2023. június 24., szombat

NEMZETEK KONYHÁJA -Sváb krumplis smarni


Tihany nevezetességeiből - Régi idők udvara

Nem szoktam vendéglőket reklámozni, de Tihanyban egy különlegességgel találkoztam. És amikor ott sétáltam, fényképeztem, senki nem invitált evésre-ivásra, senki sem nézett rám görbe szemmel. Egy igazi "népi múzeumban" nézelődtem, és jól éreztem magam. Ezért ajánlom olvasóim figyelmébe.
Honlapjáról (részletek): Vállaljuk, és erre büszkék vagyunk, hogy kizárólag hagyományosan magyar italokat, magyaros ételeket kínálunk. Nem engedjük meg és be az udvarunkba bármely népszerű is azokat a termékeket, italokat és ételeket, melyek a világ minden pontján tucatszám megtalálhatóak. Impozáns faszobrok között, a kemence oldalában étkezhetnek, magyar népzenét hallgatva.
 Éttermünk a falu központjában található, annak óvárosi részén. Bejáratunk a sétálóutcáról nyílik, kicsit szűk, ezért nehéz észrevenni az utca forgatagában, a terítő és ajándék árusok között.
A minden részletében kidolgozott skanzenudvaron található fafaragások nagy részét Mónus Béla, budapesti szobrászművész készítette, bár menet közben a feleségemmel mi is kedvet kaptunk. Erre mondta Mónus, ez tipikusan a naiv művészek színvonala. Azért bevállaltuk…
Természetesen rengeteg virággal ékesítettük a udvarunkat, melyben számtalan alkalommal – általában hétvégente – kovácsbemutatót, operett esteket, magyar nótaestet tartunk.
Skanzenünk térítésmentesen látogatható, s ha kedve szottyan a betérőnek, éttermünkben kedvére olthatja szomját, vagy tömheti degeszre a hasát.

A spanyol Kék Hadosztály a keleti fronton. És Budán?

       Újabb csemegével kedveskedem a történelmet kedvelő látogatóknak.
            1941. június 24-án, két nappal az után, hogy a III. Német Birodalom megtámadta a Szovjetuniót, Francisco Franco spanyol államfő, diktátor egy „bolsevizmus ellen harcoló” önkéntes egység felállításáról tett bejelentést. Minthogy Spanyolország nem volt hadviselő fél a háborúban, csak önkéntes csapatokat küldhetett a Keleti Frontra. A 45 242 főre felduzzasztott „División Espańola de Voluntarios”-t – Önkéntesek Spanyol Hadosztálya – a spanyol pártpropaganda (FET y JONS) nevezte el Kék Hadosztálynak a spanyol fasiszták, a falangisták kék ingére utalva.
            1941 augusztusában képezték ki a hadosztályt Németországban. Valóban a legalkalmasabb emberanyagból válogatták ki az állományt a nagyszámú jelentkező közül. A División Azul a német 16. hadsereg „250. hadosztály”-a lett, miután feleskették őket Adolf Hitlerre (és nem Francóra!!!), majd a keleti frontra került. Itt teljesen német szabvány szerinti felszerelést kaptak — a kék ing kivételével. Egyéb megkülönböztetésként a vállukon arany-vörös színű „España” feliratot is hordtak. A kék szín Szűz Mária égi köntösének a színe, ily módon a Kék Hadosztály nemcsak katonai jelleget viselt magán, hanem részben katolikus célokat, a Mária-kultusz reprezentálását is zászlajára tűzte.
            Októberben vetették be őket először Leningrádnál, ahol áttörték a Volkor-folyó partján húzódó szovjet állásokat. 1942 januárjában az 50 fokos hidegben Vzad környékén bevetett 205 emberből meghalt vagy megsebesült 173, fogságba egy sem esett. Az 1943 évi leningrádi téli szovjet offenzíva idején a 36. német gyaloghadosztállyal karöltve küzdöttek, az 500 emberből csak 23 maradt életben. 1943 februárjában a Kék hadosztály 2500 embert vesztett. Fölszerelésben nem tették a legelitebb hadosztály benyomását, de – a korabeli propaganda szerint – harci szellemben a legkiválóbb alakulatok egyike volt. Teljesítményük elismeréseképpen parancsnokuk – Esparza ezredes – elnyerte az első osztályú vaskeresztet is.
          1943 októberében a Szövetségesek nyomására és háborúval való fenyegetésére Franco kénytelen volt a Kék Hadosztályt hazahívni. E csapatok harci értékére világít rá az is, hogy a Szövetségesek így akartak könnyíteni a szovjet arcvonalon.
            De még november folyamán létrejött a Kék Légió, a hadosztálynak hazatérni nem akaró harcosaiból, mintegy 1500 emberből. Ezt Franco — ismételt külföldi nyomásra — 1944 márciusában föloszlatta. Végül a Kék hadosztálynak még élő önkénteseit beosztották a németek a francia Charlemagne SS hadosztály kötelékébe – akik ott haltak meg az utolsó szálig Berlinben, a Kancellária védelmében 1945 áprilisában. 
          Mindössze egyetlen helyen olvastam, hogy kisebb csoportjuk Budán is harcolt. Érdekes lenne ezt pontosan kideríteni, hogy igaz-e!
          Idővel Spanyolország demokratikus országgá vált, sőt a NATO tagja is lett, a hadosztály története akkoriban feledésbe merült. Számos magas rangú katonai vezető azonban még a hatvanas-hetvenes években is a spanyol hadseregben szolgált. Mostanában azonban újra kezdik kutatni a történetét.
Francisco Franco nyughelyét az Elesettek völgyében egy hegyoldalban található, sziklába vájt bazilika oltára mögött fényképeztem 2017. június 1-én.
Lenti képen: középen, 6 kilométerre látható egy kis csúcs, az a kereszt, előtte egy kis fehét vizszintes "vonal", az a bazilika bejárata


2023. június 23., péntek

A bográcsozás világnapjára - június 23. (Magyar konyha)

Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre: 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma,  2 kg burgonya,  60 dkg füstölt kolbász,  3 paradicsom,  3 zöldpaprika,  1,5 dl olaj,  60 dkg lebbencstészta,  1 evőkanál édes-nemes pirospaprika,  2 evőkanál ételízesítő,  1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Előkészítés: A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.

Cigánylecsó (én is kipróbáltam, ajánlom)
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 1 kg vöröshagyma1 kg paprika1 kg paradicsom1,5 kg csirkecomb és -szárny, esetleg csontos mell, 1,5–2 kg fehér édeskáposzta, só, bors
Elkészítés: A zsírban pirosra sütöm a szalonnát, ezek után beleteszem a hagymát, és addig dinsztelem, amíg egy kis színe lesz. Beleteszem a húst, piros kérget sütök rá. Hozzáteszem az előzőleg megmosott és vékony karikára szeletelt paprikát, megvárom, míg összeesik, és hozzáadom a cikkekre vágott és előzőleg héjától megszabadított paradicsomot. Sózom, borsozom, kis vizet öntök rá, és fél órát főni hagyom. A káposztát vékonyra szeletelem, és a fél óra elteltével hozzáadom a bográcsban lévőkhöz, addig főzőm, amíg megpuhul és a levét szépen elfőtte, ízlés szerint ismét sózom, borsozom.

