2025. április 25., péntek

Megszívlelendő tanácsok








Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Bográcsozás

            A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk. (A képen Galambos Gabi gyerekkori barátommal Újcsanáloson - Miskolctól 20 km-re -, a háza udvarán bográcsozunk 2013. augusztus 13-án.)
Gulyásleves
Hozzávalók 6-10 személyre: 50 dkg marhahús, 15 dkg vöröshagyma1 kg tisztított burgonya, 25 dkg zöldpaprika10 dkg paradicsom, 6 dkg zsír, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém, köménymag, só, csipetke
Elkészítése: A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva - rövid lében párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre vesd bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön. (Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.)
Dósa István barátommal indul a gulyás főzése a Teleki Sámuel Kulturális Egyesület székházának udvarán. Nagykőrös, 2021. április 25.

Babgulyás
Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 60 dkg marhalábszár vagy lapocka, 3–4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2–3 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 csapott evőkanál gulyáskrém, 20 dkg vegyeszöldség ( petrezselyemgyökér, sárgarépa), 1 kiskanál csípős paprikakrém, 5 dkg csipetke, só
Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk hideg vízbe. A húst 1 centis kockákra vágjuk. A bográcsban az olajon megfuttatjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, lehúzva a tűzről belekeverjük a pirospaprikát is. A paradicsomot és akicsumázott paprikát apróra vágjuk, a húshoz adjuk,gulyáskrémmel ízesítjük. Kevés vizet hozzáadva, kis tűz fölött félpuhára pároljuk. A lecsöpögtetett babot a kis kockákra vágott vegyes zöldséggel és a száraz csipetkével együtt hozzáadjuk. Annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk kapni,csípős paprikakrémmel ízesítjük, teljesen puhára főzzük. (VESTA)

 Babospörkölt bográcsban
Hozzávalók: 1,5 kg sertéshús, 4 sárgarépa, 2 fehérrépa, 3 fej vöröshagyma, 2-3 doboz bab (főtt), 2 paradicsom, 2 paprika, néhány kávéskanál pirospaprika, só, bors, ételízesítő, piros arany, olaj
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, a felkockázott paradicsomokat és paprikákat, majd rádobjuk a kockára vágott húst. Fűszerezzük, de vizet csak később öntünk hozzá (hagyjuk, hogy először kijöjjön a húslé). Adjunk hozzá piros aranyat is, és készítsük el a pörköltet. Amikor a hús már puha, hozzáöntjük a babot, és rottyantunk rajta még egyet–kettőt.

Csülökpörkölt bográcsban
Hozzávalók: 2 kicsontozott sertéscsülök, 1 kg krumpli, 10 dkg zsír, 4 nagy fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 4 dl vörösbor, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál pirospaprika, só, bors, köménymag
Elkészítés: A csülköt alaposan tisztítsuk meg, és bőröstől vágjuk közepes kockára. A hagymát aprítsuk fel. A bográcsot tegyük tűz fölé, kenjük ki alaposan zsírral, tegyük a húst az aljába, majd erre halmozzuk a hagymát. Addig süssük, kevergetve, míg a hús kifehéredik.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd tegyük rá a megmosott, felszeletelt paradicsomot valamint a paprikát, hozzá a bort, a fűszereket és addig főzzük, míg megpuhul.
A főzés utolsó előtti szakaszában hozzáadjuk a közepes kockákra vágott burgonyát is, így ezzel együtt fejezi be a főzést
Tanácsok: Lassú tűz fölött főzzük, hogy a csülök alatt sűrű mártás maradjon.
Puha kenyérrel és csípős paprikával vagy vegyes savanyúsággal tálaljuk.
Elkészítési idő: 180 perc
Temerinben (a Tisza mentén, Délvidéken) 2017. április 25-én délben nagyon megéheztem. Itt látható az előkészületem egy jó sörgulyás elkészítéséhez. Sokan fényképeztek.

Sörgulyás bográcsban
Hozzávalók: 1 kg tisztított burgonya, 50 dkg gomba, 1 liter világos sör, 2 db húsos zöldpaprika, 2–3 db paradicsom, 2 fej hagyma, 15 dkg szeletelt császárhús, 1 evőkanál ételízesítő, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt gyömbér, só
Elkészítése: Felhevíttet bográcsban süssük zsírjára a csíkokra vágott császárszalonnát, tegyük hozzá a megtisztított, felaprózott hagymát és addig kevergessük, míg üvegesre fonnyad.
Mossuk meg a gombát, vágjuk nagyobb szeletekre, majd addig pároljuk, míg a leve elfő.
Közben adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a fűszerpaprikát, az összezúzott fokhagymát. Aztán a felszeletelt paprikát és a fűszereket is hozzákeverjük. Ekkor öntsük rá a sört és még 1 l vizet. Lassú tűzön főni hagyjuk.  Nagyjából 10 perccel a leves elkészülte előtt, adjuk hozzá a paradicsomot.
Tanácsok: Természetesen sör társaságában, friss, puha kenyérrel fogyasszuk.
Elkészítési idő: 60 perc

Humor:


Robinson Crusoe c. könyv megjelenése - 1719. április 25.

      Daniel Defoe író kalandos élete folyamán egy könyvespolcra való könyvet írt, cikkei, vitairatai az újságírás-történet halhatatlan emlékei, regényeinek egy része korának jó átlagterméséhez tartozik, de van egyetlen könyve, amellyel a szépprózaírás legelső sorába lépett, nemcsak halhatatlant, hanem évszázadokra szóló hatásút teremtve. Ez a Robinson Crusoe. Robinson alakja és története rég levált alkotójáról, önálló életet él.
            A témát egy napihír adta. Egy angol tengerész egyedül maradt életben, amikor a vihar összetörte hajójukat, kivetődött egy puszta szigetre, ahol négy évig élt, amíg egy arra járó hajó rátalált, és felvette. Ebből a történetből jutott eszébe Defoe-nak regényt írni a hajótöröttről, aki erkölcsi és fizikai erejével, leleményességével egyedül képes fenntartani magát egy puszta szigeten. Ez a hajótörött azonban kereskedő volt, mint egykor Defoe, s így története a polgári erő és a polgári erény példázata lett. S valójában ennél is több: az ember nagyszerűségének dicsőítése.
            A regény teljes címe: Robinson Crusoe élete és különös, meglepő kalandjai. A történet a hős vallásos neveltetésével és kalandos üzleteivel kezdődik. Megismerünk egy vállalkozó szellemű üzletembert, amolyan igazi kalandor kereskedőt. Ez jut egy üzleti útja alkalmából viharba. A hajótörésből egyedül menekül meg, kievickél egy puszta szigetre. Ami ettől kezdve történik, az a tulajdonképpeni Robinson-történet. A magára maradt ember megszervezi az egyedüllétet. Nem él társadalmon kívüli életet, hanem egyedül is egy életrendszert alakít ki, amely nem szakad el az elvesztett társadalomtól. Például még naptárt is készít, hogy tudja, melyik év melyik napjánál tart.
            A regény pompás képe a természet felett úrrá levő embernek. Robinson egymagában is képes megőrizni ember voltát és emberi méltóságát. És egymagában is polgári életet él. Annyira, hogy amikor tizennyolc év után egy odavetődő vadembert ejt rabul, ezt szolgájává teszi. Robinson egymagában is osztálytársadalomban él, amelybe az odakerülő másik mint kizsákmányolt sorozódik be. Ez a polgár azonban puritán, aki egyedül is erkölcsi elmélkedésekkel és magyarázatokkal kíséri tetteit. Végül huszonnyolc év után egy hajó rátalál, és végre visszatérhet az emberi közösségbe.
(Forrás: Wikipedia)

2025. április 24., csütörtök

Györgyök köszöntése




Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30.

Grillezett zöldségek, gyümölcsök
      Szinte minden zöldséget lehet grillezni. Különösen alkalmasak a padlizsán, cukkíni, paradicsom, paprika különböző fajtái, vörös-, lila-, póréhagyma, édeskömény, gomba, spárga. Ezek nem igényelnek különösebb előkészítést, pácolást. Lehet grillezni kukoricát, burgonyát, karalábét, kelbimbót, zellert, sárgarépát, de ezeket érdemes előtte félig megfőzni és utána grillezni. Készíthetjük önmagukban, csoportosan vagy nyársra húzva. Mindig ügyeljünk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk melyek grillezési ideje hasonló. A grillezett zöldségek variációja számtalan, csak a fantáziánk szab határt
Sonkás sült paprika
Hozzávalók: 8 db húsos tölteni való  peprika, 15 dkg juhtúró, 2 vékony szelet füstölt sonka, 10–15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál vaj, tejföl, petrezselyemzöld
Elkészítés: A szép húsos paprikákat kicsumázom, majd hosszában félbevágom, a szeletelt füstölt sonkát felcsíkozom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét apróra vágom, ezt belekeverem a tejfölbe. A félbevágott paprikáim belsejét ujjammal alaposan megkenem egy kevés vajjal, elosztom bennük a juhtúrót, erre a sonkacsíkok mennek, rákanalazom egyenletesen a petrezselymes tejfölt. Végül tetejét megszórom a reszelt sajttal. Kivajazok egy tűzálló tálat, húsos felükkel lefelé eligazítom benne a megtöltött paprikáimat, majd addig sütöm a grillen  (parázyon), míg a sajt szépen ráolvad. Friss mákos vagy szezámmagos zsemlével tálalva szuper reggeli, de grillezett húsok remek kísérője is lehet.

Pečeni kukuruz (horvát grillezett kukorica)
Hozzávaló: 4 kukoricacső, vaj, só, bors.
Elkészítés: A kukoricacsöveket megmosom, leszárítom, vajjal bedörzsölöm és grillrácsra helyezem. Körben meggrillezem. A végén sózom és borsozom.
Grillezett kukorica
Hozzávalók: 1 kg tejeskukorica, só.
Elkészítés: A kukoricákat megkent rácsra rakom és időnként forgatva faszénparázson grillezem. (Az úgynevezett takarmánykukoricát előtte nem árt 8–10 percig forró vízben blansírozni.)

Grillezett paradicsom
Hozzávalók: 10–12 közepes paradicsom, olaj.
Elkészítés: A paradicsomokat megmosom, leszárítom, majd beleforgatok kb 2 evőkanálnyi olajba. Faszénparázs felett rácsra rakom és gyakran forgatva meggrillezem. Húsok mellé, illetve önálló ételként egyaránt nagyon finom és mutatós.

Roston sült padlizsán
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, só, bors, olaj
Elkészítés: A vastagabb szeletekre vágott padlizsánt sózom, borsozom, majd hűvös helyen pihentetem. A szeleteket olajjal kenem, majd rostélyon megsütöm.

Banán roston sülve
Hozzávalók: 2 db banán, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 db narancs
Elkészítés: A meghámozott banánokat hosszában kettévágjuk, meglocsoljuk a narancs levével, meghintjük a lereszelt héjával és fél órán át érleljük. Olvasztott vajjal megöntözve faszénparázs felett – egy-egy oldalát 2–3 perc alatt – megsütjük. Az utolsó pillanatokban megszórjuk porcukorral, és most már csak addig pirítjuk, hogy a cukor karamellizálódjon, azaz megbarnuljon.

Szent György napi népi hiedelmekből - április 24.

Kolonics Ferenc: Sárkányölő Szent György (gobelin, 43,5x53/5 cm)
            E napot Európa nagy részében a tavasz kezdeteként tartották számon. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliá-t, amikor a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot is bemutattak, majd kezet mostak a reggeli harmatban.

            Az egyház a legenda szerinti Sárkányölő Szent György névünnepét április 24-re tette. A hiedelmek és a népszokások azonban nem a szentre, hanem a római pásztorünnep rítusaira emlékeztetnek. Nálunk és a szomszéd népeknél egyformán e napon történt az állatok első kihajtása, amely leggyakrabban zöld ággal történt, a hit szerint ez az állatok gyarapodását szolgálja (pl. egy Zala megyei adat szerint: „Úgy zsendüljön a jószág, ahogyan a zöld ágon a levél”). A nyírfa vagy rózsafaággal történő kihajtás rontáselhárító magyarázatot is kapott. A jószág tűzön át hajtásának, ill. füstölésének elsősorban rontáselhárító célja volt. Az Ipoly mentén a karácsonyi aprószentek-vesszővel hajtották ki az állatokat először a csordára.
            A tehenek és bikák kapuba fektetett láncon át hajtása országszerte általános volt, de gyakori volt a fejszén, ekevason, tojáson, ill. a gazdasszony kötényén, kifordított szoknyáján stb. való áthajtás. Vépen (Vas megye) az állatokat kihajtás előtt az istállóban bodzafával vagy zöld gallyal megverték, a kijáráshoz pedig tojást és kívül–belül láncot tettek. Azt tartották, hogy olyan erős lesz a lábuk, mint a lánc. A tojást a szegényeknek adták, hogy imádkozzanak a barmokért. Körösön (Gömör vármegye) a láncon keresztül tüskés vesszőt raktak, majd tüzet gyújtottak rá, s erre karácsonykor eltett hamut öltöttek, tömjént tettek, hogy füstjétől a gonosz eltávozzék. A legkülönbözőbb rontáselhárító módszerek alkalmazásával védték e napon a házat és lakóit, de főleg az istállót. Ilyenek: az istálló körülszórása, körülfüstölése, zöld ágak tűzése az ajtóra, kapura; seprű, só, gatyamadzag az ajtóba; fokhagyma a marha szarvába stb. 
            A magyar népi hitvilágban Szent György napjára elsősorban a boszorkányok és más rontók felfokozott tevékenysége jellemző, amely elsősorban a tehénre, ill. a tejre irányul. Kifüstölték vagy kiforrázták a tejesköcsögöket gyógyhatásúnak vélt füvekkel vagy ezek főzetével (pl. kakukkfűvel, úrnapi sátorfűvel). Sok helyen e napon állítottak új kcsögfát.
            A tejvarázslásra, tehénrontó boszorkányra vonatkozó hiedelmeknek Európa-szerte megvoltak a hagyományos napjai. Szent György napja a miénkhez hasonló jellegű a kárpátaljai ruténeknél, délszlávoknál, románoknál

2025. április 23., szerda

Sütés Főzés Világnapjára, április 30. Rostonsütés 1

      A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk.
A grillezés szabályai
            A kirándulások, kerti partik, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, hogy ne kínáljuk meg vendégeinket elszenesedett, kiszáradt kotlettekkel, nyársakkal, szalonnákkal és fasírtokkal.
–A parázs az parázs legyen. Jól izzon, és már ne lángoljon!
–Füstölt húsárut – mint pl. a sonka – lehetőleg ne grillezzünk, mert a magas hő hatására rákkeltő nitrozamin vegyületek keletkeznek benne!
–A sovány hús az erős hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz.
–Ne sózzuk meg soha grillezés előtt a húst, mert az nedvességet von el a húsból.
–Marinád használatával a hús különösen aromás és puha lesz.
–A megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz.
–A hússzeleteket csak egyszer forgassuk meg, mert különben sok levet vesztenek.
–Amennyiben alufóliát használunk, a matt fele nézzen a parázs felé!
–A grillezés elengedhetetlen kiegészítője a sokfele mártás, savanyúság és saláta, amelyhez a hozzávalókat hangulatunk és a hús fajtája szerint kedvünkre variálhatjuk. A roston sült húsokhoz kitűnően illik a krumpli-, hagyma-, sültpaprika- vagy tejfölös uborkasaláta, a majonézes kukorica, a kovászos uborka, de akár a sima paprika-paradicsom is.
Grillkolbászok
        Nagyon népszerűek a grillkolbászok. Előnyük, hogy nem igényelnek előkészítést, pácolást. Gyorsan elkészülnek, így a kezdeti éhséget hamar csillapíthatjuk velük. A grillkolbászok nagy választékából inkább törekedjünk a minőségi termékekre. Az egyszerűbbek közé tartozik a baconba göngyölt virsli is mely szintén egyszerű és gyors,persze finom is.

Cigánypecsenye roston
Hozzávalók: 4 nagy szelet tarja , 2 evőkanál olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt bors
Elkészítés: A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

Roston sült oldalas
Hozzávalók: 1,2 kg oldalas, 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, olaj, 2 evőkanál szójamártás, só, bors, paprika.
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a fokhagymát átpréselem, elkeverem a szójamártással, 1 deci olajjal, egy evőkanál sóval, egy mokkáskanál őrölt fekete borssal és egy teáskanálnyi paprikával. Az oldalast két-három bordányi darabokra vágom, majd egy edénybe teszem és beleforgatom a pácba. Egy éjszakára lefedve a hűtőbe teszem. Másnap a pácból kivéve szépen megsütöm, miközben időnként megforgatom.

Virsli roston burgonyával
Hozzávalók: 4 pár virsli, 8 db burgonya, 1 db joghurt, metélőhagyma, petrezselyem, sör, kevés só
Elkészítés: A megmosott burgonyát alufóliába csomagoljuk, és parázson megsütjük. A virsli bőrét bevagdossuk és sütő rostra tesszük. Pár perc múlva sörrel megspricceljük. A joghurtot összekeverjük az apróra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel. A megsült burgonyákat kettévágjuk és megsózzuk egy kicsit,majd megkenjük a joghurtos mártással,a ropogósra sült virslivel együtt tálaljuk.

Fóliás krumplik
Fóliás burgonya: 8 nagy burgonyát alaposan megmosunk, és héjában kb. 20 percig főzzük. 4 nagy szelet csirkemell-filét megmosunk, és sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk, közben megtisztítunk, és karikákra vágunk egy csokor tavaszi hagymát. A húst a grillrácson gyakran megforgatva megsütjük, majd vékony csíkokra vágjuk. A burgonyát lecsepegtetjük, tetejéből levágunk egy vékony szeletet, és belsejét kivájjuk. Beletöltjük a húst, a hagymát, és egy-egy szelet fűszervajat fektetünk rá. Alufóliába csomagoljuk, és 10–15 percig grillezzük.
Fóliás burgonya másként: A krumplikat megmossuk, hámozatlanul alufóliába csavarjuk, és a faszén közé tesszük. Legalább 1,5 órát sütjük. A túrót krumplinyomón áttörjük, és összekeverjük a tejföllel. Belenyomjuk a fokhagymát, és belevagdaljuk a snidlinget. Alaposan összekeverjük, és a krumplival fogyasztjuk.


Roston sült csirke mediterrán zöldségekkel
Hozzávalók: 25 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 10 dkg paradicsom, 1 kis fej hagyma, 40. dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, sült csirke fűszersó, bors
Elkészítés: Hámozd meg és vágd kockára a zöldségeket, a hagymát szeleteld fel. A csirkemellet darabold fel néhány vékonyabb szeletre, dörzsöld be egy kevés olajjal, majd fűszersóval. 1 evőkanál olajon párold meg a zöldségeket, majd süsd ki hirtelen a hússzeleteket.

Kefíres-kapros uborka roston sült sonkával
Hozzávalók: 40 dkg uborka, 2 dl kefir, 2 dl olívaolaj, só, 1 csokor kapor, 8 szelet gépsonka, balzsamecet, citrom.
Elkészítés: Az uborkát megmossuk, hosszában félbevágjuk és kiszedjük a magházát. A magházat egy edénybe tesszük, ráöntünk 1 dl olívaolajat, hozzáadjuk a kefirt és a megmosott kaprot. Egy csipet sóval és kevés balzsam- ecettel ízesítjük, majd botmixerrel egyneművé keverjük. A friss uborka magja annyira puha, hogy keverés közben teljesen szétmegy, így sűríti és ízesíti is a dresszinget. Az uborkát rézsútosan összevágjuk, tányérokra halmozzuk, nyakon öntjük a kefires-kapros öntettel. A maradék olajat serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, és szép pirosra sütjük benne a sonkaszeleteket. A salátát a pirított sonkával kínáljuk.

Nem mindegy