2021. december 3., péntek

NOSZTALGIA 2012-ből, A világ legszegényebb politikusa

Az ameriki elnök a Fehér Házban, a francia az Elysée palotában, Mexikó elnöke a kastélyszerű Los Pinosban, a cseh elnök a prágai várban, a Hradzsinban, a magyar a budai várban, a Sándor Palotában, az orosz a Kremlben tölti mindennapjait, ahol emberek tucatjai lesik kívánságukat. Jose Mujica, Uruguay államfője azonban magától döntött úgy: szegényesen él, mint a népe.
            Az uruguayi államfő 2009-es megválasztása után nem követte elődeit az állam által biztosított luxusrezidenciába. Helyette úgy döntött, felesége farmján, Montevideo külterületén, egy düledező házban éli mindennapjait. Testőröknek nyoma sincs, összesen két rendőr és Mujica háromlábú kutyája, Manuela vigyáz az elnök testi épségére.
            A farmhoz tartozó földet Mujica és felesége művelik, gyakori látvány a traktoron ülő államfő. Nem csoda, hogy ezzel az életvitellel, és azzal a ténnyel, hogy fizetésének 90 százalékát (12 ezer dollárt) jótékonysági célokra fordítja, elnyerte a világ legszegényebb elnöke címet.
            Mindez azt jelenti, hogy Mujica egy uruguayi átlagkeresetét teszi zsebre havonta. Majdnem egész életemben így éltem és jól, boldogan – mondta az egyébként vegetáriánus politikus.
Mujica a hatvanas években a Tupamaros gerillaszervezet tagja volt, akik a kubai forradalom mintájára szerveződtek. Az elnök 14 évet töltött börtönben, ott megszokta a puritán körülményeket.
- Úgy hívnak a legszegényebb elnök. De nem érzem magamat szegénynek. Szegények azok, akik azért dolgoznak, hogy fenntarthassák luxus életkörülményeiket, és emellett mindig többet és többet akarnak. Ez szabadság kérdése. Ha nincs túl sok mindened, nem is kell halálra dolgoznod magad, hogy fenntartsd a javaidat, így több időd jut magadra – tette hozzá.
Az eddig hatalmas támogatást élvező politikus népszerűsége azonban 50 százalék alá esett két erősen vitatott lépése miatt. Az uruguayi kongresszus ugyanis nemrég fogadott el két törvényjavaslatot. Az egyik az abortuszt engedélyezi egészen a terhesség 12. hetéig. Elődjével ellentétben Mujica nem vétózta meg a javaslatot. Az elnök emellett támogatja a kender legalizálását. Mujica ugyanis úgy véli a fő probléma nem a fogyasztás, hanem a drogkereskedelem, és ezzel a lépéssel visszaszorítható a bárók tevékenysége.
(2012-ben írtam ezt a bejegyzést. Hallottam 2016-ban nyilatkozni a TV-ben, azt mondta szerényen, volt Berlinben, 25 motoros rendőr kísérte a repülőtérről, és csak a Mercedes páncélozott ajtaja nyomott 6 mázsát. És széttette a kezét.)