Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette
meg „a tojás világnapját”, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban
rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
A tojás az
egyik legősibb és legértékesebb táplálékunk. Nem csak önállóan, hanem számos
étel alkotórészeként is fogyasztjuk. Egész évben beszerezhető és könnyen
tárolható.
A tojás
belseje egy óriási petesejt, míg maga a teljes tojás nem más, mint fajtájának
speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így szerkezete és anyagai –
megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek tökéletes megvalósulását
képesek szolgálni. Ebből következően tartalmazza mindazokat az anyagokat,
melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek és mindazokat a
szerkezeteket, melyek védelmet nyújtanak a legkülönfélébb külső hatások és
ártalmak (fizikai és kémiai, hőmérsékleti ártalmak és fertőző mikrobák stb.
ellen. A tojásból kikelő csirke azonnal önálló életre képes, hiszen fejlődése
során megkapta azokat az anyagokat is, melyeket az emlősök ivadékai az
anyatejjel szívnak magukba.
A tojásban
lévő vitaminok és ásványi anyagok számos biokémiai folyamatban vesznek részt,
biztosítják szervezetünk zavartalan működését. Az A-vitamin szerepet játszik a
növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének
megőrzésében. A D-vitamin szabályozza a kalcium és foszfor felszívódását,
befolyásolja a csontképződést. Az E-vitamin akadályozza a vérrögképződést,
segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében. A B-vitamin-csoport
tagjai szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az
idegrendszer megfelelő működését. A foszfor építőanyagot biztosít a csontok és
a fogak számára. A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin képződéséhez. A cink
számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését. A kalcium lehetővé
teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat.
(Teljes anyag: Jeles
napok/Csácsi Ibolya, dietetikus)