2020. július 31., péntek

NOSZTALGIA - Halászléfőző piknik - Alsóörs, 2013. július 27. (Beszámoló 4/4. rész)

Charlie, a sztárvendég

         Tavaly Demjén Rózsi nagyszerű, színvonalas koncertje után a legjobbat vártam a nem kevésbé ismert Charlie-tól. De csalódnom kellett. Már a kezdés sem sejtetett jót. Charlie a színpad mögött beszélgetett, amikor a hangszóróban hallottuk, hogy még 10 percet várni kell a művész úr fellépésére. De ezalatt sem történt semmi érdemleges, a színpad mögötti beszélgetés zajlott tovább a legnagyobb nyugalommal.
          Az első megszólalása is szerencsétlen volt, "Egyedül jöttem, van egy zenekarom is, de az nincs itt. De én itt vagyok!" Ez a későbbiekben sem hagyta nyugodni, mert visszatért rá, hogy legközelebb őket is hozza. Az a gyanú is támadhatott a hallgatóban, hogy a szerződésben zenekar is volt, csak az valahogy lemaradt.
          A kezdő szám mindig érdekes egy koncerten. Charlie mintha nem is a rekkenő hőségben lett volna egész nap, és mintha nem is félig hőgutát kapott embereknek énekelt volna, így kezdte az első számot: "Hűvös a város, és az este hideg". De tovább is érdekes volt a szöveg:
     "Fene se tudja már, hogy milyen helyeken jártam,
     Nem ez a baj. Belül van a zűrzavar!
     Valahol ez a szerep is fáraszt már,
     Nincs út visszafelé,
     Megint pár nap az ördögé."
           Amikor előadta a műsorában szereplő hat (jól írtam, hat!!!!) számot, akkor még elment a szekér, de az összekötő szövegek nagyon balul sikerültek. Egyesek arra gyanakodtak, hogy kissé többet ivott a kelleténél, főleg azután, miután a színpadon is meghúzott egy félig üres whiskysüveget, igaz a szöveghez tökéletesen stimmelt: "Jég dupla whiskyvel, két dózis egy helyen."
          A koncert külön érdekessége volt, hogy a hatalmas tömegből először csak a férfiak mentek a színpad elé (képemen is látszik), és csak a legvégén kezdtek táncolni az emberek.

          Charley is érezte, hogy ez a hat szám a sztárgázsiért talán kevés, ezért aláfestő zene nélkül belekezdett az 1975-ben először énekelt dalába: "Könnyű álmot hozzon a szél!". És a közönség átvette az éneket, a végén a refrénnel: "Aludj el!". De ő ezt nem fogadta meg! Sőt, szerinte annyira jól sikerült ez a műsoron kívüli szereplése, hogy A zenegép c. számot már kíséret és közönségtámogatás nélkül szólóban énekelte végig. Aki nem ivott eleget, az eleget hallott, és rágondolhatott az első dalban elhangzó szövegre:
    "Fene se tudja már, hogy milyen helyeken jártam,
     Nem ez a baj. Belül van a zűrzavar!
     Valahol ez a szerep is fáraszt már,
     Nincs út visszafelé,
     Megint pár nap az ördögé."

2020. július 30., csütörtök

NOSZTALGIA - Halászléfőző piknik - Alsóörs, 2013. július 27. (Beszámoló 4/3. rész)

          Az ürügy a halászlé főzése volt, de az Alsóörsön tartózkodóknak ilyenkor műsorral is kedveskednek a rendezők.Van aki borral, van aki sörrel és van aki csókkal alapoz. Széles Katalin és Bencze Károly a Győr melletti kétezer lakosú Töltéstaváról töltötte Alsóörsön a hosszú hétvégéjét. Ők csókkal ütötték agyon a várakozást.

          Hajnal Nikolett és a Német Rudolf vezette négy tagú cigányzenekar műsora ideális összeállítás volt a halászlevek és a környék borainak kóstolgatása alatt. A Lerner Ferenc-díjas, a Nótasztár elődöntős és a Muzsika TV énekese, Hajnal Nikolett kiváló hangú, dekoratív, fiatal hölgy, aki jól mutatott a biztos hangszertudású és nagy kedvvel játszó cigányok előtt. A Győr melletti Tétről jött énekesnőnek és a Győrménfőcsanakon muzsikáló zenekarnak nemrég jelent meg az első lemeze, ajánlom mindenki figyelmébe.
          
