2023. július 14., péntek

Az áfonya, az ínyenc csodaszer

Az áfonya nemcsak egy egyszerű gyümölcstermő növény, levelét és gyümölcsét a gyógyászatban is szívesen alkalmazzák. A második világháború alatt a pilóták arra lettek figyelmesek, hogy ha fekete áfonyát ettek repülés előtt, javult a sötét éjszakában a tájékozódásuk. Emiatt kezdték el orvosok vizsgálni az áfonya jótékony hatásait.
       Észak-Európából származik, Észak- és Közép-Európában honos, a savanyú talajt kedveli. Alacsony, körülbelül fél méterre növő, lombhullató félcserje.
      Általában július-augusztusra érnek meg feketés kék, enyhén savanykás bogyói, amiknek még a leve is hasonló kék színű. Az először megért bogyó nagyobbak a később érőknél. Több fajtáját is ismerjük, ezek közül kiemelkedők a vörös és a fekete áfonya. Mai napig ínyencségnek számít, pedig a kertekben is megtalálható, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle.
Jótékony hatásai           
     Az áfonya gyümölcssavat, A-, B-, C- és D-vitamint, cukrot és pektint tartalmaz. Kálium tartalma igen magas, de kalcium, vas, foszfor, magnézium, cink, kén, foszfor és mangán is megtalálható benne. Serkenti az immunrendszer védekező képességétAntibakteriális és keringésserkentő hatással is bír. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság elleni gyógyszer alapanyaga. Levelének vérnyomáscsökkentő, köhögéscsillapító és vizelethajtó hatása van. 100 gramm frissen szedett áfonya 400mg antociánt tartalmaz, ami elengedhetetlen a kötőszövetek és a bőr egészségéhez és üdeségéhez, illetve szabadgyökfogó hatása miatt védi a szemet a különböző betegségektől.
Felhasználása           
     A szárított áfonya segítséget nyújt a hasmenés elmulasztásában, de oda kell figyelni, hogy a frissen szedett bogyók viszont a hasmenést segítik elő! Termése és levele teának elkészítve fogínygyulladás, epe- vagy hólyagproblémák, gyomorbajok ellen hasznos. A fekete áfonya kivonata javítja a vérkeringést, visszér és aranyér problémákra is alkalmazzák jó hatása miatt, főleg terhesség idején, amikor a nők különösen hajlamosak ezekre a betegségekre. Lassítja a szervezet öregedését, valamint segíti megőrizni az emlékezőképességet.
     A népi gyógyászatban a cukorbetegség elleni gyógyszerként tartják számon. Készíthető belőle szörp, bor, lekvár, gyógybor, de akár likőr is.
(Forrás: Szanyi Ágnes, 2012/06/15.)

2023. július 13., csütörtök

Sárgabarack lekvár

hozzávalók
1800 g cukor (kristály)

elkészítése
A sárgabarackokat megmossuk, majd kisebb adagokban forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre, szűrőkanállal kivesszük, lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat és negyedekbe vágva az üstbe (fazékba) tesszük.
Amikor már az összes barack az üstben van, ráöntjük a cukrot. Lefedjük, egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap reggel két- két és fél órán át főzzük közepes lángon, a végén botmixerrel kicsit pépesítjük a nagyobb gyümölcsdarabokat. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.

Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (14 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.) (Forrás: Petra receptje)

2023. július 12., szerda

Hát, ilyenek a nők!












Tökös csirke

Balatonfüred nevezetességeiből - Kevésbé közismert személyek

          A Balatoni Panteont a szanatórium színházterme alatti fedett sétányon alakították ki. Azoknak a kiváló íróknak, költőknek, tudósoknak, kutatóknak állít emléket, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért. Nagyon sokan vannak; most néhány olyan személyre hívom fel a figyelmet, akiknek nem annyira köztudomású a Balatonhoz fűződő kapcsolata, vagy nem annyira ismert személyiségek, mint például Jókai Mór vagy Tagore.





NOSZTALGIA - Rekordszintű érdeklődés fogadta Magyarországot Washingtonban

A Smithsonian Folklife Fesztivál (SFF) történetében rekordot döntött a Magyarország részvételével megtartott rendezvénysorozat látogatottsága, és az amerikai függetlenség napján eladott magyar ételek és italok mennyisége is felülmúlta a korábbi csúcsokat. Ezt mondta a fesztivál zárónapján Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A látogatóinak száma az elmúlt két hét alatt meghaladta a másfél milliót, és július 4-én több mint 10 ezer adagot értékesítettek magyar ételkülönlegességekből a Budapest Bistróban. "Magyarországnak ennél jobb országimázst nem tudok elképzelni" – mondta Balatoni Mónika – az amerikai fővárosban száz magyar előadóművészt és kézművest felsorakoztató, Magyar örökség – Az újjáéledés gyökerei című fesztiválprogramról.
A washingtoni magyar rendezvény méreteiben a Mesterségek Ünnepének öt-hatszorosa. "Két hét alatt több mint másfél millió ember ismerkedett a magyar kultúrával. Látta és felállva, ujjongva tapsolta meg azokat a művészeket, akiket a szívüket-lelküket elhozták Washingtonba, és belülről, hitelesen fogalmazták meg azt a magyar virtust és gondolatot, ami a génjeinkben, a gyökereinkben van. Megmutatták, hogy ez nemcsak a múlt, hanem élő kultúra, amely generációkon át öröklődik" - nyilatkozott az államtitkár
Fülemile Ágnes, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója, a magyar fesztiválprogram társkurátora az MTI-nek elmondta, a fesztiválprogramnak párhuzamos "csapásirányai" voltak, amelyek egymást kiegészítve váltak igazán sikeressé. A kurátor szerint nagyon erős volt a táncos program. A zenészek reprezentatív keresztmetszetét adták mind az úgynevezett revival zenének, mind pedig az adatközlői zenei tudásnak.  Washingtonba 30 kézműves utazott ki, akiket a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, segített kiválogatni.
Magyarországról az UNESCO által elindított szellemi-kulturális örökség gondolatot két hagyományőrző közösség képviselte: Karcagról a pásztoréletmódot bemutató Csontos juhászcsalád, Kalocsáról pedig öt asszony, akik pingáltak, ékszert készítettek, hímeztek és divatbemutatón is részt vettek. A határokon kívüli közösségek közül a Gyimesből, a kalotaszegi Méráról, a mezőségi Székről, illetve a bácskai Kishegyesről érkeztek részvevők.
A fesztiválprogram pávás logóját Kaszta Dénes tervezte, és az arculatot meghatározó épületeket az Ybl-díjas, Makovecz-tanítvány, Siklósi József tervezte.
"Az amerikai magyarok közül nagyon sokan fejezték ki köszönetüket azért, hogy a kultúrájukat méltóképpen megjelenítették itt, hogy büszkék lehetnek. Rámutatott: fontos kormányzati célkitűzés, hogy a diaszpórában élő, második-harmadik generációs magyarok is megismerkedjenek őseik kultúrájával és Magyarországra is ellátogassanak.”

