2021. december 4., szombat

Állatok utódaikkal

Hobbi nélkül egyhangúbb az életünk

            A hobbi teszi még tartalmasabbá, kellemesebbé az életünket. Egyeseknek egzisztenciális vagy anyagi hasznot is hoz, mások anyagilag ráfizetnek
            Mi is a hobbi? Szakszerűen fogalmazva: kedvtelésből, minden külső kényszer nélkül, de belső kényszerre állandó jelleggel, gyakran szenvedéllyel és szívesen űzött foglalatosság.
            Meglepő helyzetbe is hozhat embereket. Magyarországnak nagyon fontos volt III. Viktor Emánuel olasz király budapesti látogatása az 1920-as évek végén, mely az első világháború utáni elszigetelődését oldotta fel. A vendéglátók tudták, hogy a király szenvedélyes éremgyűjtő, és a Nemzeti Múzeumban található olyan pénz, melyet a király nem birtokolt híres gyűjteményében. Mivel kettő volt belőle, úgy döntöttek, hogy az egyiket neki ajándékozzák. Elegáns bársony párnán a király elé tették a két darabot, hogy válasszon. A király nézegette egy darabig, majd odakapott, és mindkettőt villámgyorsan a zsebébe tette. A jelen lévők kővé dermedtek a meglepetéstől, mert arra nem számítottak, hogy a gyűjtési szenvedélye felülkerekedik minden szabályon, de ekkor már nem lehetett az egyik érmét visszakérni.
            A magyar nyelv nagyon finom, és árnyalt, sok rokonértelmű szóval rendelkezik, például a hobbit is mondják passziónak, hóbortnak, kedvtelésnek, szenvedélynek, vesszőparipának, sőt még raplinak is.
            Nem szabad azonban összetéveszteni a szakmaként végzett tevékenységgel, mint például: autószerelő, bélyegboltos, vagy azzal, aki az orvos előírása miatt fut, tornázik, vagy az olyan edzést végzővel, aki igazolt versenyző, és például.világbajnok akar lenni.
            Hobbi lehet egyéni. Ebbe a kategóriába tartozik az, aki például csak magának, öncélúan gyűjtögeti a különböző pénzérméket, de lehet akár az egész társadalom számára hasznos vagy káros is.
            A hobbi túlzó foka a szenvedély, mely nagy erővel hat, tartós, az ember egész viselkedését befolyásolja, egy sajátos cél felé való törekvéshez kapcsolódik, s szinte kényszeríti az embert a cselekvésére. Valamely szükséglet érzése olyan erőssé válik, hogy minden egyebet elnyom, kielégítése kényszerűséggé alakul (hatalom, pénzszerzés, vagy pl. Oroszországban elvált egy asszony, mert a férje egész nap csak sakkozott).
            Vannak társadalmilag elfogadott pozitív szenvedélyek, melyeket az emberi aktivitás egyik pozitív hajtóerejének tartanak (pl. tanulás), és negatív, káros szenvedélyek, melyek tönkreteszik az egyént, és a környezetét (pl. fukarság), sőt akár az egész világra negatív befolyással vannak (pl.: számítógép vírust készít, terjeszt).
            A szenvedélybetegséggel azonban nem lehet összetéveszteni (pl. a játék-automatáktól szabadulni nem tudók, vagy a mértéktelenül italozók). Egyesek szerint a szerelem, a féltékenység fokozódhat legkönnyebben szenvedéllyé. A szenvedélynek azonban az a sajátossága, hogy nem foszt meg bennünket a gondolkodástól, hanem a gondolkodást is a maga szolgálatába állítja. Leleményessé tesz bennünket a szenvedély kielégítése módjainak megtalálásában. Sokan azzal védekeznek, hogy szenvedély nélkül nagy dolgok, tettek nem születnek. Ebben csak részben van igazság, mert a szenvedély valóban bámulatos tetteket tud szülni, de ehhez azonban más is kell, pl.: akarat, tehetség, módszeresség.
            Egyes hobbikra sok, másokra kevesebb pénzt kell szánni, van, amelyik nyereséget termel. Egy motívumokat tartalmazó bélyeggyűjtemény (pl. állatok, történelmi események) összeállításához több lelemény, szorgalom kell, mint pénz, viszont egy régi autókból álló gyűjteményhez nagy anyagiakkal kell rendelkezni.  Van olyan tevékenység, melyet, ha mással csináltat az ember, vagy megvásárol, sokkal gazdaságosabban jön ki, sokkal olcsóbb, de inkább maga csinálja, mert élvezi, mert büszke rá.
            Olyan szélsőség is van, hogy valaki óriási pénzért ellopat egy műtárgyat, hogy csak ő birtokolja, csak saját maga nézegethesse, de egyébként nem mutogathatja, mert fél a lelepleződéstől.
            A hobbi szót szóösszetételben is szokták használni. Ilyen például a hobbibolt, így nevezzük a barkácsolásra alkalmas eszközöket, anyagokat árusító boltokat. Van hobbikert is, mely alatt a főként kedvtelésből, saját haszonra művelt kertecskét értjük. Hobbiállat lehet a kutya, a cica, a díszhal, de lehet az oroszlán, a tigris, a kígyó is.
            Az ember harmonikus életéhez az összhangot, a helyes arányt fontos megtalálni a munka, a család, a hobbi között, és fontos, hogy a hobbi másokat nem sérthet, nem bánthat.

2021. december 3., péntek

Az egészségügy görbe tükörben

Egészséges ember nincs, csak rosszul kivizsgált beteg.
Addig kell vizsgálni, amíg betegségre bukkanunk.

Doktor Úr! Mégis mi a bajom?
Türelem! Legkésőbb a boncoláskor kiderül.

Dohányzik?      –Nem.
Iszik?               –Nem.
Akkor mitől tiltsam el?

Műtét.
Főorvos Úr! Sokáig operálunk még?
Operálunk? Én azt hittem boncolunk.

A legtöbb ember nem a betegségébe hal bele, hanem az orvosságaiba. (Moliere)

Xavéri Szent Ferenc ünnepnapjára - december 3.

   Xavéri Szent Ferenc, családi nevén Francisco de Jassu y Javier (Javier vára, 1506április 7. – San-CsaogKanton mellett, Kína1552december 3.), jezsuita szerzetes, minden idők egyik legnagyobb keresztény misszionáriusa.
            Kína partjai előtt halt meg, miközben szíve minden vágya az volt, hogy Kínába juthasson. Elhagyatottsága ellenére is halálhíre hamarosan bejárta az egész akkori művelt világot, és a távoli vidékekről írt levelei, illetve az egyre népszerűbbé váló jezsuita rendtársaknak köszönhetően, egyre nagyobb csodálat övezte a misszionárius tetteit. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a missziós életforma utáni vágy gyakorlatilag felváltotta a középkori kereszténységre annyira jellemző szentföldi zarándoklatok iránti igényt. Többek között Xavéri Szent Ferencnek köszönhetően a missziós élet az Isten iránti teljes elköteleződés egyik paradigmája lett. Xavéri Szent Ferencnek köszönhetően az is világossá vált, hogy az eredményes missziós munkát széles körű intellektuális felkészülés kell hogy megelőzzön. Xavéri Szent Ferenc példája ezreket vonzott a missziókba, és ezzel vette kezdetét az „Újvilág” (Amerika), Ázsia és Afrika misszionálásának első nagyobb hulláma.
            Fél évszázad sem telt el a baszk szerzetes halála után, és V. Pál pápa boldoggá avatta Xavéri Ferencet. Ezzel a római katolikus egyház mintegy hivatalosan is követendő példaként állította a jezsuita misszionáriust. Szentté a rendalapító Loyolai Szent Ignáccal egy időben (1622-ben) avatta XV. Gergely pápaXIV. Benedek pápa 1748-ban „India és az egész Távol-Kelet védőszentje” nevet adta neki, XI. Piusz pápa pedig 1927-ben „az egész földkerekség minden missziója védőszentjeként” bízta rá a misszionáló egyházat. Halála napját (december 3.) már a szentté avatás utáni évben felvették a római naptárba.

NOSZTALGIA 2012-ből, A világ legszegényebb politikusa

Az ameriki elnök a Fehér Házban, a francia az Elysée palotában, Mexikó elnöke a kastélyszerű Los Pinosban, a cseh elnök a prágai várban, a Hradzsinban, a magyar a budai várban, a Sándor Palotában, az orosz a Kremlben tölti mindennapjait, ahol emberek tucatjai lesik kívánságukat. Jose Mujica, Uruguay államfője azonban magától döntött úgy: szegényesen él, mint a népe.
            Az uruguayi államfő 2009-es megválasztása után nem követte elődeit az állam által biztosított luxusrezidenciába. Helyette úgy döntött, felesége farmján, Montevideo külterületén, egy düledező házban éli mindennapjait. Testőröknek nyoma sincs, összesen két rendőr és Mujica háromlábú kutyája, Manuela vigyáz az elnök testi épségére.
            A farmhoz tartozó földet Mujica és felesége művelik, gyakori látvány a traktoron ülő államfő. Nem csoda, hogy ezzel az életvitellel, és azzal a ténnyel, hogy fizetésének 90 százalékát (12 ezer dollárt) jótékonysági célokra fordítja, elnyerte a világ legszegényebb elnöke címet.
            Mindez azt jelenti, hogy Mujica egy uruguayi átlagkeresetét teszi zsebre havonta. Majdnem egész életemben így éltem és jól, boldogan – mondta az egyébként vegetáriánus politikus.
Mujica a hatvanas években a Tupamaros gerillaszervezet tagja volt, akik a kubai forradalom mintájára szerveződtek. Az elnök 14 évet töltött börtönben, ott megszokta a puritán körülményeket.
- Úgy hívnak a legszegényebb elnök. De nem érzem magamat szegénynek. Szegények azok, akik azért dolgoznak, hogy fenntarthassák luxus életkörülményeiket, és emellett mindig többet és többet akarnak. Ez szabadság kérdése. Ha nincs túl sok mindened, nem is kell halálra dolgoznod magad, hogy fenntartsd a javaidat, így több időd jut magadra – tette hozzá.
Az eddig hatalmas támogatást élvező politikus népszerűsége azonban 50 százalék alá esett két erősen vitatott lépése miatt. Az uruguayi kongresszus ugyanis nemrég fogadott el két törvényjavaslatot. Az egyik az abortuszt engedélyezi egészen a terhesség 12. hetéig. Elődjével ellentétben Mujica nem vétózta meg a javaslatot. Az elnök emellett támogatja a kender legalizálását. Mujica ugyanis úgy véli a fő probléma nem a fogyasztás, hanem a drogkereskedelem, és ezzel a lépéssel visszaszorítható a bárók tevékenysége.
(2012-ben írtam ezt a bejegyzést. Hallottam 2016-ban nyilatkozni a TV-ben, azt mondta szerényen, volt Berlinben, 25 motoros rendőr kísérte a repülőtérről, és csak a Mercedes páncélozott ajtaja nyomott 6 mázsát. És széttette a kezét.)

