jó baklava egyik titka, hogy - a tévhittel ellentétben - nem darálni kell hozzá a diót, csak összetörni, így elég ropogós marad.

Hozzávalók:
12 réteslap, 15 dkg vaj
50 dkg dió, 25 dkg méz
30 dkg cukor, 1 evőkanálnyi fahéj
3 szegfűszeg, 2,5 dl víz
2,5 dl citromlé

Elkészítés ideje: 70 perc.

Elkészítés menete:
          A vajat olvaszd fel, és tartsd kenhető állapotban. Egy nagyobb tepsiben helyezz egymásra négy réteslapot úgy, hogy minden réteget locsolj meg egy kis vajjal. Törd össze a diót, keverd el 25 dkg cukorral és a fahéjjal, majd a felét szórd rá a vajas réteslapokra. Ezután jöhet újabb négy réteslap, megint meglocsolva vajjal, majd arra a diós keverék másik fele.
          Végül jöhet az utolsó négy réteslap, szintén vajazva. A cukorból, vízből, citromléből és mézből készíts szirupot. Ha elkészült, a felét egyengesd el a réteslapokon, majd tedd 175 fokra előmelegített sütőbe a rétegzett süteményt. Nagyjából fél óra alatt elkészül, de ezalatt a szirup másik felével locsolgatni kell, hogy tökéletes legyen a végeredmény. (Forrás: Femina)

A pannonhalmi főapátság - A monostor története

            996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. A Tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostor a fejedelmi alapítás szándéka szerint a középkori Európa kultúrájának keleti hídfőállása lett. Falai között rendszeresen megfordult Szent István (1000-1038), az első magyar király is.
            Uros apát (1207-1243), a ma is meglévő templom építtetője visszaverte a mongolokat a monostor-erőd falai alól. Tolnai Máté apátsága idején Pannonhalma kiemelt helyet kapott a magyarországi bencés monostorok között, és 1541-től főapátsággá vált. A török hódoltság másfél évszázada alatt azonban hosszabb-rövidebb időszakokra a szerzeteseknek menekülniük kellett. Csak ezt követően indulhatott el a megrongált épületek helyreállítása. Sajghó Benedek főapátsága alatt jelentős barokk építkezés folyt a monostorban.
            A XVIII. század, a felvilágosodás évszázada a szerzeteséletben is éreztette hatását. Az állam és az uralkodók a szerzetesközösségek működését a közvetlen hasznosság szerint ítélték meg, és lényegében csak azoknak a rendeknek a létjogosultságát fogadták el, amelyek betegápolással vagy tanítással foglalkoztak. Mivel az a hagyomány, amelyet Szent Benedek Regulája képviselt, nem a közösség munkájára, hanem magára a közösségi életre helyezi a hangsúlyt, II. József 1786-ban beszüntette a magyar bencés kongregáció összes házának működését.
            Az 1802-ben visszaállított rend elsődleges munkaterületül a középiskolai oktatást kapta.
            1945 után a rend birtokait és a bencés iskolákat is államosították. 1950-től azonban újra engedélyezték a győri és a pannonhalmi gimnázium működését. A szerzetesközösség a nehéz években is hűségesen végezte munkáját, helytállt az istenszolgálatban, és a II. Vatikáni Zsinatot követő évektől sokat fáradozott liturgiájának megújításán és a zsolozsma magyar szövegeinek és dallamainak elkészítésén.
            A rendszerváltás után a pannonhalmi bencés közösség — az iskolai munka folytatása mellett — új munkaterületeken is próbálja megteremteni azokat az anyagi lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik számára, hogy betöltse szerepét az egyházban és a világban.
A középkori bencés monostorokról olvashat itt: http://paradisum.osb.hu

2022. április 22., péntek

Kiállítás egy régi nagykőrösi családról

2022. április 20-án, szerdán 17 órakor érdekes, szép kiállítás nyílt Nagykőrösön az Arany János Kulturális Központ Rácz József galériájában ,,A Biczó család emlékezete” címmel. A vendégeket Juhász Nándor, a kulturális központ igazgatója köszöntötte, 

a kiállítást Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója és 

Szigyártó Gyöngyi nyitotta meg, aki dr. Biczó Györggyel a kiállítás megálmodója és rendezője volt. Közreműködött a gimnázium énekkara Ecsedi Péter vezényletével.