          A veszprémi Bakony Táncegyüttes a nagy meleg ellenére is igyekezett a legjobb oldalát mutatni. A fiúk csizmacsapkodása, a lányok sikongatása, a nagyszerű zene, az énekszó igazi hangulatot teremtett. A páros-, a szóló-, a vegyes-, a férfitáncok változatossága is bizonyította országos hírüket. Sajnos azonban elmaradt az együttes néhány mondatos bemutatása, és ami még nagyobb hiányosság, a táncokról sem tudtunk meg semmit, még a címüket sem!
          A Sa-Si duót hallgatni mindig élmény. Ma őrület lesz, Gyere, táncolj - indult az utcabál. Majd jött a Napfény a jégen, a Karolina, a Marina, az Omega Petróleumlámpája, a Santa Marija, a Pici római lány. Amikor már a hangulat magasan izzott, megszólalt az Illés együttes korszakalkotó nagy száma: Ne gondold, hogy tied a világ!, majd következett a Csókkiirály, a Pálinkadal, elugrottunk Albániába buzukit hallgatni, és Isztambulba is ellátogattunk. A Régi csibészeknél az embert áthatotta a fiatalsága. Ömlött a jobbnál jobb zene megállás nélkül, a közönség felhőtlenül szórakozhatott, táncolhatott az egyre elviselhetőbb hőmérsékleten. (A zenekar népszerűségét az is bizonyítja, hogy a blogom 1156 bejegyzése közül az utóbbi 30 nap mérésében a duóról 2012. augusztus 18-án írt bejegyzésem a 6. legnépszerűbb.)

VISSZATEKINTÉS - Magyarország sikere a budapesti Vizes VB-n, 2017.

Szomszédaink nem nagyon vitézkedtek: Horvátországnak csak az a férfi vízilabda aranya van, Szerbiának csak a férfi vizilabda bronza. Szlovák, román, szlovén, osztrák érmet hiába keresünk. Japánnak nincs aranya; Németországnak, Lengyelországnak, Csehországnak nincs aranya és összesen is csak három ill. egy-egy érme sikeredett.

2020. július 29., szerda

NOSZTALGIA - Gyertek velem a Kárpátaljára

Kőrösmező régi képeslapon

Országhatártúra (OHT) kárpátaljai része
első túraszakaszának kiírása

2016. szeptember 3. (szombat) – szeptember 10. (szombat)

Az ezeréves Történeti Magyarország északkeleti határa ma Ukrajnában található. Az első szakasz felderítését, bejárását és a „gerinctúra” (72 km, 3600 m szint) vezetését Rakaczky István, az IBUSZ Természetjáró Egyesület túravezetője vállalta. Az autós kísérő „völgycsapat” idegenvezetését Batár Zsolt Botond idegenvezető, útikalauz író végzi.

Utazás személyautókkal Kőrösmezőig – bázispont (gerinccsapat, völgycsapat), magashegyi túra a Kárpátok gerincén 2000 m körüli magasságban. A völgycsapat a környék látnivalóit járja végig.

1. nap
Indulás Budapestről szeptember 03-án 7.00 órakor. Útközben lehet csatlakozni.
Útvonal: Budapest – M3 autópálya – Beregsurány – OH – Beregszász – Huszt – Európa Centrum (pihenő) – Rahó – Kőrösmező (Yasinia) útvonalon (kb. 520 km, kb. 9 óra utazás pihenőkkel). Útközben ismerkedés Kárpátalja nevezetességeivel.
Pénzváltás: Beregszászon; 1 hrivnya kb. 11-13 Ft

Szállás magyar családoknál Kőrösmezőn.

2. nap
Kőrösmező – Rahó (Rakhiv) Láposmező (Luhy) – Hoverlatelep (eddig lehet autóval közlekedni).
Innen indul a gerinccsapat a Fehér-Tisza forrásához, majd az Asztagra (1650 m), a mai ukrán-román határhoz. Szállás sátorban.
Az autósok felfedező sétát tesznek a Fehér-Tisza völgyében, majd Rahó és környékének nevezetességeivel ismerkednek. Szállás Kőrösmezőn.

