2024. január 20., szombat

Ilyen az igazi tél

Melyik magyar város ez?

Milyen emberi!


Sajtos, baconos stangli

Hozzávalók:
2 csomag mirelit leveles tészta
20 dkg lapka sajt
20 dkg bacon
2 dl 20 %-os tejföl
1 tojás
szezámmag
egész kömény

Elkészítése (40 perc):
            A tésztákat szobahőmérsékleten felengedjük, vékonyra nyújtjuk. A bacont apróra vágjuk, kipirítjuk és leszűrjük.
            Az egyik kinyújtott tésztát megkenjük tejföllel, megszórjuk a kipirított és leszűrt baconnel és betakarjuk a lapkasajt szeletekkel.
            Ráterítjük a másik tésztalapot és derelye vágóval vagy késsel tetszőleges formára vágjuk.
          A tésztát megkenjük felvert egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, egész köménnyel és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

A siklórepülő dinoszauruszoktól származnak a madarak?

Egyre több olyan bizonyíték lát napvilágot, mely szerint a modern madarak a siklórepülő, tollas, nem madárszerű dinoszauruszok leszármazottai.
Egy új kutatás szerint két dinoszaurusz megfelelő jelölt lehet a madarak családfájához, és mindkettő segíthet feltárni, hogyan fejlődtek ki először a tollak. "A legidősebb ismert tollas dinoszaurusz az Anchiornis (155 millió éves) és az Epidexipteryx (a 152–168 millió év közötti tartomány). A tollak – a jelek szerint először – csak szigetelés céljából fejlődtek ki. Alapvetően pihékként indultak, majd később szárnyakat alkottak.” „Kissé önhatalmú lenne eldönteni, hol végződik a dinoszaurusz, és hol kezdődik a madár. Nincsen egyértelmű határ, mely elszigeteli a kettőt egymástól. Ez az evolúció természete.”
A kutatók kiderítették, hogy az Archaeopteryx és az Anchiornis szárnytollai hasonlóak voltak, de nem azonosak. A két faj közötti különbségek a szárny evolúciójának korai kísérleteit reprezentálják. Az Archaeopteryx a hosszú repülőtollak számos rétegével rendelkezett, míg az Anchiornisnak rengeteg egyszerű, szalagszerű tolla volt, amelyek átfedték egymást, így némileg emlékeztettek a pingvin tollazatára.
A két dinoszaurusz szárnytollainak dizájnja és elrendeződése valószínűleg meggátolta a felemelkedést. A hosszú szárnytollak számos, egymást átfedő rétege komplikálhatta a tollak elválasztását, így csökkentette a madár képességét, hogy a felfelé irányuló szárnycsapással legyőzze a légellenállást. Ezzel szemben a modern repülő madarak szárnyai könnyen szeparálható, hosszú tollak egyetlen elsődleges rétegével rendelkeznek, melyeket rövid tollak fednek.
A siklás azonban életmentő lehetett a dinoszauruszok idejében, amikor hatalmas szárazföldi ragadozók barangoltak körülöttük. „A siklórepülés gyors módja a fáról fára jutásnak. Ahelyett, hogy lemásznának az egyik fáról és felfutnának a következőre, csak gyorsan átsiklanak a kiszemelt fára. A madarak dinoszaurusz ősei a fákon éltek, rovarokkal, gyíkokkal és emlősökkel táplálkozhattak, és így elkerülhették azt is, hogy más dinoszauruszok vacsoráját képezzék. A szárnytollak elrendeződése a modern madaraknál néhány tízmillió év alatt fejlődhetett ki, és nagyrészt változatlan maradt az utóbbi 130 millió évben. Ezt nagyon nehéz lenne tovább tökéletesíteni.” A madarak 65 millió éve előnyt is kovácsoltak ebből és apró méretükből, amikor is a nagyobb, nem madárszerű dinoszauruszok kihaltak.
Néhány tudós azonban vitatja a madarak dinoszauruszoktól való származását, azt állítva, hogy azok a hüllőktől származnak. (Richpoi Hírek, 2013.)

2024. január 19., péntek

Skót viccek

Bemegy a skót a vendéglőbe, sorra eszi a legjobb ételeket, majd szól a pincérnek:
–Főúr, kérem! Kinek kell fizetni?
A pincér magától értetődő könnyedséggel: –Hát nekem!
–Huh! – sóhajt fel a skót megkönnyebbülve, már azt hittem, nekem!

A skót bemegy az orvoshoz, és azt mondja: –Doktor úr, szálka ment a nyelvembe.
–Az meg hogy történhetett?
–Hát, az úgy kezdődött, hogy kiborult a whiskym a padlóra ...

Hogyan oszlatja fel leghamarabb a skót rendőr a tüntető tömeget?
–Leveszi a sapkáját, és kéregetni kezd.
Mi a különbség az angol és a skót között, miután levágták a hajukat kopaszra?
- Az angol dicsekszik az új frizurájával, a skót meg eladja a fésűjét.

A skót azt kérdi a haverjától:
- Mondd csak, hogyan tudtál leszokni a dadogásról?
- Tudod, egyszer háromszoros áron kellett Glasgow-ból Londonba telefonálnom...

Két skót fogad, hogy melyikük ússza meg olcsóbban a vasárnapi templomi adománygyűjtést. A gyűjtés alkalmával az egyikük gyorsan egy pennyt dob a perselybe, mire a másik megszólal:
- Ezt ketten adtuk.

A skót családban az anya aggódva szól férjéhez:
- Drágám, a kisfiunk, már két napja ugyanazt a cukorkát szopogatja.
- Nem baj, legalább spórol.
- Jó, jó, de azért már tényleg ki kéne csomagolni!

Bemegy a skót az önkormányzathoz, hogy nevet szeretne változtatni. Megkérdi tőle a tisztviselő:
- Miért szeretné megváltoztatni a nevét?
- Találtam egy doboz névjegyet.

Burgonyás tésztába csomagolt főtt tojás

Hozzávalók:
· 10 főtt tojás
· 50 dkg megtisztított burgonya
· 20 dkg liszt
· 1 tojás
· 1 teáskanálnyi őrölt fokhagymapor
· 2 evőkanál olaj
· 1 evőkanál tejföl
· só, bors
· 3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A 10 tojást megfőzzük, majd félretesszük. Közben a megtisztított burgonyát is megfőzzük, összetörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a lisztet, a nyers tojást, a tejfölt, az olajat és a fűszereket, majd jól összedolgozzuk. 10 adagra osszuk a tésztát és mindegyik közepébe egy meghámozott főtt tojást teszünk. Ha kisebb golyókat akarunk készíteni, a tojásokat ketté is vághatjuk, de ebben az esetben a tésztát már 20 adagra kell osztanunk. Mikor a golyókat megformáltuk, ha szükséges egy kevés olajjal átkenjük őket és beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Majd forró olajban kisütjük, papírtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjön a zsiradék és már kínálhatjuk is.

A házias ízek szerelmeseinek ajánlom ezt a könnyen elkészíthető finomságot.

Giccsparádé