A szépen elrendezett gazdag kiállítási anyag első táblája a család rövid történetét foglalja össze, amely egészen a 15. század derekáig vezethető vissza a Nyitra megyei Kiskéren. Nagykőrösre 1685-ben került a család első tagja, Biczó József katona személyében.

A második tábla a család szép számú hírességeit sorolja fel: lelkészeket, tanítókat, művészeket, orvosokat, gyógyszerészeket, városi, megyei tisztviselőket. Közöttük legrégebbi a 15 században élt Biczó László bíró, legutóbbi a 2008-ban elhunyt Biczó Károly református lelkész.

A kiállítóterem baloldalán különböző dokumentumokat láthatunk a család múltjából. Családtörténeti kutatásokkal kapcsolatos leveleket, okleveleket, dokumentumokat; családi nagygyűlésekről származó fotókat, jegyzőkönyveket, beszámolókat, származási táblázatokat, egy családszövetségi szabályzatot (!), a család 1472-ben kiállított nemesi oklevelét.

A szemben lévő falon látható a kiállítás legérdekesebb darabja, a Biczó András festőművész által festett 450 nevet tartalmazó családfa, mellette a család címere és az Arany János Múzeum féltve őrzött kincse, Arany János mellképe, amely Biczó Géza alkotása.

A kiállítóterem jobboldalán Biczó Géza portréi, zsánerképei, Fábiánné Biczó Ilona első világháborús metszetei, Biczó András Toldi illusztrációi kaptak helyet.

Az utolsó tárlóban a Biczó családra vonatkozó könyvek láthatók. Közöttük Szigyártó Gyöngyi ,,Biczó Géza levelei”, valamint a tavaly kiadott igényes könyv, a Biczó család története, amelynek szerzője dr. Biczó György.

A Biczó családnak ma is élnek leszármazottai Nagykőrösön, például a 99. életévét a közelmúltban betöltött villanyszerelő és amatőr festő Biczó József, de Biczó leszármazott Péczeli Margit festőművész, grafikus is, aki Nagykőrösön töltötte gyermekéveit.

A kiállítás május 23-ig tekinthető meg a kulturális központban, május 14-én és 21-én délelőtt tárlatvezetéssel.

Szigeti Márta
Fotó: Batár Zsolt Botond

A Föld napja - alulnézetben

Megszívlelendő tanácsok2022. április 21., csütörtök

A Bika jegyű ember és az utazás, a flörtölés - április 21-május 20.

            A bika és az utazás: A kényelemszerető bikák nem tartoznak a szenvedélyes utazók közé. Vadkempingezésre, autóstoppos túrákra, kalandos kirándulásokra senki ne számítson a bika társaságában. Azért egy festői környezetben fekvő igényes szálloda és a helyi ételspecialitások elegendő csáberőt jelenthetnek számukra, hogy kimozduljanak megszokott otthonukból.  Számukra az jelenti a legnagyobb elégedettséget, ha jóbarátok meghitt társasságában ehet-ihat és élvezheti a pihenés örömeit. Gondosan és komótosan készül a szabadságra. Általában közelebbi úticélt választ, s azt még aznap szeretné is elérni. A földhözragadt Bika repülõgép helyett inkább saját kocsijával indul útnak, s ha egyszer megkedvel egy helyet, akkor oda többnyire vissza is tér.
            A bika jegyhez tartozó országok: Svédország, Írország, Törökország, Görögország, görög szigetek, Capri, Ciprus, Lengyelország, Perzsia, Mauritius, Franciaország, Svájc, Mallorca
            A bika jegyhez tartozó városok: Lipcse, Luzern, Zürich, Palermo, St. Louis, Dublin, Mantova, Verona
            A bika és a flörtölés: Nem a flörtölés nagymestere, de mindenképpen el kell ismernünk jártasságát ezen a területen is. Tekintve, hogy igen érzéki és beszédes, és rendkívül természetesen viselkedik, szintén nagy sikere van az ellentétes nem képviselőjénél, akik egyaránt rokonszenvesnek, barátságosnak, pikánsnak és szexinek érzékelik őt. A Bika azonban még csak futó viszonyt sem kezd bárkivel, ilyen tekintetben is válogatós. Ezt a viszonyt is csak megbízható partner oldalán tudja elképzelni. Ahhoz, hogy túltegye magát ezen a kritériumon, sokkal erősebb, már-már a szerelemmel határos vonzódást kell éreznie partnere iránt.
          A Bikára az is jellemző, hogy a flörtölés nem lehet túlságosan kurta. Az egyetlen éjszakára szóló öleléseket nem fogadja el. Futó viszonyt is egyfajta értéknek tekinti, ezért sokat ad arra, hogy a kapcsolat ebben az esetben is gyengéd és szenvedélyes legyen. A külső szemlélő egyáltalán nem tudja megítélni, mikor szerelmes és mikor flörtöl a Bika.
     A Bikát flörtölésre, elsősorban a skorpió, a mérleg, az oroszlán és a szűz vonza.

II. Erzsébet születésnapjára - - - - - - - 1926. április 21.

            Bár április 21-én született, hivatalosan a születésnapját június második szombatján ünneplik katonai parádéval, mert ekkor nagyobb az esélye a jó időnek. Hatvan érdekességet kaptam e-mailben a hatvan éve uralkodó II. Erzsébetről. Ebből 30-at most lehet a blogomon olvasni, a másik 30-at pedig  június 9-én.

1. Császármetszéssel jött a világra 1926. április 21-én hajnali 2.40-kor. Szülei, a yorki herceg és hercegnő akkor már három éve voltak házasok. Ő volt a király, V. György első unokája.
2. Nincs vezetékneve, viszont van három keresztneve: Erzsébet Alexandra Mária. Elsőt az édesanyjáról, másodikat a dédanyjáról, harmadikat a nagyanyjáról kapta.

3. Kislányként imádott falovakkal játszani, minden este megfésülte őket. Azóta is rendszeresen lovagol, versenyistállót működtet, lovai szép sikereket értek el.

4. Édesanyjának, a legendás anyakirálynénak is voltak versenylovai, de anya és lánya paripái soha nem indultak ugyanabban a futamban!

5. 1936-ig csendes életet élt, akkor nagybátyja került a trónra VIII. Edward néven. A király azonban 11 hónapnyi uralkodás után lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy kétszeresen elvált amerikai nőt. Így került Erzsébet apja VI. György néven a trónra, és így lett a kis hercegnőből trónörökös.

6. Amikor elmondta húgának, hogy bácsikájuk lemondott és apjuk lesz a király, Margit visszakérdezett: "Ez azt jelenti, hogy egyszer te leszel a királynő! Szegénykém."

7. Soha nem járt iskolába, őt és húgát, Margit hercegnőt a patinás Eton College professzorai oktatták a Buckingham-palotában. Leginkább történelmet és alkotmányjogot tanult, de tökéletesen beszél franciául is.

8. Nevelőnője, Bobo egész életében mellette szolgált, 1991-ben hunyt el. A királynő a királyi mauzóleumba temettette el. Ő az egyedüli nem királyi fenség, aki ebben a mauzóleumban nyugszik.