Pásztortarhonya bográcsban
Hozzávalók:10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, só, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, negyedkiló füstölt kolbász.
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágom, majd a bográcsban kiolvasztom, sárgára pirítom rajta a tarhonyát, azután az apróra vágott hagymát, majd rászórom a paprikát, és felöntöm 1 dl vízzel. Hozzáadom a paprikát, a paradicsomot (felkarikázva). Sózom, majd megkevergetem, és felengedem 1 liternyi vízzel. Felforralom, majd időnként megkevergetve puhára főzöm.
Bajai halászlé
Hozzávalók: 1 db ponty (1–1.5 kg), 2 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, erőspaprika ízlés szerint, 1–2 ek fűszerpaprika, só, 15 dkg gyufametélt.
Elkészítés: A halat megtisztítjuk, belezzük, eltávolítjuk a keserűfogat, és a kopoltyú belsőt. Ízlés szerint filézzük, vagy patkóra vágjuk. A hal szeletkéket sózzuk, és félretesszük. A visszamaradt halfejet, halaprót beletesszük hideg vízben főni a bográcsba, a tisztított szeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal és sóval. Tehetünk bele erős paprikát is. Amikor habját elfőtte, megszórjuk a tetejét fűszerpaprikával, és kíméletesen főzzük 1–1½ órát. Ha kész, leszűrjük, kicsit passzírozhatjuk is, majd visszatesszük a bográcsba főni. Amikor forr, beletesszük a félretett halszeleteket és halbelsőt, 5-8 percig főzzük míg meg nem főnek. A tésztát kifőzzük sós, forró vízben, leszűrjük – öblíteni nem kell – és tálba tesszük. A forró levest rámerjük a tésztára, és ízlés szerint szórhatunk még rá karikázott erős paprikát.

Halpaprikás bográcsban
Hozzávalók: l,5 kg. pontyszelet, l db. csípős zöldpaprika, 2 evőkanál édes-nemes paprika, l kávéskanál őrölt fekete bors, 1 késhegynyi őrölt köménymag, só, 1 db. nagy szem paradicsom ( vagy 2 evőkanál paradicsompüré), 1 evőkanál citromlé, 2 db. nagyobb vöröshagyma, 1 dl. vörösbor
Elkészítés: A szeletelt és beirdalt pontyszeleteket megsózzuk, citromlével megcsepegtetjük és félre tesszük. A bográcsba kb. 4–5 dl. vizet öntünk, és ebben pároljuk-főzzük az apróra vágott vöröshagymát. Ha a hagyma megfőtt, belerakjuk a hal felét – főleg a szálkás farok és fejrészt. Paprikával meghintjük, beledobjuk a felszeletelt csípős paprikát, a paradicsomot (vagy pürét), sózzuk, borsozzuk, köménymaggal megszórjuk és kevés vizet aláöntve tovább pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a hal másik felét is és készre főzzük. Mielőtt levennénk a szolgafáról bort öntünk alá és pár perc múlva tálaljuk. Körettel, friss kenyérrel egyaránt kifogástalan.
Elkészítési idő: 90 perc
 Gombapaprikás bográcsban
Hozzávalók: 60 dkg. vegyes erdei gomba, 10 dkg. sós szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma,
só, csipetnyi őrölt fekete bors, 2 dl. tejföl, 1 kiskanál fűszerpaprika, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Belerakjuk a finomra vágott vöröshagymát, kevés vizet aláöntve parázs fölött pároljuk, mindaddig, amíg zsírjára sül.
Hozzáadjuk a gombát, sózzunk, csipetnyi borssal ízesítünk, fűszerpaprikával színezzük és továbbra is lassú tűzön addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ekkor a lisztet a tejföllel és az apróra vágott zöldpetrezselyemmel elkeverjük és az ételhez adjuk. Kiforralás után friss kenyérrel, külön kifőtt rizzsel vagy galuskával tálaljuk.
Tanácsok:A sós szalonna helyett alkalmazhatunk olajat, vajat, margarint vagy sertészsírt is.
Elkészítési idő: 35 perc

