2019. március 2., szombat

Bosójárás - képes beszámoló 2017-ből (2/2)

       
          Az idegenforgalom  nagy úr. A busójárás mára már elvesztette eredeti tartalmát, és téltemetéssé formálódott át maskarás felvonulással, népi együttesek szórakoztató programjává, kirakodóvásárral, a Dunába koporsában eltemetett téllel, máglyarakással, hatalmas tömeggel. Sőt, még azt is kitalálták, hogy ki megölel egy busót, annak gyermekáldása lesz!!!!!

Volt, akit az égvilágon semmi nem érdekelte a másikon kívül!

2019. március 1., péntek

Mohácsi busójárás - képes beszámoló 2017-ből


          
         busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.


          Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A lefátyolozott arcú nőket és a lakodalmas viseletbe öltözött férfiakat, továbbá a karneváli jelmezű alakokat maskarának nevezik Mohácson.
          Különbözően feldíszített járművek is tarkították a menetet.
          Nagyszerűen éreztem magam! Aki még nem volt, föltétlen menjen el egyszer!