2019. június 14., péntek

KIVÁLÓAN SIKERÜLTEK A KÖNYVBEMUTATÓIM

Mindenknek köszönöm a szervezést, a megjelenést, a hozzászólást, a dedikáció kérését
aki részt vett a három Trianon könyvem - előadással egybekötött - könyvbemutatóinak sikerében.

Az első kötetet, aTrianon történelmi tévedését még zavartalanul bemutathattam:

     A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület által kiadott könyv röviden bemutatja a Trianonhoz vezető utat. E mellett részletesen elemzi a trianoni békediktátumot és a máig ható következményeit.


Budapesten:

Május 21. kedd. 18.30 órától, Kulturális Szalon. XII. ker. (Hegyvidék)

Május 31. péntek 17 órától, Csili Művelődési Központ, XX. ker. (Pesterzsébet)

     A budapesti előadások befejezése után Dósa István „Él nemzet e hazán” c. bélyegekből, képeslapokból, képekből álló kiállításának megnyitása következik. (A magyarság őstörténetétől a trianoni békediktátumig terjedő időszak bemutatása.)


Budapesten kívül:

május 28. kedd 17 óra Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém

június 3. hétfő 16.30 óra II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Miskolc

június 4. kedd 17 óra Berettyóújfalu, Művelődési Központ (Közreműködnek a margittai - románul: Marghita - magyar iskola tanulói)

június 5. szerda 16 óra Benedek Elek Könyvtár, Debrecen, Piac u. 68.

Októbertől újabb meghívásokat vállalok, akár Dósa István kiállításának bemutatásával együtt.


A veszprémi könyvtár által kiadott meghívó és szöveges része kiemelve:

Kevés ismerős, sok ismeretlen jött el Veszprémben
Meghívó a Kulturális Szalonba (Budapest, X II. ker.):
Köszönöm  a nagy számú jelenlévőnek, aki megtisztelt, hogy meghallgatott
Meghívó  Miskolcra
Az előadás előtt fél órával a volt általános iskolai és gimnazista osztálytársaim elfoglalták a legjobb helyeket. A kezdésig így jutott idő egy kis múltidézésre:

Dr. Prokai Margit igazgató köszöntötte a megjelenteket

Előadás közben

Kérdést is lehetett feltenni
A könyvbemutató után sokan kértek dedikációt Miskolcon is
A budapesti Csili plakátja (Pesterzsébet):

A budapesti Csili meghívója








Szabados Ákos polgármester kiváló megnyitóbeszédet mondott

Dedikálok a Csiliben

Meghívó  Debrecenbe

A közel hetven fős értő közönség egy része (Fotó: Kántor Béla)

A könyvbemutató után itt is sokan dedikáltattak. Háttérben Botos Lajos, akinek képeslapjai díszíti a könyvemet. (Fotó: Kántor Béla)

Plakát Berettyóújfaluban

Délelőtt rendhagyó történelemóra a berettyóújfalui Arany János Gimnáziumban - Kocsis Csaba berettyóújfalui énekmondó, népművelő hazafias dalokkal  vezette be előadásomat


Ünnepi elődás, könyvbamutató a békediktátum 99. évfordulóján Berettyóújfaluban a régi  Városháza gyönyörű tanácstermében a nagyszámú közönség előtt



Sajtóhírek közül:



HAON - A Hajdú-Bihar megyei hírportál:
Wass Albert soraival köszöntötték a nemzeti összetartozás napján a Járási Hivatal Fráter László-termében összegyűlt emlékezőket. 2010 óta ez a nap a nemzeti összetartozás napja.
      Az eseményre a város Bihar megyei testvérvárosából, a margittai Horváth János Elméleti Líceumból érkeztek tanárok és diákok, énekkel és verssel.
     Arról, hogy miért igazságtalan a trianoni és párizsi békediktátum, Batár Zsolt Botond író, publicista beszélt, a közelmúltban a „Trianon tévedése” címmel megjelent könyvét bemutatva.
Fotó: Kogyilláné H. Szófia
     A szerzőt úgy is köszöntötték Berettyóújfaluban, mint a városi művelődési központ korábbi igazgatóját, a trianoni döntéssel erősen érintett Bihar jó ismerőjét. 
     A megemlékezés végén a hagyományoknak megfelelően koszorúkat helyeztek el Fráter László egykori alispán emléktáblájánál.



A második és harmadik kötetet - A trianoni diktátum korrigálását, ill. Trianon bosszúját  - a 2020. április-júniusi időszakban a koronavírus miatt nem lehetett bemutatni, az intézmények visszamondták.

Két intézmény azonban utólag tartott előadással egybekötött könyvbemutatót, az egyik még Dósa István kiváló kiállítását is bemutatta.


Trianon 100 - emlékkiállítás és könyvbemutató a budapesti Csokonai Művelődési Házban; 2020. szeptember 22.
Bezerédi Erika a Csokonai Kulturális Központ igazgatója erős érzelmi hatású megnyitóját tartja (Fotó: Vargosz)

A magyarság élni akarását helyeztem a középpontba (Fotó: Vargosz)
A résztvevők egy csoportja (Fotó: Vargosz)



A kiállítás egy részlete (Fotó: Vargosz)


Sokan dedikáltattak (Fotó: Cserhalmi Dóra)



Debrecen központjában, a Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtárban - 2020. október 1.

Kántor Béla ny. könyvtárvezető, az est szervezője

Előadok

A közönség gyülekezik

Dedikálok
(Fotó: Szigeti Márta)

2019. június 9., vasárnap

HAT ÉVE TÖRTÉNT Egy másik Kárpátiát akartak kitüntetni

          A kormány egy másik Kárpátia zenekart akart kitüntetni, mégis a nemzeti rockzenekar Kárpátia énekese, Petrás János kapta az Arany Érdemkeresztet - írja a 444.hu. Az indoklás szerint a minisztérium nem a nemzeti rockzenekarra, hanem a Kárpátia Folkműhelyre gondolt, amelyben Palya Bea is énekelt.
Az indoklást 444.hu egyik olvasója kérte el a Miniszterelnökség Kitüntetési Főosztályától. Ők továbbították neki az EMMI előterjesztésénak másolatát, ami egyben a kitüntetés indoklása is volt. Eszerint ők egy 97-ben alakult zenekarra gondoltak, amely többek között moldvai zenét játszik és népszerűsítette a táncház-mozgalmat.
A cikk szerint nem először keverték össze a hat évvel később alakult Kárpátiával a Kárpátia Folkműhelyt. Idézik Bolya Mátyást, aki a Kárpátai Folkműhely kapcsán azt írta, hogy a formáció már nem létezik. "Az egykori Kárpátia tagjait sokfelé sodorta a szél, kegyelemdöfésként pedig megalakult a Kárpátia nemzeti rockbanda. Bár a névvita jogi győzelme a miénk volt, a szervezőknek egyre kellemetlenebb lett a Kárpátia nevet plakátra írni”.
A nemzeti rockzenekaros Petrás Jánost március 14-én tüntette ki az Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Ezen sokan felháborodtak, hiszen a Kárpátia a Jobbik házizenekarának tekinthető, és ők írták a Magyar Gárda indulóját is. Tavaly a Jobbik Nemzeti Majális főzenekara volt a csapat, ahol Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő is fellépett velük.
Ez a Kárpátia 2003-as alakulása óta 13 lemezt adott ki, és megállás nélkül koncertezik. Sokan arra számítottak, hogy a 2010-es kormányváltással eltűnik az együttes, de Petrás szerint ugyan történtek előrelépések az elmúlt három évben, mégsem törölték el még a trianoni döntést, ami a csapat fő célkitűzése.
Ugyanekkor tüntették ki Szaniszló Ferencet, az Echo Tv műsorvezetőjét.  Tőle Balog visszakérte a kitüntetést, de a nyíltan revizionista, a színpadon homofób kijelentéseket tevő, szélsőjobboldali Kárpátia zenekar énekesétől nem.
Kerestük az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de még nem válaszoltak. (Forrás: Index)