2020. május 28., csütörtök

VISSZAEMLÉKEZÉS - Magyar Világtalálkozó - 2013. május 19-26. (2/2.)

A nagyszínpadon zajlottak a folklór és szórakoztató műsorok (a képen Csongrádi Kata és Pelsőczi László: Naphimnusz c. háromezer éves dalt énekli), a Magyarsághíd teremben sorra bemutatkoztak a külhonban élő magyarok és közösségeik, a Konferenciateremben pedig a Világklub fórumait, a magyar értékek, az egészségügy, és az üzleti együttműködés lehetőségeit vitatták meg a jelenlévők. A fiatalabb korosztálynak kínált gazdag programot a Gyermekuradalom és a Harci Játékudvar, ahol ki-ki próbára tehette ügyességét.
 Amerre sétáltam, mindenfelé különlegességekbe botlottam Ezek közül is bemutatok néhányat.

Ernszt Katalin és Nemere László kiváló énekesek, zenészek, akik előadásaikkal meghódították az ausztráliai és új-zélandi magyarok szívét, az egzotikus Ausztráliát mutatták be az érdeklődőknek.






Hallgathattunk afrikai ritmusokat, megismerhettük a Kard rendje életét, tevékenységét (www.kardrendje.hu).
Továbbá volt Világtalálkozó szépe verseny, melyen szakmai zsűri és a közönség döntött a győztesekről.
A műsorokat mindig nagyszámú érdeklődő figyelte.
A képeket a rendezvényen készítettem. (Vége)

Korok Fesztiválja Balatonfüreden - 2012. május 25-28.

A kiválóan megrendezett és nagyon jól sikerült rendezvényről néhány kép:
Ősmagyarok

A pasa és a janicsár közlegény




Vonultak a lovagok

A balatonfürediek a Reformkor gyönyörű ruháiban pompáztak

Korok Fesztiválja Balatonfüreden - 2012. május 25-28.

Vilmos és Kate esküvőjére készült étkeszletből - Magyarország ajándéka volt

          A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2007. óta nagy sikerrel rendezi meg május hónap utolsó hétvégéjén a Korok Fesztiválja elnevezésű rendezvényét. Színvonalas, élmény dús kulturális és gyermek programokkal, a már megszokott színes felvonulással és gazdag kirakodó vásárral várták a vendégeket 2012. május 26-28. között Balatonfüreden a reformkori városrészben.

Az idei évben a négy napos ünnep egyes napjain más-más téma kapott hangsúlyt.

Május 25-én „Hagyomány-Hungarikum-Herend” kiállítás megnyitója a Vaszary-villában
Május 26-án „Honfoglalástól a Reformkorig” címmel színes felvonulással és az egyes korokat bemutató kulturális programokkal várták a vendégeket, ahol hagyományőrző társaságok korhű ruhákban vonultak fel és változatos bemutatók keretében ismertették meg azt a korszakot, melyet képviselnek.

      Május 27-én a Jókai hajón Balatonfüredre érkezett a Szent Korona másolata, amelyet a Kerek templom altemplomában nézhettek meg a látogatók. Előtte reggel Alsóörsön, s Sirály Parkban lehetett megtekinteni.

2020. május 27., szerda

Magyar Világtalálkozó - 2013. május 19-26. (2/1.)

2003-ban Dr. Tanka László mert nagyot álmodni, megalapította a Panoráma Világklubot: a világ magyarságának összefogását, a magyar értékek és teljesítmények népszerűsítését és közvetítését szerte a világban. És mindezt civil módon, minden megkülönböztetéstől mentesen. Azóta 90 társklubja alakult, számtalan rendezvényt szerveztek, folyóiratot, kiadványokat jelentettek meg. A hálózat fő rendezvénye az évekénti Magyar Világtalálkozó eseménysorozata. 
Május 26-án, vasárnap délután én is megtekintettem ezt a nagyvonalú, sokszínű, látnivalókban gazdag, ismeretnyújtásban, szórakoztatásban, gasztronómiai élvezetekben bőséges rendezvényt. Jövőre ajánlom mindenkinek a részvételt. Nem fog csalódni.
. A Syma Rendezvényközpont ötezer négyzetméteres területen, a hat kiemelt pavilonban, a több mint száz kiállítóhelyen, a nagyszínpadon, az előadói és a középkori sátrakban a kapcsolatteremtésen túl lehetőség nyílt azon országok kultúrájának a megismerésére is, ahol a külhoni magyarok élnek, s fáradhatatlanul őrzik a magyarság több ezer éves tüzét. Erre a hasonlatra építve, a Világfaluban, a Találkozások Terén, a Világfalu sétányon található ország-pavilonokban kaptak „tűzhelyet” a különböző régiók (Kárpát-medence, Európa, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Afrika és Ázsia), ahol lehetőségük volt bemutatkozni, megismertetni szűkebb közösségüket, kultúrájukat, befogadó országukat.



A Világfaluban a Magyar Értékek utcája, a Találmányok tere, a Gyógyító övezet, a Kézműves sor és a Cégek, szervezetek, intézmények kiállítói várták szolgáltatásaikkal, termékeikkel a látogatókat. (Folytatom)

VISSZAEMLÉKEZÉS - A Szent Korona és a Koronázási Ékszerek másolatai Alsóörsön - - - 2012. május 27.

          Szerencsés volt Alsóörs lakossága és az itt üdülők, hogy a balatonfüredi  Korok Fesztiválja rendezvényéből egy program Alsóörsöt is érintette. A Sirály Parkban Hebling Zsolt polgármester méltatta az ékszereket szimbólumaikon keresztül, és üdvözölte a jelen lévőket. Dr. Bakos Batu a Magyarok Nagyasszonya Lovagrend nagymestere a magyarság történetéről, a korona szimbolikájáról beszélgetett a jelen lévőkkel, majd a Jókai hajó a lelkes nézelődőkkel együtt elhajózott Balatonfüredre.