9. A II. világháború alatt, 1940-ben mondta el első rádióbeszédét, melyben a brit birodalom gyermekeit bátorította.

10. A világháborúban teherautó-sofőrként szolgált, sőt megtanult autót szerelni is.

11. 21 éves korában egy rádióbeszédben kijelentette: "Egész életemet, legyen az akár rövid, akár hosszú, a ti szolgálatotoknak szentelem!" Azóta is ez az ígéret vezérli.
12. 1939-ben, 13 éves korában ismerte meg Fülöp Görögország és Dánia hercegét. Már aznap eldöntötte, hogy csak ő lehet a férje. A világháború alatt leveleztek, majd 1947 nyarán bejelentették az eljegyzésüket.
13. Férje és ő Viktória királynő ükunokái.
14. Négy gyermeke, nyolc unokája és egy dédunokája van. Második dédunokája nyárra várható. Az első és a nyolcadik unokája között harminc év a korkülönbség.
15. Ifjú feleségként és anyaként két évig Máltán élt. Fülöp herceget mint a tengerészet hadnagyát a szigetre vezényelték, s Erzsébet első két gyermekével, Károly herceggel és Anna hercegnővel követte férjét. Azt mondja, ez volt élete legboldogabb két éve.
16. Erzsébet négy gyermeke közül mindig András herceg volt a legkedvesebb! Amikor a yorki herceg nemzeti hősként visszatért a 1982-es falklandi háborúból, a királynő azt mondta, örül, hogy ismét itthon van András, mert csak ő tudja beprogramozni a videóját.
17. Amikor 1982 júniusában megszületett Vilmos herceg, Erzsébet  elsőként rohant meglátogatni a kórházba. Ránézett a kis batyura, és örömében felkiáltott: "Szerencsére nem olyan elálló fülei vannak, mint az apjának!" Egyszer ugyanis azt mondta Károly hercegről, úgy néz ki hátulról, mint egy nyitott ajtajú Rolls Royce.
18. 1953. június 2-án koronázták királynővé. Fülöp herceg bemesélte neki, hogy a szertartás alatt azzal a libazsírral kenik majd fel, melyet ezer évvel korábban Békés Edgard koronázásánál is használtak. Erzsébet rettegett ettől, de aztán kellemes meglepetés érte: egy erre az alkalomra kevert illatos olajat használt az érsek, melyből a királynő később a fürdőszobájába is rendelt!
19. Ő a negyvenedik angol uralkodó Hódító Vilmos óta.
20. Első miniszterelnöke a legendás Sir Winston Churchill volt, vele együtt 12 miniszterelnöke volt. A kormányfő minden kedden találkozik a királynővel, hogy megbeszéljék az ország ügyeit.
21. Két miniszterelnöke, Tony Blair és David Cameron is már az ő uralkodása alatt született. Előbbi 1953-ban, utóbbi 1966-ban jött világra.
22. Első corgi kutyáját 18. születésnapjára kapta az apjától, és Susan névre keresztelte el. Ma is Susan leszármazottai szaladgálnak a királynő körül, az ebek repülőgépen utaznak, és külön lakáj gondoskodik róluk. Kivéve esténként, akkor ugyanis a királynő eteti meg őket!
23. A Sandringham-kastély kertjében kutyatemető van, minden kis elhunyt kedvencnek sírkövet állíttatott.
24. A macskákat viszont utálja, mert gyerekkorában egy csúnyán megkarmolta.
25. Ő az egyetlen Nagy-Britanniában, akinek nincsen útlevele, sem semmilyen személyes igazolványa.
26. Ő a világ legtöbbet fotózott asszonya, nincs ember, ki ne ismerné a nevét és az arcát! Kiszámolták, hogy egész életében percenként 14 fénykép készült róla.
27. Neki van a legnagyobb ékszergyűjteménye, értékét megbecsülni sem lehet! Az ő tulajdonában vannak olyan híres drágakövek, mint Afrika első és második gyémántja, vagy a híres–hírhedt Kooh I Noor, melyet csak nők hordanak, férfiakra ugyanis balszerencsét hoz. Gyűrűből is több meseszép darabja van, ezekből azonban egyet sem húz a jobb kezére, olyan sokszor kell kezet fognia.
28. A királynőt soha nem lehet látni retikül nélkül. Ha a táskát a bal karján tartja, akkor az azt jelenti, hogy minden rendben van. De ha a jobban, akkor az jelzés az udvarhölgynek, hogy induljunk tovább, vagy szerezzen egy másik beszélgetőpartnert!
29. És hogy mit rejtenek a híres retikülök? Sminkkészletet, pótharisnyát, szemüveget, és egy pakli kártyát a hosszú utazásokhoz.

2022. április 20., szerda

Szesz minden mennyiségben
kép szöveg nélkül


Jelki András születésnapjára - 1738. április 20. Kalandos élete

          Jelky András szobra szülővárosában. A szobor Medgyessy Ferenc, a földgömb Miskolczy Ferenc alkotása. Készült: 1936-ban. Bronz, mészkő – Időközben Baja egyik jelképévé vált

