2022. február 26., szombat

Autó minden mennyiségben


Ajánlom figyelmetekbe ezeket a sós ételeket

Csirkecomb
Burgonyás tésztába csomagolt főtt tojás

Egyben sült ponty

Leveles tésztába bújtatott csirkecombok

 Libamell füstölt tarjával sütve, csipkebogyó

 Marhapörkölt kolbásszal és borsóval

Narancsos kacsa

Pulyka hidegtál

Pecsenye csirkecomb

Székelyképoszta

Pulykamellfilé

Sós torta

Sült keszeg

2022. február 25., péntek

Megszívlelendő mondások
Óvd az agyad, élj tovább! - angol szemmel

            Mivel a jelen állás szerint a britek élettartama 2030-ra valószínűleg eléri a 87 évet, az orvosi szakértők szerint 20 év múlva minden ötödik ember Alzheimer-kórban vagy elmezavarban fog szenvedni. Védd meg az elmédet a leépüléstől! Tedd meg ma a szükséges lépéseket, hogy tovább és jobban élhess!
Étel az agynak
            Veszély: Az egészséges test alapját képezik a tápanyagok, de a szürkeállomány karbantartásában is fontos szerepet játszanak. A játékszabályok egyszerűek: fogd vissza a cukrot és tartsd az ételt frissen. „A feldolgozott élelmiszerek szinte mérgezik az agyat” – mondják tápanyag szakértők. A Rhode Island Hospital tanulmányai szerint a feldolgozott ételekben található nitritek és a „fehér” ételekben (kenyér, tészta) található cukor riasztóan megemelheti az elmezavar veszélyeit.
            Mit kell tenned: Tedd le a Big Mac-et, és vegyél magadhoz annyi B-vitamint és antioxidánst, amennyit csak tudsz. Ezek segítenek a testedből kiszűrni a homociszteint, egy olyan neurotoxint, ami szorosan kapcsolódik az elmebajhoz. A B12-ben gazdag kagylók segítenek az agyad fitten tartásában.
A stressz hatásai
            Veszély: Naponta háromszor eszel az asztalodnál ülve? Ideje kilépni az irodából. Ha hetente 55 órát dolgozol, lassabban fog az agyad, hajlamosabb vagy a depresszióra és az alkoholizmusra. „A krónikus stressz nagy hatással van a szervezetre”, mondja Colson. A stressz elárasztja a testedet kortizollal, ami egy bizonyos idő után összezsugoríthatja az agyat és memóriazavart kelthet, valamint az izmokat is legyengítheti.
            Mit kell tenned: Hagyd ott az asztalt, irány az edzőterem! A közepes ismétlésszámú, magas intenzitású edzések megemelik a tesztoszteron termelését, és megakadályozzák a kortizolét, amitől erősebb és stresszmentes leszel.
Tudod mit? Irány a bár!
            Veszély: Ha többet beszélsz Sirivel, mint a barátaiddal, az nagyban növelheti az Alzheimer-kór kockázatát. „Az emberek társasági lények. Az agyunk úgy fejlődött, hogy keresse a szociális kapcsolatokat, tanulmányok pedig bebizonyították, hogy az aktív társasági élet távol tartja a memóriazavart.”
            Mit kell tenned: Esténként találkozz a haverokkal a bárban! De ne csak a focit bámuljátok – az igazi beszélgetés véd legjobban az elmezavarok ellen. Duplázd meg az agyadat érintő impulzust, és kapcsolódj be egy kvízjátékba – amerikai kutatók szerint a memóriát és érvelést igénybe vevő játékok javítják a kognitív képességeinket az öregkorban is. Csak próbálj meg távol maradni a nitrátban gazdag chipstől és disznóhús-falatkáktól. Na meg persze a Jägermeistertől.
Kicsit, de gyakran!
            Veszély: Ha az ajánlott 21 heti alkoholmennyiséget egyetlen éjszaka alatt döntöd magadba, az senkinek sem tesz jót. Azok, akik havonta több mint két alkalommal rúgnak ki a hámból, megduplázzák az agyi leépülés kockázatát. Úgyhogy inkább rakd le azt a korsó sört.
            Mit kell tenned: Azért nem is kell rögtön beállni az antialkoholisták sorába. Ha naponta megiszol két egységnyi alkoholt (ez 4,5 dl sör, vagy egy kisebb pohár bor), akkor 23%-kal kisebb az esélyed, hogy a későbbiekben memóriazavartól fogsz szenvedni.
Az a mennyei koffein
            Veszély: Azt már tudod, hogy a reggeli kávé felpörget, de ez a pörgetés még az öregkorodig is kitarthat. Ha naponta megiszol 3-4 csésze kávét, az csökkenti a későbbi elmebaj esélyeit. Ezenkívül egy hawaii tanulmány összekapcsolta a koffeinfogyasztást a Parkinson-kór kisebb kockázatával.
            Mit kell tenned: Tartsd rendben a koffeinfogyasztó szokásaidat! Ha állandóan karamellás mocha lattét döntesz magadba, rosszat teszel a körvonaladnak és az agyadnak is. A helsinki Karolinska Institutet tanulmánya megállapította, hogy a túlsúlyos felnőtteknek négyszer nagyobb az esélyük az elmezavarra, úgyhogy inkább kérd a kávédat cukor nélkül.
(Forrás:)

