2023. január 28., szombat
Károlyok köszöntése
Címkék:
Gondolatok
Humorral zárjuk az iskolai félévet
Tanító néni az iskolában: –Marika, mit fogsz csinálni, ha olyan nagy leszel, mint én?
–Fogyókúrázni!
Az apa nyitogatja a gyerek ellenőrzőjét. Matek egyes, durr egy pofon. Olvasás egyes, durr még egy nagy pofon. Ének ötös, durr egy pofon. A gyerek méltatlankodva így szól: –De apa, ének ötös, miért kaptam a pofont?
–Mert két egyes után még volt kedved énekelni.
Idős néni kopogtat a tanári ajtaján:
–A Pistike nagymamája vagyok és szeretném elkérni az unokámat az utolsó óráról.
–Az lehetetlen! Pistike ma nem is jött iskolába.
–Akkor hol lehet?
–Azt hiszem, az Ön temetésén.
Egy nyolcadik osztályos kislány meséli a szüleinek: –Ma bejött egy nőgyógyász az iskolába, és mindenkit megvizsgált. Képzeljétek, csak egyetlen lány szűz még az egész osztályban.
–Biztos te vagy az aranyom, ugye?
–Nem... A tanító néni.
–Mi volt ma az iskolában, kisfiam?
–Anya, ma én voltam az egyetlen aki jelentkezett, amikor a tanító néni kérdést tett fel!
–Nagyon ügyes vagy Pistike! És mi volt a kérdés?
–Ki törte be az ablakot?
A tanár előveszi a feladatlapokat és végigtekint a rémült diákarcokon
Címkék:
Humor
A legelőnyösebb és a legkárosabb ételek a fogakra
Vannak
ételek, amelyek nagymértékben elősegítik a fogszuvasodást, míg mások éppen
védik a fogakat a plakkok kialakulásától.
Amikor cukros vagy sok keményítőt
tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, nemcsak testünket „tápláljuk”, de a
szánkban lévő plakkokat is. A dentális plakk főként baktériumokat,
szénhidrátokat és fehérjéket tartalmazó vékony, filmszerű lepedékes képződmény,
amely a szájüregben lévő kemény felszíneken (fogakon, implantátumokon vagy protéziseken)
alakul ki.
A plakkokban lévő savképző
baktériumok a szájba kerülő cukrokat vagy keményítőket bontani kezdik, a
folyamat melléktermékeként pedig beindul a fogszuvasodást előidéző savképződés.
A folyamatos szénhidrát - és sav - támadás hosszú távon károsítja a
fogzománcot, és fogszuvasodást vagy fogkőképződést eredményez. A dentális
plakkokban emellett olyan baktériumok is találhatók, amelyek kellemetlen
szájszagot, fogínygyulladást és a fogágy megbetegedését idézik elő.
A fogak ellenségei
Nem meglepő tehát, hogy az
édességek, ezen belül leginkább a ragacsos
nyalókák vagy cukorkák kiemelt
pusztítást végeznek a szájban. A szakemberek azt javasolják, hogy ha már
mindenképpen édességet kívánunk, válasszuk a szánkból gyorsan „kiürülő”
termékeket, és kerüljük a cukorkákat, nyalókákat vagy karamellákat, amelyeket
sokáig lehet majszolni. Ha ráadásul gyakran szopogatunk élénk színű cukorkát
(ami a nyelvünket is színesre festi), ne csodálkozzunk, ha hosszabb távon a
fogunk is elszíneződik tőlük.
A csokoládé ugyan édességnek számít, de a fogakra gyakorolt hatását
illetően ellentmondóak az eredmények: a jó minőségű, legalább 70 százalék
kakaótartalmú étcsokoládé, úgy tűnik, nem olyan káros, mint a többi édes
finomság.
Szintén kiemelt veszélyt jelentenek
a fogakra nézve a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, amelyek apró darabkái
beragadhatnak a fogak közé. Idetartoznak a chipsek,
a sült krumpli vagy a fehér kenyér, így ezek fogyasztása után
mindenképpen érdemes fogat mosni. A gyermekek és tizenévesek fogproblémáinak
hátterében a leggyakrabban a cukros üdítők állnak, mert a cukor mellett az
üdítőkben lévő foszforsav és citromsav hatványozott terhelést jelent a
fogzománcnak.
Végül szintén hozzájárulhat a
fogszuvasodás kialakulásához az alkoholfogyasztás,
de sok gyógyszer is tartalmaz a
fogzománcot károsító összetevőt. Ha az általunk szedett gyógyszerek esetleg
fokozzák a szájban a savképződést, érdemes fluoridtartalmú szájvízzel öblögetni
a fogzománc erősítése és az ásványi anyagok pótlása érdekében.
A „jófiúk”: tejtermékek, zöldségek és
tea
A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök tisztító hatásúak, mivel fokozzák a nyálelválasztást. A
megfelelő nyáltermelés helyes szájápolási szokásokkal párosulva a lehető
leghatékonyabb természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen. A
tejtermékek, például a tej, a natúr
joghurtok és a kemény sajtok szintén fokozzák a nyálelválasztást, a bennük lévő
kalcium és foszfor pedig mérsékli a fogak ásványianyag-veszteségét, ezáltal
csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
A fekete és a zöld teában
lévő jótékony polifenolok megölik vagy ártalmatlanítják a dentális plakkokban
lévő baktériumokat, így megakadályozzák a szaporodásukat és a savtermelést. Bár
a tea mindenképpen védi a fogak egészségét, esztétikai bosszúságot azért
okozhat: főként a fekete tea komoly színező hatással bír, ezért az, aki fehér
fogakra vágyik, ne vigye túlzásba a teafogyasztást.

A helyes szájhigiéné
A fogkímélő étrend mellett a helyes
szájhigiéné is elengedhetetlen: naponta legalább kétszer mossunk fogat, és
egyszer használjunk fogselymet is. Étkezés után segíthet, ha vizet iszunk, vagy
a szánkat alaposan kiöblítjük. Cukros ételeket nassolás helyett inkább egy
főétkezés részeként fogyasszunk, az étel- és italfogyasztások között pedig
legalább két órát várjunk, hogy a nyál kifejthesse tisztító hatását. (Forrás: Richpoi Hírek)Figyelemreméltó gondolatok
Címkék:
Gondolatok
Az emberiség fejlődése
Címkék:
Gondolatok,
Humor
2023. január 27., péntek
Az aranyos cicák
Címkék:
Állatvilág,
Gyerekvilág,
Humor
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)