2023. december 2., szombat

Nemzetek humora - Hogyan mozog a pénz?

        Franciaországi, kis hegyvidéki szállodába érkezik egy turista, és megkérdezi van-e üres szoba kiadó, és letesz egy 100 euróst a pultra. A szállodatulajdonosa megörült, mert mostanában igen pangott az üzlet, és a legjobb szoba kulcsát adta a vendégnek, aki el is indult fölfele a lépcsőn, hogy elfoglalja a szobáját.
- A tulaj fogta a 100 euróst, átrohant a henteshez, kifizetni az előző heti adósságát, és visszament a szállodába.
- A hentes fogta a 100 eurót, és elrohant a gazdához, hogy kifizesse a hitelbe kért disznót, és visszament a boltjába.
- A gazda rohant Jennyhez, a helyi örömlányhoz, hogy kifizesse annak szolgálatait, és ment vissza a farmjára.
- Jenny rohant a szállodába, hogy kifizesse a múlt héten kivett szobák árait, és letette a 100 euróst a pultra.
       Ebben a pillanatban jön le a lépcsőn, és megy a pulthoz a turista, és közli, hogy a szoba nem felel meg. Visszakapja a 100 euróst, és ezzel elment. Tulajdonképpen senki nem csinált semmit, és mégis mindenki kifizette az adósságát.
Na, ennyit a pénzmozgásról, és a gazdaság fellendüléséről! – szögezi le a kapott anyag. De itt valami mégsem stimmel. De mi?

A félelmetes állatvilág















Bundáskenyér - másképpen

Ideális hőmérséklet a lakásban

          Sokszor vita tárgyát képezi családtagok, párok között, hogy mi az ideális hőmérséklet a lakásban, és mennyire érdemes spórolni a fűtésen. A túl hűvös lakás nemcsak hogy nem komfortos, de a betegségek is könnyebben megtalálják így az embert, a túlfűtött lakás viszont amellett, hogy fáradttá tesz, gyengíti az immunrendszert is.


Ideális hőmérséklet a nappaliban és a hálószobában

Bár első ránézésre hidegnek tűnhet, a nappaliban, illetve általánosságban a lakás azon helyiségeiben, ahol a legtöbb idődet töltöd, az általánosan elfogadott orvosi, szakértői ajánlások szerint 21 Celsius-fok az ideális hőmérséklet. Ha már hozzászoktál a melegebb levegőhöz, akkor próbáld fokról fokra elérni a kívánt hőmérsékletet.
Kutatások szerint a hálószobában még ennél is hűvösebb, 18–20 Celsius-fok az optimális hőmérséklet, ami a pihentető alvás záloga. Ne feledkezz meg arról se, hogy lefekvés előtt egy alapos szellőztetéssel biztosíts kellően friss levegőt, hiszen oxigénhiányos környezetben a szervezet nem tud megfelelőképpen regenerálódni az éjszaka folyamán.

A konyha és a lakás vizeshelyiségei

A konyhában szintén célszerű pár fokkal alacsonyabbra állítanod a hőmérsékletet, ám itt az egészségügyi megfontolás helyett inkább a rezsicsökkentő szempont a meghatározó.
Egyrészt általában kevesebbet tartózkodunk ebben a helyiségben, másrészt, ha több időt töltesz itt, akkor valószínűleg használod tűzhelyet, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a hőmérséklet emelkedéséhez. Ha azonban nálad a konyha az élet igazi színtere, akkor a nappalinál javasolt hőmérsékletet célozd meg.
A fürdőszoba a lakás azon helyisége, ahol érdemes a legmagasabb, 22-24 fok körüli hőmérsékletet beállítani, persze lehetőleg csak a fürdés idejére. Állítható konvektoroknál és termosztáttal ellátott rendszereknél ez nem okoz problémát, ily módon a rezsidet sem terheli meg. Természetesen, ha nem vagy fázós, ennél alacsonyabb hőmérséklet is megfelelő lehet. A mellékhelyiségben az eltöltött idő rövidsége miatt nyugodtan beállíthatsz a lakás többi helyiségénél pár fokkal hűvösebbet.

Gyerekszobák és az idősebb családtagok szobái

Mind a kisbabákra, mind az idős emberekre igaz, hogy egy-két fokkal melegebbet igényelnek az egészséges felnőtt embereknél. Kisbabák esetén ez alapvetően az első hetekre, a későbbiekben viszont már csak a fürdetés idejére igaz. Pár hónapos kor felett a gyermekszobában már nem ajánlott a magasabb hőmérséklet, hiszen a gyermekek immunrendszere így tud a legjobban fejlődni.
A túl meleg szoba – pontosabban az emiatt fellépő nagy kinti és benti hőmérséklet-különbség – miatt gyakrabban eshetnek áldozatul különféle megfázásos megbetegedéseknek, ráadásul az örökmozgó, szaladgáló kisgyermekek akár a lakáson belül is könnyebben megfázhatnak, ha túl nagy hőmérsékletkülönbség van a helyiségek között. (Femina/Tóth Antónia)

2023. december 1., péntek

Néhány tréfás kérdés

Mondj egy téli zöldséget!
- Síparadicsom...
Ki követi el a legtöbb összeadási hibát?
- Az anyakönyvvezető.
Mit mond a kéményseprő a tükör előtt?
- Koromhoz képest elég jól nézek ki.
Mire jön rá a börtönben a rab?
- Arra, hogy nem ő van bezárva, hanem az ajtó.

Hány biztos bolt van manapság?
- Kettő. Az égbolt és a sírbolt.
Mit csinál az okos asszony , ha a fűnyíró nem működik?
- Nem ad neki vacsorát.
Mikor mondja a kínai, hogy jó napot?
- Amikor megtanul magyarul.
Miért süt a Nap?
- Mert nem tud főzni.
Hogyan készítik a tejport?
- Nem adnak inni a tehénnek.
Honnan tudják az indiánok, hogy kiszáradt a folyó?
- Porzik utánuk a kenu.
Miért van az, hogy előbb látjuk a villámot és aztán halljuk a dörgést ?
-Mert
-Mert a szemünk előrébb van mint a fülünk.

Húst hússal












Hagymalekvár receptje

Vörösmarty Mihály születésnapjára - 1800. december 1.

          Vörösmarty Mihály (Pusztanyék, 1800. december 1. - Pest, 1855. november 19.) Költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság rendes tagja, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja.
          Egyik kedves versem első versszakával és egyik kedves szobrommal tisztelgek előtte:
Vörösmarty Mihály: A vén cigány
Húzd rá cigány, megittad az árát,
Ne lógasd a lábadat hiába;
Mit ér a gond kenyéren és vízen?
Tölts hozzá bort a rideg kupába.
Mindig így volt e világi élet,
Egyszer fázott, másszor lánggal égett.
Húzd, ki tudja, meddig húzhatod,
Mikor lesz a nyűtt vonóbul bot,
Szív és pohár tele búval, borral,
Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal.
(1854)
            A költő leghíresebb szobra Budapesten – a róla elnevezett téren – található. A carrarai márvány ülőszobrot Kallós Ede alkotta 1908-ban, a haraszti mészkő talpazat építésze Telcs Ede. A mellékalakok 275 cm-esek. 330 cm magas szobor felirata a Szózat első sora: "Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar". Körülötte a társadalom minden rétegének képviselői énekelnek, Vörösmarty hallgatja. A bal sarokban a Szózat megcsendülésére a munkás leteszi pörölyét, átöleli a feleségét és a kisfiát. Egy kislány bokrétát tart, baljával megfogja a füzért tartó nő kezét, mellette díszmagyarruhás férfi, akihez leányka simul. Jobboldalt nőalak karján csecsemővel, előtte iskolásfiú. Öreg paraszt botjára támaszkodik, mellette zászlótartó. Kisdiák énekel. A szélen földműves és parasztlány áll. Hátul ülő úrilány és felnőtt diák, mellettük pásztorfiú. A jobboldalon párja egy parasztlány, idős asszony unokájával.

2023. november 30., csütörtök

Tejberizs - a Helyi Téma ajánlása

(Akik így szeretik: Helyi Téma, 2013. november 13.)

Kovács Margit születésnapjára - - - 1902. november 30.

          Kovács Margit (Győr, 1902. november 30.Budapest, 1977. június 4.) Kerámiaművész. Kossuth-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze. (Információ: Google)

          Én a világ egyik legszebb múzeumi anyagának tartom a Kovács Margit életművét bemutató szentendrei Kovács Margit Múzeumot. Ajánlom mindenki figyelmébe.

                A gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit. A múzeumnak – amely Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye – a 18. században épült sóház (később postakocsi-állomás, majd a Vastagh család lakóháza) ad otthont. Ma a 21. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő, látogatóbarát múzeumi attrakciók, interaktív információs szolgáltatások és többnyelvű tájékoztató rendszer várja a látogatókat.
            1973-tól a rendszerváltásig szinte nem volt olyan Magyarországra érkező magas rangú nemzetközi vendég – köztük uralkodók, államfők, miniszterek, jelentős művészek –, akiknek ne szervezték volna meg a Szentendre és a Kovács Margit Gyűjtemény programot. E látogatásokat is bemutatják fényképeken az új szárny földszintjének egyik részében.
            Az épület földszintjén és pincéjében, valamint az emeleti vetítőteremben a folyamatosan bővülő adatbázis segítségével a látogatók tovább mélyíthetik a művésszel és életművével kapcsolatos ismereteiket
(Információ: museum.hu  – magyar múzeumok honlapja)

Néhány csodálatos darab:
A három grácia (Párkák)                                                   Szentendre

NOSZTALGIA - Karácsonyi vásár a Bazilika előtt 2/2.

Jól fogjátak magatokat érezni, ajánlom egy sétára.













(A képeket 2017-ben készítettem)