3-4. nap
Gyalogtúra folytatása az egykori határon a Pop Ivan – Bölényhavas (Turkul) –  Hóvár tető (Hoverla) csúcs (2060 m) útvonalon, majd rövid ereszkedés után találkozás a „völgycsapat” tagjaival a Zaroslak «Заросляк» hegyi menedékházban. Szállás, étkezés a menedékházban.
Az autósok a két nap alatt Kőrösmező környékével (Sztrukivszka fatemplom, Hucul Múzeum, tiszteletadás a magyar temetőben az I. világháborús, helyreállított magyar katonai temetőrészben) és az Árpád-vonal bunkereivel, állásaival ismerkednek. Fagyaloson (Svidovec) a temetőben lévő katonai emlék, és a katonasírok helyén emelt Magyar Kápolna felkeresése, nemzeti színű szalagok elhelyezése.
3. nap szállás Kőrösmezőn, 4. nap szállás a „gerinctúra” résztvevőivel a Hoverla-hegy oldalában, menedékházban, a valamikori Történeti Magyarország határának túloldalán, de az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén (régen: Galícia tartomány).

5. nap
Gyalogtúra tovább a Kakukk-hegy (1539 m) tömbjére. Szállás sátorban.
A „völgycsapat” tagjai a visszaút során Tatarow (ukránul Tatariv) határában körbejárják az I. világ-háborús monarchiás temetőt, a lövészárkokat, és ismerkednek a Prut szép völgyével. Szállás Kőrösmezőn.

6. nap
A gyalogtúra folytatódik a Tatár-hágóig (932 m). A két csapat találkozója a századokon át fontos átkelőponton. A monarchiás vámpont fölkeresése. Séta a Szent László állás lövészárkai mentén. Délelőtt a „völgycsapat” tagjai a Kárpáti Nemzeti Park nevezetességeivel ismerkednek.
Szállás Kőrösmezőn a „völgycsapat” tagjaival.

7. nap
Tartaléknap
Illetve vásárlási lehetőség, majd pihenőkkel hazautazás. Érkezés Budapestre az esti órákban.

8. nap
A tartaléknap felhasználása esetén hazautazás, útközben további nevezetességek megtekintése.

Részvételi feltételek:
A túra két egységből áll. Egy „gerinccsapat”-ból és a gerinccsapatot a völgyekben járművel követő, kísérő, ún. „völgycsapat”-ból. Jelentkezőket várunk a gerinccsapat és a völgycsapat (autóval vagy anélkül) tagjai közé, akár szólóban, vagy nem teljesen feltöltött autóhelyekkel. Az autók feltöltését vállaljuk. (A gerinccsapat létszáma limitált. A völgycsapatba várjuk azokat, akik szívesen bejárják ezt a természeti szépségekben, épített örökségben, magyar emlékekben gazdag környéket.)

A gerinccsapat tagjainak rendelkezniük kell megfelelő fizikai felkészültséggel és a magashegyi túrázáshoz szükséges felszereléssel. (Terveink szerint mindenkinek lesz a kísérő járműben is helye, így ha valaki közben meggondolja magát, az utat a völgycsapattal folytathatja tovább.)

A túra önköltséges, az utasoknak a felmerülő utazási és csomagszállítási költségekhez kell hozzájárulniuk. A szálláshelyeket központilag szervezzük, melyek költségei a résztvevőket terhelik a helyszínen. Az étkezés (hozott anyagból, vagy helyi éttermekben), az esetleges orvosi ellátás költségei szintén a résztvevőket terhelik.

A túrára jelentkezés határideje folyamatos, végső nap:       2016. augusztus 20.
Batár Zsolt Botondnál: batarzsbotond@freemail.hu      telefon: +36/30/353 4565       

A gerinccsapat létszáma maximum 8 fő, ezért a bekerülés jelentkezési sorrendben történik. A völgycsapat létszáma „korlátlan”.

Az Országhatártúra mozgalom honlapja: www.orszaghatartura.hu

Találtam az interneten egy ide való térképet. A Rahó - Kőrösmező - Tatár-hágó főútvonalat és az ettől keletre eső területet járjuk be, ismerjük meg. A gerinctúrások a lila vonalon haladnak, a völgycsapatosok pedig a településeket látogatják


A jobb alsó sarokban van egy piros pont, az a Fehér-Tisza forrása. Onnan indul a "gerinccsapat", és végigmegy a lila vonalon a Tatár-hágóig. A "völgycsapat" tagjai pedig (velem) a jobb alsó csücsök hegyeit, völgyeit, településeit barangolják be.


