Az ABO-terv szerint, mely a különböző vércsoportok eltérő tápanyag-szükségletére épít, a vércsoportunknak kedvező ételek fogyasztásával elkerülhetjük a fertőzéseket és a daganatos megbetegedéseket, normalizálhatjuk testsúlyunkat, valamint lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. Ebben az írásban tanácsokat olvashat, mely vércsoporthoz milyen étel fogyasztása ajánlott, illetve kerülendő.
Dr. Peter J. D'Adamo természetgyógyász orvos szerint a vércsoportunk nem csak a vérátömlesztésnél, szervátültetésnél fontos, hanem azt is meghatározza, hogy étrendünket milyen alapanyagokból állítsuk össze.
Az emberi faj fejlődését a létfenntartásért vívott harc jellemzi. A vándorlás során alkalmazkodni kellett a megváltozott körülményekhez. Ezek a változások egyrészt a tápcsatornát és az immunrendszert érintették, de kapcsolatba hozhatók a vércsoportok kialakulásával is.
A legősibb vércsoport a "0"-ás, a vadászó-gyűjtögető életmód idején volt egyeduralkodó. A földművelésre, állattenyésztésre való áttérés hozta magával az "A" típus megjelenését. A "B" vércsoport a vándorló, nomád életforma során alakult ki. Az "AB" vércsoport a legújabb, a különböző fajták keveredése miatt jött létre.
Az élelmiszereket jótékony hatású, semleges és kerülendő csoportba soroljuk. Lássunk rá néhány példát:
0-ás vércsoportnál kerülendő élelmiszer: sertés, törpeharcsa, kaviár, túró, kefir, tej, kukoricaolaj, mák, lencse, búzakorpa, búzacsíra, fehérliszt, káposzta, karfiol, narancs, eper
Semleges hatású: csirke, pulyka, ponty, vaj, Fetasajt, szezámolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, tönköly-búza, rizs, sárgarépa, paradicsom, alma, cseresznye, málna
Jótékony hatású: marhahús, máj, makréla, csuka, olivaolaj, dió, karalábé, tök, brokkoli, füge, szilva
A-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: marha, sertés, lepényhal, vaj, tej, túró, ementáli sajt, kukoricaolaj, pisztácia, szárazbab, búzacsíra, búzakorpa, durumbúza, fehérliszt, káposzta, paradicsom, banán, narancs
Semleges hatású: csirke, pulyka, csuka, kefir, mozzarella, mandula, mák, zöldborsó, árpa, köles, rozskenyér, barnarizs, karfiol, kelbimbó, alma, körte
Jótékony hatású: ponty, tőkehal, szójasajt, olivaolaj, földimogyoró, zöldbab, lencse, hajdina, rizsliszt, brokkoli, sárgarépa, sárgabarack, szilva
B-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: csirke, sertés, angolna, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lencse, tarkabab, árpa, rozs, sokmagos kenyér, durumliszt, paradicsom, tofu, retek, kókusz
Semleges hatású: marha, pulyka, ponty, vaj, tej, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, dió, zöldbab, zöldborsó, gluténmentes kenyér, rizs, uborka, karalábé, spenót, alma, őszibarack
Jótékony hatású: bárány, nyúl, tőkehal, makréla, túró, kefir, fetasajt, olivaolaj, száraz fehérbab, köles, zabliszt, WASA kenyér, répa, brokkoli, banán, szilva
AB-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: marha, csirke, sertés, kagyló, homár, Camambert sajt, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lóbab, hajdina, kukoricaliszt, retek,
zöldpaprika, banán, narancs
zöldpaprika, banán, narancs
Semleges hatású: máj, ponty, törpeharcsa, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, szójapehely, sokmagos kenyér, karalábé, káposzta, tök, alma, körte, őszibarack
Jótékony hatású: bárány, pulyka, tonhal, csirke, túró, kefir, kecskesajt, olivaolaj, gesztenye, dió, szárazbab, köles, tönkölybúza, tofu, rozskenyér, répa, cseresznye, szőlő, szilva. (Teljes szöveg: Egészségtükör/Csácsi Ibolya dietetikus)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése