2024. november 9., szombat
Feltalálók napjára - november 9.
Címkék:
Humor
Szigetvár látnivalóiból (2/2)
A városok napja (november 8) alkalmából
Makovecz Imre épülete már messziről felismerhető
A belső udvar néhány éve és most
Felirat hozzáadása |
Két jólsikerült szobor
Címkék:
Települések nevezetességei
Öt gyümölcs a hosszantartó életért
Köztudott, hogy az egészséges táplálkozás fő alkotóelemei a gyümölcsök és a zöldségek. A gyümölcsökben rengeteg fontos tápanyag van, mely szervezetünk számára elengedhetetlen. Lássunk 5 olyan gyümölcsöt, mely garantáltan meghosszabbítja életünket!
1. Áfonya
Az áfonyát azért érdemes fogyasztani, hogy látásunk javuljon, illetve, hogy koleszterinszintünket alacsonyan tartsuk. A második világháború idején pilóták fedezték fel, hogy ha áfonyát fogyasztanak, akkor javul az éjszakai látóképességük. Azóta számos látászavar kezelésére használják. Magas A-vitamin tartalma miatt a farkasvakság elleni gyógyszer alapanyaga. Az áfonya jó még a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek megelőzésében.
Az áfonyát azért érdemes fogyasztani, hogy látásunk javuljon, illetve, hogy koleszterinszintünket alacsonyan tartsuk. A második világháború idején pilóták fedezték fel, hogy ha áfonyát fogyasztanak, akkor javul az éjszakai látóképességük. Azóta számos látászavar kezelésére használják. Magas A-vitamin tartalma miatt a farkasvakság elleni gyógyszer alapanyaga. Az áfonya jó még a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek megelőzésében.
2. Ribizli
A nyár legegészségesebb gyümölcsének számít a ribizli magas C-vitamin tartalma miatt, korábban hatásosan gyógyították vele a skorbutot. Habár kicsit savanyú, érdemes belőle minél többet fogyasztani, mivel a rák megelőzésében komoly szerepe van. Mivel olaja hasonlít a bőrünkben lévő zsírokhoz, eredményes kezelhetjük vele a különféle bőrgyulladásokat, száraz és érzékeny bőrt egyaránt.
Tipp: A főzés nélkül eltett szörp remekül megőrzi a ribizli C-vitamin tartalmát!
A nyár legegészségesebb gyümölcsének számít a ribizli magas C-vitamin tartalma miatt, korábban hatásosan gyógyították vele a skorbutot. Habár kicsit savanyú, érdemes belőle minél többet fogyasztani, mivel a rák megelőzésében komoly szerepe van. Mivel olaja hasonlít a bőrünkben lévő zsírokhoz, eredményes kezelhetjük vele a különféle bőrgyulladásokat, száraz és érzékeny bőrt egyaránt.
Tipp: A főzés nélkül eltett szörp remekül megőrzi a ribizli C-vitamin tartalmát!
3. Málna
A málna mindannyiunk kedvence, nem csak finom, de nagyon egészséges is. Jótékony hatásai között szerepel, hogy normalizálja a vércukorszintet, serkenti a vérkeringést, megszünteti a menstruációs panaszokat, gyógyítja a gyulladt fogínyt, megelőzi az orrvérzést. Kiváló az immunrendszer erősítésében, így érdemes kihasználni, amikor szezonja van.
Tipp: A forró nyári napokat enyhítsük málna fagyival, vagy málna joghurttal!
A málna mindannyiunk kedvence, nem csak finom, de nagyon egészséges is. Jótékony hatásai között szerepel, hogy normalizálja a vércukorszintet, serkenti a vérkeringést, megszünteti a menstruációs panaszokat, gyógyítja a gyulladt fogínyt, megelőzi az orrvérzést. Kiváló az immunrendszer erősítésében, így érdemes kihasználni, amikor szezonja van.
Tipp: A forró nyári napokat enyhítsük málna fagyival, vagy málna joghurttal!
4. Sárgabarack
Hatékony a rák megelőzésében, a fiatalság forrása. Azok, akik nagy mennyiségben fogyasztják a sárgabarackot, azok akár 100 évéig is élhetnek. A sárgabarack védi az ereinket, serkenti a máj méregtelenítő működését, késlelteti az időskori látásromlást. A szépségünk megőrzésében is nagy szerepe van, regenerálja a bőrt, ezért számos krémben és kozmetikumban fellelhető.
Hatékony a rák megelőzésében, a fiatalság forrása. Azok, akik nagy mennyiségben fogyasztják a sárgabarackot, azok akár 100 évéig is élhetnek. A sárgabarack védi az ereinket, serkenti a máj méregtelenítő működését, késlelteti az időskori látásromlást. A szépségünk megőrzésében is nagy szerepe van, regenerálja a bőrt, ezért számos krémben és kozmetikumban fellelhető.

5. Szilva
Nem túl népszerű gyümölcs, pedig egy szilvában annyi antioxidáns található, mint egy marék áfonyában. Az egyik legjobb salaktalanító, hiszen köztudott vizelet és hashajtó hatása miatt, így fogyókúra idején is szuper étel. Javítja a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatással van idegrendszerünkre.
Nem túl népszerű gyümölcs, pedig egy szilvában annyi antioxidáns található, mint egy marék áfonyában. Az egyik legjobb salaktalanító, hiszen köztudott vizelet és hashajtó hatása miatt, így fogyókúra idején is szuper étel. Javítja a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatással van idegrendszerünkre.
(Forrás: femcafe.hu)
Címkék:
Egészség
NOSZTALGIA - Bélyegséta Budapesten A városok világnapján - 2014. november 8.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, "A városok világnapján" a budapesti Bélyegmúzeum különleges programot szervezett a Budai Várba. Schuller Ágnes, az intézmény muzeulógusa - kellemes séta keretében - a helyszínen ismertette a Vár épületeinek, szobrainak a történetét. Utána a Bélyegmúzeumban a látottakat kiegészítette a bélyegek bemutatásával, történetével, sőt még a bélyegek tervezőiről is beszélt.
A mindenkinek átnyújtott négy oldalas emlékeztető eleje, és a sétáról készített képeim egy része:
A Margitsziget után ez volt a második bemutató. Én nagyon jól éreztem magam (ami a mások által készített alábbi fotókon is látható!). Az Ágnes-vezette tartalmas, megnyerő stílusban előadott ismeretterjesztő délelőttök tavaszi folytatását örömmel várom. (Például, most jutott eszembe egy jó téma: március 15-e környékén a forradalom és szabadságharc emlékei Budapesten.)
Címkék:
Bélyegvilág,
Rendezvényről vélemény
2024. november 8., péntek
A nap humora
Címkék:
Humor
Almás pite - nagymama receptje szerint
Hozzávalók 40×30-cm tepsihez:
A tésztához:
• 60 dkg liszt
• 25 dkg zsír
• 4 db tojás sárgája
• 1/2 cs sütőpor
• 1 kis pohár tejföl
• csipet só
• 15 dkg kristálycukor
A tésztához:
• 60 dkg liszt
• 25 dkg zsír
• 4 db tojás sárgája
• 1/2 cs sütőpor
• 1 kis pohár tejföl
• csipet só
• 15 dkg kristálycukor
A töltelékhez:
• 2 kg alma
• 15 dkg kristálycukor /almától függően /
• őrölt fahéj
• 2 kg alma
• 15 dkg kristálycukor /almától függően /
• őrölt fahéj
A tetejére:
• 1 db tojás a kenéshez
• 1 db tojás a kenéshez
Elkészítése:
Az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, majd fahéjjal és a cukorral ízesítjük.
A lisztet a zsiradékkal gyorsan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Két egyforma cipót formálunk belőle.
A tésztából két lapot nyújtunk a tepsink méretére.
A tepsibe helyezzük az egyik lapot, ráhalmozzuk a tölteléket majd, befedjük a másik lappal.
Felvert egész tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! (Józsi konyhája)
Az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, majd fahéjjal és a cukorral ízesítjük.
A lisztet a zsiradékkal gyorsan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval begyúrjuk a tésztát. Két egyforma cipót formálunk belőle.
A tésztából két lapot nyújtunk a tepsink méretére.
A tepsibe helyezzük az egyik lapot, ráhalmozzuk a tölteléket majd, befedjük a másik lappal.
Felvert egész tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! (Józsi konyhája)
Címkék:
Recept
Szigetvár látnivalóiból (2/1)
A városok napja (november 8) alkalmából
Városháza
Az első és a második világháború hősi halottai
Látvány a várkapuból
Címkék:
Települések nevezetességei
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)