A Fehér-Tisza és a Fekete-Tisza összefolyása Rahó felett (innen nevezzük Tiszának)

NOSZTALGIA - A Vizes VB pénzdíjai, 2017. Budapest

Sokakat foglalkoztat, hogy a versenyzők egy olyan nemzetközi viadalon, mint például a budapesti vizes világbajnokság, mennyi pénzt kereshetnek. Pontos számokat nehéz megmondani, mert országonként változik, hogy a nemzeti szövetségek mennyivel jutalmazzák sportolóikat, de a Nemzetközi Úszó Szövetségnek (FINA) megvannak a konkrét számai.
          A 2017-es FINA világbajnokságon a pénzdíjak – az apró módosításoktól eltekintve – megegyeznek azzal, amit 2015-ben osztottak ki Kazanyban. Az aprócska különbség, hogy a toronyugrásban a nők díjait a férfiakhoz igazították, és a 14., valamint a 13. helyen végzetteket is jutalmazzák, ezen túl a toronyugróknál is történt némi pénzdíjkeret-emelés.
          Az utolsó VB-hez képest azért nem emelte az összegeket jelentősen a szövetség, mert 2013 és 2015 között már történt egy komoly lépés, amelynek köszönhetően 76%-kal növekedett a teljes díjazási összeg. (Ebbe nem számoltuk bele a világrekordokért járó jutalmakat, amelyek egyenként 30 ezer dollárt, 7,8 millió forintot érnek.) Ez a növekedés összhangban áll a FINA-bevételek alakulásával.
          Egy kimutatás szerint a FINA bevétele 2013 és 2016 között 188 millió dollárra, több mint 49 milliárd forintra rúgott, ami jelentős emelkedés ahhoz képest, amelyet a korábbi négyéves ciklusban produkált a szövetség, akkor 66 millióval kevesebbet kasszírozott be. Hosszadalmas kalkulációkat követően – amelyekben a kiadásokat és bevételeket vetették össze – arra a következtetésre jutott a FINA vezetősége, hogy a budapesti világbajnokságra nem növelik szignifikánsan a pénzdíjakat.
          Egyéni úszószámokban az aranyérem 20.000 dollárt, azaz 5,2 millió forintot ér, míg az ezüstökért 15.000 dollárt (3,9 millió forintot), a bronzérmekért 10.000 dollár (2,6 millió forint) jár. Egészen a nyolcadik helyekig osztanak pénzjutalmakat: a 4. pozíciót 5.000 dollárral (1,3 millió forinttal) honorálják, az 5. helyért 4.000 dollár (1,1 millió forint) dukál, míg a 6. hely 3.000 dollárt (785 ezer forintot) fizet, a 7. legjobb teljesítményért 2.000 dollárt (530 ezer forintot), míg a 8-dikért 1.000 dollárt (265 ezer forintot) utal a nemzetközi szövetség.
          Vízilabdában csapatonként osztják a díjakat: a vb-arany 80.000 dollárt, azaz közel 210 millió forintot jelent. A további díjazások 10.000 dollárral (2,6 millió forinttal) csökkennek lépcsőzetesen egészen a 8. helyig.
          A magyar állam is komoly összegeket ad a résztvevőknek, sőt kitüntetéseket is osztogat a versenyzőknek, az edzőknek.

NOSZTALGIA - Halászléfőző piknik - Alsóörs, 2013. július 27. (Beszámoló 4/2. rész)

            Mindig elgondolkodom azon, hogy mi alapján tud dönteni egy zsűri egy főzőversenyen? Hiszen a főzés egyéni ízlés alapján történik, de a tetszés, vagy nem tetszés is. Az egyik embernek ugyanaz az étel maga a csoda, a másik meg fanyalogva eszi meg. Én még a zsűri ítélete előtt megkóstoltam néhány csapat főztét, és közülük a következőt tetszettek a legjobban:
          Veszprémvidéki Horgász Egyesület Alsóörsről. 1948-ban alakult az egyesület, jelenleg 763 tagja van. Alsóörstől egy kilométerre található irigylésreméltó horgásztanyájukon 54 kisház található. Az itt felhasznált halakat az egyesület tagjai ajánlották fel. A tavaly elért harmadik helyüket az idén előkelőbbre akarták felcserélni. Szedlák Roland főszakács vezetésével, Gáspár Lászlóné és László segítségével, Tatai Lajos egyesületi alelnök menedzselésével nagyon jó ízű halászlevet főztek.

          

        Klement László tavaly hatodik lett halászléjával. Saját maga által fogott ponty, keszeg, kárász adta az összetételt. Nagyon ízletesre sikerült idén is a főztje.



            

          Maba (Markovics–Bakos) csapat Budapest-Nagyvenyim-Alsóörs lakosaiból állt össze. Dr. Bakos Péter és Dr. Markovics György főszakácsoknak a halfogók (Isztli János, Tóth János) és kukták (Isztliné Edit, Markovicsné Aranka) segítettek. Ők az idén indultak  először, de a rácalmási halászléfőző versenyen a Markovics házaspár (jelenleg alsóörsi lakosok) görög utat nyert. Én a különleges bajai gyufatésztával dúsítva ettem belőle, nagyon ízlett. 


          Isztliné és Markovicsné még túróscsuszával is megkínált. A különleges finom íz titka: felmelegített zsír és bő tejfel keverékébe teszik a kifőzött tésztát, majd túróval és sült szalonnával megszórják, majd sütőben átsütik.


            

          Reményhal csapat Alsóörsről. Bertók Franciska és Nagy Veronika mindháromszor indult Alsóörsön a vetélkedőn. Az első kettőn különdíjat kaptak. Az idén saját balatoni fogásból kellemes ízű, mesterien megsütött fokhagymás sült keszeget és sült pontyot készítettek egyedi ízesítésű lecsóval. Ez különdíjat ért az idén is.
(Folytatom)

2020. július 28., kedd

NOSZTALGIA - Halászléfőző piknik - Alsóörs, 2013. július 27. (Beszámoló 4/1. rész)


          2012-ben nagyon jól éreztem magam az alsóörsi Halászléfőző pikniken. Két bejegyzésben számoltam be olvasóimnak annak idején. Az idei rendezvényről is készítek  részletes képriportot. Most tekintsék meg előzetesemet.
A résztvevőket Alsóörs polgármestere köszöntötte

A főzőversenyt Molnár Zoltán vezetésével a Dunai Halászok csapata nyerte meg


Amíg az érdeklődők kóstolgatták a halászlevet, „Jó ételhez szól a nóta” címmel Hajnal Nikolett és Németh Rudolf cigányzenekarának műsorát hallgattuk
Utána a Veszprém-Bakony Táncegyüttes fellépése következett

Az idei nap sztárvendége Charlie volt


A Sa-Si duó utcabálja a tavalyihoz hasonlóan jól sikerült, melyről 2012. augusztus 18-i bejegyzésemben írtam.
Tájkép csata után - másnap reggel 7 órakor
(A színpad állva maradt, jól felépítette Cziráki Martin és Miklós, Hajdú Csaba és Kertész Dávid.
Részletes beszámolóval folyamatosan jelentkezem.)

2020. július 27., hétfő

VISSZATEKINTÉS - Menetközbeni éremtáblázat a budapesti Vizes VB-n, 2017. július 26.

Érdekes tanulmányozni a ma reggeli éremtáblázatot.
Az első hat oszlop: arany - ezüst - bronz - negyedik - ötödik - hatodik helyezés
A hetedik oszlop az érmek számát összesíti
Meglepő, hogy eddig még nincs aranya Spanyolországnak, Japánnak, Németországnak, Lengyelországnak, Norvégiának, Ausztriának.
Döbbenetes, hogy még helyezése sincs például Belgiumnak, Bulgáriának, Csehországnak, Dániának, Görögországnak, Horvátországnak, Romániának, Portugáliának, Szerbiának, Szlovákiának, Új-Zélandnak