Tihany nevezetességeiből - Babamúzeum és a Halászcéh háza

Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, növény- és állatritkaságokban bővelkedő, 5 km hosszú, 3,5 km széles Tihanyi-félsziget.
            A Babamúzeum honlapjáról: A Tihanyi Babamúzeum közel négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye. Először merő passzióból, majd egyre nagyobb szenvedéllyel folytattuk a babák gyűjtését. Magunk is csak évek múltán döbbentünk rá, milyen kultúrtörténeti kincseket rejtenek az öreg faházak padlásai. 1993-ban úgy találtuk, hogy olyan gazdag a gyűjtemény, ami már feltétlenül kiállításra érdemes. Ekkor határoztuk el a Tihanyi Babamúzeum létrehozását. Bizonyosak vagyunk abban, hogy a kiállítás a látogatóknak páratlan élményt kínál, nekünk pedig újabb ösztönzést ad további gyűjtőmunkánkhoz. A Tihanyi Babamúzeum kiállított tárgyai magukba foglalják a németországi porcelánbaba-készítők névsorának nagy részét, kb.1850-től egészen a gyártás beszüntetéséig, kb. 1920-ig. Francia gyűjteményét a múzeum a jövőben szándékozik bővíteni.
            A babák eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kellékekkel. Eredeti teljes konyha-, nappali-, hálószoba- és üzletberendezés is látható.
            A múzeum lehetőséget kínál arra is, hogy egy-egy kiállításon babákon mutathassuk be a magyar népviseleteket és az európai folklórt.

Olimpia napján - Az újkori játékok kezdete

     Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére 1894. június 23-án Párizsban ült össze az a kongresszus, amelyen elhatározták az olimpiai eszme újjáélesztését. Rá két évre Athénben megrendezték az első újkori olimpiát. 
    Az első újkori olimpia 1896. április 6-tól április 16-ig tartott. A játékokra 14 országból 285 sportoló gyűlt össze, hogy 43 versenyszámban mérje össze tudását.
    Kicsit kevesebben voltak, mint most, a huszonegyedik században, de akkortájt a világ országainak többségében azt sem tudták, mi a sport, s mai értelemben vett versenyzésről csupán Európában és az amerikai kontinens északi felében lehetett szó.
    Nők – akárcsak az ókorban – még nem lehettek jelen sportolóként, de legalább beléphettek a stadion nézőterére, nem kellett súlyos büntetéstől tartaniuk.
      A megnyitó napján óriási tömeg hömpölygött a stadion felé. Amikor negyed négykor felhangzott a királyi himnusz, 70.000-en töltötték zsúfolásig a nézőteret, és még mintegy 50.000-en lepték el a stadiont övező domboldalakat. Már akkor is ugyanúgy vonzotta a sport a közönséget, mint manapság.
    Konstantin trónörökös beszéde után következtek a királyi megnyitó szavak, és utána zúgott, ünnepelt a stadion. Coubertin később így gondolt vissza az ünnepélyes megnyitóra: Végre elkövetkezett a pillanat, amikor a megújult, vakítóan fehér athéni stadionba beözönlött a nézők tömege, és György király az olimpiai játékok felújítását megpecsételte az ünnepélyes formulával: „Az első nemzetközi olimpiai játékokat Athénban megnyitottnak nyilvánítom. Éljenek a részt vevő nemzetek! Éljen a görög nép!” Ágyúk sortüze dördült, elengedett galambsereg szállt szárnycsattogva, látványosan a stadion felett.
    Amikor a nézők elcsendesedtek, a játéktéren felsorakozott zenekarok kíséretében egy háromszáz tagú férfi kórus előadta Szamarasz görög zeneszerző gyönyörű olimpiai himnuszát, melyet a nézők tomboló tapssal jutalmaztak:
„Halhatatlan ősi szellem,
Szépség, nagyság s igazság atyja Te
Szállj le hozzánk, s ragyogd be
Az eget és a földeket.”
    Az olimpián manapság elsősorban a győzteseket ünnepeljük, így Coubertin báró által megfogalmazott elvet a vesztesek vigasztalására szoktuk alkalmazni: „Az olimpiai játékok legfontosabb elve a részvétel, és nem a győzelem, mivel az élet értelme nem az, hogy hódítsunk, hanem, hogy jól harcoljunk”.
Humor: