2013. május 20., hétfő

Érdekességek a diktatúra jellemrajzához - Sztálin és fia, Vaszilij (Vászja)

            Sztálinnak három gyermeke született: az első feleségétől egy fia, Joszif (Jakov), a másodiktól egy lánya, Szvetlana, és egy fia, Vaszilij (Vörös Vászja).
            Jakovval soha senki nem kivételezett (rá is szántam egy önálló bejegyzést május 15-én), Vaszilijt és Szvetlánát (rá is szántam egy önálló bejegyzést február 28-án) a lehető legjobban kényeztette mindenki, amivel ők a lehető legjobban vissza is éltek! Csak néhány mozzanattal kívánom alátámasztani a fentebb mondottakat.
            Vászja lelkületére jellemző: amikor a parancsnokságán egy „ellenséget” lepleztek le, saját lakásában egy rögtönzött kínzókamrát létesített. Az áldozat „talpát vékony rúddal kezdte ütlegelni”, egészen addig, amíg az egész esemény dorbézolásba nem csapott át.
            „Vaszilij nagyon sokat ivott, majdnem mindennap részeg volt – mondta később segédtisztje. – Volt, hogy hetekig nem ment be dolgozni, állandóan nők után futkosott.”

          A háború alatti züllött életét és felelőtlenségét Sztálin szégyellte, ezért lefokozta. Két feleségével is tűrhetetlenül viselkedett, majd elhagyta őket. De apjának azzal kedveskedett, hogy tiszttársait jelentgette fel neki, aminek sokszor végzetes következménye lett!
            Németországból Vaszilij egész „hadizsákmánnyal”, „arany dísztárgyakkal, gyémántokkal, smaragdokkal, tucatnyi szőnyeggel, rengeteg női fehérneművel, temérdek férfiöltönnyel, nagykabáttal, szőrmekabáttal, szőrmefelöltővel, asztraháni prémekkel” megrakott repülőgépen tért haza. Olyan sok luxuscikke volt, hogy a felesége, Tyimosenka apránként adogatott el belőle a pénzt zsebre tette.


            A háború végén Sztálin megbocsátott, és előléptette vezérőrnaggyá (tábornokká). A moszkvai katonai körzet légiereje Vaszlij parancsnoksága alatt állt, ám a feladat jócskán meghaladta a képességeit.
            És viselkedése sem javult. A sok közül egy példa: amikor Tbiliszibe (akkor a Szovjetunió Grúz Szövetségi Köztársaság fővárosa) látogatott, berúgott, majd részegen - nagy felfordulást keltve - a város utcái felett repkedett egy vadászrepülővel.
            Vaszilij rettegett a jövőtől: – Csak két megoldás lehetséges – mondta Artyomnak. – A pisztoly és az ital! Ha a pisztolyt választom, azzal nagy gondot okozok apámnak. Viszont ha meghal, akkor Hruscsov, Berija és Bulganyin darabokra fog tépni. El sem tudod képzelni, milyen az, ha az embernek egy feje felett lebegő karddal kell élnie.

            Jóslata nem teljesült be, mert Vaszilij Sztálint mindössze csak börtönbe zárták, majd kiengedték. Újra megházasodott, végül 1962-ben (42 éves korában) az alkoholizmusába belehalt.
Fia, Alexandr – aki anyja vezetéknevét használja – elismert színházi díszlettervező lett Moszkvában.
Források:
Kun Miklós: Oroszország válaszúton
Kun Miklós: Az ismeretlen Sztálin
Simon Montefiore: Sztálin. A Vörös Cár udvara.

Vicc a korabeli viszonyokról:
Hogyan szórakozik az ifjúság veszélyes játékokkal a világ különböző országaiban?
–Az USA-ban 5 fiatalember beszáll három versenyautóba és hatalmas versenyt rendeznek, miközben tudják, hogy az egyik autóban nem működik a fék, de nem tudják, melyikben.
–Franciaországban 5 fiatalember szenvedélyes éjszakát tölt el egy-egy lánnyal, miközben tudják, hogy egyikük nemi beteg, de nem tudják, melyikük.
– A Szovjetunióban összeül 5 fiatalember politikai vicceket mesélni, miközben tudják, hogy egyikük besúgó...