2022. július 14., csütörtök
Tejfölös pite
Balatonfüred nevezetességeiből - Francois-Sulpice Beudant
A Balatoni Panteont a szanatórium színházterme alatti fedett sétányon alakították ki. Azoknak a kiváló íróknak, költőknek, tudósoknak, kutatóknak állít emléket, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért. Nagyon sokan vannak; közülük mutatom be Francois-Sulpice Beudan emléktábláját.

Hírnevét elsősorban ásványtani és geológiai munkái alapozták meg. 1818-ban beutazta Magyarországot és Erdélyt. Útjáról olyan alapvető munkát írt, amely több mint egy évszázadig meghatározó geológiai összefoglaló volt hazánkról. Miután visszatért Párizsba, kiadta négykötetes Voyage géologique en Hongrie pendant l'année 1818, Párizs 1822. Rövidített változata németül is megjelent két kötetben: Mineralogische und geognostische Reise durch Ungarn im Jahre 1818, Leipzig 1825.
A Balaton-felvidék földtani térképe Beudant könyvében:
Címkék:
Balaton,
Települések nevezetességei
2022. július 13., szerda
Horgászhumor
2022. július 12., kedd
Aki az édességet szereti, girnyó ember nem lehet!
2022. július 11., hétfő
Népesedési világnap - Okos képek, mondatok a szerelemről
Címkék:
Gondolatok
2022. július 10., vasárnap
Palacsintafánk - bögrés, 10 perc alatt, sütőpor nélkül
Hozzávalók 20 darabhoz:
- egy bögre liszt ( 2,5 dl-es!
- egy bögre tej ( 2,5 dl-es!
- 3 tojás
- 1-2 evőkanál cukor
- csipet só
- olaj a kisütéshez
- 3 tojás
- 1-2 evőkanál cukor
- csipet só
- olaj a kisütéshez
Elkészítése:
A
tejet felforraljuk a cukorral és a csipet sóval, majd hozzákeverjük (én
turmixgéppel csináltam!) kisebb adagokban a lisztet, végül egyenként a
tojásokat. Ezután az olajat felhevítjük. Csak közepes fokozaton, mert nem
szabad hirtelen sülniük! Egy olajba mártott kanál segítségével gömböket
csorgatunk bele a tésztából két kanál segítségével), majd aranybarnára sütjük
őket. Többször fordítsuk át a fánkokat, már a sütés kezdetétől, mert ha
hirtelen megsül az egyik felük, akkor nem akarnak majd a gombócok átfordulni.
Vaníliás cukorral meghintve nagyon finom! (Forrás:
Mindenegyben)
Címkék:
Recept
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)