2023. október 21., szombat

Jól sikerült az Arany-megemlékezés Nagykőrösön - 2023. október 20.

Utasi Eszter műsorvezető a Nagykőrösi Arany János Társaság vezetőségi tagja és az Arany János Református Gimnázium és Kollégium énekkara Ecsedi Péter vezetésével
Győri János az Arany János Református Gimnázium 9. o. tanulója
Oláh Róbert az Arany család ma élő legnagyobb kutatója kiváló megemlékező beszédet mondott
Többek között koszorúzott az Önkormányzat nevében Nagy Balázs és dr. Körtvélyesi Attila alpolgármesterek
a Nagykőrösi Arany János Társaság nevében Batárné Szigeti Márta elnök és a vezetőség tagjai

Az italozás kellemetlen utóhatásai

            A másnaposság bizonyára sokak számára nem ismeretlen érzés. Hányinger, lüktető fejfájás, szédülés – ezek a legáltalánosabb tünetek. Vajon mik tehetnek még elviselhetetlenebbé egy buli utáni ébredést? De a fő kérdés: "Mivel lehet mérsékelni a másnaposságon?"
A dohányzás káros
            A dohányzás nem csupán az egészségünkre káros, de a másnaposság érzésén is rengeteget ronthat. Az egyetemisták italozási szokásait figyelő kutatók észrevették, hogy aki dohányzik, az sokkal többet is iszik egyben. Ennek két oka is lehet. Az első és legvalószínűbb, hogy a cigaretta után a dohányosnak innia kell, és természetesen nem vízzel öblíti a füst okozta szárazságot. A másik pedig gyógyszertani okokat vet fel, és eszerint a cigarettában lévő kémiai anyagok súlyosbítják az alkohol hatásait, ezért lesz sokkal rosszabb a másnapi ébredés. Egy-egy átmulatott éjszaka alatt nem figyelünk a költségekre, és csak másnap szembesülünk a pénztárcánk tartalmával. Egy kimutatás szerint évente 148 milliárd dollár folyik le összesen az italozók torkán, ami átlagosan 2000 dollárra jön ki. Ez az összeg nőhet, ha az utóhatások miatt nem tudjuk ellátni rendesen a munkánkat vagy lesérülünk. Bár egy alvás után jelentősen csökken a véralkohol-szint, de jelentősen romlik a memória, a reflexek és a koncentrálóképesség.
A sötét oldal
            Már bizonyított tény, hogy a "sötét italok" (például a whiskey, a vörösbor és a rum) sokkal erősebb fejfájást okoznak másnap. Ez az ún. congener molekulák miatt van, ami ezekben az italokban nagyon magas koncentrációban van jelen. Ezt az erjedési mellékterméket az emberi szervezet átalakítja formaldehiddé, ami nagyon mérgező és komoly rosszullétet okozhat. Épp ezért a többszörösen lepárolt vodka sokkal "egészségesebb", mint például a rum. Tehát minél sötétebb az ital, annál rosszabbul leszünk ébredéskor.
Genetika
            A másnaposságban természetesen szerepet játszik a genetika is. Vannak, akik jobban bírják az italt, és kevésbé látszik meg rajtuk. Ez a genetika "csodája" – pontosabban az ő szervezetük gyorsabban bontja le a káros italt bizonyos enzimeknek köszönhetően. Ez népcsoportonként is változhat, az ázsiaiak például bizonyítottan kevesebb ilyen kulcs-enzimmel rendelkeznek, így sokkal hamarabb dőlnek ki.
A nassolás segíthet, a szénsav rossz
            Aki szeretne kicsit kellemesebb ébredésben részesülni, annak ajánlott nassolni italozás közben. A mogyoró, a sajt vagy a hús proteinben gazdag, így a gyomornak sokáig tart megemészteni ezeket, ráadásul az étel fel is szívja, és ezzel együtt hígítja is az alkoholt. A szénsavas alkoholok pedig sokkal kellemetlenebbé teszik az ébredést. A pezsgő vagy a sör gáztartalma miatt nyitva marad a gyomorvég, ami nehezebbé teszi az ital feldolgozását, és könnyebben kerül be a véráramba is.
Kiszáradt az agy
            Az alkohol kiszárítja, dehidratálja az agyunkat. Ennek oka, hogy az alkoholos italok elnyomják a testünkben a folyadékháztartásért felelős hormont, így minél többet iszunk, annál több vizet veszítünk. Így érdemes néha alkoholmentes italt is beszúrni két sör közé, hogy másnap ne legyen komolyabb gond.
A nőknek rosszabb
            A „gyengébbik nem” rosszabbul viseli a szezses italt. Ennek oka, hogy bár az emberi test durván 80 százaléka víz, de ez az arány jelentősen eltér a nemek között. A nők testében több zsírsejt található, ami csupán csekély mennyiségű vizet képes tárolni. A férfiak viszont több izomszövettel rendelkeznek, ami többnyire vízből épül fel. Így ha egy férfi és egy nő pontosan ugyanannyit iszik, akkor az utóbbi véralkohol-szintje magasabb lesz. Ezt a tanulmány is alátámasztotta.
Lázas ébredés
            A láz egy nagyon összetett résztvevője a másnaposságnak. Az alkohol gyulladásos molekulákat szabadít fel a májból. Ugyanez a molekula lép életbe, mikor valóban betegek és lázasak vagyunk, miatta érezzük melegnek a testünket. A tudósok pontosan nem ismerik, milyen módon zajlik le ez a folyamat, de az biztos, hogy a máj így válaszol a bevitt alkoholmennyiségre. Ez egy természetes folyamat – áll a kutatásban.
Nincs gyógymód
            Bármit is mondanak, bármilyen eszement ötlettel állnak elő egyesek, nincs gyógyír a másnaposságra. Egyszerűen képtelenség olyan pirulát készíteni, melyek az alkohol összes hatását kiküszöbölik – túl sok van belőle. Ugyanakkor vannak dolgok, amik enyhíthetik a hatásokat. A fügekaktusz-kivonat egy 2004-es kutatás szerint használhat valamennyit, ahogy az elvonókon beadott aktív vagy orvosi szén is. A legjobb gyógymód, ha "egyszerűen nem iszunk". Ám ha mégis, akkor teli gyomorra, folyamatos hidratálás mellett ésszel tegyük, és ne egész éjjel és ne csak szeszt igyunk

Kiválóan sikerült az előadásom a nagykőrösi akadémikusokról - - - - 2023. október 20.

Kőházi-Kis Dóra (Arany János Református Gimnázium 9. c.) kiválóan adta elő Arany János: Vásárban c. versét

Orsolya napjára - október 21

Az Orsolya név a latin Ursula magyaros olvasata. A szó a latinban kis medvét jelent és egyesek szerint a Kis Medve csillagképre utal. Újabban viszont ezt az eredetet kétségbe vonják, és egy ónémet név, a Hors latinosított formájának vélik, melynek jelentése ló, paripa. A germánok ugyanis a lovat szent állatként tisztelték, ezért a név valószínűleg totemnév lehetett.
A népi regula szerint Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást. Vagyis, amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is (pl. ha szép idő van ekkor, így marad egészen Karácsonyig). Az asszonyok úgy vélték, hogy éppen ideje Orsolya napján leszedni a káposztát, betakarítani a kerti veteményeket, mert ki tudja, milyen időjárás következik (pl. a so9ok esőtől kirepedeznek a szép káposztafejek). Néhol pedig ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje, pl.: Kőszeg környékén, a Somló-vidéken. (Forrás: Kalendárium)

Szent Orsolya legendájának több változata ismert. Az egyik elmondja, hogy Orsolya egy brit király leánya volt. Szüzességet fogadott és visszautasította egy pogány királyfi kezét. 11 társnőjével együtt hajón menekült el Angliából, és a kontinensre érve a Rajnán Kölnig hajóztak. Itt a pogányok – akik éppen ostromolták a várost – elfogták és i. sz. 304 körül megölték őket.
Kölnben, a Szent Orsolya-templomban van egy felirat a 4. vagy az 5. századból, mely szerint egy Clematius nevű ember ezen a helyen, ahol szüzek szenvedtek vértanúságot, templomot építtetett tiszteletükre egy korábban meglévő, de leégett és rommá lett szentély helyén. Szent Orsolya tiszteletének első bizonyságai a 8–9. századból valók.
A legenda elterjedésére és elfogadására nagy hatással volt Schönaui Szent Erzsébet (1129–1164) ,,kinyilatkoztatása''. Tisztelete Kölnből kiindulva szinte egész Európában elterjedt, Magyarországon is. A 16. században Merici Szent Angéla az általa alapított rendet Szent Orsolya oltalma alá helyezte, ezért orsolyitáknak nevezik őket. (Forrás: www,katolikus.hu, kép: Szent Orsolya-templom, Sopron)