            Jelky András (Baja, 1738. április 20. – Buda, 1783. december 6.) édesapja kiszolgált császári katonaként Baján szabóként dolgozott. Fiát – hasonlóképp annak bátyjához, aki a bécsi császári ruhatárnál szabóskodott – szintén szabónak szánta. András fia azonban nem ezt a nyugalmas életutat választotta.
            1754. március 13-án vándorútra kelt, és Prágán, Lipcsén, Nürnbergen át Erlangenbe érkezett, ahol mintegy két hónapig tartózkodott. Innét továbbutazott Franciaországba, azonban az egyik útjába eső városban, Aschaffenburgban éppen katonaállítás volt: a hadrafogható fiatalembereket – tekintet nélkül azok származására – erőszakkal besorozták katonának. Hogy a katonáskodást elkerülje, egy menyecske a puttonyában az eladó gyümölcs alá rejtve kicsempészte a városból. Innen továbbutazott Hanauba, azonban megérkezésekor a város kapujában eltépték az útlevelét, és a kaszárnyába hurcolták. Néhány napos fogság után sorstársaival együtt átszállították Hannoverbe, hogy hajóval a tengerentúlra küldjék. A hajó azonban megtelt emberekkel, s amíg a másik hajóra vártak, Jelky megszökött, és Nijmegenbe ment. Itt azonban kelepcébe került, több némettel és hollanddal együtt. Ezúttal nem kerülhette el sorsát: 1755. október 30-án elindult vele a hajó Holland-Kelet-India felé.
            A hajóba az úton villám csapott, és elsüllyedt. Jelky egy fadarabba kapaszkodva tartotta fenn magát, míg halászok kimentették. Ezután egy holland hajóskapitány alkalmazta, hogy a legénység ruháit javítgassa. Suriname-be utazott, onnét 1756-ban ért vissza, Lisszabonba. Innét egy máltai hajóval utazott tovább, de kalózok fogságába esett, s azok rabszolgának eladták egy töröknek.
            Jelky új gazdájának egyik emberével – a rabszolgák felvigyázójával – kievezett egy szigetre, de közben azt kilökte a csónakból, s megszökött. Hét napig barangolt a tengeren, amíg egy portugál kereskedő felvette őt a hajójára. 1757 májusában Makaóba érkezett, innen továbbvitorlázott Kantonba
           Kantonban Hollandia katonai szolgálatába állt, és Batáviába (ma: Dzsakarta) utazott, ahová 1758 januárjában érkezett meg, s itt még hét hónapig katonáskodott. Leszerelése után Albert Parra – a kelet-indiai kereskedelmi társaság elnöke – mint szabót a házához fogadta, s beírták a városi polgárok közé is. Még ez évben feleségül vette egy angol haszonbérlőnek a leányát.
            Egy véletlen szerencsétlenség és félreértés folytán magára vonta munkaadójának haragját, aki elűzte a házától, és a katonasághoz küldte. 1760-ban elhagyta Batáviát, feleségét atyjának gondjaira bízta.
            Ceylon szigetére utazott, ahol három hónapig táborozott. Amikor az egyik szomszédos szigetre ment társaival fát vágni, emberevők támadták meg őket: több társát levágták, néhányukat elfogták. Jelky egy előkelő főnök tulajdonába került, aki ketrecben tartotta, hogy később valamelyik bálványuknak áldozatul megsüsse. Fogságából gazdájának leánya mentette meg, akivel két bennszülött társaságában elmenekült.
            A megszabadítója 13 hónap múlva meghalt; Jelkyt egy öt nap múlva arra vitorlázó hajó vette fel, és Batáviába szállította. Parra – aki közben helytartó lett – megbocsátott neki, és kegyeivel halmozta el, felesége is tárt karokkal fogadta. Tiszti ranggal egy árvaház igazgatója lett, emellett komoly vagyont szerzett, és 1767-ben egy 1400 házból álló ültetvényt vett meg. 1770-ben a polgári őrség kapitányává nevezték ki, a holland követség titkos tanácsosa lett, többször járt követségben Japánban és Jáván.
            1772-ben meghalt a felesége, 1775. december 28-án pedig jótevője, Parra. Jelky búskomorságba esett, s hazájába kívánkozott. Jelky lemondott az állásáról, és 1776. október 25-én Európába utazott. 1777. augusztus 30-án érkezett meg Amszterdamba, október 2-án Bécsbe, ahol bátyját még életben találta. Bécsben nagy feltűnést keltett érkezésével, november 28-án bemutatták Mária Teréziának is.
            1778-ban Budán telepedett le. Ismét megnősült, s egy fia született. 45 évesen tüdővészben halt meg. (Forrás: Wikipedia)

Visszaemlékezés debreceni éveimre

         A valamikori Kossuth Lajos Tudományegyetem főépülete, ahol öt évig tanultam.
A jelenlegi 15 kar képviselői fényképezkednek.
 "Ha én is köztetek lehetnék!" (középen - szemüvegben).
Az Aula, ahol 1971-ben átvettem a diplomámat.


 A Díszterem, ahol például az évnyitókat rendezték.
(A képeket 2013. április 19-én készítettem.)

Aranyos humor is idézi ezt az időszakomat: