2022. április 2., szombat

Casanova születésnapjára (1725) emlékezem - ilyenek vagyunk mi férfiak!


Zsámbék látnivalóiból - Romtemplom, Napraforgós oszlop, Napórás iskola

      Zsámbék bővelkedik látnivalókban.  
          A Zsámbéki templom és kolostorrom országos nevezetességű műemlék. A háromhajós premontrei bazilika a XIII. sz. közepén (1220-34) késő római (román) – korai gótikus stílusban épült. A hazánkban emelt nemzetiségi monostortemplomok legfranciásabb, legkecsesebb példája. Kitűnik arányainak, faragványainak különös finomságaival. Az 1763. június 28-i nagy komáromi földrengés rombolta le. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár látható.
          Mögötte Melocco Miklós: Napraforgós oszlop c. műve látható:

          A Napórás iskola 1791-ben épült, mely 1983-ig szolgálta a tanítást. A kor építészetének különleges emléke, 1983 óta városképi jelentőségű minősítést kapott a Műemlék Felügyelőségtől. Itt diákoskodott – többek között – Gungl József, a magyar származású karmester és zeneszerző.


2022. április 1., péntek

Puskás Öcsi születésnapjára - április 1.

            Puskás Ferenc született: Purczeld Ferenc, közismert becenevén Puskás Öcsi, Spanyolországban Pancho‎; (Budapest, 1927. április 1.Budapest, 2006. november 17.) labdarúgó, edző, az Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója.
            1950 és 1954 között a magyar nemzeti futballválogatott csapatkapitánya volt. Az 1956-os forradalom leverésének hírére külföldön, először Bécsben maradt, ahová rövidesen felesége és gyermeke is követte. Később Spanyolországba költözött, ahol 1958-ban a Real Madrid játékosa lett. 39 évesen felhagyott játékosi pályafutásával és futballedzőként kezdett tevékenykedni. 1991-ben végleg Magyarországra költözött, ahol 1992-től az MLSZ utánpótlás-, majd nemzetközi igazgatója, végül pedig 1993-tól egy rövid időre a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. 2000-től kezdődően Alzheimer-kórral és más betegségekkel küszködött, a kórházat csak ritkán hagyhatta el. Egészségi állapota idővel egyre rosszabbra fordult. Puskás Ferenc 2006. november 17-én hunyt el.
            Puskást minden idők legjobb magyar futballjátékosának tekintik, amellett, hogy hazájában köztiszteletnek örvendett, a sportág számos nagy alakja, például Pele, Cruyff, Beckenbauer vagy Di Stéfano is nagyra becsülte.
            Páratlan játékát a rendkívüli robbanékonyság, a tökéletes labdakezelés, a kiismerhetetlen cselek, a szellemes megoldások, a szinte centiméterre pontos átadások, a nem mindennapi helyzetfelismerés és a briliáns lövőkészség jellemezte. Akaraterejét igazolja, hogy amikor Spanyolországba igazolt, túlsúllyal küszködött, ám átállt a spanyol ritmusra, és rövid időn belül lefogyott a megfelelő szintre. Harmincéves kora után is képes volt a megújulásra, és a publikumot a régi játékával, sőt néha annál is jobbal kápráztatta el. Ismert volt erős és hihetetlenül pontos bal lábas lövéseiről.
            Puskást az IFFHS a 20. század egyik legjobb európai játékosának tekinti. 2004-ben felkerült a neve a világ legjobb labdarúgóinak névsorát tartalmazó FIFA 100-as listára.

         Néhány vélemény róla:
Grisics Gyula: A világon akárhova megyünk, a magyarokról megtudják honnan jöttek, az biztos hogy az első reakciójuk: a Puskás...
Orth György: Egyetemi tanár lehetne a labdarúgás tudományának katedráján
Alfredo Di Stéfano: Játékosként és emberként is tízes! Minden magyarnak segített, olyan volt a magyaroknak, mint egy nagykövetség. A pénzét rájuk költötte…
Buzánszky Jenő: Életét a labdarúgásnak szentelte, igazi barát és sportember volt a pályán és a pályán kívül. A pályán zseni, az életben ember tudott maradni. Beírta nevét abba az „Aranykönyvbe”, amely a magyarok nagy cselekedeteit és világörökségét rögzíti. Ez megőrzi nevét örökre a 21. század és a jövő évezredek magyarjai számára. (Forrás: Wikipedia)

VISSZAEMLÉKEZÉS - Rákóczi-emléknap - 2015. március 27. (2/2)Az Országgyűlés idén március 17-én nyilvánította II. Rákóczi Ferenc emléknapjává március 27-ét Erdély fejedelmének és Magyarország vezérlő fejedelmének a születésnapját. Az országgyűlési határozat egyben tisztelettel adózik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért.

