2019. október 26., szombat

NYOLC ÉVE TÖRTÉNT - Veszélyben az élővilág a Plenty-öbölben (Új-Zélandon)

         Évről évre hallani, hogy felelőtlen, hazárdírozó hajótulajdonosok veszélybe sodorják a tengerparti élőlényeket. Az új-zélandiak nagyon óvják országukat, példamutató a környezetvédelmük. De ők is tehetetlenek a kapzsi, gondatlan és sokszor azonosíthatatlan olajszállítókkal szemben. Szigorúan ki kellene szűrni a nem tökéletes tankereket! Az Új-Zéland útikalauzomból mellékelek egy térképet, hogy blogom látogatói tájékozódjanak e gazdag élővilággal rendelkező öböl elhelyezkedéséről.

2019. október 25., péntek

Elmélkedés a női egyenjogúságról

          Látókörömbe került egy érdekes vers, melynek a mondanivalója nem egyezik az én gondolataimmal, de úgy éreztem, meg kell jelentetnem.

Ismeretlen szerző: A nő dicsérete

Ha a férfi dúló háború,
A nő mellette az áhított béke.
Ha a férfi tajtékzó szürke hullám,
A nő fölötte az ég kékje.

Ha a férfi a kétségbeesés,
A nő mellette örök reménykedés.
Ha a férfi a mindhalálig égés,
A nő a mindent túlélés.

Ha a férfi cudar sarkvidéki tél,
A nő örök tavasz, melyből virág kél.
Ha  a férfié a  tudomány ezer  dolga,
A nő az, ki nélkül nincs harmónia.

Ha a férfi volna Isten földi mása,
Csak a nő a teremtésben Isten méltó társa.
Mert szent testük Isten teremtő műhelye
Szívük a szeretet, békesség tégelye

S mert nő lehet csak, aki szül,
Az ő sorsuk terhünket hordani,
De majd mindig egy férfi az,
Ki más ember életét oltja ki.

Csak egyetlen évtizedig hagyjuk:
Irányítsák világunkat a nők,
Szűnne háború, rombolás, éhezés,
Újra paradicsom lenne a föld.

Minden szeretetemet, ami van bennem
Virágtengerként  lábatokhoz  teszem.

2019. október 22., kedd

NYOLC ÉVE ÍRTAM! Elmélkedés a női egyenjogúságról 5.

Sokak szerint a televízió a legnagyobb bűnös az erkölcsök romlásáért. Például meg lehet tanulni a betörés fortélyait, hősökké válnak a gyilkosok, példaképpé válnak a bűnözők, a könnyű életet élők. Ez utóbbira kiváló példákat lehet találni a pletyka lapokban is. Rejtély nekem, hogy ki nézi a Való világ legújabb sorozatát. De biztosan nézik, ha még az újságok is kiegészítik különböző szenzációkkal a villalakók jellemét. Tökéletes példát találtam a Story Magazin 2011. október 6-i számában.

Vége






2019. október 21., hétfő

NYOLC ÉVE ÍRTAM! Elmélkedés a női egyenjogúságról 4.

          Zsolt fiammal egyik kedves vitatémám, hogy szerinte a nők ugyanazon munkáért kevesebb bért kapnak. A kiváló Nők Lapját igazán nem lehet férfisovinizmussal vádolni. A 2011/20 (május 18)-i számában megjelent Oravecz Éva Csilla: A fizetési szakadék mítosza c. cikkéből mazsolázok válaszként.
          „A mese arról, hogy a nők azonos munkáért nem kapnak azonos bért, az a sosem ürülő benzintartály, ami a feminizmus tüzét a mai napig táplálja. A nemi diszkriminációra való hivatkozást halljuk újra és újra, teljesen alaptalanul. Ha eljön az az idő, amikor nem lesz különbség férfi és nő fizetése között, akkor az azt fogja jelenteni, hogy a nők ugyanannyi munkaórában és ugyanolyan kockázatos vagy veszélyes munkaterületeken dolgoznak, és ugyanannyi áldozatot hoznak a munkájuk érdekében a magánéletük rovására, mint a férfiak. Ezt pedig vívmányként értékelni cinizmus volna.
           A férfiak ugyanis ugyanazzal a végzettséggel valóban többet keresnek, mint a nők, de mindezt nagyon különböző (nagyobb kockázattal járó vagy fizikailag nehezebb) munkával, más hozzáállással (hosszabb munkaidő, több éjszakai műszak), és a munka megszerzésére tett másféle erőfeszítéssel (kevésbé vonzó helyszínek, például bányák, vagy olajfúró kutak, távolabbról bejárás, több költözés, külföldi munkavállalás) érik el. A munkaerőpiacon ezeket az extra körülményeket, kockázatokat és nehézségeket kell több pénzzel ellensúlyozni.
          A legérdekesebb érvelés szerint annak a nőnek, aki délután négykor feláll a székéről az irodában, ugyanannyit kellene keresnie, mint annak a férfinak, aki kevésbé kényelmes körülmények között dolgozik, mert a nő munka után a gyerekeire vigyáz, és az is munka. De ilyen volna egy igazságos világ?”
          A cikk írója szerint „a nemi egyenlőség a jövedelmek terén már régen megvalósult. Akadnak ugyan elkülönült esetek, a piacgazdaság azonban alapvetően azonos lehetőségeket biztosít a nőknek, vagyis a profitnak nincs neme”.
(Folytatom)





2019. október 20., vasárnap

Gyermekeknek rajzpályázat


ÖT ÉVE ÍRTAM! Elmélkedés a női egyenjogúságról 3.

Régebben azt hallottam az anyámtól, hogy a tiszteletet meg kell adni a nőknek. De mire? Mondta azt is, hogy a megbecsülést, a tiszteletet nem lehet előírni, azt ki kell érdemelni. A női nem esetében most ez nálam ellentmondásnak tűnik. Ma miért kellene tisztelnünk a nőket? Szülni csak ők tudnak, de újabban nem igen akarnak! Mert akkor megereszkedik a mellük, sokmindenről le kell mondani és a többi ürügy. A fogamzásgátlás tökéletesítésével a nők szexuális felszabadulása megtörtént. Túl jól is sikerült. Példa: Kérdem az egyik ismerős mamát: - Hogy érezte magát a fiad az iskolabálon? –Miután az ötödik lány is bejelentette neki, hogy vele akar aludni, éjfélkor hazajött.


Amerre nézek az utcán, a közlekedési eszközökön, az üzletekben (szóval mindenütt) lányokat, asszonyokat (azaz nőket) látok, férfiakat, fiúkat kevésbé. És ezek a lányok unatkoznak, dohányoznak, isznak, káromkodnak, nagy a szájuk És könnyen megkaphatók! Ezek a tulajdonságok milyen tiszteletet ébresztenek egy fiúban? Ezeket a lányokat miért kellene előre engedni az ajtón, vagy lesegíteni a villamosról? Mindössze azért, mert nők?
A női egyenjogúság egyik tipikus esete, ami a családunkban is megtörtént.  A feleség megunta a két gyerek gondozását otthon, meg a férj kiszolgálását, bejelentette, hogy elmegy dolgozni. Mondta a férje, hogy én nagyon sokat keresek, ebből bőven megélünk, de nekem ehhez nyugalom kell. Ha hazaérkezem, akkor pihenni, kikapcsolódni szeretnék. Nem vagyok képes a gyerekekkel foglalkozni, besegíteni a háztartásba, főzni, mosni stb. A feleség nem engedett, neki kell a független kereset, kell az egyenjogúság. Egyötöd összegért helyezkedett el (az sem volt kevés). De ő is fáradtan érkezett haza, és felrótta a férjének, hogy nem segít neki. A férj egyik kolleganője ráérzett, hogy nem kap elég szeretetet, és elcsábította. Nemsokára el is vált, és elvette a kolleganőt. Tisztességes ember lévén azután is foglalkozott a gyerekekkel, sőt komolyan támogatta-támogatja őket anyagilag. A gyerekek nagyon megsínylették a női emancipációt félreértelmező döntést. A feleség édesanyja a mai napig gyalázza a férjet, hogy cserbenhagyta az ő lányát!






Folytatom