2021. április 10., szombat

A Titanic elindult - 1912. április 10.

             Titanic brit Olympic-osztályú utasszállító hajó az 1912. április 14-én , vasárnap 23.40 órai jégheggyel történt végzetes ütközéséről és a másnap hajnali 2.20 órakor történő elsüllyedéséről vált ismertté.
            Az úszó palotát a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban, és elsüllyedésének időpontjában a Titanic volt a legnagyobb utasszállító gőzhajó a világon. Első útján (az angliai Southamptonból a franciaországi Cherbourgba, onnan az írországi Queenstownba (1921-től Cobh), és végül az Egyesült Államokba, New York Citybe), április 10-én déli 12 órakor indult el Southampton kikötőjéből New York felé 2207 utassal.
            Az utasok körülbelül reggel 9 óra 30 perckor kezdtek szállingózni, amikor a másod, és harmadosztály utasait szállító hajóvonat a londoni Waterloo pályaudvarról megérkezett. A nemzetiségileg legvegyesebbnek számító társaság értelemszerűen a harmadosztályon utazott, hisz itt nem csak angolok, írek és amerikaiak, hanem franciák, skandinávok, lengyelek, olaszok, délszlávok, magyarok és jelentős számú ázsiai is utazott. Számukra, akik eléggé szerény életmódhoz voltak szokva, még a III. osztályon kialakított körülmények is fényűzésnek tűntek, hiszen volt kényelmes fekhelyük, tisztességes és bőséges étkezést biztosítottak számukra, s még a hajójegy ára sem volt megfizethetetlen.
            A Titanic szerda délben indult el, vészjósló körülmények között a southamptoni kikötőből. Ugyanis kis híján összeütközött a New York gőzhajóval, s csak centimétereken múlott, hogy már a kikötő bejáratánál befejeződjön az útja. Ezt sokan rossz ómenként vették, s voltak, akik már ekkor megriadtak, és menekülőre fogták a dolgot, amint lehetett, a következő kikötőnél leszálltak a hajóról. A Titanic a La Manche csatornán végighajózva az első állomáson, a normandiai Cherbourgban néhányan leszálltak, illetve voltak utasok, akik itt szálltak fel a végzetesnek bizonyuló Titanicra. Az utolsó kikötő, ahol a Titanic megállt Queenstown (ma már csak Cork) túl kicsi volt ahhoz, hogy egy ekkora hajót befogadjon. A vasmacskát a parttól két kilométerre kellett kidobni. Két segédhajó vitte a Titanichoz az utasokat és a postazsákokat. Itt főként bevándorló utasokat vett föl a hajó, de a Titanic egyik fűtője például váratlanul leszállt, s innen nem utazott tovább. Számos befolyásos és gazdag személy is szinte az utolsó pillanatban gondolta meg magát, vagy éppen váratlan dolog miatt kellett elhalasztania az utazást. Az egyik amerikai iparmágnás például csomagjait és a komornát a Titanicon hagyva – feleségével együtt – egy következő hajóra váltott jegyet, mert váratlanul sürgős elintéznivalója akadt Londonban. Április 11-én délután 2 órakor a Titanic megindult az Atlanti-óceán végeláthatatlan hullámain át New York felé, ahova a tervek szerint április 17-én kellett volna megérkeznie. (Folytatom)
(Forrás: Wikipedia, Legendavadász)