Felül: a tárogató, a kurucok hangszere, alul: a sárospataki lovas bandérium Felül: kurucok, alul: betyárFelül: honfoglaló, alul: 1848-as nemzetőr


2022. március 31., csütörtök

Cicás humor


 
Túrós fánk sütőbe sütve

Hozzávalók:
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
30 dkg rétesliszt
1 tojássárga
csipetnyi só
3 dkg vaj

A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
10 dkg mazsola
1 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárga

Elkészítése:
            1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a vajat, és annyi tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Langyos helyen, tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem.
            Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni.
            Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Minden második tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot, a széleit villával lenyomkodom.
            A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap. (Forrás: mindmegette.hu)

Az Eiffel-torony elkészült - március 31. Érdekességek, furcsaságok

       Az Eiffel-torony (ejtsd: ejfel-torony; franciául La Tour Eiffel, ejtsd /lá tuʀ ɛfɛl/Párizs egyik jelképe, amely tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. Két év, két hónap és két nap alatt épült fel, 1889. március 31-én készen állott a nagy mű. A toronyépítés tervpályázatán hétszázan vettek részt. A torony összmagassága 322 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 22 m-re magasodik egy tévé-adóantenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van. Négyzetalapú, 1,6 ha alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 15 000 acéldarabból, két és fél millió csavar tartja össze. Évente kb. 10 tonna festék kell felülete karbantartásához. A legmagasabb épület volt a világon a New York-i Chrysler Building 1930-as felépítéséig (319 m).
            A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik – egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek. Verlaine, a költő, egész életében messze elkerülte, hogy ne lássa. Azt mondta róla: „Elcsúfítja Párizst ez az ormótlan vastömeg”. Párizsban a mai napig tevékenykedik „az Eiffel-torony lebontásának szorgalmazására alakult bizottság”.
            Többször le akarták bontani, az algíri gyarmatosítás elleni felkelők pedig felrobbantásával fenyegetőztek. Kétszer is eladta egy szélhámos, 1925-ben Victor Lustig, ócskavasként. A második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni. 1944. augusztus 24-én, a párizsi felkelés napjaiban Le Bardier tengerész altiszt három matróz társáéval 18 perc alatt érte el az Eiffel-torony tetejét, hogy kibontsa a francia nemzeti lobogót.
            Az Eiffel-torony sok megpróbáltatáson ment keresztül, de még ma is a világ egyik leghíresebb épületeként ismerjük. A híres torony 2007-ben A világ hét új csodája jelöltjeként is indult, bár végül nem került be közéjük.
            A legfurcsább „sport”- és fogadási ötletek végrehajtását nézte végig az évtizedek alatt az „öreg hölgy”. Hátrakötött kézzel, térden is felmentek már az első emeletre. Egy kerékpáros az első emeletről nyeregben szállt alá a lépcsőfokokon. 1891-ben Sylvain Dornor nevezetű pékmester gólyalábakon ment fel a toronyba. De mintegy 400 azok száma, akik a torony emeletiről leugrottak. Voltak akik annyira beleszerettek, hogy adományokkal halmozták el, örökösnek tették meg a tornyot. Egy ember annyira utálta a tornyot, hogy beleköltözött, és az egész életét azon túl ott töltötte, mert szerinte ez volt az egyetlen hely, ahonnan nem látszott az Eiffel-torony! (A kép 1989 nyarán készült)

NOSZTALGIA - Rákóczi-emléknap - 2015. március 27. (2/1)Az Országgyűlés idén március 17-én nyilvánította II. Rákóczi Ferenc emléknapjává március 27-ét Erdély fejedelmének és Magyarország vezérlő fejedelmének a születésnapját. Az országgyűlési határozat egyben tisztelettel adózik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért.

Dr.  Lomniczi Zoltán


Dr. Vejkey Imre