1.
Kína
12
9
4
1
3
2
25
2.
Oroszország
8
3
6
4
3
2
17
3.
Amerikai Egyesült Államok
7
9
6
3
5
6
22
4.
Franciaország
5
1
1
0
0
1
7
5.
Egyesült Királyság
4
2
1
5
4
1
7
6.
Olaszország
3
3
8
3
4
6
14
7.
Ausztrália
1
5
1
3
4
1
7
8.
Brazília
1
3
2
1
0
2
6
9.
Kanada
1
1
3
3
2
5
5
10.
Magyarország
1
1
1
2
3
3
3
11.
Hollandia
1
1
1
1
0
0
3
12.
Malajzia
1
0
1
0
1
1
2
13.
Dél-afrikai Köztársaság
1
0
1
0
0
0
2
14.
Svédország
1
0
0
0
1
0
1
15.
Spanyolország
0
3
0
0
5
2
3
16.
Ukrajna
0
1
7
1
2
1
8
17.
Japán
0
1
3
9
1
2
4
18.
Németország
0
1
1
3
1
1
2
19.
Észak-Korea (Koreai NDK)
0
1
1
1
0
1
2
20.
Mexikó
0
1
0
1
0
2
1
21.
Ecuador
0
1
0
0
0
0
1
21.
Lengyelország
0
1
0
0
0
0
1
23.
Dél-Korea (Koreai Köztársaság)
0
0
0
1
1
1
0
24.
Litvánia
0
0
0
1
0
1
0
25.
Norvégia
0
0
0
1
0
0
0
26.
Ausztria
0
0
0
0
1
1
0
27.
Hongkong
0
0
0
0
1
0
0
27.
Szingapúr
0
0
0
0
1
0
0
29.
Chile
0
0
0
0
0
1
0
29.
Kolumbia
0
0
0
0
0
1
0
31.
Albánia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Algéria
0
0
0
0
0
0
0
31.
Argentína
0
0
0
0
0
0
0
31.
Azerbajdzsán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Belgium
0
0
0
0
0
0
0
31.
Bolívia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Bosznia-Hercegovina
0
0
0
0
0
0
0
31.
Bulgária
0
0
0
0
0
0
0
31.
Ciprus
0
0
0
0
0
0
0
31.
Csehország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Dánia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Egyiptom
0
0
0
0
0
0
0
31.
Észtország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Fehéroroszország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Finnország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Ghána
0
0
0
0
0
0
0
31.
Görögország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Grúzia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Horvátország
0
0
0
0
0
0
0
31.
India
0
0
0
0
0
0
0
31.
Indonézia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Irak
0
0
0
0
0
0
0
31.
Irán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Izland
0
0
0
0
0
0
0
31.
Izrael
0
0
0
0
0
0
0
31.
Írország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Kazahsztán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Kenya
0
0
0
0
0
0
0
31.
Kirgizisztán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Koszovó
0
0
0
0
0
0
0
31.
Kuba
0
0
0
0
0
0
0
31.
Laosz
0
0
0
0
0
0
0
31.
Lettország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Libanon
0
0
0
0
0
0
0
31.
Liechtenstein
0
0
0
0
0
0
0
31.
Luxemburg
0
0
0
0
0
0
0
31.
Macedónia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Marokkó
0
0
0
0
0
0
0
31.
Málta
0
0
0
0
0
0
0
31.
Moldova
0
0
0
0
0
0
0
31.
Monaco
0
0
0
0
0
0
0
31.
Mongólia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Montenegró
0
0
0
0
0
0
0
31.
Nigéria
0
0
0
0
0
0
0
31.
Örményország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Pakisztán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Paraguay
0
0
0
0
0
0
0
31.
Peru
0
0
0
0
0
0
0
31.
Portugália
0
0
0
0
0
0
0
31.
Románia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Svájc
0
0
0
0
0
0
0
31.
Szaúd-Arábia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Szerbia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Szíria
0
0
0
0
0
0
0
31.
Szlovákia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Szlovénia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Törökország
0
0
0
0
0
0
0
31.
Tunézia
0
0
0
0
0
0
0
31.
Türkmenisztán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Uganda
0
0
0
0
0
0
0
31.
Uruguay
0
0
0
0
0
0
0
31.
Új-Zéland
0
0
0
0
0
0
0
31.
Üzbegisztán
0
0
0
0
0
0
0
31.
Venezuela
0
0
0
0
0
0
0
31.
Vietnam
0
0
0
0
0
0
0

És még sok ország helyezés nélkül

Verrasztó Dávid, Hosszu Katinka, Cseh László