Milyen volt Vorosilov, Magyarország helytartója?

Sztálin szobra Budapesten
          Sztálin mindenkit rettegésben tartott, még a barátainak nevezhető embereket is. Csak példának kiragadva az egyik hathatós módszere: Vorosilovnak, Sztálin legjobb barátjának és szövetségesének a gyerekét (Pjotrot), vagy például Mikojánék két fiát (Vanót és Szergót), vagy más szovjet vezetők kamasz gyerekeit állítólagos „ellenzéki viselkedésük” miatt hosszabb-rövid időre bebörtönöztette, ill. közép-ázsiai adminisztratív száműzetésre ítéltette. Sztálin láthatóan élvezte, hogy markában tartja a gyerekek szüleit, akik rettegtek és hallgattak. A diktátor ezzel jelezte még legjobb barátjának és szövetségesének, Vorosilovnak, valamint a külkereskedelmi miniszter és miniszterelnök-helyettesnek, Anasztaz Ivanovics Mikojannak (1895–1978) is, hogy a nyakukon tartja a kést.
            Mai ésszel egyszerűen hihetetlen, hogy milyen magas rangú, elismert emberekkel is meg lehetett ezt csinálni. A szemléletesség kedvéért példának nagyon röviden bemutatom Kliment Jefremovics Vorosilovot (1881. február 4.–1969. december 2.): Bár mindössze két évet (!) járt iskolába, 1917-ben a polgárháborúban – a pártban végzett kiváló munkája elismeréseként – hadseregcsoportot vezetett. Ezután is magas és felelősségteljes beosztásokat (pl. frontparancsnok, honvédelmi miniszter) látott el. Nem mindennapi elismerését jellemezte, hogy 1935-ben három várost is elneveztek róla: szülővárosát, Luhanszkot (Vorosilovgrádnak), az észak-kaukázusi Sztavropolt (Vorosilovszknak) és a távol-keleti Usszurijszket (Vorosilovnak). A magyar történelemben 1945 után meghatározó szerepet játszott! Fontosságát, megbecsülését legjobban a kitüntetései bizonyítják:
                              Szovjetunió Hőse (3x)
Szocialista Munka Hőse
 Lenin-rend (8x)
  Vörös Zászló érdemrend (6x) 

Szuvorov-rend
 Németország Fölött Aratott Győzelemért érdemérem
 Szühebátor-rend
A forradalom díszfegyvere
            Vorosilov különleges státuszt vívott ki magának a szovjet közéletben. Egészen a 40-es évek elejéig ő számított Sztálin legjobb barátjának.
    
A moszkvai Nagy Színház fontosabb pénzügyi döntéseit az 1930-as években Vorosilov honvédelmi miniszter hagyta jóvá. Sztálinnal együtt beleszólt a repertoárba is. Sőt, általában a fontosabb szerepek, a díjak meg a prémiumok kiosztásában is.

          Vorosilov a terrort megfelelő eszköznek tartotta, és aki helyesnek találta az ellenzék likvidálását. Zinovjevet és Kamenyevet Sztálin letartóztatta. A tőlük kicsikart vallomásokat elolvasta (melyben többek között az is szerepelt, hogy a Politbüro összes tagját likvidálni akarták!), és ezt írta Sztálinnak: „…ezek a gonosz emberek kiváló példái a Trockij-arcú kis burzsoáknak. … Végük van. Semmi keresnivalójuk az országunkban, nincs helyük az anyaföldért bármikor életüket adni kész milliók között. A söpredéket teljesen likvidálni kell, … biztosnak kell lennünk abban, hogy a politikai rendőrség megfelelően hajtja végre a tisztogatást…” A tények azt bizonyítják, hogy Vorosilov meg lehetett elégedve, mert e söpredéket – akik többek között Lenin miniszterelnök-helyettesei voltak –  1936-ban főbe lőtték.
        A Nagy Terror idején Vorosilov kis cédulákon kérte Jazsovot, a politikai rendőrség vezetőjét, hogy minél több magas rangú tisztet tartóztasson le. Negyvenezer tisztje lemészárlásában asszisztált! (Ennek külön pikantériája, hogy egyébként ő volt a honvédelmi miniszter!!!)
       Vorosilov a II. világháború kitöréséig minden évben kétszer, május 1-én és november 7-én gyönyörű paripáján fogadta a katonai díszszemlét a Vörös téren.
            Kun Miklós rövid, velős jellemzése szerint: Választékos modorú, eleven, jó természetű, ostoba, irigykedő, brutális, két elemit végzett, kisvárosi lakatos.
           Magyarország helytartója volt egy időben. Bizalmas levelezésében „kispolgári náció”-ként jellemezte a magyarokat.
A képen: Vorosilov 1952. április 2-án megérkezett Budapestre.
Rákosi Mátyás a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) főtitkára, Klement Jefremovics Vorosilov marsall, szovjet miniszterelnök-helyettes, Gerő Ernő miniszterelnök-helyettes.
   
Vorosilov ünnepi beszédét tartja a magyar Országházban az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc centenáriumi rendezvényén.  A háttérben Nagy Imre.
(Források: Kun Miklós könyvei.)

Magyar humorral feloldva:
–Igazgató kartárs! Móricka az egész osztály előtt azt mondta, hogy én menjek a fenébe, az a büdöslábú igazgató meg fogja be a pofáját.
–Ki ennek a Mórickának a papája?
–Ő a városi rendőrkapitány.
–És a mamája?
–Ő a megyei Népi Ellenőrzési Bizottság elnöke.
–Akkor tudja, mit? Én elmegyek lábat mosni, maga pedig, kartársnő, menjen a fenébe!

2022. február 24., csütörtök

Petőfi Sándor városából Arany János városába - kiállítás Nagykőrösön

A kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör kiállítását és kiállítóit köszönthettük február 22-én délután a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában. A hozzánk érkező 15 amatőr művész között egy nagykőrösi is akadt, a kiállítást Nagykőrösre szervező Török Tamás személyében, aki itt volt gyakorló tanár a gimnáziumban, és jelenleg egy szolnoki gimnáziumban rajzot tanít. Rajta kívül azonban a kiállítók többsége foglalkozását tekintve távol áll a művészettől: különféle diplomások illetve szakmunkások. Még sem szívesen írom le, hogy amatőrök, mert nagyszerű alkotásokkal érkeztek. A kiállítás Zsirmik István népzenész, mesegyűjtő, mesemondó játékával kezdődött, aki a nézők többsége által sohasem látott ázsiai hangszereken – dorombon, kazak dorombán, tilinkón – adott elő különös honfoglalás kori szép zenét. A kiállítást Szabó Ildikó művésztanár nyitotta meg gazdag ismeretnyújtó színes kiselőadással. A 60 évvel ezelőtt alakult, és azóta folyamatosan működő egyesület – amelynek két alapítótagja is jelen volt – múltjáról, jelenéről szólva elsősorban a Holló László-i örökséget hangsúlyozta. A Munkácsy- és Kossuth-díjas expresszionista festőművész, aki országos hírre csak azért nem tett szert, mert egész életét vidéken élte le, sohasem felülről ábrázolta az emberek életét, de mindig sorsközösséget vállalt velük. Ezért voltak hitelesek alkotásai. A kiállításon különböző alkotó technikákkal kidolgozott drámai jeleneteket, történelmi képeket, tájképeket, csendéleteket, rézkarcokat, sokszorosító grafikákat, selyemfestményeket, kerámiákat, sőt egy érdekes szobrot is láthatunk. Akik a megnyitón jelen voltak, nem csak egy alkotó közösséget, de egy egymást szerető, segítő baráti társaságot ismerhettek meg. Érzelemgazdag alkotásaik március 17-ig lesznek láthatók az Arany János Művelődési központban. Érdemes időt szakítani a megtekintésükre.
(Szigeti Márta, fotó: Batár Zsolt Botond)