2021. szeptember 4., szombat
NOSZTALGIA - Látogatás a Várkert Bazárba 3/2.
2021. szeptember 3., péntek
NOSZTALGIA - Látogatás a Várkert Bazárba 3/1
2021. szeptember 2., csütörtök
2021. augusztus 29., vasárnap
Gasztronómiai napra meghívás - 2021. szeptember 5.
A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület
„Gasztronómiai nap” c. rendezvénye
Cifrakert,
Nagykőrösi Arany-napok keretében,
2021. szeptember 5. vasárnap 9–13.30 óra között
– Védnök: Földi László
országgyűlési képviselő
– Fő támogató: KMASzC Toldi Miklós
Élelmiszeripari Technikum,
Szakképző Iskola
és Kollégium (Nagykőrös)
Támogatók: Country Tours, Nagykőrösi Kalendárium, Nagykőrösi Konzerv Kft., Fehér Róka Étterem, ALDI Áruház, Hoffer Frigyes (Székesfehérvár), BársonyKATAlpak pedikűr, Kispipa Kft (Nagykőrös, Kecskeméti út) és sokan mások.
–
Várunk
főzőcsapatokat. Az
étel készülhet:
nyárson, kemencében, parázsban, vaslapon, edényben, üstben, bográcsban. Lehetnek:
sültek, főttek, tészták.
(Részletes leírás és jelentkezési lap a Teleki Egyesület honlapján található: www.tske.hu)
Program:
9.00–13.00 között: A csapatok főzési bemutatója, konzultáció az érdeklődőkkel, receptek cseréje.
9.00-tól: Kedvezményes könyvvásár, dedikáció lehetősége.
10.00-tól A gasztronómia nap ünnepélyes
köszöntése.
Tartják:
Nagy Balázs alpolgármester, dr. Somlai György, a Teleki Egyesület elnöke, Juhász
Nándor, a Kulturális Központ igazgatója.
utána-13.00-ig: Könyvbemutató,
gasztronómiai kérdés-felelet.
Batár
Zsolt Botond – Dr. Kanyó Terézia:
A Kárpát-medence
történelmi gasztronómiája c. könyv
bemutatása,
hozzászólások; közben gasztronómiai kérdés-felelet jutalomért.
13.00-tól A
gasztronómiai nap értékelése, az „Arany gasztronómiai lovag” címek átadása. Tartják:
Földi László képviselő, Kisné Rózsa Ibolya, a Toldi Iskola
igazgatója, a díjakat felajánlók képviselői
Címek, pályázatok:
–
„Arany gasztronómiai lovag” cím (A zsűri által javasolt főzőcsapatok kapják
oklevéllel megörökítve.)
–
A „Nagykőrösi Arany-napokon készült legjobb fotók”. Egy alkotó maximum 3 képpel
pályázhat. Beküldési határidő: szeptember 7-én 20 óráig a batarzsoltbotond@freemail.hu e-mail címre. (A
több díj fölött a rendezők által összeállított zsűri három napon belül dönt.)
Elismerések, díjak:
–
Megjelenések: Mindenki, aki
lovagi díjat, ill. a fotó pályázaton elismerést kapott, megjelenik az
Önkormányzati Hírek lapban, az Önkormányzat, a Teleki Egyesület, a Kulturális
Központ, a Toldi Élelmiszeripari Iskola honlapján, valamint a Nagykőrösi
Kalendárium 2022-es kiadványban.
–
A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület
különdíja:
a zsűri és a közönség által sikeresnek ítélt ételek képe, a csapat fotója,
tagjainak neve ,,A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája” c. könyv következő
kiadásaiban illusztrációként fog szerepelni.
–
Sok
egyéb díj lesz: a támogatók utazást, különféle
ajándékokat ajánlottak fel.
– A
bemutatásra kerülő könyv
Batár
Zsolt Botond – Dr. Kanyó Terézia:
A
Kárpát-medence történelmi gasztronómiája
A Kárpát-medence gasztronómiája azoknak az országoknak,
nemzeteknek a jellegzetes ételeit, italait mutatja be, amelyek a honfoglalás
óta bármikor részesedtek a Történeti-Magyarország területéből. (Trianon óta
Magyarországon kívül 12 ország van ilyen: Ausztria, Olaszország, Németország,
Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Oroszország/Szovjetunió,
Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia). Szerepelnek benne az összmagyarság,
valamint az elcsatolt területen élő magyarok jellegzetes ételei, italai. Emellett
bemutatjuk a régebbi időszakban a Történeti-Magyarország területéből birtokló
két ország gasztronómiáját is (Törökország, Franciaország). A mai
Magyarországon elismert nemzetiségek – akinek országa szerepel a fentiekben –
gasztronómiáját az adott országoknál ismertetjük (horvátok, lengyelek, németek,
románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok). Néhány nemzetiség
soha nem volt Magyarországon államalkotó nemzet, de mivel itt élnek közöttünk,
az ő gasztronómiájukra is kitérünk (bolgárok, görögök, örmények).
A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület ezért tartja egyik feladatának a könyv kiadását és a hozzá kapcsolódó rendezvények szervezését, hogy a sokszínű gasztronómia lehetőségének terjesztésével hidat teremtsünk a nemzetek között egymás ételeinek és italainak kipróbálásán, megszeretésén, akár saját étrendbe iktatásán keresztül.