2022. január 1., szombat

NOSZTALGIA - Évvége a floridai utcákon 2013-ban
Lencsefőzelék másképpen

(Található: Színes RTV, 2013/51.)

Sonkás kocka

Hozzávalók
30 dkg nagykocka
15 dkg füstölt sonka 
5 dkg vaj 
 
őrölt bors 
3 dl tejföl 
2 tojás 
2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése
A tojássárgájákat keverd habosra, add hozzá a puha vajat, tejfölt, ízesítsd őrölt borssal, sóval, és szórd bele az apróra vágott sonkát.
A tésztát főzd ki sós vízben, csöpögtesd le, és forgasd a tejfölös masszába. Végül keverd hozzá a tojásfehérjéből nyert kemény habot. Ezt töltsd egy kivajazott, morzsával meghintett tepsibe, és előmelegített sütőbe, és 30 percig süsd.            
Tálalás előtt hagyd kicsit pihenni, hogy szebben lehessen szeletelni. 
(Forrás: 109.hu)

Január jeles napjaiból


Január 1.: Újév. Újesztendő hajnalán amit az ember álmodik, beteljesedik.
Január 1-én szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak almával, dióval kínálták a köszöntőket. Újévkor az egész év sikerét igyekeztek biztosítani különféle kellemes dolgok végzésével. Azt gondolták, hogy ami újév napján történik az emberrel vagy amit cselekszik, az egész évben ismétlődni fog. Aki újévkor korán reggel megmosakodott a kútnál, hogy egész évben friss volt. Aki pedig hajnalban elsőként húzott vizet a kútból, az szerencsét hozó „aranyvizet” merített, amiből a családtagokat is megitatták. Nagyon fontos volt a jó cselekedet az év első napján. Ugyanakkor sokféle tiltás is létezett, pl: újévkor nem jó tyúkot enni, mert kikaparja a házból a szerencsét.

     Január 6.: Vízkereszt vagy háromkirályok. A karácsonyi ünnepkör záró napja, a farsang kezdete. Gáspár, Menyhért, Boldizsár, a köszöntő háromkirályok – a fából faragott betlehemi csillaggal – sötétedéskor házról házra mennek, botjukkal a padlót verik és énekelnek: „Eljöttünk messziről. Napkelet-országból, lovunk, tevénk összerogy már a nagy fáradtságtól”. Ha ezen a napon a kerékvágásban megmaradt a víz – tartották őseink – nagy bortermés lesz. 
     Január 20.: Fábián és Sebestyén. Az első tavaszébresztő nap, mázgásodni kezdenek a fák.
     Január 22.: Vince napja. A középkori szőlősgazdák véleménye szerint, jó ha esik, mert: „Hogyha csorog Vince, megtelik a pince!” Szent Vince napján a szőlőtermesztő falvakban sok helyütt úgynevezett vincevesszőt vágtak, amit a szobában vízbe állítottak. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését. Ezen a napon a gazdának sok bort kell innia, hogy bő legyen a termés.
     Január 25.: Pál fordulása: Pál-fordulás–télfordulás. Ha esik vagy hó hull, rossz termés várható. Azt tartják, hogy a dughagymás tarisznyát fordítva kell e napon visszaakasztani. A mondóka szerint: „Ha Pál fordul köddel, ember meghal döggel. Ha fénylik Szent Pál, akkor minden termés készen áll”.

A magyar népi mondóka a január hónapot a következőképpen jellemzi:
Pálnak fordulása
Fél tél elmúlása
Piroska napján a fagy
Negyven napig el nem hagy.
Ha fénylik a Vince,
Megtelik a pince.
A ködös január
Nedves tavasszal jár.

            Rio de Janeiro város nevének jelentése portugál nyelven „januári folyó”. A név eredetileg a várost övező Guanabara-öblöt jelöli, és a portugál hajósoktól származik, akik1502. január -én fedezték fel ezt a helyet, és egy folyó torkolatának vélték. Magának a városnak egyébként eredetileg São Sebastião (Szent Sebestyén) a neve

Január a latin Januarius férfinév magyaros alakja, jelentése: Janus istenhez tartozó.
Szent Januarius (olaszul San Gennaro), Nápoly védőszentje

Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfi név között.

2021. december 31., péntek

BUÉK

BUÉK


Te Új Világ, jóra törekvő,
bár te lennél az a rég várt,
békét hozó, csodás esztendő,
mely az Idők méhében érik
talán már évmilliók óta...
s most a mi Századunk tüzében,
most válik nagy... igaz valóra...
Boldog új évet, emberek!

Várnai Zseni

Arany János:
Benedek Elek:
Császár Ferenc:


Minden barátomnak, ismerősömnek vidám Szilvesztert kívánok!


Reggelire ajánlom

NEMZETEK KONYHÁJA - Töltött káposzta

Hozzávalók
- 40 dkg sertés 
- 4 gerezd fokhagyma 
- 10 dkg füstölt szalonna 
- 1 fej vöröshagyma 
- 2 darab tojás 
- 12 dkg rizs 
- káposztalevél 
- pirospaprika 
- őrölt bors 
- só 
- 80 dkg savanyú káposzta 
- 1 nagy fej vöröshagyma 
- 10 dkg füstölt szalonna 
- babérlevél 
- 2 dl tejföl 
- 2-3 dkg liszt

Elkészítése
A káposztaleveleket terítsük ki, és óvatosan vágjuk ki a vastag ereket belőle. Daráljuk le együtt a hússal a szalonnát, a fokhagymát, vöröshagymát, majd fűszerezzük, és gyúrjuk hozzá a tojást. Főzzük meg félig a rizst, és azt is dolgozzuk a gombóc alapanyagához. Göngyöljük az előkészített káposztalevelekbe, de figyeljünk arra, hogy a két végét jól nyomkodjuk vissza. 

          Vágjuk csíkokra a szalonnát, és pirítsuk zsírjára. Vágjuk össze a vöröshagymát is, és a szalonnán pirítsuk meg azt is. Szórjuk meg egy evőkanál fűszerpaprikával, majd keverjük el, nehogy megégjen. Öntsük fel vízzel, majd tegyük hozzá az átmosott savanyú káposztát és a babérlevelet. Igazgassuk el közötte a töltelékeket, és fedő alatt lassú tűzön nagyjából 50 percig főzzük. Ha kevés lé maradna az edényben, főzés közben azt is pótoljuk. Ha félünk, hogy a töltelék túlfő, vadásszuk ki a fazékból, és főzzük még egy fél órán át a káposztát. A tejfölt keverjük el a liszttel, és habarjuk be vele a káposztánkat. Tejföllel kínáljuk. (Forrás: 109.hu)