2022. június 3., péntek

Kiállítás és könyvbemutató a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Nagykőrösön, 2022. június 1.

 

Reprezentatív, szép kiállítás nyílt Nagykőrösön a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Közpon rendezésében a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére. Az érdeklődők teljesen megtöltötték a Kulturális Központ kiállítótermét, a Rácz József Galériát. A kőrösieken kívül Kecskemétről, Ceglédről, Kiskunhalasról, Szegedről, Tiszafüredről, Debrecenből, Budapestről, sőt Németországból is több érdeklődő is érkezett.



     A vendégeket a rendezők nevében Juhász Nándor a Kulturális Központ igazgatója üdvözölte, majd a város nevében Nagy Balázs alpolgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy Trianon örök fájdalmán túl ma már a jövőbe kell tekintenünk, és biztosítanunk kell az átjárhatóságot a határon túlra szakadt magyarok és az anyaország között. Ennek megvalósítását célozta meg az Országhatártúra mozgalom, amely azonkívül, hogy a múlt emlékeinek a megőrzésére törekszik, a jelent és a jövőt is szolgálja: megismertet a Történeti-Magyarország földrajzi és történelmi nevezetességeivel, segíti a turizmust, új barátokkal hoz össze stb.

     Földi László országgyűlési képviselő szép idézetekkel indított megnyitó beszédében az összetartozás fontosságáról szólt. 2015-ben a Kéktúra mintájára Batár Zsolt Botond által alapított Országhatártúra mozgalom ezt az összetartozást hozza elérhető távolságba. A kiállított csodálatos fotók megelevenítik a gyönyörű területeket, igazolva hogy a Kárpát-medence nem szétválaszt, hanem összeköt. Az előadó érzelemtől fűtött beszédében emlékezett azokra a magyarokra is, akik az elmúlt több mint száz év alatt – sokszor a zsarnokság igája alatt is –, meg tudták őrizni magyar nyelvüket és hitüket. Wass Albert szerint kétféle ember van. Az egyik karddal, a másik ekével faragja a világot. Maradandót mindig a második csoport alkot.

     Batár Zsolt Botond a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület ügyvezető elnöke a magyarság egyik legfontosabb megemelékezésének nevezte a Nemzeti Összetartozás Napját. Élményszerűen elevenítette fel a kiállítás és könyvbemutató gondolatának a megszületését, amely jól egészíti ki a már hagyományos június 3-i megemlékezést a református templomkertben elhelyezett kopjafánál. Szólt az Erdélyt és a Kárpátalját járók nehézségeiről és méltatta a székely Határjáró Egyesület eddig megjelent négy útikönyvét


 és az öt tablójukon látható gyönyörű képeket, valamint bemutatta saját hat tablóját a Tisza bánáti és a Duna Vaskapu környéki nevezetességeiről. Ezután meleg szavakkal emlékezett meg a néhai debreceni Botos Lajos hazafiságáról és a kiállításon látható országos hírű Trianon képeslap gyűjteményéről.

     Szűcs M. Sándor 2018 óta járja autóstoppal a Kárpát-medencét. Először a mai Magyarországot, majd a Történeti-Magyarországot járta körbe. Összesen 180 000 kilométeren stoppolt. Ahogyan elmondta, sehol nem volt problémája magyar mivoltával, mindenütt segítségben részesült. Befejezésül a Bibliát idézte ,,Gondja van az úton (az Úrnak), amerre jártok.”

     Utolsóként dr. Cserhalmi Dorottya mutatta be ,,Nyomkeresés a Magyar Királyság határán Ausztriában” című könyvét és a kiállításon látható tablóit. Ez az Országhatártúra mozgalom első megjelent könyve, amelyet sok másik követ majd. A szerző kedves szerénységgel mesélte a bejárások során szerzett élményeit. Szólt az Őrvidék (osztrák neve: Burgenland) templomairól, várairól, kastélyairól, emlékműveiről, szobrairól, határköveiről és az ott élő emberekről, akik között sajnos mára már kevés a magyar.

     Az Országhatártúra mozgalom alapításakor kiírásra került, hogy aki valamelyik határszakaszt feldolgozza és a bejárását a nagyközönség számára is elérhetővé teszi útikönyv formában, azt a határszakaszt róla nevezik el. Ezért a jelen lévők az OHT 82-es határszakaszát – mely a Magyar Királyság és az Osztrák Császárság között húzódott a mai Ausztria területén – közfelkiálítással Cserhalmi Dorottya útvonalnak nevezték el.

     A rendezvény a kiállítás megtekintésével, dedikálással, és az előtérben a büféasztal mellett érdekes beszélgetésekkel zárult.

Szigeti Márta

(Fotó: Vincze Miklósné Fricska Erika)

A közönség egy része:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése