2019. október 19., szombat

NYOLC ÉVE ÍRTAM! Elmélkedés a női egyenjogúságról 2.

          Szörfözök a tv-ben. Nem köt le semmi, ezért mindig megyek tovább. Érdekes dolgokat látok:
          Sportcsatorna. Két nő iszapban fekszik, és egymást próbálják belenyomni a sárba. Másikon magyar lányokat dicsér a közvetítő, hogy milyen kiválóan helyt álltak a súlyemelő világbajnokságon. És a háttérben könnyedén emel egy koronás címeres mezes, egészen csinos hölgy egy bazi nagy súlyt a feje fölé. A következő csatornán azon elmélkednek, hogyan vesztették el a német nők a foci világbajnokságot, mikor ők voltak az esélyesek. Tavaly az idegenvezető szakképzésen az egyik tanítványom elárulta, hogy ő jéghokizik, és kacsingat a válogatottságra. És nem is látszik rajtam, mondta hozzáfűzve az egészen csinos, szőke 20 éves hölgy. Keresztlányom serdülő korában Londonban második lett a cselgáncs világbajnokságon. Hogy van a védelemre szoruló, mimóza nők értelmezése a mai világunkban? Mert ugyebár óvni, védeni kell a gyengébb nemet!

          Elég sok család belső életébe látok be. Én nem tudtam követni, mikor fordult meg a nemi szerep Magyarországon, de szinte minden családban azt látom, hogy a nők a főnökök. Viccesen szoktam mondani, hogy a Biblia a férfiak vezető szerepét írja elő! Jókat derülnek ezen a hölgyek. (A férfiak nem szoktak hahotázni!)

2019. október 18., péntek

NYOLC ÉVE ÍRTAM! Elmélkedés a női egyenjogúságról 1.

          Utaztam a metrón. Felszállt egy idős férfiből és egy középkorú nőből álló pár. Egy ülőhely volt, amit a hölgy a legtermészetesebben elfoglalt. A rozoga férfiember kapaszkodott, ingott, nagyon koncentrált, hogy ne legyen gond, de hősiesen állta a metró okozta viszontagságokat. Miért nem ő ült le? Mert a párja nő? Miért van a nőknek mindenben előnye? Nem a kor, az állóképesség szerint kellett volna leülni?
Eszembe jutott egy tipikus vicc, mely nem pontosít, hogy ki hány éves, milyen egészségügyi állapotban van, csak az a lényege, hogy az egyik nő, a másik meg férfi.:
Egy utas zsörtölődik a buszon:
–Micsoda modortalan, vad világ! Megszűnt az előzékenység, az udvariasság.
–De hiszen magának éppen most adta át a helyét ez a kisfiú! – mondta az egyik utas.
–Igen, de a feleségemnek még mindig állnia kell!

          Nézem a Titanic c. filmet. A hajócsoda nekimegy egy víz alatti jéghegynek. Süllyedni kezd. Nincs elég hely a mentőcsónakokban. A kapitány kiadja a parancsot: a nőket és a gyerekeket kell beültetni a mentőcsónakokba. Elgondolkodom, a 66 éves öreglány megmenekül, a hat kisgyerekes családapa meg nem. Talán csak nem azért, mert ő nő, és neki a neme előjogokat biztosít?

          Ma egész nap azt mondják a hírekben, hogy változnak január 1-től a nyugdíjba menés feltételei, csak a 40 éves munkaviszonyt felmutató nők mehetnek el korkedvezményes nyugdíjba. Eszembe jut volt kolleganőm. Ő 18 éves korában, az érettségi után elment dolgozni. Levelezőn elvégezte a főiskolát. Most tanítással foglalkozik, 58 éves korában nyugdíjba ment, mert meglett a 40 éves munkaviszonya. Mellette persze tovább tanít, mert otthon unatkozna, ugyanis se férjhez nem ment, se gyereket nem szült. Magyarországon a nők legalább 7 évvel tovább élnek, mint a férfiak. És hamarabb mennek nyugdíjba? Tehát egy férfi nem érdemel egy kis felhőtlen, felelősségmentes életet idősebb korában? Csak a hölgyek? Térjünk vissza arra, hogy egy nő, aki lánynak született, 40 éves munkaviszonnyal rendelkezik, elmehet korkedvezményed nyugdíjba. Én például nappalin végeztem el az egyetemet, meg is özvegyültem, ezért egy időben egyedül tartottam el a fiaimat. Nekem nem jár korkedvezmény? A barátom fiáék 5 gyermeket nevelnek. Ő miért alacsonyabb rendű, neki miért nem fog járni korkedvezmény, mert ő csak férfi?
 (Folytatom)