2021. december 2., csütörtök

Nemzetek humora - Hogyan mozog a pénz?

        Franciaországi, kis hegyvidéki szállodába érkezik egy turista, és megkérdezi van-e üres szoba kiadó, és letesz egy 100 euróst a pultra. A szállodatulajdonosa megörült, mert mostanában igen pangott az üzlet, és a legjobb szoba kulcsát adta a vendégnek, aki el is indult fölfele a lépcsőn, hogy elfoglalja a szobáját.
- A tulaj fogta a 100 euróst, átrohant a henteshez, kifizetni az előző heti adósságát, és visszament a szállodába.
- A hentes fogta a 100 eurót, és elrohant a gazdához, hogy kifizesse a hitelbe kért disznót, és visszament a boltjába.
- A gazda rohant Jennyhez, a helyi örömlányhoz, hogy kifizesse annak szolgálatait, és ment vissza a farmjára.
- Jenny rohant a szállodába, hogy kifizesse a múlt héten kivett szobák árait, és letette a 100 euróst a pultra.
       Ebben a pillanatban jön le a lépcsőn, és megy a pulthoz a turista, és közli, hogy a szoba nem felel meg. Visszakapja a 100 euróst, és ezzel elment. Tulajdonképpen senki nem csinált semmit, és mégis mindenki kifizette az adósságát.
Na, ennyit a pénzmozgásról, és a gazdaság fellendüléséről! – szögezi le a kapott anyag. De itt valami mégsem stimmel. De mi?

A félelmetes állatvilág2021. december 1., szerda

Húst hússal
Vörösmarty Mihály születésnapjára - 1800. december 1.

          Vörösmarty Mihály (Pusztanyék, 1800. december 1. - Pest, 1855. november 19.) Költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság rendes tagja, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja.
          Egyik kedves versem első versszakával és egyik kedves szobrommal tisztelgek előtte:
Vörösmarty Mihály: A vén cigány
Húzd rá cigány, megittad az árát,
Ne lógasd a lábadat hiába;
Mit ér a gond kenyéren és vízen?
Tölts hozzá bort a rideg kupába.
Mindig így volt e világi élet,
Egyszer fázott, másszor lánggal égett.
Húzd, ki tudja, meddig húzhatod,
Mikor lesz a nyűtt vonóbul bot,
Szív és pohár tele búval, borral,
Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal.
(1854)
            A költő leghíresebb szobra Budapesten – a róla elnevezett téren – található. A carrarai márvány ülőszobrot Kallós Ede alkotta 1908-ban, a haraszti mészkő talpazat építésze Telcs Ede. A mellékalakok 275 cm-esek. 330 cm magas szobor felirata a Szózat első sora: "Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar". Körülötte a társadalom minden rétegének képviselői énekelnek, Vörösmarty hallgatja. A bal sarokban a Szózat megcsendülésére a munkás leteszi pörölyét, átöleli a feleségét és a kisfiát. Egy kislány bokrétát tart, baljával megfogja a füzért tartó nő kezét, mellette díszmagyarruhás férfi, akihez leányka simul. Jobboldalt nőalak karján csecsemővel, előtte iskolásfiú. Öreg paraszt botjára támaszkodik, mellette zászlótartó. Kisdiák énekel. A szélen földműves és parasztlány áll. Hátul ülő úrilány és felnőtt diák, mellettük pásztorfiú. A jobboldalon párja egy parasztlány, idős asszony unokájával.