Leghíresebb magyar viselője Kanizsai (Kanizsay) Orsolya (1521  Sárvár, 1571) magyar főúrnő, Kanizsai Mikós és Drágffy Anna leánya. Apja halála után Szapolyai János király 1532-ben fiúsította. 1535-ben – 14 éves korában – óriási vagyon örököseként vette őt feleségül Nádasdy Tamás, a későbbi nádor, akinek «szerelmes Orsikámmal» való levélváltását Nádasdy Tamás nádor családi levelezése címen 1882-ben adta ki Károlyi Árpád és Szalay József. Férje hivatali távollétei alatt sárvári várukból maga igazgatta birtokaikat, amiben gyakori betegségei sem akadályozták meg. Korának egyik legműveltebb asszonya volt, kiterjedt levelezést folytatott ismerőseivel. Zala vármegye sok családjához fűzte familiárisi vagy rokoni kapcsolat. Ismert kertész hírében állt. Házasságukból későn (1555) született meg egyetlen fiuk, a "fekete bég" néven Európa-szerte ismert törökverő hadvezér, Nádasdy Ferenc. Kanizsai Orsolya a "nagy nádor" özvegyeként hunyt el Sárváron, s vele együtt kihalt a történelmi Kanizsai családis.
Halálának pontos napja nem ismert, de bizonyos, hogy 1571. március 2. és május 2. között volt. A felvidéki Lékán, a Szent Miklós-plébániatemplomban, a Nádasdy-sírboltban nyugszik. (Forrás: Magyar Életrajz Lexikon)

2023. október 20., péntek

Kányádi Sándor: Még süt a nap...

Még süt a nap, még sütöget,
csak reggelente van hideg,
csak estelente kéldegél
újra és újra föl a szél.
Csak az éjszakák, csak azok
hűvösek, mint a csillagok.
Napközben meleg van, meleg.
Sütkéreznek a verebek.
Duruzsolnak a darazsak.

Napfényben fürdik a patak.
Gúnárok, gácsérok, tojók
élvezik még az úsztatót.
De a reggeli hideget
feledni többé nem lehet,
sem az esték, sem a sötét
éjszakák csillag-hűvösét;
tudják mindezt a levelek,
s a fáknak búcsút intenek.

Idős koromra gazdag lettem!

Hurrráááááááá...!

Gazdag vagyok! Végül sikerült!
·         ezüst a hajamban
·         arany a fogaimban és az ereim között
·         kövek a vesémben
·         cukor a véremben
·         ólom a lábamban
·         platina a csípőprotézisemben
·         vas az artériáimban
és
·         kimeríthetetlen forrása vagyok a természetes gázoknak!
Sose gondoltam volna, hogy ilyen vagyont gyűjtök!

NÉHÁNY PÉNZES VICC:
Kajafigurák

     

2023. október 19., csütörtök

Horgászás görbe tükörben


15 éves házasság után egy pár a pszichológusnál.
          Miután a pszichológus megkérdezte őket, hogy mi a gond, a nő egy hosszadalmas, szenvedélyes és szívtépő listát zokogott el a szakembernek az elmúlt 15 év összes létező problémájáról. Csak mondta, mondta: elhanyagolás, bensőségesség hiánya, üresség, magányérzet, szeretet hiány, s egy egész lista a soha ki nem elégített érzelmi igényeiről, melyeket ki kellett bírnia házasságának eddigi szakaszában. A szakember miután végig hallgatta a listát, felállt, körbe járta az íróasztalát, majd egy hatalmas szenvedélyes csókkal magához ölelte az asszonyt.
          A nő elhallgatott, s mint akit elkábítottak, szótlanul leült.
          A pszichológus a férjhez fordult és így szólt: –Látja, erre van szüksége a feleségének, hetente legalább háromszor!! .... Meg tudja tenni?
          A férj gondolkodott egy kicsit, majd válaszolt: –Nos, hétfőnként és szerdánként el tudom hozni önhöz, de péntekenként horgászok.


Zöldparadicsom ősszel a kertben