Fülemile Ágnes felidézte, hogy találkozott olyan amerikaiakkal, akik 20-30 éve minden SFF-fesztiválon ott voltak, de ilyen még tapasztaltak. "Nem szoktak állva tapsolni az emberek, nem szokott szinte szétrobbanni a nagysátor a nagyszinpad körül az ovációtól" - mondta. Balatoni Mónika rámutatott: a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fesztiválon való megjelenésnek a kulturális mellett turisztikai és egyéb gazdasági hozadéka is van. (Forrás: Rechpoi Hírek, 2013.)

2023. július 11., kedd

Mire jó a körömvirág? És hogyan kell gondozni?

A fészkes virágzatúak családjába tartozó (Asteraceae) körömvirág, Calendula officinalis, Dél- és Kelet-Európából származik. Latin neve (Calendula) abból a római megfigyelésből ered, hogy a virágok az év szinte minden hónapjában virágoznak, a mediterráneumban még télen is.
Az officinalis elnevezés pedig gyógyító hatására utal. Az arabok sokszor adtak lovaiknak körömvirágot, mert azt tapasztalták, hogy ez növeli a lovak vágtatási sebességét.

A növény leírása

Egynyári, rövid tenyészidejű, 30–60 cm magasra növő, fészkesvirágzatú, lágyszárú növény. Gyökerei mélyre hatolnak. Halványzöld levelei jellegzetes illatúak. Nyelves virágai sárgák és narancssárgák.

A növény gondozása

A körömvirág kedveli a laza, homokos talajokat. Fényigényes növény. Ősszel vagy tavasszal magról szaporítható. A magvak 21 fokon kb. 10 nap alatt kicsíráznak. Helyigénye kb. 30 cm. Ha palántázunk, figyeljünk oda, hogy jól bokrosodott töveket vásároljunk, amelyeket ezután az ültető gödörbe helyezve, talajjal takarás után jól megöntözünk. A 60–90 cm magas növény 14 héten keresztül virágzik. A kis rókalepke és a fehér káposztalepke kedveli. Szirmai napfényen kinyílnak. Virágágyások remek szegélynövénye, mutatós vágott virág. Ha túl nagyra nőtt, vissza kell vágni tíz centiméteres magasságig, egy hónap elteltével ismét virágzik.

Összeültetések

A veteményesben a szomszédait sok kártevőtől megvédi, ezért itt is hagyjunk meg belőle pár tövet, különösen a paradicsom sorában. A körömvirág és a málna is jól kiegészítik egymást. A körömvirág más növények mellett is hasznos társítás, hiszen a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket is.

Gyógyhatásai

Hazánkban elsősorban a csészelevelek nélkül vagy azokkal együtt gyűjtik virágzatot, más országokban a virágos hajtást és a levelet is gyűjtik.
Főbb hatóanyagai: szaponinok, flavonoidok, poliszacharidok, karotin- és xantofil festékanyagok, illóolaj, fitoszterol és tokoferol.
Gyógyteák, kivonatok és készítmények összetevőjeként alkalmazzák. A körömvirágot régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre. Még az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. A körömvirágot a népgyógyászat kelések, fekélyek, ekcémák, égési sebek, zúzódások8888j8 kezelésére javasolja. Hatóanyagai hámosodást elősegítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Emiatt eredményesen alkalmazható visszérgyulladások enyhítésére, megszüntetésére. Hegesedés után a műtéti sebeket gyorsan begyógyítják.

Gasztronómiai alkalmazása

A körömvirág gasztronómiai múlttal is büszkélkedhet. A középkorban a szakácsok levest főztek belőle, levelét salátákba tették.
A mai konyhaművészet az ehető szirmokat ízletes süteményekbe, pudingokba, levesekbe, salátákba és rizsből készült ételekbe használja fel. A friss virágszirmok salátákba, levesekbe is belekerülhetnek.
            A teljes virágot, vagy csak a nyelves virágokat szedjük és szárítjuk. A szárított szirmokat teakeverékek színjavítására, illetve potpourrik színesítésére is használhatjuk.

Okos gondolatok