2023. február 18., szombat

Férj és feleség görbe tükörben - a házasság hete alkalmából

Meggyes sarok

Vinczéné Fricska Erika bemutatta Batár Zsolt Botond-Dr. Kanyó Terézia: A Kárpát-medence gasztronómiája c. könyve 2. kötetének 115. oldalán megjelent receptet. (Nagykőrös, 2023. február 2.)

Bolhapiacok Floridában (USA)

           Az újságok megírják, hogy a hétvégén hol találhatóak bolhapiacok. Az emberek abból indulnak ki, lehet, hogy nekem már nem kell, de lehet, hogy más meg örülne neki. A kísérőm például felfedezett a pohárkészletéhez 3 darabot, én pedig megtaláltam a rólam szóló pólót, melynek felirata: A legjobb nagypapa. 
          Többféle formában létezik, egyénileg adom el a magam hasznára, vagy valamely közösségnek felajánlott dolgokat értékesítenek társadalmi aktivák (pl. templomok), vagy valamely közösségnek ajánlja fel az illető, és a bevételből közös összejövetelt tartanak (pl. lakópark). A helyszín lehet egy lakóközösség klubházának a belseje, a klubház környéke, saját garázs, saját épület környéke stb. De egyben azonosak, fillérekért lehet szinte mindenhez hozzájutni (kivétel egy-két kuriózum)! Mi ezen a szombaton hetet látogattunk meg viszonylag kis körzetben, közülük tipikusokat mutotok be:
 Ez a német rohamsisak golyó ütötte lukkal együtt 1200 Dollár volt (258.000,- Ft)(A képeket 2013-ban készítettem)

A citrusfélék egészségmegőrzése


           A citrom a népi gyógyászatban is fontos alapanyaga a megfázás kezelésének, bár a hársfa-, és bodzatea, sőt a gyömbérből készült forró ital is hatásosak. Sokan nem veszik a fáradságot, hogy drogériákba menjenek értük (mások pedig egyszerűen szkeptikusak, és a gyógyszerek mellett teszik le voksukat), a citrom viszont mindenhol kapható, mindenki ismeri, tehát könnyen hozzáférhető segítség. A citrom titka a C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, mely a szervezet immunrendszerének erősítésében jeleskedik, így harcolva a téli nyavaják ellen.
A citrom egyébként nem rendelkezik kiugró C-vitamin tartalommal, jócskán beelőzi azt a csipkebogyó, a petrezselyem, a káposzta, de még a barack is, bár utóbbi mostanában nyilván hiánycikk. A citrom mellett főleg az szól, hogy olcsó, beépült a köztudatba, fogyasztása teában roppant egyszerű, íze pedig kellemes. Az ágyban nyögő beteg érthetően nem káposztát akar rágcsálni.
Természetesen magát a gyümölcsöt lehet inkább ajánlani, mintsem a különböző citromleveket, és az is fontos, hogy a C-vitamin magas hőmérsékleten hamar lebomlik, így ne a forró, hanem a kicsit már kihűlt (de persze még meleg) teába tegyük, különben nem sokat ér. A megfázás okozta kellemetlen tünetek enyhítésében már maga a meleg ital is segít, ám ha a citromot olyan teába tesszük, mely egyébként is gyógyhatású, máris megkettőztük a hatást. A fentebb említett bodza és hárs mellett a jó öreg kamilla, a kakukkfű, a lándzsás útifű, a csipkebogyó, és a galagonyalevél is kiválóak, és persze a mézes édesítésről se feledkezzünk meg!
A citromra visszatérve, ez a fanyar, sárga gyümölcs nem csupán megfázás és teaízesítés esetén jöhet jól, hanem házikedvencként is, ugyanis a mi klímánkon is termeszthető, persze nevelése több macerával jár, mintha eredeti élőhelyén, valamely mediterrán országban próbálkoznánk vele. Az alábbi videóban a citrom tartásához kedvet kapó hobbikertészek hasznos alapinformációkhoz juthatnak, és kis szerencsével egyszer majd saját termésből facsarhatnak a teájukba belőle.
A mandarin Kínából származik. Magas vitamin és tápanyagtartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, illetve segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Közkedvelt diétás gyümölcs, mivel alacsony a kalóriatartalma. Megakadályozza a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul még baktériumölő és idegnyugtató hatással is rendelkezik. A mandarin a C-vitamin mellett, tartalmaz még A és B vitamint is.
A narancsról azt gondolták, hogy egy sajátos almafajta, ezért úgy is nevezték, hogy a „kínai alma”. A 15.-16. században terjedt el. Rokonaihoz hasonlóan magas tápanyag és vitamin tartalommal rendelkezik, ezért segíti a szervezetet megóvni a különféle megfázásoktól. Számos antioxidánst tartalmaz, ezért fontos szerepet tölt be a rák elleni harcban. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a vérkeringésre. A narancs C vitamint, B és A vitamint, nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, ként, klórt tartalmaz.
A grapefruitot (magyarul: citrancs) fanyar íze miatt sokan nem kedvelik. Igen magas a C -vitamin tartalma, már egy grapefruit elfogyasztása fedezi a napi szükséges C-vitamin bevitelt. Kiváló zsírégető, előnyös hatással van az emésztésre. Baktérium és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. C-vitamint, káliumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.

Munkácsy Mihály születésnapjára - február 20. Életműve 4/1.

            Lieb Mihályként született Kárpátalján, Munkácson (akkor Magyarország, Trianon után Csehszlovákia, 1941-1945 között Magyarország, 1945 után Szovjetunió, 1990 után Ukrajna) 1844. február 20-án. Szülőházát a városközpont rendezése miatt időközben lebontották. A Lieb nevet 1868-ig használta, majd 1880-ig Munkácsiként írta a nevét. Édesapja, a 18. század elején Magyarországra költözött bajor hivatalnokcsaládból származott Lieb Leó Mihály római katolikus vallású sótiszt volt Munkácson, édesanyja evangélikus vallású Reök Cecília. Keresztszülei Steiner József és neje, Reök Karolin. A család 1848 végén költözött Miskolcra. Édesanyja 1850. január 12-én, édesapja 1850. május 14-én elhunyt, így Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök István ügyvédhez 1852 májusában, aki 1855. január 6-án Lángi Mihály csabai asztaloshoz adta inasnak. Miután keserves inasévei leteltek, 1858. május 2-án szabadult fel. Ugyanezév novemberében Aradra ment, ahol Albrecht Ferdinánd műhelyében volt segéd, s koplalás és nyomor között tengődött, így 1860 végén visszatért nagybátyjához.
            1861 februárjában Fischer rajztanárnál ismerkedett meg Szamossy Elek festővel, aki a gyulai Wenckheim kastélyban dolgozott. Márciustól már ő tanítgatta, majd vette magához Munkácsyt. 1862 januárjában együtt dolgoztak Aradon, Buziáson és Beodrán, majd ősszel Gerendásra ment, ahol megfestette Fonó nő és Levélolvasás c. olajképeit. 1863-ban Szamossy tanácsára képezni kezdte magát, májusban Pestre ment, onnan 1865 első felében Bécsbe, ahol a Képzőművészeti Akadémián tanult.

Júliusban visszatért Pestre, szeptembertő pedig újból Gerendáson és Békéscsabán tartózkodott fél évig, ahol megrendelésekre készített portrékat. Ekkor készítette az Estebéd pusztán és a Búsuló betyár című olajképeit. 
            1866. január 6-án a csabai nagyvendéglőben lépett fel Szigligeti: A mama című vígjátékában, melyben Berky Ákost alakította. Februárban szembetegség támadta meg, s bekerült a Rókus kórházba. Szeptemberben már újra Gerendáson találta a sors, majd októbertől a müncheni akadémián tanult festészetet Wagner Sándor műhelyében, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Társulat támogatta. 1867-ben visszatért Pestre, hol Eötvös József miniszter 800 forint ösztöndíjban részesítette Munkácsyt. Augusztusban Aradon dolgozott, a dalárünnepélyen rajzolt, később pedig visszatért nagybátyjához. Októberben Münchenbe ment, s 1868 júliusáig ott is maradt, majd Pestre ment. Az illetékes minisztérium 1868. október 3-án kelt névmagyarosításra vonatkozó határozata engedélyezte a "Lieb" családnév "Munkácsy"-ra történő megváltoztatását.

2023. február 17., péntek

A házasság hete alkalmából - Szerelem képekben
Konyhai praktikák

Befőttes üveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Vásárolt lisztféléket, gabona pelyheket, rizst, egy-két napra a mélyhűtőbe kell tenni, csak ezután kerüljenek a tároló helyükre. Ha ekképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.

Csempe- járó lap fuga közök tisztításához egy új tipp: Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.

A sütőport elsősorban a függöny mosáshoz kiváló, de minden fehér mosáshoz jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz. Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!

Megégetett kezet azonnal be kell kenni tejföllel vagy rá kell szórni lisztet! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem!

A kávé zacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.

Ha áttetsző jégkockát akar, akkor előzőleg forralja fel a vizet!