2021. szeptember 4., szombat

NOSZTALGIA - Látogatás a Várkert Bazárba 3/2.

            A napokban adták át a Várkert Bazár új épületrészeit, például a királyi kerteket, az előcsarnokot, a rendezvénytermet, a mélygarázst. Nagyszerű kiállításokat is láttam, műsorokat is hallottam. Kedvcsinálóként képekkel számolok be a blogom látogatóinak.




 Ökrös Tibor és népi zenekara

 A Száraz árokban Sunshine Swing Jam, és vendégük: Szűcs Gabi


Az Öntőház udvarán a Hungarian Folk Embassy és vendégei

Látkép
(2014-ben)

2021. szeptember 3., péntek

NOSZTALGIA - Látogatás a Várkert Bazárba 3/1

             A napokban adták át a Várkert Bazár új épületrészeit, például a királyi kerteket, az előcsarnokot, a rendezvénytermet, a mélygarázst. Nagyszerű kiállításokat is láttam, műsorokat is hallottam. Kedvcsinálóként képekkel számolok be a blogom látogatóinak.










(2014-ben)

2021. szeptember 2., csütörtök

Cicahumor















Isztambul (Konstantinápoly) látképe 1493-ban

Szlovákia belép a II. világháborúba - 1939. szeptember 2.

Szlovákia is megtámadta Lengyelországot

         Egy újabb igazi csemegével örvendeztetem meg a történelmet kedvelő olvasóimat. Szlovákia nagy igyekezetét ugyancsak próbálják egyesek elfelejtetni, hogy ők már a második napon megtámadták Lengyelországot minden "kassai provokáció nélkül", pusztán Lengyelország egy darabjának megszerzéséért, valamint a trianoni diktátumkor Lengyelországnak ítélt magyar területekre is rátették a kezüket, mondván, az Magyarország része volt, és ezért ez őket illeti! (Magyarország még a vasútvonalait sem engedte használni a nagy szövetségesnek Lengyelország ellen!!! Ezért hullott a szlovákok ölébe a Történeti Magyarország ezen területe. De ne felejtsük el, Lengyelország nem ratifikálta a trianoni diktátumot!)
(A cikk a Magyar Nemzetben jelent meg 2009. szeptember 2-án.)
(Saját térkép)

2021. augusztus 29., vasárnap

Gasztronómiai napra meghívás - 2021. szeptember 5.

A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület

„Gasztronómiai nap” c. rendezvénye

Cifrakert, Nagykőrösi Arany-napok keretében,

2021. szeptember 5. vasárnap 9–13.30 óra között 

Védnök: Földi László országgyűlési képviselő

Fő támogató: KMASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Nagykőrös)

Támogatók: Country Tours, Nagykőrösi Kalendárium, Nagykőrösi Konzerv Kft., Fehér Róka Étterem, ALDI Áruház, Hoffer Frigyes (Székesfehérvár), BársonyKATAlpak pedikűr, Kispipa Kft (Nagykőrös, Kecskeméti út) és sokan mások.

– Várunk főzőcsapatokat. Az étel készülhet: nyárson, kemencében, parázsban, vaslapon, edényben, üstben, bográcsban. Lehetnek: sültek, főttek, tészták.

(Részletes leírás és jelentkezési lap a Teleki Egyesület honlapján található: www.tske.hu)

Program:

9.00–13.00 között: A csapatok főzési bemutatója, konzultáció az érdeklődőkkel, receptek cseréje.

9.00-tól: Kedvezményes könyvvásár, dedikáció lehetősége.

10.00-tól A gasztronómia nap ünnepélyes köszöntése.

         Tartják: Nagy Balázs alpolgármester, dr. Somlai György, a Teleki Egyesület elnöke, Juhász Nándor, a Kulturális Központ igazgatója.

utána-13.00-ig: Könyvbemutató, gasztronómiai kérdés-felelet.

Batár Zsolt Botond – Dr. Kanyó Terézia:

A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája c. könyv

bemutatása, hozzászólások; közben gasztronómiai kérdés-felelet jutalomért.

 

13.00-tól A gasztronómiai nap értékelése, az „Arany gasztronómiai lovag” címek átadása. Tartják: Földi László képviselő, Kisné Rózsa Ibolya, a Toldi Iskola igazgatója, a díjakat felajánlók képviselői

Címek, pályázatok:

         – „Arany gasztronómiai lovag” cím (A zsűri által javasolt főzőcsapatok kapják oklevéllel megörökítve.)

         – A „Nagykőrösi Arany-napokon készült legjobb fotók”. Egy alkotó maximum 3 képpel pályázhat. Beküldési határidő: szeptember 7-én 20 óráig a batarzsoltbotond@freemail.hu e-mail címre. (A több díj fölött a rendezők által összeállított zsűri három napon belül dönt.)

Elismerések, díjak:

Megjelenések: Mindenki, aki lovagi díjat, ill. a fotó pályázaton elismerést kapott, megjelenik az Önkormányzati Hírek lapban, az Önkormányzat, a Teleki Egyesület, a Kulturális Központ, a Toldi Élelmiszeripari Iskola honlapján, valamint a Nagykőrösi Kalendárium 2022-es kiadványban.

A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület különdíja: a zsűri és a közönség által sikeresnek ítélt ételek képe, a csapat fotója, tagjainak neve ,,A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája” c. könyv következő kiadásaiban illusztrációként fog szerepelni.

                   Sok egyéb díj lesz: a támogatók utazást, különféle ajándékokat ajánlottak fel.


–  A bemutatásra kerülő könyv

Batár Zsolt Botond – Dr. Kanyó Terézia:

A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája

 

         A Kárpát-medence gasztronómiája azoknak az országoknak, nemzeteknek a jellegzetes ételeit, italait mutatja be, amelyek a honfoglalás óta bármikor részesedtek a Történeti-Magyarország területéből. (Trianon óta Magyarországon kívül 12 ország van ilyen: Ausztria, Olaszország, Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Oroszország/Szovjetunió, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia). Szerepelnek benne az összmagyarság, valamint az elcsatolt területen élő magyarok jellegzetes ételei, italai. Emellett bemutatjuk a régebbi időszakban a Történeti-Magyarország területéből birtokló két ország gasztronómiáját is (Törökország, Franciaország). A mai Magyarországon elismert nemzetiségek – akinek országa szerepel a fentiekben – gasztronómiáját az adott országoknál ismertetjük (horvátok, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok). Néhány nemzetiség soha nem volt Magyarországon államalkotó nemzet, de mivel itt élnek közöttünk, az ő gasztronómiájukra is kitérünk (bolgárok, görögök, örmények).

         A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület ezért tartja egyik feladatának a könyv kiadását és a hozzá kapcsolódó rendezvények szervezését, hogy a sokszínű gasztronómia lehetőségének terjesztésével hidat teremtsünk a nemzetek között egymás ételeinek és italainak kipróbálásán, megszeretésén, akár saját étrendbe iktatásán keresztül.